Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Torpéda

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Přema

Re: Torpéda

Příspěvek od Přema »

Zdravím všechny příznivce této disciplíny.Přemýšlím nad pohonem a odpalovacím mechanismem z torpédometů(může se hodit i pro lodičkáře torpédových člunů :lol: ) Na výše uvedených stránkách v tomto DF jsem nikde na to nenarazil,i jinde na netu(za to jsem se dozvěděl o Škvalu :shock: :lol: )i když chápu,že modelář je limitovaný prostorem ponorky.
Napadlo mě spousta řešení-pohon na CO2 -tryska,pohon CO2-motorek,elektromotorek,pružina systémem kuličkových pistolek,....Rád bych našel inspiraci jinde,ať nevymýšlím třeba již vymyšlené :? takže kdo něco má,sem s tím.Naštěstí zde se myšlení meze nekladou.I zdánlivé nesmysly se mohou jednou hodit 8) 8) 8)
Nenajde se někdo,kdo vlastní ABC staršího data,kde jedno číslo se věnovalo ponorkám ?Matně si vzpomínám,že tam řešili "špagomatika-ponorku" se statickým ponorem a další alternativy pohonů :P
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Snad bych mohl pohledat v MMI jak to řeší jeden šílenec, ale je to v angličtině, umíš? a máš zájem?
Ta gumová ponorka se naopak noří dynamicky...
Ivan
Přema

Příspěvek od Přema »

:D :D :D Anglicky moc neumím,třeba bude mít i nějaké nákresy :shock: jak říká klasik "dobré každé love,..." :P ale mockrát i tak děkuji.
"Ta gumová ponorka se naopak noří dynamicky..."je to možné,je to už nějaký pátek(od 1975-1979)?vybavuje se mi to už velmi matně.Při mém x tém stěhování ABC zapadlo do smetiště dějin. :cry:
A propos:proč šílenec? :lol:
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Funkční torpédo mně taky zajímá, už jsem o tom v minulosti taky vícekrát přemýšlel a o některých řešeních se i dočetl. Šlo by to teoreticky různými způsoby ale má to svá úskalí. Nejdokonalejší a nejspolehlivější bude asi elektromotor s vrtulkou, ale tohle řešení vyžaduje určitou minimální velikost a tudíž omezení druhem a měřítkem modelu a z ekonomických důvodů je prakticky nutnost opakované použití a tudíž komplikace s lovením vystřeleného torpéda. Další možností je reaktivní pohon, buď stlačeným plynem (vzduch, CO2) což je opět technicky poněkud náročnější (tlakový zásobník, ventil), anebo pomocí náplně reagující s vodou (šumák, sodík), což je asi nejjednodušší a nejekonomičtější, ale zato jsou problémy se spolehlivostí a bezpečností (Na). Ještě by snad byl možný pohon na principu raketky (pyrotechnická slož), ale nevím jestli by to pro torpédo bylo vůbec z vizuálních důvodů vhodné. Co se týká systému odpalování, tak asi nejschůdnější bude mechanický princip (pružinka, gumička). Teorie vypadá hezky, ale realizace bude jistě dost komplikovaná a narazí na všelijaké problémy. Jestli se do řešení problému chceš opravdu pustit tak určitě fandím a přeju hodně úspěchů.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Pred patnácti az dvaceti lety vyšel v časopise Modelář článeček nazvaný "Modelářské torpédo". Na nákrese byla trubice (snad stočená z papíru a prolakovaná), v ní tři články po 1,5V a motorek IGRA. V hlavici měla být dýmyvá slož z tuhého lihu a peroxidu (nepamatuju přesně), aktivovaná nárazem. Pokoušeli jsme se to s bráchou jako náctiletí naivové vyrobit, ale šlo to okamžitě ke dnu - hmotnost asi půl kila a v podstatě žádné vzduchové kapsy na nadlehčení.

