Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Pohon pro loď Bobr
Re: Pohon pro loď Bobr
Dobrý den,
dal jsme se do stavby modelu lodě Bobr, dle plánku Modelář.Model je určený pro spalovací motor.Raději bych chtěl použít elektromotor.Váha hotové lodi by měla být okolo 1,5kg, mohl by mi někdo poradit jaký motor použít ? Uvažoval jsem o speedu 600
dal jsme se do stavby modelu lodě Bobr, dle plánku Modelář.Model je určený pro spalovací motor.Raději bych chtěl použít elektromotor.Váha hotové lodi by měla být okolo 1,5kg, mohl by mi někdo poradit jaký motor použít ? Uvažoval jsem o speedu 600
Zatím jsem nevyhledával přesné informace, ale podle parametrů u plánku je Bobr určen na motor 2,5 ccm, tedy dvoulistou leteckou vrtuli přibližně 200/100 až 220/120. Průměrná výkonnost (na hřídeli) motorů 2,5 ccm byla mezi 200 - 250W. Příkon motoru třídy 600 bývá maximálně 140W, výkon na hřídeli kolem 90W, otáčky jsou celkem srovnatelné. A to už motor bude pracovat na mezi možností, optimální režim je tak při 60-75W. Jezdit to určitě nějak bude, ale původní spalovací pohon byl 2 až 3x výkonnější. Určitě bych volil především střídavý motor s vyšší účinností, ale jako základ doporučuji především odpíchnout se od zdroje. Jaké to mám mít akumulátory?
micer píše:Zatím jsem nevyhledával přesné informace, ale podle parametrů u plánku je Bobr určen na motor 2,5 ccm, tedy dvoulistou leteckou vrtuli přibližně 200/100 až 220/120. Průměrná výkonnost (na hřídeli) motorů 2,5 ccm byla mezi 200 - 250W. Příkon motoru třídy 600 bývá maximálně 140W, výkon na hřídeli kolem 90W, otáčky jsou celkem srovnatelné. A to už motor bude pracovat na mezi možností, optimální režim je tak při 60-75W. Jezdit to určitě nějak bude, ale původní spalovací pohon byl 2 až 3x výkonnější. Určitě bych volil především střídavý motor s vyšší účinností, ale jako základ doporučuji především odpíchnout se od zdroje. Jaké to mám mít akumulátory?
Děkuji za ifnormaci, myslel jsem, že by speed 600 stačil.O akumulátorech jsme zatím neuvažoval, ale nejspíš bych volil Akupacky NIMH co se používá do autíček.
Z NiMH šestičlánku se dá vytáhnout reálně nejvýš 20 A, a to budou muset být dost kvalitní baterky, reálnější odhad je 15 A. Rychlý výpočet: 7,2 V * 20 A = 144 W příkon, to odpovídá zhruba té šestistovce. ALE - elektromotor je asi tak těžký jako spalovací motor, ovšem tyhle baterky budou podstatně těžší než nádrž s palivem. Nehledě na to, že to bude jezdit tak asi 6-8 minut a dost, pak nabíjení nejméně 1 hodinu. A v případě Bobra jde i o hmotnost baterek, on se musí zvednout na křídla! Takže dát tam víc šestičlánků asi nepůjde. Pokud autíčkářský zdroj, tak dvoučlánek Li-pol - jsou lehčí a kapacitu mají dvoujnásobnou (kolem 6 Ah není problém), dodají klidně proud 50A a mají i vyšší napětí - vyšší využitelný výkon. Tím by se dalo dostat do potřebných mezí srovnatelných s 2,5 ccm motorem. A slušnou Lipolku jde nabíjet 5C, za 1/4 hodiny je znovu připravená k provozu. Je ale dražší, to je fakt.study píše:Děkuji za ifnormaci, myslel jsem, že by speed 600 stačil.O akumulátorech jsme zatím neuvažoval, ale nejspíš bych volil Akupacky NIMH co se používá do autíček.
