Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Provedení kormidla - ??
Re: Provedení kormidla - ??
Prosím každého kdo by mohl poradit v tomto případě uložení kormidla.Díval jsem se snad všude ale nic.Pravděpodobně je konstrukce řešena tak,že po namontování je kormidlo již nerozebíratelné?Dále mi není jasné jak je to se spodním čepem,díra je skrz "ploutev",nebo jen do poloviny
Díky všem 

Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

Něco podobného jsem řešil. Chceš to mít rozebiratelné (vyjímací kormidlo) nebo napevno?
Můžeš udělat odnímací část kýlu, na šroubky.
https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_poseidon2.jpg
Díru do poloviny.
Severan
Díru do poloviny.
Severan
Naposledy upravil(a) Severan dne úte lis 28, 2006 13:20, celkem upraveno 1 x.
Radši bych to řešil - rozebiratelnéSH píše:Něco podobného jsem řešil. Chceš to mít rozebiratelné (vyjímací kormidlo) nebo napevno?
Naposledy upravil(a) cobra dne úte lis 28, 2006 13:32, celkem upraveno 1 x.

- petr hájek
proč ne hřídel skrz celou ploutev trubičkou a zčepovat ?
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Jůůů, to se zdá být zajímavé.Ale co uchycení,hrozí že by to mohlo upadnout.Je na to nějaký zámek??Šroubky se mě moc nezadajíSeveran píše:Můžeš udělat odnímací část kýlu, na šroubky.
Díru do poloviny.
Severan
Naposledy upravil(a) cobra dne úte lis 28, 2006 14:01, celkem upraveno 1 x.

Omlouvám se ale jsem dnes nějakýnatvrdlý,jak je to myšleno?:/ Jeli to možné,obrazně prosím.petr hájek píše:proč ne hřídel skrz celou ploutev trubičkou a zčepovat ?

To je právě ten problém - síla materiálu je 6 mm (a stím nehnu!).Bořík píše:Není nutné, aby to kormidlo bylo dole ukotveno. Pokud je ta spodní část kýlu ( pod kormidlem ) dostatečně úzká, tak se dá pružností materiálu vyhnout do strany a kormidlo vytáhnout. V tom případě bych dole dal malý čep ( stačí tak 2 mm ), který by zapadl do díry v kormidle. Opět možná demontáž jen pružností toho materiálu. Demontáž pomocí šroubků se komplikuje pouzdrem lodního hřídele - zavazí tam. A kotvení až pod pouzdrem hřídele také není až tak jednoduché - kýl tam bývá už dost tenký.

To co psal Petr Hájek taky není marný řešení, osa kormidla jde skrze celé kormidlo a čep to jisti, na čepu může být závit, který to jistí proti vypadnutí a umožňuje i pohodlné vyjmutí čepu.
https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_kormidlo.jpg
Severan
Severan
Takže jak to mám řešené já:
Ploutev kormidla je na hřídeli fí 2mm, dole trčí taky asi 2 mm z ploutve. Tím trčícím koncem zapadá do díry v ostruze (to je ta pevná část kýlu pod kormidlem). Dobré je tu díru vypouzdřit třeba mosazí, funguje totiž jako ložisko. V trupu mám jako pouzdro použitou trubku o vnitřním průměru 5mm. Podstata fíglu spočívá v tom, že v tom pouzdře je jen jedno kluzné ložisko, a to úplně nahoře trubky, a je udělané z teflonu (abych to nemusel mazat a teflon je taky pružný, dá se nahradit třeba silonem).nahoře na pouzdře je přišroubovaná páka kormidla (MPJet) a hřídel kormidla je tak dlouhá, aby z té páky trčela tak 1mm. No a vedle pouzdra kormidla mám zalepený špalíček tak, aby napřekážel páce a horní hrana byla v úrovni konce hřídele, Na něm je přišroubován pružný pásek který dotlačuje kormidlo dolů, aby navypadlo z ostruhy.
Při demontáži povolím pásek a páku kormidla, kormidlo trochu nadzvednu aby vyskočilo z ložiska v ostruze, vychýlím do boku (to dovolí větší vnitřní průměr pouzdra a pružné ložisko nahoře) a vytáhnu směrem dolů.
Jestli ti můj popis není až tak jasný, tak se ozvi, zkusím to namalovat, ale až ve čtvrtek, zítra tu nebudu.
Ploutev kormidla je na hřídeli fí 2mm, dole trčí taky asi 2 mm z ploutve. Tím trčícím koncem zapadá do díry v ostruze (to je ta pevná část kýlu pod kormidlem). Dobré je tu díru vypouzdřit třeba mosazí, funguje totiž jako ložisko. V trupu mám jako pouzdro použitou trubku o vnitřním průměru 5mm. Podstata fíglu spočívá v tom, že v tom pouzdře je jen jedno kluzné ložisko, a to úplně nahoře trubky, a je udělané z teflonu (abych to nemusel mazat a teflon je taky pružný, dá se nahradit třeba silonem).nahoře na pouzdře je přišroubovaná páka kormidla (MPJet) a hřídel kormidla je tak dlouhá, aby z té páky trčela tak 1mm. No a vedle pouzdra kormidla mám zalepený špalíček tak, aby napřekážel páce a horní hrana byla v úrovni konce hřídele, Na něm je přišroubován pružný pásek který dotlačuje kormidlo dolů, aby navypadlo z ostruhy.
Při demontáži povolím pásek a páku kormidla, kormidlo trochu nadzvednu aby vyskočilo z ložiska v ostruze, vychýlím do boku (to dovolí větší vnitřní průměr pouzdra a pružné ložisko nahoře) a vytáhnu směrem dolů.
Jestli ti můj popis není až tak jasný, tak se ozvi, zkusím to namalovat, ale až ve čtvrtek, zítra tu nebudu.
Dnes jsem asi opravdu mimo,je to takhle??:|Severan píše:To co psal Petr Hájek taky není marný řešení, osa kormidla jde skrze celé kormidlo a čep to jisti, na čepu může být závit, který to jistí proti vypadnutí a umožňuje i pohodlné vyjmutí čepu.
Severan

