Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Mikul 1:32 (3D tisk)

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
masa
Kontaktovat uživatele:

Mikul 1:32 (3D tisk)

Příspěvek od masa »

Lakalo me zkusit si nejakou lod vytisknout, i jsme si to chtel sam namalovat, ale nakonec lenost zvitezila a vyuzil jsem toho, ze svenny jich uz par nakreslil. Na zacatek jsem vybral Mikula, je jednoduchy, tak by to melo byt i snad celkem rychle hotove :cool: Trup uz je vytisteny, zkusim sem pak hodit, jak pokracuju... Jinak napadlo me, ze to mozna nebudu ridit RC soupravou, ale hodim tam ESP32-CAM - bude to pak rizene po wifi z telefonu, navic tam bude kamera, takze s prenosem obrazu z paluby :)
20220920_195343.jpg
semo

Re: Mikul 1:32 (3D tisk)

Příspěvek od semo »

I když raději stavím víc klasicky, budu se zájmem sledovat :-).
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Tak uz mam vytistene vicemene vsechny dulezite dily. Tisk probehl bez vetsich problemu, tistene to je z ABS, ktere se pekne brousi, lepi a na slunku by se to hned nemuselo zkroutit :cool: Vsechno do sebe pekne zapadlo, vule v mistech, kam patri hridel atd., byly tak akorat. Jinak tu je link, kde jdou stahnout STL...

https://cults3d.com/en/3d-model/game/mi ... 32-wsvenny

20220929_214331.jpg
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Aby tu nebylo mrtvo, tak mensi update :)

Zacal jsem s barvama, puvodni plan bylo striknout to akrylovyma barvama na modely, konkretne Revellkama, ale nejak jsem nebyl schopnej presvedcit levnou cinskou strikaci pistoli, aby z ni strikalo neco rozumnyho. Bud byla barva moc ridka, skoro voda, to pak strikat sla, ale o barveni moc neslo hovorit, nebo to bylo tuhy, to pak sice barva drzela, ale zas to neslo moc strikat, ucpavalo se to. Trefit neco mezi jsem vzdal a matlam to stetcem...

Par dilu se mi uplne nelibilo, tak jsem si je prekreslil, konkretne kormidlo a lodni sroub. Vlevo "ze stavebnice", vpravo pak moje.
20221011_200212.jpg
Resil jsem taky spojku mezi motorem a hrideli, zkusil jsem tistenou, s mezikusem ze silikonove hadicky. Asi by to i slo pouzit, kdyz byl motor na miste a pevne drzel, tak to celkem fungovalo. Kazdopadne moc vyvazeny to neni - pokud je motor a hridel volne, tak to je solidni vibrator :) Mozna zkusim vysoustruzit pevnou kovovou spojku, ale je to dost maly a zkusenej soustruznik fakt nejsem...
20221011_210745.jpg
Kapitola sama pro sebe je rizeni a prenos obrazu pres wifi, ale to tu nebudu pitvat :) Asi to tam pro tu srandu zkusim, jako ukazku, ze se to na to fakt nehodi... Problem je dost dosah wifi a s tim souvisejici pomalejsi prenosy pri blbym signalu. Ve vysledku to pak znamena trhany obraz a pomale odezvy na rizeni. Zas si ale rikam ze to je lod, pomala, tak tam treba ty zpozdeni a celkova lenost v rizeni prispejou maketovosti :)
semo

Příspěvek od semo »

Loď opravdu pěkná. Zase se ukázalo, že jednoduché projekty (ve smyslu komplikovanosti konstrukce) jsou nejlepší. Zkrátka, nemusí se zrovna jednat o bitevní loď z druhé světové, aby byl model pěkný. Teda tak to vidím já :-). Ale když koukám na ten šroub, říkám si, proč nepoužit klasický, koupený? Ale to už by se asi vytratilo kouzlo 3D tisku? :-). Ohledně té spojky podobně. Ale když už hadičku, proč ji nenasadit rovnou na hřídel, bez těch bílých špuntíků? Nedávno jsem doma takovou spojku dělal, na 2mm hřídel. Možná jsem měl štěstí, ale měl jsem zrovna po ruce silikonovou hadičku, která byla celkem tlustostěná a zároveň na ty 2mm pasovala. Držela sama o sobě, ale projistotu jsem ji ještě na každé straně skřípnul drátkem.