V jiné sekci tady na fóru se objevil odkaz na minimotorky, vývoj akumulátorů už taky pokročil, takže by to možná šlo zrealizovat. Problémem zůstává návrat torpéda v ceně nejméně 400 Kč ...
old_Mr_Grim

Příspěvek od old_Mr_Grim »

pokud jde o odpalování, tak je zásadní rozdíl v odpalování z torpédových člunů a z ponorek. Torpédomety hladinových lodí jsou "suché" kdežto u ponorek se torpédo odpaluje ze zaplaveného torpédometu. Nevím přesně jak to funguje (fungovalo) u hladinových lodí (nejspíč mechanicky), ale u ponorek se impuls dával stlačeným vzduchem (tím se vytlačilo torpédo z "roury") Ten pohon samotného torpéda byl řešen buď parou, nebo elektricky. Chceš-li aby nechávalo torpédo na hladině stopu, tak to bude muset bejt asi nějakej reaktivní pohon - to CO2, jak si tvrdil, by nemusel bejt špatnej nápad

To chceš postavit model samotnýho torpéda, nebo jako funkční doplněk k ponorce???
Obrázek
Přema

Příspěvek od Přema »

Jako fční doplněk k ponorce.(l:72.1:40)princip by byl stejný.Dokonce by se toto odpalování dalo využít u katapultů.Japonská torpéda byla i na benzu.motor s pomocí kyslíku,německá na stlačený vzduch,později i na elektiku.Odpalování z člunů měli asi nelepší američané-stlačenou párou.
Elektromotorky-banbůh zaplať,že už existují mini-vibrační vyzvánění-prý je nejmenší.Zatím jsem neviděl,ale už se pídím.Potom by to chtělo elektronické časovací zařízení a malou lio-n ku.
Návrat na hladinu-po odpálení hlavice vyplave zpoza ní plováček se silonem(něco jako nouzový plovák na lodičkách)
Stále se nebráním reaktivnímu pohonu na CO2,který je už dnes velmi dostupný.(mj.objevil jsem CO2 motorek o prům.6mm-1:72-ale asi 1000Kč)Toto bude chtít-buď nastálo nasazené torpédo a dotěsněno kuželem na trn s kuličkou coby ventil,nebo šikovný ventilek na torpédu.Stejně těch torpéd nebylo více jak 6(+ 2-4 zadní :lol: ),ovšem bomba by byla jejich automatická obměna 8) 8) 8)
Chemický pohon-měli Němci H2O2-myslím,že v tom ABC právě něco na ten způsob-šumák-bylo.Dnes jsou i jiné chemikálie celkem dostupné.A snad nám to doplní i nějaký chemik modelář.
Ovšem úplná puma vodíkovka :shock: :shock: :shock: ovládané torpédo-bylo na ponorkářském srazu-ale veliké.Tak max.pro měř.1:40.Mě napadá použítí gyr od vrtulníkařů,zatím ale s tímto oborem nemám vůbec "ahnung",ale už jsem poznal pár vrtulníkařů. :lol:
old_Mr_Grim

Příspěvek od old_Mr_Grim »

jaký typ ponorky to je???? a jaká příslušnost???
ten motorek z vibračního zvonění bude asi na prd, nemá skoro žádnou sílu a co budeš mít z torpéda, který ani neuvidíš :D
Obrázek
ivankap

Příspěvek od ivankap »

- je to potřeba vidět a pochopíš 8)

Podívám se na to a pokud najdu, pošlu. Tuším, jsou tam samé fotky.

Ivan
Ivan
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Co se týká pohonu a odpalování skutečných torpéd. Nejprve se používal pohon motorem na stlačený vzduch. Před 1.sv.v. došlo k vylepšení, ohřívání vzduchu před přívodem do motoru (větší rozpínání = větší výkon). Za 2.sv.v. se používal převážně pohon paroplynový. Jednalo se o různé spalovací motory a turbíny pracující na nějaké kapalné palivo a okysličovadlo, tím byl nejčastěji vzduch ale i kyslík či H2O2. Nakonec ten elektrický pohon. Odpalování bylo původně mechanické (vyšťouchnutí tyčí), potom stlačeným vzduchem, u nadhladinových torpédometů později snad i prachovou náplní. Podhladinové torpédomety neměly jen ponorky ale do 1.sv.v. i ostatní lodě včetně bitevních. Tolik ve stručnosti, více jsem před časem napsal v jednom mém článku uveřejněném na MONAKU (Výzbroj válečných lodí, 5.3.2003), je tam i odstavec věnovaný torpédům.