Naposledy upravil(a) cobra dne úte lis 28, 2006 15:56, celkem upraveno 1 x.

a) Ten šroub nebo ten čep skrz tu osu kormidla (navrtat díru do osy a klínek nebo ten šroub procházejí osou a zajišťují to, že se neprotočí) Ten šroub by se mohl lépe vytahovat.
b) Tak jak to máš by to mohlo jít také, ale kormidlo bych udělal z 6 mm silného hliníkového pásku. Na ose by byly vybroušeny plošky do kterých by se opřel pojistný šroub, aby se neprotočila osa.
c) Nebo ještě třebas takhle

Vložka se závitem by zaprvé vymezovala vůli kormidla a zadruhé po všroubování by bylo možno kormidlo vysadit šikmo. Prostor který by vzniknul uvnitř vložky se závitem by pak byl vyplněn vazelínou.
Severan
b) Tak jak to máš by to mohlo jít také, ale kormidlo bych udělal z 6 mm silného hliníkového pásku. Na ose by byly vybroušeny plošky do kterých by se opřel pojistný šroub, aby se neprotočila osa.

Vložka se závitem by zaprvé vymezovala vůli kormidla a zadruhé po všroubování by bylo možno kormidlo vysadit šikmo. Prostor který by vzniknul uvnitř vložky se závitem by pak byl vyplněn vazelínou.
Severan
Naposledy upravil(a) Severan dne úte lis 28, 2006 18:06, celkem upraveno 1 x.
- petr hájek
SKVĚLÉ opravdu občas potřebuji aby muj myšlenkový tok někdo občas přeložil do češtiny a když umí i kreslit v počítači nemužu si přát více .
Díky tak jak to Seveřan nakreslil jako možnost ,,a,, jsem to přesně myslel.
Jinak to pouzdro se závity mi osobně připadá příliš složité a nějak mi ta složitost nepřijde vyvážená jiným pozitivem.
Díky tak jak to Seveřan nakreslil jako možnost ,,a,, jsem to přesně myslel.
Jinak to pouzdro se závity mi osobně připadá příliš složité a nějak mi ta složitost nepřijde vyvážená jiným pozitivem.
- petr hájek
Kormidla dělám zásadně ze dvou tenkých destiček mezi které je zalita epoxydem průchozí trubička ve které je uložena hřídel a svrtána s trubičkou(z boku aby byl přístup co nejjednodušší)a zajištěna kolíčkem z obyčejného drátku(Al,Cu, nerez).
Destičky slepím na odtokové hraně a stahnu ji svěrkou potom vložím trubičku mezi obě destičky a pojistím ji bodově vteřinňákem,tak aby odpovídala geometrie podle plánu, pak slepím a stahnu svěrkou i náběžnou hranu a pohledově zkontroluji souměrnost ,kterou mohu bez problémů korigovat.Následně vyplním vnitřní prostor před i za trubičkou epoxydem(či jinou hmotou)
Tím mám krásný profil perutě a velmi jednoduše zhotovitelné pevné kormidlo.
Destičky slepím na odtokové hraně a stahnu ji svěrkou potom vložím trubičku mezi obě destičky a pojistím ji bodově vteřinňákem,tak aby odpovídala geometrie podle plánu, pak slepím a stahnu svěrkou i náběžnou hranu a pohledově zkontroluji souměrnost ,kterou mohu bez problémů korigovat.Následně vyplním vnitřní prostor před i za trubičkou epoxydem(či jinou hmotou)
Tím mám krásný profil perutě a velmi jednoduše zhotovitelné pevné kormidlo.
Je to hezký, ale....Severan píše:a) Ten šroub nebo ten čep skrz tu osu kormidla (navrtat díru do osy a klínek nebo ten šroub procházejí osou a zajišťují to, že se neprotočí) Ten šroub by se mohl lépe vytahovat.
https://www.mo-na-ko.cz/upload/u_poseidon3.jpg
Severan
Takhle jak je to namalovaný by kormidlo nefungovalo! Drhlo by o dno trupu !
Je potřeba dobře vyměřit kolik bude potřeba volného místa mezi dnem a horní hranou perutě kormidla při plné výchylce do strany !
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
http://www.tugtowing.cz
Někdy je s pevným kormidlem docela problém. Třeba u mého Klimka je problém v tom, že se v podstatě nedá vyměnit lodní šroub za jiný. Co bych dnes dal za tu možnost rozebráníBořík píše:Pokud je dobře udělané pouzdro hřídele, tak to kormidlo není potřeba demontovat. Hlavně, aby nahoře šla dobře seřizovat páka od serva - s tím je potřeba někdy pohnout ( pootočit ). Pokud by mělo být kormidlo za každou cenu demontovatelné, tak bych raději udělal snadno vylomitelný kousek spodku kýlu pod kormidlem.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
To je přesně to čeho bych se chtěl vyvarovat - proto ty obštrukce.Zatím zvažuji co upřednostním.Ale všem moc děkuji za ůčast !ladous píše:Někdy je s pevným kormidlem docela problém. Třeba u mého Klimka je problém v tom, že se v podstatě nedá vyměnit lodní šroub za jiný. Co bych dnes dal za tu možnost rozebráníBořík píše:Pokud je dobře udělané pouzdro hřídele, tak to kormidlo není potřeba demontovat. Hlavně, aby nahoře šla dobře seřizovat páka od serva - s tím je potřeba někdy pohnout ( pootočit ). Pokud by mělo být kormidlo za každou cenu demontovatelné, tak bych raději udělal snadno vylomitelný kousek spodku kýlu pod kormidlem..

