Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Paluba

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
Bebajz00

Paluba

Příspěvek od Bebajz00 »

Když koukám na jakýkoli filmy fotky a materiály najdu, že paluba vojenských lodí okolo druhé světové války je dřevená. Proto se chci zeptat jestli to tak opravdu je, protože na lodích měli nějvětší obavy z požárů a tak nechápu proč se dělali dřevěné paluby.
Merrimack

Re: Paluba

Příspěvek od Merrimack »

ahoj
dřevěné paluby proto, aby námořníci neměli pod nohama rozpálené plechy od slunka, nemluvě o slané vodě která dělá s železem divi, tedy by věčně měli kyblík s barvou, což po každé co připlula do přístavu z mise, tak ji to stejnak čekalo, jelikžo bya rezavá jak liška.
K tomu na každou misi měla i jinou barvu, odstíny lodí se často měnily.
komodor

Příspěvek od komodor »

Kolega Merrimack má do istej miery pravdu, ale hlavným dôvodom dreveného pokrytia pancierovanej paluby bola ochrana pred odletujúcimi črepinami z projektilov protivníkovho delostrelectva. Od ocelovej paluby sa črepiny odrazia a pôsobia sekundárnu likvidáciu živej sily, do dreva sa vo vysokej miere zaseknú a už ďalej neškodia.
Bebajz00

Příspěvek od Bebajz00 »

Aha tak děkuji za vysvětlení to už dává smysl... takže na tomto torpedoborci Obrázek byla určitě dřevěná paluba
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

pod dřevem rezne železo stejně rychle i rychleji než holé .....další, a důležitá věc - dřevo neklouže jako železo ....ty lodě jezdili a jezdí ve všech povětrnostních podmínkách .....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
burun

Příspěvek od burun »

pro Bebajz00 : Všechno co tady bylo řečeno, ohledně účelu pokrytí paluby válečných lodí dřevěnými fošnami je fakt, ale
má to háček. Toto platí pro křižníky a bitevní lodě.
Torpédoborce a menší plavidla toto pokrytí neměly.
Starší torpédoborce, které měly ještě otevřené věže, měly pouze okolo věží "ochoz" jako u kolotočů, proti uklouznutí.
Novější s uzavřenými věžemi už tento ochoz neměly.
Všeobecně pouze palebná postavení protiletadlových děl a světlomety měla dřevěné rošty.
-chladit palubu nepotřebovaly ....při rychlejší plavbě byla zaplavována vodou.
-na severských trasách komplikované sesekávání ledu z paluby. ( v případě pokrytí fošnamy )
- komplikovaná oprava. ....při zásahu, prakticky větší střepina prosekla palubu a musela by se odtrhávat obkládka dřevem,
kvůli vypálení a přeplátování poškozené části. Byly to "plechovky" bez pancíře, takže pokud dostal zásah i granát malé ráže probil nástavbu, palubu, dělovou věž a explodoval vevnitř.

Ať Tvoje lodě plují
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Dřevěné obložení palub válečných lodí se všeobecně používalo od zavedení železných lodí (a tedy od konce pravých dřevěných palub) až po 2. sv. v. a snad i dále po ní (ohledně moderních válečných plavidel se příliš nevyznám). Důvodem byla kromě výše uvedených motivů zřejmě i námořnická tradice. Pravda že dřevo na palubě se vyskytovalo především na větších lodích (od křižníků výše), zatímco na torpédoborcích a menších to nebylo tak obvyklé a spíše se údajně používaly různé náhražkové krytiny (linoleum, rohože), nebo jen plechy s protiskluzovým profilem. Časté také bylo pouze částečné pokrytí paluby zatímco některé její části byly ponechány holé. Řešení však byla různorodá, takže pro spolehlivé informace o konkrétním plavidle to chce sehnat hodnověrné podklady, jinak se dá pouze odhadovat pravděpodobné řešení. Na starších plavidlech (do 1.sv.v.) je obvykle dřevěná paluba dobře rozeznatelná, protože se nechávala v přírodním vzhledu. Za 2.sv.v. se však i dřevěné paluby často natíraly kamufláží z důvodu potřeby maskování proti letadlům a to může mást. Na uvedeném obrázku je německý torpédoborec. Kamufláž působí věrohodně, ale s jistotou nemůžu potvrdit, zda se jedná o reálné zbarvení anebo jen více či méně volnou fantazii autora. S provedením paluby vůbec netuším, pravdpodobnější se mi však zdá varianta bez dřeva. Zkus dohledat nějaké podrobnější informace o německých torpédoborcích za 2.sv.v., třeba něco konkrétního natrefíš.
carrot

Příspěvek od carrot »

podle obrázku se mi zdá, že je to torpédoborec typ 36A. jediný co se mi zatím podařilo najít je toto: http://www.anticsonline.co.uk/615_1_105823351.html otázka je, jak moc Trumpeteru věřit...Možná mě někdo vyvede z omylu, ale nevím o žádném druhoválečném torpédoborci se dřevěnou palubou.

carrot
Bebajz00

Příspěvek od Bebajz00 »

Tak já jsem po dlouhém bádaní tak nějak odhadl, že nejbléže tomuto plánku má skutečná loď: http://www.warshipsww2.eu/shipsplus.php ... =&id=61016 A je fakt že když teď koukám tak ta dřevěná paluba (celodřevěná) je pouze na velkých plavidlech jako křižník a ták. takže to udělám plechový (našel jsem tu už návod na protiskluzný plech portal/view.php?cisloclanku=2007050013& ... atu-paluby) a popřípadě někde udělám dřevěný detaily časem... :) ale díky za rady moc mi pomohli
burun

Příspěvek od burun »

pro Bebajz00,
Ať Tě ani nenapadne dělat palubu ze slzičkového plechu, je to plech, který se válcuje posledních několik desítek let.
Když měly hlídkové čluny z 60.let protiskluzové plechy, (kosodelníkovou ražbu - předchůdce slziček ), bylo to na pár metrech ( hlavní pochůzné koridory )ostatní plocha hladký plech.
Torpédoborce za války byly prakticky, surově řečeno " spotřební zboží" , tak proč shánět speciální plechy pro opravy, když stačí kus hladkého plechu.
Když už, tak naznač sváry jednotlivých plechů. Plechy byly pokládány kolmo k ose lodě.
Přes vyhledávač google si zadéj :wmurderway.8m.com build german destroyer. Hned 1.nabídka na konci 1.stránky máš foto dřevěných roštů velitelského můstku a ochozu.

Ať se Ti to podaří a Tvoje lodě plují
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Bebajz00:
Taky mi přijde, že se pravděpodobně jedná o typ 36 http://www.warshipsww2.eu/lode.php?lang ... dtrida=263

burun:
Souhlas, že bez důvěryhodných a průkazných podkladů bude nejvěrohodnější hladká paluba. Jinak bych si ale dovolil trochu polemizovat. Torpédoborce za 2.sv.v. představovaly už relativně významná, velká a drahá plavidla a určitě nešlo o vyloženě spotřební zboží. Leda USA jich zvládly postavit několik stovek, ale i tak jich měly vzhledem k obrovským rozlohám bojišť stále nedostatek. Další země na tom byly o poznání hůře a konkrétně Německo jich mělo vyloženě dost málo, navíc když o značnou část přišlo hned na počátku války v Norsku, tak si zbytek cenilo o to víc.
Ošizené za účelem laciné výroby byly eskortní torpédoborce, torpédovky apod. náhražky pravých torpédoborců, sloužící především pro rutinní drobné činnosti. U těchto plavidel se spolu s dalšími ještě drobnějšími typy už dá s jistou mírou nadsázky mluvit o spotřebním zboží, ale plnohodnotné torpédoborce určené primárně pro doprovod větších bojových plavidel a k ofenzívním operacím na širém moři se již stavěly přeci jen kvalitněji a odolněji. Pancéřování sice neměly (snad s výjimkou pár plechů kolem velitelského stanoviště a muničních skladišť, ovšem nemám spolehlivě potvrzeno), ale to nebylo kvůli úspoře nákladů, ale kvůli hmotnosti strojů a výzbroje. Nelze totiž postavit loď co je současně silně vyzbrojená, silně chráněná a velmi rychlá, něco je vždycky nutné obětovat v závislosti na taktickém poslání.
Ty protiskluzové plechy jsem někde na obrázcích viděl, ale přesně si nevybavuju. Samozřejmě otázka, zda jde o snímky lodí z 2.sv.v. či pozdější, o jakou kategorii plavidla, zda pouze o bojová stanoviště či celou plochu paluby apod. U modelů zas otázka, zda se jedná o skutečné zachycení reality, anebo jen o fantazii autora.
burun

Příspěvek od burun »

pro PetrP,
máš plnou pravdu, žě nebyly spotřební zboží, špatně jsem se vyjádřil. Byl jich nedostatek. Spíše jsem tím myslel, že když se vracely z bojových akcí (námořních bitev ) vypadaly, jako kdyby byly "spotřební zboží", většinou těžce poškozené.Měly ten
nejtěžší úkol - torpédový útok ....zblízka, ....pokud nezasáhnou ..... rozbijí formaci protivníka. Byly jak na střelnici a občas i od vlastních.(US NAVY) Ale diskuze o lodích tady nepatří.

Ať vaše lodě plují
carrot

Příspěvek od carrot »

Nevím, kdy se začaly válcovat slzičkové plechy, ale něco podobného už za války existovalo...jestli je to válcovaný, nebo vařený nevím, každopádně to tam je http://ww2db.com/image.php?image_id=3387
carrot
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“