Ty elektronické věci, hlavně ohledně řízení, by mě náhodou moc zajímaly. Protože tam mi to asi nejvíce rozšíří obzory. Přenos obrazu klidně také. Můj mladší bratr (18) má 3D tiskárnu, ale není modelář a elektronika ho zajímá. Třeba by to bylo pro něj také zajímavé.
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Jak spojka tak sroub by mozna nekde koupit sly, ale stalo by to usili to nekde sehnat a taky cena by byla uplne nekde jinde. Takhle si aspon zahraju na konstruktera :) A treba u toho sroubu proste neni zadny problem si ho udelat o milimetr s vetsim prumerem, s jinym stoupanim, jak bude potreba... Jinak jeste ho malicko obrousim, i takhle ale funguje dobre, vyzkouseno. Spojka je macatejsi proto, ze jsem mel takovou hadicku a taky proto, ze u ty uzsi jsem se bal, ze se snadno prekrouti. To se u tehle nestane. K elektronice treba neco napisu, pokud to tam pouziju, i nekam hodim zdrojaky, aby se na to slo podivat ;)
SvennyW

Příspěvek od SvennyW »

Hlavní problém spojky a šroubu je ve velikosti - když jsem model kreslil, nikde jsem nenašel šroub ani spojku na 1.5mm hřídel. Původně jsem zkoušel jako spojku použít smršťovací trubičku, ale nedržela. Teď tam mám myslím kus bužírky z drátu. Každopádně Jirkův šroub je výrazně hezčí než můj původní.

Motor tam mám pomalej z ovládání šuplíku CD mechaniky, s vibracemi jsem problém neměl a spojku taky ještě neukroutil.
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Je fakt, ze ty sily tam nejsou uplne velke, takze asi i nejaka silnejsi buzirka by stacila. Motor mam totiz taky s 1.5 mm hrideli, tak to mam na stejnych prumerech. Jinak kdyz jsem orientacne meril, kolik motor s pidisroubem z 2s lipolky bere, tak jsem nameril neco kolem 0,1A :)

Sroub jsem kreslil podle tohoto videa - https://www.youtube.com/watch?v=YJZvAOXIbDo - celkem fajn finta s pouzitim dvou vyseci z pruziny a natazenim plochy mezi ne.
SvennyW

Příspěvek od SvennyW »

Ten videonavod na sroub je peknej. Delal jsem to v podstate stejne, jenom jsem nedelal to fesacke zakulaceni listu, abych nemusel pouzivat supporty a aby to co nejlip drzelo na bedu - tehdy jsem mel neupgradovanou Mk2 a sroub byl na hranici vytisknutelnosti.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Pár poznámek ke spojkám, hřídelím a šroubům. Dle mého poznání je v malých rozměrech opravdu kritický problém s dostupností komerčních šroubů. Nejmenší co znám je Graupner 20 mm M2, který je navíc pouze jeden (teprve 25 mm dělají La P). Možná se dá sehnat ještě něco, zejména v chinashopech, ale tam nemám přehled. U kitů jsem pokud možno preferoval šrouby ze stavebnice, jinak jsem byl nucen improvizovaně vyrábět. Což jsem řešil klasicky z plechu, ale 3D tisk je zde jistě výhodou. Nevýhodu vidím v kvalitě povrchu (drsný povrch listů šroubu není vhodný, naopak lépe hladký), ale v těch mini rozměrech se to nejspíš ztratí a různých nedokonalostí a ztrát na účinnosti pohonu tam bude každopádně řada.

Spojky z hadiček jsou mé oblíbené a osvědčené, přičemž preferuji silnostěnné silokonové. Ovšem jsou různé možnosti a každý preferuje něco jiného. Někteří lidi naopak mají s hadičkovými spojkami negativní zkušenosti (ukroucení) a i u malých lodiček preferují kardany apod. komerční spojky. Prostě věc osobních preferencí. Podle všeho však lze úspěšně použít hadičkovou spojku i u poměrně velkých a výkonných motorů. Jako doklad uvádím odkaz, který je současně velkou inspirací pro stavbu lodního modelu pomocí 3D tisku http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=32&t=88866 A ohledně hadičkových spojek se tam také více diskutovalo (moje příspěvky pod nickem petrxp) http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=3 ... di%C4%8Dka