- Pepa Darvaš
Neškodí do toho pouzdra napájet trubičku na mazání.Já to řeším tak ,že tu ostruhu dělám ze železa a mám to přišroubované.
-
Návštěvník
Nedá se náhodou při pevném kormidle vyměnit šroub tak, že se povolí spojka od motoru a hřídel se vyšroubuje ze šroubu a po výměně zase zašroubuje a spojka připevní.ladous píše:Někdy je s pevným kormidlem docela problém. Třeba u mého Klimka je problém v tom, že se v podstatě nedá vyměnit lodní šroub za jiný. Co bych dnes dal za tu možnost rozebráníBořík píše:Pokud je dobře udělané pouzdro hřídele, tak to kormidlo není potřeba demontovat. Hlavně, aby nahoře šla dobře seřizovat páka od serva - s tím je potřeba někdy pohnout ( pootočit ). Pokud by mělo být kormidlo za každou cenu demontovatelné, tak bych raději udělal snadno vylomitelný kousek spodku kýlu pod kormidlem..
V mém případě bohužel ne, protože závit jaksi nechce projít skrz pouzdro. Je lepší to před sestavením vyzkoušetHňup píše:Nedá se náhodou při pevném kormidle vyměnit šroub tak, že se povolí spojka od motoru a hřídel se vyšroubuje ze šroubu a po výměně zase zašroubuje a spojka připevní.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- Pepa Darvaš
trošku teorie neuškodíivankap píše:Jak to děláte, že tak jednoduchou věc dovedete vždy zkomplikovat.
-zdravím všechny , vidím že se spustila velká diskuze na toto téma, tak i já přidám svůj názor
kormidlo mám taktéž uchycené ve 2 bodech jak říkáš, ( mám ho u ARTURA) a docela snadno se dá v případě nouze vyndat - jen musí být hřídel uchycená upně vzadu na těle kormidla , pak lze vyndat.
kormidlo mám taktéž uchycené ve 2 bodech jak říkáš, ( mám ho u ARTURA) a docela snadno se dá v případě nouze vyndat - jen musí být hřídel uchycená upně vzadu na těle kormidla , pak lze vyndat.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
To bude ono,ještě zvolím patřičnou kombinaci doporučených technologií,a jdu na toNojby píše:-zdravím všechny , vidím že se spustila velká diskuze na toto téma, tak i já přidám svůj názor

To je problém celé to třeba provrtat a pak osu v případě nutnosti vytáhnout do trupu? Ale stavím makety už pěkně dlouho a ještě mne to nepotkalo. A na Klimku jsem měnil šroub už dvakrát.
Jak se to dělá na opravdových lodích jsem popisoval v minulé RCR.
Opravdu to většinou úplně zbytečně komplikujete. Jak praví klasik: Hledáte problém, tak kde dělnická třída nachází uspokojení"
Nechci se nikoho dotknout, je to z jednoho hodně starého vtipu.... Tak mi nelajte.
Jak se to dělá na opravdových lodích jsem popisoval v minulé RCR.
Opravdu to většinou úplně zbytečně komplikujete. Jak praví klasik: Hledáte problém, tak kde dělnická třída nachází uspokojení"
Nechci se nikoho dotknout, je to z jednoho hodně starého vtipu.... Tak mi nelajte.
Ivan
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek