Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

laminování

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
kuba

Re: laminování

Příspěvek od kuba »

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli lze laminovat již vytmelený trup lodi. Původně jsem to chtěl totiž jenom stříknout plničem a pak autolakem, ale pročítání diskuze mě zviklalo. Trup je tmelen obyčejným vodou ředitelným tmelem na dřevo. Omluvte prosím můj banální dotaz ale jsem úplný začátečník. Za odpověď předem díky, Kuba.
Ante

Příspěvek od Ante »

tak se to přímo dělá trup se nejdříve vytmelí a vybrousí a pak laminuje a pak zase tmelí a brousí :-)
cobra

Příspěvek od cobra »

Ante píše:tak se to přímo dělá trup se nejdříve vytmelí a vybrousí a pak laminuje a pak zase tmelí a brousí :-)
Přesně tak jak ti radí Ante - není co dodat ;)
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Ehm, já bych jaksi právě naopak. Vybrousit, olaminovat, základ a tmel. Ale nevím, moc se v tom nevyznám.
Ivan
Ivan
cobra

Příspěvek od cobra »

ivankap píše:Ehm, já bych jaksi právě naopak. Vybrousit, olaminovat, základ a tmel. Ale nevím, moc se v tom nevyznám.
Ivan
Vtipné !! :|
cobra

Příspěvek od cobra »

kuba píše:Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli lze laminovat již vytmelený trup lodi. Původně jsem to chtěl totiž jenom stříknout plničem a pak autolakem, ale pročítání diskuze mě zviklalo. Trup je tmelen obyčejným vodou ředitelným tmelem na dřevo. Omluvte prosím můj banální dotaz ale jsem úplný začátečník. Za odpověď předem díky, Kuba.
Kubo - jednoznačně to můžeš přelaminovat,drobné nerovnosti budeš muset stejně přetmelit - ale určitě NE vodou ředitelným tmelem - chce to něco kvalitnějšího (nejlépe dvousložkový tmel - třeba polyesterový),plnič je jen na miniaturní nerovnosti!Poté přebrousit jemným smirkem (namáčeným ve vodě),vysušit,odmastit a můžeš stříkat barvu ;)!Hodně úspěchů
Milan
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Každá rada bude asi trošku jiná.Já osobně to dělám obráceně a to z toho důvodu ,že je lepší mít skelný laminát na plańkách.Když mám oplaňkovaný trup zhruba vybroušený ,nejdříve jej celý natřu pryskyřicí a na to položím dvě vrstvy skelné tkaniny 110g/m2.Po zaschnutí vybrousím ,vytmelím,znovu přelaminuji dvěma vrstvami látky.Po zaschnutí jednu vrstvu zbrousím a přestříkám polyest.tmelem.pro jistotu laminuji ještě i zevnitř.
cobra

Příspěvek od cobra »

Pepa Darvaš píše:Každá rada bude asi trošku jiná.Já osobně to dělám obráceně a to z toho důvodu ,že je lepší mít skelný laminát na plańkách.Když mám oplaňkovaný trup zhruba vybroušený ,nejdříve jej celý natřu pryskyřicí a na to položím dvě vrstvy skelné tkaniny 110g/m2.Po zaschnutí vybrousím ,vytmelím,znovu přelaminuji dvěma vrstvami látky.Po zaschnutí jednu vrstvu zbrousím a přestříkám polyest.tmelem.pro jistotu laminuji ještě i zevnitř.
Postup při stavbě nového trupu ANO - ale proč by měl ten trup drhnout až na dřevo když to má již vybroušené - vžyt je to zbytečné !!
Držme se toho z čeho vychází podstata "vytmelený trup - můžu to olaminovat ?"!!:|
ivankap

Příspěvek od ivankap »

To jen do budoucna, proč dvakrát tmelit? Raději jednou a pořádně.
Ivan
Severan

Příspěvek od Severan »

Přikláním se taky k názoru, napustit epoxydem a laminovat, pak vyrovnávat, větší nerovnosti epoxydem se sádrou nebo pudrem nebo jiným plnidlem, jemné piliny atd. - pokud jsou, pak tmel, základovka, stříkací tmel, nebo místo základovky a stříkacího tmelu - plnič, stačí jednosložkový.

Ten tmel pod laminátem se muže uvolnita a dělat případnou neplechu. Počet vrstev a tkaninu vybírat podle velikosti trupu. Takže asi bych ho odrbal :O(

Severan
mitom

Příspěvek od mitom »

Tiež sa prikláňam k tomu dávať laminát priamo na drevo, aby to drevo dobre nasiaklo. Tie vodou riediteľné tmely na drevo sú dosť mizerné a dobre nedržia, tak by som ho tam ani nedával. A na laminát potom samozrejme 2-zložkový polyesterový tmel (obzvlášť ak použiješ polyesterový epoxid).
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Mám na mysli nový trup ,ale pokuď je již trup hotov určitě se s tím nic nezkazilo,když se laminovalo až po vytmelení.Další věcí je,že já dělám většinou kopyta na formy ,takže mi nevadí nějaké deko navíc,ale u plaňkovaného trupu je nutné počítat i s váhou.Metrový trup Vám nemůže vážit tři kila.Takže opatrně s tou směsí epoxidu a sádry
Severan

Příspěvek od Severan »

Na tu laminaci bych osobně použil asi 35 g tkaninu v jedné až dvou vrstvách, pokud probrousíš což se může stát, tak to přelípnout kouskem tkaniny a rozbrousit do ztracena. Použití epoxydu je na tobě, už toho tu bylo hodně o tom napsáno. Jinak články o laminovaní jsou i na starém monaku.

Severan
SH

Příspěvek od SH »

tkaninu 35g/m2 ??? Pokud to není nějaká lodička 30cm dlouhá s složitým tvarem trupu, tak si dovolím tvrdit že je to zbytečná komplikace. Stačí natřít... 35g tkaninu probrousíš ani nevíš, její pevnost taky není extra vysoká, náraz na kámen to prodře.

Na trupy používáme jednu vrstvu tkaniny 80 - 110g/m2 keprová vazba, na nástavby taky něco kolem 80ky, vazba podle podle tvaru laminované plochy (jestli je tam moc ohybů).

Pro ty, co mají možnost se osobně dostat do prodejny HAvla nebo jiného laminovače - ptejte se po zbytcích - za zlomek ceny si můžete vybra z odstřižků co potřebujete a při laminování se vybírá tkanina která je na daný účel vhodná a ne ta která je ve skříni (obvykle jeden typ).
cobra

Příspěvek od cobra »

Lidičky - neblbněte toho hocha - pokud chce olaminovat trup který má již obroušený - vytmelený - klidně to může laminovat!!!!Nebudeme se bavit o tom jak,či onak to mělo být !!!
Chce poradit v současné situaci !!Tak mu prosím neradme eventuality!!Kubo - olaminuj to a hotovo,tmel a bruš po olaminování jak hrdlo a prstíky ráčí !!!
Po olaminování - je stejně jedno,čím byl podklad tmelen !!
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

cobra píše:Po olaminování - je stejně jedno,čím byl podklad tmelen !!
No, jen se k tomu nesmi voda dostat ani z druhy strany... (Mluvim ze zkusenosti s laminovanim hnedou paskou okasirovaneho polystyrenu)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

SH píše:tkaninu 35g/m2 ??? Pokud to není nějaká lodička 30cm dlouhá s složitým tvarem trupu, tak si dovolím tvrdit že je to zbytečná komplikace. Stačí natřít... 35g tkaninu probrousíš ani nevíš, její pevnost taky není extra vysoká, náraz na kámen to prodře.

Na trupy používáme jednu vrstvu tkaniny 80 - 110g/m2 keprová vazba, na nástavby taky něco kolem 80ky, vazba podle podle tvaru laminované plochy (jestli je tam moc ohybů).

Pro ty, co mají možnost se osobně dostat do prodejny HAvla nebo jiného laminovače - ptejte se po zbytcích - za zlomek ceny si můžete vybra z odstřižků co potřebujete a při laminování se vybírá tkanina která je na daný účel vhodná a ne ta která je ve skříni (obvykle jeden typ).
Poslat do Havla , je jako když posílá Ivan do Polska. Je fakt, že jsou tam milí lidé a poradí se vším.
Já bych po Vašich radách vzal sekeru a vše bych rozštípal.
"Kubo" nedej se , olaminuj tím co máš, vytmel, přebruš a hajdy na vodu (už rozmrzá), aŤ se ti vše podaří!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SH

Příspěvek od SH »

Hňup píše:Poslat do Havla , je jako když posílá Ivan do Polska. Je fakt, že jsou tam milí lidé a poradí se vším.
Já bych po Vašich radách vzal sekeru a vše bych rozštípal.
"Kubo" nedej se , olaminuj tím co máš, vytmel, přebruš a hajdy na vodu (už rozmrzá), aŤ se ti vše podaří!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Čti vše, nejen můj nick. psal jsem i "nebo jiného laminovače" . Pokud rada jak ušetřit pěkných pár korun a ještě mít lepší prostředky k praci je špatná...