Jinak vibrace, pokud se to zkoušelo jen tak volně položené, budou vždy. Rozhodující co to bude dělat až bude hřídel pevně instalovaná a motor uchycený na svém loži. Právě ty pružné spojky typu hadiček mají schopnost jednak vyrovnávat určité nesouososti a tlumit určité vibrace.
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Tak kabinka tak nejak plus minus hotova, nabarvena, zasklena starym obalem z CD...
20221016_123522.jpg
Jinak ty tisteny veci jako treba ten sroub vypadaj na tech fotkach dost hrube, ale v realu pri beznym pohledu to az takova hruza neni. Ono totiz ta lodka je relativne mala, tak je to zabirany hodne z blizka. Tu pro porovnani vuci korune.
20221016_123742.jpg
Taky jde dost dohnat brousenim, ktery teda ja celkem flakam... :rolleyes:
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Tak jsem si trochu zasoustruzil a zavrtal a mam podlozku pod sroub a pevnou spojku. Na to, ze jsem to delal prvne, tak to nedopadlo az tak zle :) Ted to vibruje o poznani mene jak predtim s tou tistenou.
20221021_190039.jpg
SvennyW

Příspěvek od SvennyW »

Jirko, nemas tu hridel moc kratkou? Mam dojem, ze by mela mit kolem 10cm.
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

To je jenom testovaci hridelka, finalni bude delsi a asi spis ocelova, jak mosazna. Mimochodem ta prechodka na motor, co tam mas, to by skoro mohlo pasovat na tenhle muj motor, ktery jsem vyhrabal kdo vi kde, co?
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Kdyz jsem mel nainstalovany motor i servo, tak mi to nedalo, nasel jsem doma stary jednosmerny regulator z letadla a jeste nehotovou lod hodil na vodu a vyzkousel, jak to jezdi.

https://www.youtube.com/watch?v=7kKjF6pLuq4

Celkem to jde, jak je to maly, tak jde jezdit vsude, k vode se to taky nese pekne :) Akorat motor, ktery jsem tam pouzil, je hodne slaby. Maximalka, co to predvadi na videu, by mi ani nevadila, ta je takova maketova, ale motor ma hodne malou silu, takze staci fakt trocha bordelu a uz tim sroubem ani neprotoci.
semo

Příspěvek od semo »

Ale co by tam muselo být za motor, aby byl "bordelu vzdorný"? :-) . Jezdí to takhle pěkně.

Zajímalo by mě to ovládání přes mobil. Nějaké pěkné informace ;-)
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Ono u vetsich lodi se silnejsim motorem to je taky problem, ale vetsinou to zacne byt poznat a porad to nejak, sice blbe, ale jede. Tady staci fakt drobny bordel a uz to tim sroubem vubec neprotoci a stojime.

No ovladani pres mobil zatim vypada takhle :)
20221109_184933.jpg
Ale zatim vsechno tak nejak funguje, umim hejbat servem primo z toho ESP32, stejne jako regulovat obousmerne napeti pro motor. Akorat jak se prokousavam dal a dal, tak me napadaj zpusoby, jak to udelat lip, ale ty jsou vetsinou daleko slozitejsi ;) Treba ze by to chtelo naprogramovat si vlastni aplikaci v mobilu, pres kterou se to bude ridit...
semo

Příspěvek od semo »

Aha, to je zatim takhle mimo loď. No každopádně je to zajímavý počin. Určitě by to bylo i určité osvěžení jako článek :-). "Plaňkování a laminování" už jsme četli hodněkrát, i když to se nikdy neomrzí ;-)
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Uz se podarilo to dedelat do provozuschopneho stavu, tak jsem dneska zkusil prvni jezdeni, kdy to bylo rizene ciste jenom pres wifi z telefonu. Funguje to a je to celkem zabava, jsou tam schvalne udelane pozvolne delsi nabehy motoru a i servo nejezdi na max. rychlost, takze byt to je malickate, tak se to chova "zpomalene" a neposkakuje to zbesile, jak je casto u lodnich modylku videt.

Rizeni po te wifi beha spolehlive, s obrazem to je malicko horsi, nejak aspon trochu plynule mi beha jenom z nekterych telefonu, navic ta kvalita toho obrazu neni nikterak uchvatna, ale jet podle toho jde. Mimochodem je zajimave, jak hodne se lisi vnimani rychlosti, kdyz tu lod ridite zvenku nebo zevnitr. Zvenku, jak je malickata, a clovek na to kouka zvrchu, tak se zda desne pomala, naopak, pri pohledu z kabiny, to je uplny rychlostni clun a clovek ma co delat, aby to uridil :)

20221231_110325.jpg
20221231_111859.jpg
20221231_111952.jpg
20221231_111925.jpg
semo

Příspěvek od semo »

Mě to teda přijde jako parádní počin :-). Takovou malou loďku si může člověk vzít do batohu na procházku a mobil má většina lidí taky. (Já teda používám tlačítkový, takže to nic, ale jsem jeden z mála na světě). Když jdem s dětma někam ven, tak by mě ani nenapadlo tahat sebou RC soupravu, ale tohle si představit umím.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

masa píše: sob pro 31, 2022 17:03 Uz se podarilo to dedelat do provozuschopneho stavu, tak jsem dneska zkusil prvni jezdeni, kdy to bylo rizene ciste jenom pres wifi z telefonu.
...
Hele zkusím se tě zeptat s ohledem na tu loďku na jinou věc - musels tam dostat minikameru + wifi.
Jak to nějak jednoduše udělat abych měl "pouze" zpětnou vazbu z kamery na palubě do mobilu, případně s nahráváním obrazu? Bez řízení.
Určitě jsi musel pár takových udělátek posoudit, co bys doporučil?

Zkusil jsem se podívat na internetu i v číně, ale je toho relativně dost, ale co z toho vybrat?

D.
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Abych se priznal, tak v nejakych hotovych resenich z ciny moc prehled nemam, resp. nikdy jsem ani nehledal. Je dost dobre mozny, ze jde najit neco, co proste po wifine prenasi obraz a dela jenom to a pak to asi bude delat i o kus lip, jak ten muj modul. Kazdopadne pouzit na to muzes i to samy co ja, akorat se bojim, ze bys byl zklamanej z kvality obrazu a taky nahravani je neco, co to neumi. Nekdy to na nejakej sraz prinesu, tak na to budes moc mrknout ;) Ja to pouzil hlavne kvuli tomu, ze si to muzu sam programovat a prizpusobit si to presne podle sebe. Jinak to co tam mam pouzite, tomu se nadava ESP32-CAM, na Aliexpresu koukam aktualne cca. za zavratnych 150 Kc :)
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Kdyby to moje ciste nahodou nekdo chtel pouzit, tak zdrojaky jsou tu ;)

https://github.com/jmasnik/RC32_CAM

Popsany to samozrejme moc neni, ale stejne si nemyslim, ze by se do toho nekdo pustil... :)
semo

Příspěvek od semo »

Koukal jsem letmo na zdrojáky, tak položím pár dotazů:

- To omezení kamery na 100 ms (10 FPS) je tam schválně? Jak se to chovalo bez toho?

- Na řádích 147 až 157 v r32_cam.ino vidím inicializaci výstupu obrazu. S tím si předpokládám experimentoval. Ale která větev se nakonec používá? 480x320 se dvěma framebuffery, nebo 800x600 s jedním? Osobně bych čekal, že jeden framebuffer bude někde něco blokovat do doby, než se zavolá esp_camera_fb_return.

- Bylo by fajn přidat nějaká jednoduchá měření. Co kolik trvá (získání obrazu, odesílání..). Možná by naměřené časy šly rovnou taky posílat a zobrazovat na mobilu. Dalo by se pak uvažovat, co kde zoptimalizovat.
masa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masa »

Pouziva se ta vetev kdyz psramFound() == true, takze nejaky to relativne maly rozliseni. Cely to nastaveni je takhle schvalne, vcetne toho delay na kameru, coz dava nejakych tech 10 FPS. To co tam je ted zajistuje ve vysledku celkem plynuly obraz. Kolik trva ziskani obrazu z kamery jsem nemeril, podle me to ale nebude nic dlouheho. Co je problem je protlacit ty obrazky pres tu wifinu, spolehlive, stabilne. Ono to treba chvilku jede rychle, ale pak se ucpe a to z pohledu toho videa je dost blby, proste chvilku to jede plynule a pak najednou zaskub. Abych se priznal, tak uplne nevidim do wifiny na nejaky nizky urovni, ale prijde mi, ze se ji obcas nepodari uspesne poslat cast dat, tak to zkusi znovu, znovu, znovu, az se to povede... A to z pohledu toho videa je problem. Ono tam je i buffer na tom websocketu, takze se stava, ze se to nastrada v nem a pak je obraz o kus zpomaleny, coz na rizeni taky neni uplne dobry :) Ten modul ma antenu na PCB, to tomu taky neprida. Jinak nastavit muzu rozliseni, kompresi a tu frekvenci posilani obrazu, tam se snazim najit kompromis tak, aby to nebylo moc dat a jakz takz na to slo koukat.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“