K tomu reaktivnímu pohonu. Vzpomněl jsem si na další látky co reagují s vodou a šly by využít pro pohon a to nehašené vápno a karbid, obojí ale bude rizikové podobně jako již zmiňovaný sodík. Podstatou šumáku je reakce sody s kyselinou citrónovou. Silnější kyseliny by daly výkonnější pohon, ale zase nejsou pevné a tudíž problém s realizací. Ten pohon na stlačený vzduch či CO2 by byl dost efektivní. Viděl jsem to na fotkách v nějakém německém modelářském časopise. Krásná stopa bublinek, akorát to trochu kličkovalo. Problém se směrovou stabilitou se u skutečných torpéd řeší gyroskopem a pohyblivými kormidly. Zrealizovat to v modelovém měřítku ale bude velice technicky a finančně náročné.
cobra

Příspěvek od cobra »

[quote="Přema"]Zdravím všechny příznivce této disciplíny.Přemýšlím nad pohonem a odpalovacím mechanismem z torpédometů(může se hodit i pro lodičkáře torpédových člunů

Zdravím,něco jsem našel zde - http://www.pt-boat.com/ http://www.pt-boat.com/torpedo/torpedo.html

spousta detailů fotografií a postupů ,(pouze angl.)
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

motorek z vibračního zvonění není vubec,, na prd" jak tady někdo píše .
Já snimi poháním mikro lodě a ty jezdí celkem velmi svižně , šrouby si vyrábím sám z injekční jehly a tenkého fosforbronzového plechu spájené cínem přes smáčedlo ZNCL.
Napájet lze bezproblémů 1 a více mikro knoflíky do hodinek a jeho vietnamská cena je 10,- KČ.
Ty motorky jsou také v mikro RC autíčkách.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Přema

Příspěvek od Přema »

Pane jo,chvíli tu nejsem a tolik připomínek. :shock: :shock: :shock: Jen houšť !!! :lol: A do mě! 8)
Stavím v rámci náhlého momentálního přebytku času(změna práce a bydliště) U XXI od Robbe.1:40,d 2,1m
Ty knoflíkové baterky mě taky napadly,možná by odpadl časovací mechnismus el.impulsu.Petře-můžeš uvést,jaký motorek pohání jak těžkou lodičku,ev.typ(kvůli posouzení odporu kýlu)? A pak ty šrouby-injekčních jehel mám hafol,horší ten fosforbronzový plech(zdroj?)
Ivane,budu vděčný.Stavím v rámci náhlého momentálního přebytku času(změna práce a bydliště) U XXI od Robbe.1:40,d 2,1m
Milane děkuji moc! Jen co se dostanu k lepšímu PC,to v kolbence se kouše a kouše. :twisted: :twisted: :cry: tak to projdu
PetrP-ááá,tady se objevil i historický znalec a tak "vítej v klubu" :lol:
"pro pohon a to nehašené vápno a karbid"-německá torpéda byly v experimentech i v praxi právě karbidová(teď jsem zapoměl chem.složení),nicméně s malou účiností.Šumák-potaš měl v sobě další příměsi a tím pádem s menší účinností,než čistá chemikálie(navíc běžně k mání)Mě napadla komůrka-dělená na dvě části,při které by reagoval Na s HCl ev soda + HCl,ev.pevný H2O2(na odbarv.vlasů)ev.kapalný(existuje 30%)V daný moment-a to je "otázné"jak,by hrot inj.microjehly propíchl přepážku komůrky z latexu(obyč.kondom :D :lol: ;) )Obávám se ale jisté latence odpalu v torpédometu-než vznikne dostatečný tlak plynu
Přema

Příspěvek od Přema »

