Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Pohon springeru-šrouby
Re: Pohon springeru-šrouby
Zdravím, rozhodl jsem se, že si přes zimu postavím nějakého jednoduchého springera. Pohon budou zajišťovat dva motory Speed ECO 7.2 V. Laboruju na šroubama. Líbily by se mi 4-listé, ale netušim jaký rozměr. Myslíte že 45 mm by ta 600 utáhla napřímo? Budu tam asi dávat vodní chlazení.Díky
mam ve springerovi 2 motory Johnson 540 a srouby jsou 40mm mosazne Raboesh. motory stihaji, ale pri max zatezi dostavaji zabrat. navic nevim jake mas otacky, dulezite bude i stoupani sroubu co koupis.
jinak na vodni chlazeni bez cerpadla zapomen. rychlosti lodi (a hlavne springera) pri TT nejsou nijak vysoke aby chlazeni bylo ucinne.
jinak na vodni chlazeni bez cerpadla zapomen. rychlosti lodi (a hlavne springera) pri TT nejsou nijak vysoke aby chlazeni bylo ucinne.

NeJaToD team
Díky,vim jak to máš ty, prolezl jsem to tu celý.:-) Otáčky u toho ECO jsou 11.000 ot/min. Na chlazení bez čerpadla jsem ani nepomyslel... Jinak ohledně šroubů raboesh (nebo jak se to píše) jsem našel 45 mm, 4 list M4 a stoupání je 46.1 mm,což se mi zdá vcelku dost a jeden stojí 325 korun,což je pro mě docela dost. Nevíte nějakého modeláře,který by je udělal levněji a nebo plast? Koukal jsem na Graupner, ale ten dělá jen pravé...
11 tis otacek na srouby Raboesch je hodne. meli by mit kolem 5 - 6 tis. Musis najit sroub s mensim stoupanim.
Takove dela prave tebou zmineny Graupner, akorat je u nej problem, ze se jim nechce moc couvat.
Zkusil bych nejdrive nejake srouby od Robbe, ty maji take vetsi stoupani a cena je lidovejsi, takze se da zkouset. Jinak si myslim, ze s 11 tis. otacek a 45mm srouby bude mit ten springer prilis vysoky vykon, ktery se bude obtizne davkovat a bude tak spatne riditelny. da se to ale pripadne vyresit omezenim vychylek na radiu.
Takove dela prave tebou zmineny Graupner, akorat je u nej problem, ze se jim nechce moc couvat.
Zkusil bych nejdrive nejake srouby od Robbe, ty maji take vetsi stoupani a cena je lidovejsi, takze se da zkouset. Jinak si myslim, ze s 11 tis. otacek a 45mm srouby bude mit ten springer prilis vysoky vykon, ktery se bude obtizne davkovat a bude tak spatne riditelny. da se to ale pripadne vyresit omezenim vychylek na radiu.

NeJaToD team
pro rejska,
motor 600 eco prakticky se šrouby Raboesch "uvaříš" mají problém i se šrouby Graupner 3 list 45/24 , kdy berou okolo 8A, což sice je v oblasti maximální účinnosti , ale problémy o kterých Ti tady psal Ivvo.
kdyby jsem měl dostatek volné hmotnosi pro zátěž, tak bych to řešil motory:
Robbe 755/40 + šrouby Robbe 40/34 + 12V olověný akumulátor. Motor nemá problém ani se šrouby Raboesch o kterých uvažuješ.
nebo : motory MIG 400/6V + převodovky mp jet 400 převodový poměr 3:1 + šrouby Robbe 40/34 + 6V olověný aku. Cena sestavy je nižší než cena motoru 600 ECO. Problém může nastat , že převodovky budou dávat různé otáčky na vystupu.
Ať se Ti daří se stavbou a lodě plují.
motor 600 eco prakticky se šrouby Raboesch "uvaříš" mají problém i se šrouby Graupner 3 list 45/24 , kdy berou okolo 8A, což sice je v oblasti maximální účinnosti , ale problémy o kterých Ti tady psal Ivvo.
kdyby jsem měl dostatek volné hmotnosi pro zátěž, tak bych to řešil motory:
Robbe 755/40 + šrouby Robbe 40/34 + 12V olověný akumulátor. Motor nemá problém ani se šrouby Raboesch o kterých uvažuješ.
nebo : motory MIG 400/6V + převodovky mp jet 400 převodový poměr 3:1 + šrouby Robbe 40/34 + 6V olověný aku. Cena sestavy je nižší než cena motoru 600 ECO. Problém může nastat , že převodovky budou dávat různé otáčky na vystupu.
