Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Nástavby

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Severan

Re: Nástavby

Příspěvek od Severan »

Z jak silné laminátové nebo kuprexitové desky zhotovit nástavby?

Který z těchto dvou uvedených materiálů je vhodnější? Nebo to vyjde nastejno.

Díky za poskytnuté informace.

Severan
Přema

Příspěvek od Přema »

Někdo =preferuje laminát,někdo Cuprextit.Na pevnostní a konstrukční nosné stavby lepší cuprextit¨.Je dost drahý,někde na DF už proběhla diskuse.Ale má výhodu pájení mezi sebou i možnost lepení epoxidem.Na povrchovou úpravu proti korozi - oxidaci mědi doporučuji v lihu rozpuštěnou kalafunu,profesionálně epoxidovým,t.j. i lodním lakem.Další výhoda-chytne jakákoliv barva.
Severan

Příspěvek od Severan »

Laminátové desky používám tl. 0.2 mm ( ve dvou slepených vrstvách na oblé díly ), pak 0,5 mm ( na většinu nástaveb ), 1 mm ( na paluby a díly s množstvím otvorů ) a 1.5 a 2 mm ( na výztuhy pod palubu a vyztužení nástaveb, uchycení motorů a baterek atd. )
Měď na laminátových deskách není moc vhodná - kvůli snadné korozi a navíc bývá problém s povrchovou úpravou. Snad jen na menší detaily, které se k sobě pájí.
Desky lepím vteřiňákem, namáhané spoje epoxydem. A to nejdůležitější: lepená místa musí být obroušená a zdrsněná ! Jemným smirkem přebrušuju i celé nástavby - kvůli povrchové úpravě.
Odkud nebo od koho bereš takhle slabé desky? Čím je řežeš?

Severan
Přema

Příspěvek od Přema »

Lupénková pilka na kov,mrkni na DF zde- Stavba modelu-HPS na nástavby,....jsou tam i odkazy na cuprextit
Severan

Příspěvek od Severan »

Lupénková pilka na kov,mrkni na DF zde- Stavba modelu-HPS na nástavby,....jsou tam i odkazy na cuprextit
Ty mě nešli (cuprexit).

A ten laminátový odkaz, tak nejslabší mají 0,7 mm.

0,2 a 0,5 jsem nenašel.

Severan
Přema

Příspěvek od Přema »

Že by ani strojní lupenková pila?Normálně řežu i pásovou strojní pilou na kov.Ale dříve,když jsem ji ještě neměl,tak v nouzi stačila i obyč.pilka na železo.Co se týče laminátové desky-Havelcomposites to vyrábí na skle,do jaké tloušťky chceš.Ale vyrobíš si i sám doma.stejnou technologií.Jen z jedné strany to bude hrbatější,ledaže by jsi na poslední vrstvu přiložil taky naseparované sklo a zatížil./to jsem nezkoušel,jen mě to tak nějak logicky napadlo/Stejně každý materiál má totiž rub a líc. :)
Severan

Příspěvek od Severan »

:) Myslel jsem že mě nešli odkazy na kuprexit. Tak se omlouvám za zmatek.

Severan
Přema

Příspěvek od Přema »

[quote="Severan"]:) Myslel jsem že mě nešli odkazy na kuprexit. Tak se omlouvám za zmatek.

V poho.... :D Prý se nějak ta výroba-podnik ruší a pak se to dováží.Ale tu diskusi si přečti celou.Byť není až tak aktuální.Na co míš tak tenký laminát?0,2mm se už i v laminátu musí ohýbat.Na nástavby je to slabé,to je na kostru jako potah?zkus letecké folie.Dávají jim tu samou pevnost,navíc jsou smrštitelné za tepla,...Ale nemám zkušenost.Jen mě to už dříve napadlo použít to na polystyrenové kopyto místo kašírování.Snad se nějaký letec ozve.Ale možná jsme v diskusi už jinde.
Severan

Příspěvek od Severan »

Přema píše:
:) Myslel jsem že mě nešli odkazy na kuprexit. Tak se omlouvám za zmatek.

V poho.... :D Prý se nějak ta výroba-podnik ruší a pak se to dováží.Ale tu diskusi si přečti celou.Byť není až tak aktuální.Na co míš tak tenký laminát?0,2mm se už i v laminátu musí ohýbat.Na nástavby je to slabé,to je na kostru jako potah?zkus letecké folie.Dávají jim tu samou pevnost,navíc jsou smrštitelné za tepla,...Ale nemám zkušenost.Jen mě to už dříve napadlo použít to na polystyrenové kopyto místo kašírování.Snad se nějaký letec ozve.Ale možná jsme v diskusi už jinde.
Známej mě říkal, že udělá negativní formu položí na to plát a dá to nahřád do trouby. Plast povolí, propadne se a zkopíruje formu. Údajně to funguje. A pet lahev zase obráceně. Kopyto, strčit ho do láhve a nahřeje lahev horkovzdušnou pistolí.

Já jsem ještě z laminátovejma deskam nedělal, takže nevím co to obnáší, proto se ptám. Každopádně tam mám i ohýbané části. Abych věděl co koupit.

Už od školy jsem používal tvrzený pol. + dentacryl. Ale tady se to moc nedoporučuje a nerad něco dělám dvakrát.

Severan
Přema

Příspěvek od Přema »

Když tak mrkni ještě do DF-pracovní postupy.Toto téma je vhodnější probrat tam. :) At není mazec :D :D :D
Severan

Příspěvek od Severan »

Takže to shrnu, když pořídím laminátovou desku 0,7 - 1 mm na nástavby, tak tím nic nezkazím (tuhost bude dostatečná), jest-li jsem pochopil dobře. Řezat lupenkovou pilkou na kov. Před lepením zdrsnit plochy, lepit epoxidem. V případě že bych na to lepil detaily z tvrzeného PVC (třebas rámy oken, různé větrací mřížky atd.) - tak co použít za lepidlo? Vteřinový? Nebo radíte jiný.

Co problémy s prachem při řezání, řešíte to nějak, nějaké ochranné pomůcky?

Severan
Severan

Příspěvek od Severan »

Ještě dotaz, o který pilový kotouč jde, abych nemusel zbytečně experimentovat, když už je to vyzkoušený? Dělají jich řadu. S tou malou cirkuli dobrý nápad, převody a řemínky mám, takže vyrobím, stejně valná část řezů je rovná.

Severan
Severan

Příspěvek od Severan »

myslíš od Proxxona nebo Pilany ?
Pilanu

severan
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Já to řežu normální lupínkovou pilkou na kov a není problém. Kuprextit se sice dobře pájí, ale je těžký. Pokud ovšem chceš mít kývavou loď....
To už je lepší 0,2 mosaz. Vteřiňák je dobré posichrovat epoxidem. Aspoň místy.
Ivan
Ivan
Severan

Příspěvek od Severan »

Tak jsem dneska objednal laminátové desky (0,2 - 0,7 a 1 mm) a do týdne přijdou dobírkou, tak už se těším :D Všem díky za rady. Paní Matějovská byla velmi vstřícná a ochotná.

Zdravím, Severan.
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Pozor je to od nějakého sajrajtu - separátoru. Takže odmastit, prstolep, místy (zevnitř!!!) zdrsnit a pojistit epoxidem. Tak to aspoň dělám já. Tu 0,2 ani nepoužívám, to jsou lepší tabulky. Nejvíc používám 1 mm.
Ať se daří - Ivankap
Ivan
Godric

Příspěvek od Godric »

Tak jsem dneska objednal laminátové desky (0,2 - 0,7 a 1 mm) a do týdne přijdou dobírkou, tak už se těším :D Všem díky za rady. Paní Matějovská byla velmi vstřícná a ochotná.

Zdravím, Severan.
Mohl by si zde prosímtě zveřejnit ceny těchto desek a rozměry minimální, co se prodávají? Děkuji
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

do týdne přijdou dobírkou, tak už se těším
Jen se zeptam: jakou prepravni sluzbou? Postou? Ptal jsem se tam na to pred pul rokem a pouzivali pouze nejakou firmu u ktere bych mel problem s predanim. Pro srovnani ceny z pred pul roku:

0,2 mm ... 5,28 EUR/m2
0,4 mm ... 6,50 "
0,5 mm 7,80 "

desky 1065 x 1155 mm.
Přema

Příspěvek od Přema »

Jsme sice od tématu,ale nedá mi to.Ať počítám,jak počítám,vyjde mě to levněji v těchto sílách samovýrobou na skle a zatíženo sklem.Pokud jste ochotni dát tyto peníze,asi se dám na výrobu.Konečně budu ve vatě. :D :D :D :D :D :D :D
Severan

Příspěvek od Severan »

Zdravím, Severan.
Mohl by si zde prosímtě zveřejnit ceny těchto desek a rozměry minimální, co se prodávají? Děkuji
¨

Rozměr desky je 1065×1155 - tzv. evropský formát.

0,2 = 4,95 eur
0,7 = 10,5 eur
1 = 10,12 eur

Přepočet 1 eur = cca 28,- Kč podle toho co mě řekli.

Používají přepravní službu. Buď do 24 h. nebo do 5 dnů, kdy je to mnohem levnější.

Telefonní číslo na paní Matějovskou pro další dotazy 468 824 497. E-mail je matejovska@lamitec-czech.cz

Severan
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

Jsme sice od tématu,ale nedá mi to.Ať počítám,jak počítám,vyjde mě to levněji v těchto sílách samovýrobou na skle a zatíženo sklem.Pokud jste ochotni dát tyto peníze,asi se dám na výrobu.Konečně budu ve vatě. :D :D :D :D :D :D :D
A kolik za co pocitas? Ja pocitam jak divej a levnejsi mi to porad nevychazi.
Severan

Příspěvek od Severan »

A kolik za co pocitas? Ja pocitam jak divej a levnejsi mi to porad nevychazi.
Taky si myslím, že moc neušetříš. Epo + skelná tkanina nejsou zadarmo a k tomu čas a určitě se to napoprve nepovede. A zpočátku asi i nestejná kvalita.

Severan
Přema

Příspěvek od Přema »

Jestli dobře počítám,tak 0,5 mm vyjde "v originále" něco kolem 300Kč/m2.
Běžný metr tkaniny v "kepru" 280g cca 7OKč+ HavelPol 2 5O Kč/kg.Nejdražší budou ty tabule skla,ale to jsou pořizovací náklady.Na separaci parafínový olej z lékárny 80 Kč/l, velur.váleček do 30Kč i s násadkou.+ Nějaký aceton.Tak nevím. :D :D :D Ale neplatím přepravné/poštovné,a "co si člověk sám neudělá,nemá."A jak si to udělá,takové to má,..."tolik klasik. :D
S tou kvalitou-toť otázka-asi máš Seveřane pravdu.Muselo by se to vychytat.Nejhorší je ale ten smrad-vůně polyesteru.
Zkrátka a dobře:původně myšlený nadnesený nápad,se možná zrealizuje.Už mě nebaví,totiž zhánět silnější a navíc dost drahý pertinax,ev.Novodur.A čas-pánové-to jsou peníze!!! :D
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

No tak to nechapu pros ses predtim nemohl dopocitat. Samovyroba je jasne drazsi. Kdyz si jeste pripocitas nutnost mit prostor na dve tabule skla, problem vsechno sehnat (nekteri si nejaky material stejne musi nechat zaslat - ono se v Olomouci lehko rekne "od Havla"), tak se ti to pekne prodrazi. Ovsem stejne by me vyroba zajimala. Muzes prosim popsat podrobny postup toho separovani?
Přema

Příspěvek od Přema »

Doufám,že chápete,že je to zatím jen v mé hlavě.Ale jak vás tak čtu,...Víš,kolik m2 se dá udělat z l kg pryskyřice?Já taky ne, :), ale odhadem aspoň 5-10.Ale máš pravdu,mohu děkovat tomu,že jsem z Olomouce,takže celkem to mám všechno po ruce.
K té separaci-parifínový olej nanesu stříkací pistolí,ev.ho před tím pro jistotu nahřeji,ev "zahustím" roztaveným parafínem.Aby jste si nemysleli,že bájím,tak je to odkoukané právě od HavelComposites.Místo oleje používají originál separátor.Uvidím,co udělá olej a sklo.Ale jak říkám,jen mě to při Vámi uvedených cenách inspiruje.Praxe může být jiná.V nejhorším použiju taky originální separátor od výše uvedené firmy.Taky jsem slyšel o Diavě,a to vím z praxe,co umí na skle. :D Na mé velrybě/Yamato 3,8m/jsem k separaci použil obyč.vosk na parkety z Globusu.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“