Mockrát děkuji-ten elektrický pohon bych tak nějak viděl.Tady se budou hodit ty knoflíky. ;)
Otázka,jak spínat v torpédometu,ev.při vystřelení pružinou sepnout v torpédu spínač-dva kontakty pod pláštěn torpéda.Nevymyslel by někdo elektroniku k tomu.Já mám starší plánky z AR na senzor.spínač s tranzistory KC(ale dneska je to něco jako elektronka proti Pentium IV :oops: )Navíc by to chtělo časový spínač-ale zde na MONAKu je jen do 30" a velký.
Ta turbína na stlačený vzduch-zajímavé,ale jen pro model torpéda,jako takového a ve větším měřítku.
Jinak konstrukčně a technologicky trup torpéda velmi dobrý.(už abych měl soustruh tady :) )Nejhorší by byly tak malinké vrtulky,ale když to jde P. :lol: ;) Hájkovi,.... :lol: ;)
A kdyby k tomu bylo nějaké velmi primitivní nejlépe mechanické gyro,pane jo!!! :shock: :P ;) :shock: :shock: :lol: (na té webovce jsem to moc z těch nákresů nepochopil,chtělo by to zvětšit)
karaso

Příspěvek od karaso »

pokud jde o spínání elektrických kontaktů pod pláštěm torpéda... pokud torpédo bude z plastu, mohl by nad kontakty v lodi být magnet, který přidrží kontakty rozepnuté, a jak se torpédo dostane mimo magnetické pole, tak se kontakty buď gravitací nebo přítlačnou pružinkou sepnou... je to nápad jenom tak "z jedné vody šup na plot," muselo by se vyladit a odzkoušet
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
SH

Příspěvek od SH »

pokud jde o spínání elektrických kontaktů pod pláštěm torpéda... pokud torpédo bude z plastu, mohl by nad kontakty v lodi být magnet, který přidrží kontakty rozepnuté, a jak se torpédo dostane mimo magnetické pole, tak se kontakty buď gravitací nebo přítlačnou pružinkou sepnou... je to nápad jenom tak "z jedné vody šup na plot," muselo by se vyladit a odzkoušet
na to se používá tzv. jazýčkové relé. Kontakt ve skleněném zátavu, jsou spínací i rozepínací, magnet stačí slabý.
karaso

Příspěvek od karaso »

to je potíž nás technických diletantů s humanistickým vzděláním, že pracně vymýšlíme již vymyšlené... :)
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
SH

Příspěvek od SH »

jestli chceš, můžu nějaké poskytnout...
Přema

Příspěvek od Přema »

Kruci!!!! Řekl bych BINGO jako BRNO !!!!! :shock: :oops: ;)
Jenže ty kontakty udělat pak ocelové.Pájení,rez,spolehlivost?Jak je to relé velké.Ale to by mělo neřádský odběr.Nebo myslíš perm.magnet?Pošli foto,i vyfoceno mobilem.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

V měřítku 1:40 už torpédo bude mít průměr přes 1 cm a s tím už se něco dělat dá. S využitím těch jmenovaných mini motorků a baterie by to jít mělo. K tomu spínání. Před časem byl v RC revue (?) článek právě o nějakém takovém modelovém torpédu a spínač tam byl tuším nějaké minitlačítko. V torpédometu to bylo smáčknuté a tedy vypnuté, po vystřelení se spínač uvolnil a zapnul el. obvod.

Reaktivní pohon: na Na s kyselinou rovnou zapomeň, to by nedopadlo dobře, K s H2SO4 exploduje a Na s HCl by na tom byl jen o něco lépe. Na bohatě stačí s vodou, i tak je to rizikové. S kyselinou pouze ta soda. Ideální je směs s pevnou kyselinou (jako ta citrónová), která za sucha nereaguje a teprv po rozpuštění ve vodě se spustí žádaná reakce. Bohužel k.cit. je dost slabá a mezi pevnýma látkama se asi těžko najde nějaká výrazněji silnější. Běžné kapalné kyseliny by silou vyhovovaly ale problém s tou realizací, jak píšeš ty oddělené zásobníky a smíchání při odpalu....