Ať se Ti daří se stavbou a lodě plují.
Ahoj, já už mám ty motory koupené a potřeboval bych poradit,co k nim vzít za šrouby. Klidně beru plastové, to je mi jedno a možná lépe.:-)
pro rejska,
Napájení 6V , šrouby Graupner 3list 45/24 a omezit výkon na regulátorech pokud to umožňují na 70%.
ať Tvoje lodě plují.
Napájení 6V , šrouby Graupner 3list 45/24 a omezit výkon na regulátorech pokud to umožňují na 70%.
ať Tvoje lodě plují.
Přesně tohle jsem potřeboval vědět. Napájený bude 6V PB 4.5 Ah baterkou, zrovna jí tu cykluju, jestli je v pohodě. Ještě jsem se chtěl zeptat, existuje nějaká levnější varianta než regulátory Dsys? Viděl bych to asi na ten 18A a ten stojí přes 8 stovek...A to potřebuju dva...
Co říkáte o tomhle réglu? http://aukro.cz/stejnosmerny-regulator- ... 83200.html
- petr hájek
co vím tak prodejce je velmi solidní a je to aktivní vrcholový lodičkář reprezentant takže by špatnou věc nenabízel
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Jj,kolikrát už jsem od něj bral věci. Takže myslíte, že tenhle régl by byla dobrá alternativa místo Dsys a bude do springera stačit?
Kupoval jsem dva a zatím všechno v pohodě
rrobertt: Díky za recenzi.:-)
Tak furt laboruju, jaký vybrat ty regulátory. Pokukuju mlsně po Dsys, ale ten anděl v palici mě nutí jít do těch od temelina. Vím že dsys umějí velmi jemný rozběh (bude to od temelina umět taky?). A v případě že bych se rozhodl jít do Dsys, bude mi stačit ten 16A ? vím že papírově ano, ale v návodech jak vybrat regulátor píšou o proudových špičkách, které několikanásobně převyšují pracovní proud. Jak to tedy je? Proud při maximální účinosti Speed 600 ECO je 7.5 A, ale max. proud je až 50A...
Ty regly od temelina mám v lodi dva a je celkem znát jejich rozdílnost při roztáčení motorů, jeden se jakoby fláká a připojí se až později, ale na vodě to není vůbec poznat. A máš naprostou pravdu ten jemný rozběh mi trošku u nich vadí, ale není to zase až tak markantní. Mám u nich motory Robbe 755 a šrouby Graupner 3list 65mm.
Tak jsem provedl měření a se šroubem graupner 3 list 45 mm bere motor 11 amper...Je to moc? Můžu je omezit na rádiu a v budoucnu i na reglu...Ale takhle velký šrouby mu fakt slušej...
pro rejska,
nevím zq jakých podmínek jsi to měřil. ...jestli jsi model držel při měření ... při plavbě bude brát méně.
Náplň pouzdra hřídele ...vazelínou, olejem ....namíchej řídkou a neplnit celé pouzdro ...i vazelína způsobuje odpor a tím zvášený odběr.
A nakonec jak jsem už Ti psal ...budeš muset omezit výkon regulátorem nebo na soupravě ...optimum by byly tak poloviční otáčky ....pak Ti motory budou brát kolem 5 ampér.
Ať se Ti daří se stavbou a lodě plují
nevím zq jakých podmínek jsi to měřil. ...jestli jsi model držel při měření ... při plavbě bude brát méně.
Náplň pouzdra hřídele ...vazelínou, olejem ....namíchej řídkou a neplnit celé pouzdro ...i vazelína způsobuje odpor a tím zvášený odběr.
A nakonec jak jsem už Ti psal ...budeš muset omezit výkon regulátorem nebo na soupravě ...optimum by byly tak poloviční otáčky ....pak Ti motory budou brát kolem 5 ampér.
Ať se Ti daří se stavbou a lodě plují
Ano,byly to hard podmínky. Napustil jsem vanu, fláknul jsem ho tam a postupně přidával plyn... Ani hřídel jsem nenamazal... Takže si taky myslim, že odběr pak klesne... Na 70 procent výkonu a jen na jeden motor to má tah jako kráva...Jsem zvědav, co to bude dělat až tam budou dýzy a pojedou oba motory...
- Michal Kadeřábek
Ahoj
Chci se zeptat když mám rozestavěného sprigera a chtěl bych s nim začít tug towing . Jaký mám použít motor a jaký šroub (velikost)? A jsou na to nějaká pravidla? Díky
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek