Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Stavba mahagonového člunu začátečníkem

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
JanVar

Re: Stavba mahagonového člunu začátečníkem

Příspěvek od JanVar »

pustil jsem se do rekreačního modelu podle přiloženého plánku, dělka jen 650mm (není to na soutěže, jen na takové-to letní poježdění), a tak se tu pokusím zeptat vás zkušených.

Obrázek

Kormidlo mi vychází cca 25x47mm (opsaný obdélník), a šroub (snad je to ten srávný termit), na max 45mm, plánovaný motor je DC-čína-550 původem z už zaniklého letadla.

A dotaz:
bude to kormidlo dostačující a nebo mám změnit jeho tvar.
O šroubu zatím nediskutuji, protože vím (ze zdejších diskusí), že to stejně bude pokus a omyl a dokud nebude na vodě, tak se to nepozná (stejně jako u letadel).

díky za každou radu.

p.s.
A nepřesvědčujte mne, že jsem si měl koupit hotovou stavebnici, po těch letech s kuličkolety si prostě musím postavit něco od začátku až do konce :-)

Obrázek
Naposledy upravil(a) ladous dne stř říj 02, 2013 09:54, celkem upraveno 1 x.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
jirkacbx

Příspěvek od jirkacbx »

Kormidlo i šroub by měl plně dostačovat pro zamýšlený pohon.
I motor by mohl stačit.Čím budeš napájet?
Nic neumim a s lodičkama jen blbnu
JanVar

Příspěvek od JanVar »

díky

napájení zaím 7-mi článek, taky pozůstatek z modelu, do budoucna asi lipolky
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
jirkacbx

Příspěvek od jirkacbx »

Úplně to bude stačit.
Nic neumim a s lodičkama jen blbnu
JanVar

Příspěvek od JanVar »

Tak aby to nebylo, že se jen hloupě ptám, tahám z vás rozumy a nic nedělám :-)

zatmeleno, přebroušeno, teď se bude laminovat...

Obrázek

zatím díky za poskytnuté rady, Jarda
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Vypada to perfektne. Dobra prace.
Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

potah dopadl dobře jen mi trošku cuklo okem zakončení hrany bok/dno na přídi je tam trošku nesrovnalost
která podle mě vznikla už v kostře a to na prvním žebru- je dole široké budeš mít na přídi skoro plochu místo kýlu s ostrou hranou
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
JanVar

Příspěvek od JanVar »

petr hájek píše:potah dopadl dobře jen mi trošku cuklo okem zakončení hrany bok/dno na přídi je tam trošku nesrovnalost
která podle mě vznikla už v kostře a to na prvním žebru- je dole široké budeš mít na přídi skoro plochu místo kýlu s ostrou hranou
tohle mi trochu rozveď, po vybroušení je ze dna celkem ostrá hrana, přecházející v trochu zaoblenou příď na vrcholu.

A ano, máš pravdu, to první žebro bylo širší, než asi mělo být.
Nicméně se asi ještě dá dolepit, než začnu laminovat, IMHO ta špička pod vodu asi nikdy nepůjde.

to víte, je to první kompletně vyráběný model po dvaceti letech nečinnosti, kdy jen slepím polystyren a šup s tím do vzduchu, takže přijmu každou dobrou radu, zvlášť, když není z mého oboru

díky za trpělivost
JanVar

Příspěvek od JanVar »

tak PH už sice neporadil, ale nedalo mi to, a protože měl pravdu, kousek lipového hranolu udělal své.
Sice jsem nad tím musel namáhat orgán, kterému se říká mozek, ale postavil jsem se k tomu se znalostí oprav EPP :-)
Uříznout kus nepovedené špičky (přídě, je-li to ten správný "termit"), dolepit hranolek, zabrousit, zatmelit, znovu zabrousit...

A vypadá to rozhodně lépe, díky Petře
petr hájek

omlouvám se lítám do dílny a už jsem se nekouk na reakci,
hranolek to asi vyřešil, žebro v originále typuju na dvojnásobnou šířku v místě uchycení lišty než by mělo být ....občas se to stane na plánech někdy dokonce i na jiných žebrech než koncových...... moje kolchida měla pod zádí bublinu neb žebro z plánku bylo o 1cm zhruba širší a já mladej na to abych si toho všimnul před oplankováním.
já obvykle tyhle první žebra vynechávám a lištu chytám do kýlu paluba udělá oblouk nahoře a ta hrana je pak plynulejší.... nelze to ale u maket.
JanVar

Příspěvek od JanVar »

Petře, vůbec se neomlouvej.
Když jsem si přečetl tvoji reakci, měl jsem to před sebou na stole celý večer a mezi prací na to neustále koukal a pochopitelně jsem Tii musel dát za pravdu. A také díky tomu, že ta špička byla z hranolu se to dalo takhle alespoň trochu napravit. Až uschne "dvanáctistovka", kterou jsem právě nalil do vnitřku trupu (což bude tak zítra), tak udělám zase fotku.

A fakt to vypadá mnohem lépe, takže děkuji za upozornění.

p.s.
už je nastříhaná 100g tkanina, L285 v dílně, tak se třesu na olaminování povrchu.
Pak mne teprve bude čekat to modelaření

Díky All za trpělivost s mojí maličkostí, Jarda
JanVar

Příspěvek od JanVar »

tak, paluba, olaminována dvěma vrstvami 100g tkaniny a L285 (stačilo 14g, tedy 10+4), pěkně křížem položené přez sebe

Obrázek

:) já vím, už se z dotazu stal popis stavby, ale pochlubit se musím, protože veškeré informace čerpám tady od vás

Díky
petr hájek

PĚKNÉ a ted hezky vrstvičku mahagonu po prkénkách a pak ještě jednu tenoučkou vrstvičku tkaniny a leštit a leštit a leštit a.....vopupínkovat se z toho......... :D .......
JanVar

Příspěvek od JanVar »

Ne ne, ted ještě olaminovat dno a boky, zalaminovat hřídel pohonu a kormidla, osadit lože motoru, serva, příjmače, baterií...

Teprve potom plaňkovat a pupínkovat se :)
JanVar

Příspěvek od JanVar »

tak olaminován i spodek a boky, ale nic moc, ty kraje se mi moc nepovedly (fotku udělám po celkovém vytvrdnutí), bude halda broušení. Že já bloud ten trup nestrčil do pytle a nezavakuoval, mohl jsem si ušetřt práci.

:lol:
A už na Vás vy darebáci nikdy nedám, pokud bych se rozhodl znovu pro nějakou "bárku" (věřím, že už nikdy, ale ....),
tak budu laminovat pěkně po kouskách, nikoliv z jednoho kusu tkaniny...
A nebo je to "volšovejma rukama" a pak máte pravdu... Ta "stodesítka" je fakt nepodajná.

Ale dobrý, všechno se dá opravit, a po zbroušení a opravení hran to bude OK
petr hájek

JanVar píše:tak olaminován i spodek a boky, ale nic moc, ty kraje se mi moc nepovedly (fotku udělám po celkovém vytvrdnutí), bude halda broušení. Že já bloud ten trup nestrčil do pytle a nezavakuoval, mohl jsem si ušetřt práci.

A už na Vás vy darebáci nikdy nedám, pokud bych se rozhodl znovu pro nějakou "bárku" (věřím, že už nikdy, ale ....),
tak budu laminovat pěkně po kouskách, nikoliv z jednoho kusu tkaniny...
A nebo je to "volšovejma rukama" a pak máte pravdu... Ta "stodesítka" je fakt nepodajná.

Ale dobrý, všechno se dá opravit, a po zbroušení a opravení hran to bude OK
no to je to co každému říkám pokud se mě optá..... laminátuju tenkou tkaninkou do 50g/m a to ještě střiženou v pruzích šikmo na vlákna 45° a v mnoha vrstvičkách s broušením mezi každou vrstvou ......tím si šetřím hodně problémů a nezáživných opravo-brousivých orgií s tancem zvaným ,,skloštětinka okončetinová,, :D
burun

Příspěvek od burun »

pro JanVara,
- jaký průměr má původní šroub z výkresu se to nedá vyčíst ?
- dá se na modelu projít hřídelí dnem mezi žebry 7 - 8 ? (dle nákresu prochází hřídel mezi 6 - 7). Motor bude níže uložen a šroub bude v ostřejším úhlu - menším odklonu oproti hladině.
- motor - bude potřeba vodní chlázení.

Ať Tvoje loď pluje
JanVar

Příspěvek od JanVar »

kecy, kecy, kecy....
každý si tohle musí projít, ale uznávám, že ty moderní pryskiřice dávájí člověku hmoho volnosti
No, nic, ta 110 tu ležela, tak jsem se ji alespoň zbavil.
Sice bude práce navíc, ale už vím, že na "bárku" je max. 80-ka ve dvou vrstvách maximum.

Péťo, kdo si tímhle neprojde neuvěří :-)

BTW, jedna vrstva na sebeblbější křídlo vždy lehla, dvě vrstvy na trupu lodi pro mne byla velká neznámá :-)
JanVar

Příspěvek od JanVar »

burun píše:pro JanVara,
- jaký průměr má původní šroub z výkresu se to nedá vyčíst ?
- dá se na modelu projít hřídelí dnem mezi žebry 7 - 8 ? (dle nákresu prochází hřídel mezi 6 - 7). Motor bude níže uložen a šroub bude v ostřejším úhlu - menším odklonu oproti hladině.
- motor - bude potřeba vodní chlázení.

Ať Tvoje loď pluje
hřídel prochází přesně sedmým žebrem (ten plán je jen oskenovanej, nebude tam spalovák), motor přijde vodorovně s kýlem (kardan spojka), a já počítám tak s max. průměrem šroubu (vrtule) 40mm (na plánu je 45mm), dvojlist....
Tudíž i menší sklon hřídele oproti trupu (menší odklon od hladiny (omlouvám se za nevědomost s názvy (termity :-) ))).

S tím chlazením nevím, ale ta "plechovka" ji asi potřebovat bude, přecejen je to motor z letadla

p.s.
jj, snad plout bude, sám se těším "jak malej kluk", jak to dobrousím a přijde pohon, půjde na vodu.
Teprve pak Vás "pánové" čeká peklo mojí nevědomosti :)
petr hájek

sice jsem už nějak nedohlednul jaký motor tam tedy bude a, le osobně bych doporučil pokud to jde nedávat spoj kardanem ale použít kompakt hřídel k danému motoru pokud se dá sehnat, je tam méně tření a vibrací než na sebelépe vycentrovaném a vyváženém kardanu a ušetříš si dost práce protože kompakt stačí usadit do trupu samotný bez podpírání motoru takže i pro chladící spirálu je více místa .
burun

Příspěvek od burun »

pro JanVara,
to je dobře, že tam nedáš tu 45. Ta 40 bude až dost. Nevím kolik točí ta Tvoje plánována 600 (550) , ale 600 s 10500 ot./min s dvoulistým šroubem 40/34 (40/0,85) má příkon cca do 70W, což už je na chlazení a při vyšších otáčkách což předpokládám, že Tvůj motor bude mít, bude příkon mnohem vyšší.
Žáden rychlík to nebudeš mít, to by jsi potřeboval tak příkon od 150 W ( BLDC Heli motor s 3s ), ale pěkné poježdění - pěknou plavbu ano.

Ať Tvoje loď pluje

p.s. Mezera mezi hranou točícího se šroubu a dnem Ti stačí 5 - 4 mm. Tu kardanovou spojku moc " nelámej " oproti ose hřídel - motor. To spíše namontuj motor na úhelníkový motorový držák, který bude šikmo.
JanVar

Příspěvek od JanVar »

petr hájek píše:sice jsem už nějak nedohlednul jaký motor tam tedy bude a, le osobně bych doporučil pokud to jde nedávat spoj kardanem ale použít kompakt hřídel k danému motoru pokud se dá sehnat, je tam méně tření a vibrací než na sebelépe vycentrovaném a vyváženém kardanu a ušetříš si dost práce protože kompakt stačí usadit do trupu samotný bez podpírání motoru takže i pro chladící spirálu je více místa .
hele, ty "rejpale", právě jsem ten kompakt rozebral (dle tvé rady v jiném vláknu...) :-)
Petře, potřebuju dostat motor co nejníž ke kýlu, proto ta spojka, jinak dokážu vrátik kompakt z5, s tím problém nemám, stejně jsem ho zkracoval.... A takohá "hardy spojka" rozhodně žádné vibrace neudělá, už ji tvořím...
SH

Příspěvek od SH »

hardy spojka nezvládne takový úhel..... zapomeň
JanVar

Příspěvek od JanVar »

burun píše:pro JanVara,
to je dobře, že tam nedáš tu 45. Ta 40 bude až dost. Nevím kolik točí ta Tvoje plánována 600 (550) , ale 600 s 10500 ot./min s dvoulistým šroubem 40/34 (40/0,85) má příkon cca do 70W, což už je na chlazení a při vyšších otáčkách což předpokládám, že Tvůj motor bude mít, bude příkon mnohem vyšší.
Žáden rychlík to nebudeš mít, to by jsi potřeboval tak příkon od 150 W ( BLDC Heli motor s 3s ), ale pěkné poježdění - pěknou plavbu ano.

Ať Tvoje loď pluje

p.s. Mezera mezi hranou točícího se šroubu a dnem Ti stačí 5 - 4 mm. Tu kardanovou spojku moc " nelámej " oproti ose hřídel - motor. To spíše namontuj motor na úhelníkový motorový držák, který bude šikmo.
tohle začnu řešit, až dodělám loď. Jo je to nějaká 550, bohužel parametry už jsou pryč, tak se bude měřit (zbylo mi to z letající potfory) až na to zbude chvilka času, IMHO, když to utáhlo dvoukilovej větroň, tak to jedenapůlkilovou loď utáhne taky (myslím).
Je mi jasné, že podmínky pro motor budou hodně jiné, než v té "lítací potfoře", s chazením se počítá (byť jen na efekt, šstříkající voda z "výfuku").

A ano, s těmi 4mm mezi dnem a šroubem (vrtulí) počítám.

p.s.
zatím mne nechte na pokoji, však ty "blbé dotazy" teprve přijdou :)
petr hájek

JanVar píše:
petr hájek píše:sice jsem už nějak nedohlednul jaký motor tam tedy bude a, le osobně bych doporučil pokud to jde nedávat spoj kardanem ale použít kompakt hřídel k danému motoru pokud se dá sehnat, je tam méně tření a vibrací než na sebelépe vycentrovaném a vyváženém kardanu a ušetříš si dost práce protože kompakt stačí usadit do trupu samotný bez podpírání motoru takže i pro chladící spirálu je více místa .
hele, ty "rejpale", právě jsem ten kompakt rozebral (dle tvé rady v jiném vláknu...) :-)
Petře, potřebuju dostat motor co nejníž ke kýlu, proto ta spojka, jinak dokážu vrátik kompakt z5, s tím problém nemám, stejně jsem ho zkracoval.... A takohá "hardy spojka" rozhodně žádné vibrace neudělá, už ji tvořím...
já nerejpu kompakty používám všude a zatím jsem fakt problém s vibrací nikdy neměl....teda soráč měl ale to jsem nakonec zjistil že na hřídel si kdosi mému srdci blízký dřepnul....no moje blbost neměla ležet na sedačce...... jinak ty od MPjet mají ložisko na konci a uprostřed zhruba svitek plechu jakoby do druhého ložiska takže rámus muže nastat pokud je kulatina hřídele mírně prohnuta nebo v momentě . ato se mi také už povedlo nedotáhnu všechny 4 šroubky-červíky na spojcea jeden z nich šrotuje o samotnou přírubu. fakt je že do každé hřídele vrtám 2mm otvor a cpu jí vazelinou dokud neleze ven kudy může
ten otvůrek vrtám co nejblíže průchodu s dnem.
A NAZÁVĚR obvykle používám tyto potvory ve verzi 400 a zjistil jsem že i když mají výstupní závit všechny M 3 samotná hřídelka uvnitř pouzdra se občas najde 3mm v průměru a někdy 2mm a to bez upozornění na obalu pozná se to jen podle toho že závit je bud mosazný-redukce z 2mm drátu nebo ocelový a to je ta správná......
možná to tak je i u větších
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“