Každopádně reaktivní pohon se mi jeví vhodnější pro případy kdy je torpédo příliš malé na zabudování nějakého sofistikovanějšího pohonu anebo když je určeno na jedno použití. Elektrický pohon bude asi nejvhodnější z hlediska účinnosti a spolehlivosti, ale dovedu si to představit jenom v případě vylovení a opětovného použití torpéda, jinak by to byl příliš drahý špás.
SH

Příspěvek od SH »

Jenže ty kontakty udělat pak ocelové.Pájení,rez,spolehlivost?Jak je to relé velké.Ale to by mělo neřádský odběr.Nebo myslíš perm.magnet?Pošli foto,i vyfoceno mobilem.
Představ si skleněný váleček délky20-30mm o průměru 3-5mm podle typu s vývodem v ose na každém konci. Po přiblížení magnetu se vevnitř sepnou dva plíšky.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Zdravím!
Se zájmem si čtu toto téma a při kontrole svého "archívu" jsem objevil článek ze starého Polského Modelarza, kde je popis stavby a odpalování modelového torpéda o průměru cca 15 - 20 mm (pokud mě paměť nešálí). Pohon malý elektromotorek, odpalování myslím gumou se současným zapnutím el. obvodu. V případě zájmu můžu poskytnout kopii.
Zdenek
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

ten motorek pohání mého mikroklimka o délce 165mm a váze celkem 52g ;)
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Přema

Příspěvek od Přema »

Tak to je super.To by mělo bohatě stačit.U 1:40 zase takový prostorový problém nebude a dal by se použít ten magnetický spínač od Sváti.Až budu v Ol-zkusím se poohlédnout.Vypnutí pohonu by šlo senzorem po odpálení hlavice nebo časovým spínačem-jen najít nějakou mikroverzi.Na netu jsem něco našel,ale buď velké nebo na 220V.
8) Kamarád si koupil na ModelHobby malý vrtulníček za 1000 Kč-spíše takové popovznášedlo,se vším všudy 10cm,který se nabíjel z tužk.baterek z ovladače-taže předpokládám,že tam je spíše kondenzátor,než nějaké mikroknoflíkové aku(to by už nebylo za tu 1000ku,že ano :lol: )To řešení by mě zajímalo,ale nechce se mi dávat 1000ka,takže až se někomu podaří tento stroječek odrovnat,podělte se zde s principem nabíjení a úschovy energie. ;)
Odpal by pak šel vyřešit jednoduchou pružinkou i mechanikou a bez obav s průnikem vody k elektr.Ideální -pověsit torpédo v torpédometu přímo na magnet a pružinu natolik silnou,aby překonala magnetické pole.
Pro další zájemce,jen čekám na volné finance-jisté řešení by mohlo být toto od Robbe,jako příslušenství k jejich stavebnicím(Boříku to by bylo i pro tebe,nelákalo tě to? ;) ) http://www.hobbyeshop.cz/inshop/scripts ... &Level=289 http://www.hobbyeshop.cz/inshop/scripts ... &Level=289
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Ahoj Přemo,
jak píše SH, jsou to dva kontakty zatavené ve skleněném válečku cca 20 mm dlouhém a 3 mm širokém. Použil jsem to v kdysi hodně dávno na konstrukci alarmu na kolo... když bylo postavené na stojánku byl u této trubičky magnet, který kontakty rozpojil a proud přes sirénu neprotékal, jakmile ale někdo kolo narovnal aby s ním odjel, magnet se oddálil, kontakty se sepnuly a spustil se alarm... na stejném principu to může fungovat i zde, jen místo sirény použiješ elektromotor. je to vlastně spínač ovládaný magnetem. Spolehlivost byla stoprocentní, prostě magnet přitáhne jeden kontakt a tím je rozpojí... Odběr to nemá větší než klasický mechanický spínač (prostě nějaký přechodový odpor tam bude vždy). S rzí bych si problémy nedělal, je to zatavené do skleněné trubičky (nedostane se tam nic, prach ani voda) a ty kontakty po spájení s dráty můžeš obalit třeba tavným lepidlem nebo smršťovací bužírkou...
ivvo
Obrázek
NeJaToD team
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“