Můžeš nám ukázat Tvé výtvory ? WEB,foto, odkaz na výsledkovku? :-)

Přeji Ti mír v duši a měj se krásně.
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Opět se ho musím zastat, pojmenoval se sice HŇUP, ale zatím hoši na něj nemáte. Chybí vám ta invence, co má v sobě.:cool:
Ivan
cobra

Příspěvek od cobra »

ivankap píše:Opět se ho musím zastat, pojmenoval se sice HŇUP, ale zatím hoši na něj nemáte. Chybí vám ta invence, co má v sobě.:cool:
Ivane - zastávat se šedé eminence - není zas tak úplně na místě.Myslím že s určitými výroky je třeba lépe nakládat - jen můj názor!!
A upřímně,já sám bych se rád na tvé modely podíval.Sic mne mnoho lidí odrazuje,ale rád bych se mrknul,nevím ale jestli to vůbec vyjde!?
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

SH píše:tkaninu 35g/m2 ??? Pokud to není nějaká lodička 30cm dlouhá s složitým tvarem trupu, tak si dovolím tvrdit že je to zbytečná komplikace. Stačí natřít... 35g tkaninu probrousíš ani nevíš, její pevnost taky není extra vysoká, náraz na kámen to prodře.
S timto nazorem nesouhlasim. Makety plachetnic se vseobecne laminuji velmi tenkou skelnou tkaninou. Na lode o delce trupu 1200 az 1500 mm se pouziva tkanina 20 az 60 g/m2, casto pouze v jedine vrstve. Laminuje se vetsinou zevnitr trupu, takze nehrozi nebezpeci probrouseni tkaniny. Pruhy tkaniny se strihaji tak, aby byl prubeh vlaken orientovan sikmo k ose lodi. Je az neuveritelne, jakou pevnost takovy tenky "kapesnik" modelu propujci. Podotykam jeste, ze se laminuje primo na drevo.

Pouze okrajove si dovolim upozornit na to, ze modely plachetnic jsou vystaveny daleko vetsimu namahani, nez bezna motorem pohanena maketa. To, co udrzi pohromade plachetnici, tedy jiste s rezervou postaci i pro jine lode.

Zdravim
Borek Dvorak
SH

Příspěvek od SH »

Borek Dvorak píše:S timto nazorem nesouhlasim. ....
A já si zase dovolím souhlasně nesouhlasit... :-)

To, co js napsal je 100% pravda ale v tomto případě se:

- nejedná o laminování zevnitř pro zpevnění ale zvnějšku jako ochrana proti vodě a pracování dřeva
- 30tka tkanina je v tahu dostatečně pevná pro zpevnění trupu z důvodů mechanického namáhání ale vééélmi tenká a tedy náchylná na probroušení, a to jak při stavbě tak i při provozu. Byť to nebylo řečeno, nejspíš se nejedná o maketu se kterou je zacházeno jak v bavlnce ale spíš o model "na blbnutí" kde o nějaký ten šrám není nouze.
- v případě, že trup není složitý, nejsou tam ostré hrany kolem 90° apod, není užití tak tenkých tkanin opodstatněné. Mně osobně se s přiměřeně hrubsí tkaninou dělá lépe. Nejen gramáž ovlivňuje vlastnosti - i vazba tkaniny a druh skla.
- celý problém tohoto vlákna je jestli obrousit ten vodou ředitelný tmel nebo ne. A nikdo se nezeptal co jím bylo tmeleno - myslím jaký druh děr. Jestli to byly jen nějaké malé ale hluboké díry, tak bych si s tím hlavu nelámal. Jestli je ale toho tmelu 1/2mm vrstvička po celém povrchu, asi bych si dal tu práci a zbrousil to. Nikdo neví, jak se ten tmel bude chovat na vodě. Možná se nestane nic (dost pravděpodobně) ale možná že to začne pracovat a za to, že si teď ušetří večer broušení bude mít pak práce jak na kostele. Ale to už si musí přebrat a rozhodnout ten dotyčný.

Taky zdravím
Svaťa
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

Mas pravdu, bylo to off topic.

Borek
Severan

Příspěvek od Severan »

SH: Když sem se nad tím zamyslel, tak ti musím dát za pravdu, že jsem to s tou 30 g tkaninu přehnal - sice ji používám, ale úspora oproti 80 - 110 g tkanině je minimální, jedna dvě tatranky na m2 a na modelu se to neprojeví. Jinak se s 80 - 110 g opravdu lépe pracuje.

Proč jsem psal obrousit, špatná zkušenost.

Severan
SH

Příspěvek od SH »

Borek Dvorak píše:Mas pravdu, bylo to off topic.

Borek
Ale vítaný OT. Rozšiřuje obzory jak se to dělá jinde.
Svaťa
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“