micer píše:Z NiMH šestičlánku se dá vytáhnout reálně nejvýš 20 A, a to budou muset být dost kvalitní baterky, reálnější odhad je 15 A. Rychlý výpočet: 7,2 V * 20 A = 144 W příkon, to odpovídá zhruba té šestistovce. ALE - elektromotor je asi tak těžký jako spalovací motor, ovšem tyhle baterky budou podstatně těžší než nádrž s palivem. Nehledě na to, že to bude jezdit tak asi 6-8 minut a dost, pak nabíjení nejméně 1 hodinu. A v případě Bobra jde i o hmotnost baterek, on se musí zvednout na křídla! Takže dát tam víc šestičlánků asi nepůjde. Pokud autíčkářský zdroj, tak dvoučlánek Li-pol - jsou lehčí a kapacitu mají dvoujnásobnou (kolem 6 Ah není problém), dodají klidně proud 50A a mají i vyšší napětí - vyšší využitelný výkon. Tím by se dalo dostat do potřebných mezí srovnatelných s 2,5 ccm motorem. A slušnou Lipolku jde nabíjet 5C, za 1/4 hodiny je znovu připravená k provozu. Je ale dražší, to je fakt.study píše:Děkuji za ifnormaci, myslel jsem, že by speed 600 stačil.O akumulátorech jsme zatím neuvažoval, ale nejspíš bych volil Akupacky NIMH co se používá do autíček.
Děkuji za odpověď, když jsme to pročítal, tak možná pouvažuji o spalovacím motoru.
Zdravím
loď Bobr mám postavenú a ak chcete pouzit motor tak radšej striedavý ako jednosmerný.Na začiatku som ťiež použil jednosmerny motor konkretne VM 2027 a na hladine sa to len tak plantalo.Po vymene za striedavý motor 2830 s trojlistou vrtulou a 3 clankom lipo 2200mAh to jazdí nádherne loď sa po chvíli dvihne a jazdí už len na krídlach.Aj,keď táto kombinacia ťiež nieje najlepšia lebo motor je max zatazeni preto by bolo lepšie dať tam niečo väčšie ja svoj model v súčasnosti prerábam a idem tam dat motor 3530 1400KV.A ešte jedna rada treba tam urobiť kormidlo ktoré musí byť v celku velke a umiestnene pod vodou inač budete jednu zakrutu robit cez pol jazera tak ako sa to stalo mne.
loď Bobr mám postavenú a ak chcete pouzit motor tak radšej striedavý ako jednosmerný.Na začiatku som ťiež použil jednosmerny motor konkretne VM 2027 a na hladine sa to len tak plantalo.Po vymene za striedavý motor 2830 s trojlistou vrtulou a 3 clankom lipo 2200mAh to jazdí nádherne loď sa po chvíli dvihne a jazdí už len na krídlach.Aj,keď táto kombinacia ťiež nieje najlepšia lebo motor je max zatazeni preto by bolo lepšie dať tam niečo väčšie ja svoj model v súčasnosti prerábam a idem tam dat motor 3530 1400KV.A ešte jedna rada treba tam urobiť kormidlo ktoré musí byť v celku velke a umiestnene pod vodou inač budete jednu zakrutu robit cez pol jazera tak ako sa to stalo mne.
Plně souhlasím, on je to v podstatě letecký pohon po všech stránkách. Tříčlánek dovolí zmenšit proud. Je perfektní, že se ozval někdo, kdo má s konkrétní lodí zkušenosti, já vycházel jen z porovnání výkonů. Možná by bylo dobré doplnit odkazy na konkrétní použité motory, ono označení průměrem a délkou rotoru je dobré při porovnání motorů jedné výrobní řady, ale obecně zas až tak moc neřekne.
Na micerov dotaz ešte doplním odkazy na jednotlivé motory
motor 2830 http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=12921
motor 3530 1400kv ten som kúpil cez ebay takže k nemu už link nemám,ale dal by sa použiť aj tento http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=16234
regulátor ttp://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10013__Hobbyking_SS_Heli_Series_50_65A_ESC.html
batérie http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=8932
S touto kombináciou mi to jazdilo celkom pekne uvidím čo spraví nový pohon,ale myslím,že zmena by mala ísť len k lepšiemu.
motor 2830 http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=12921
motor 3530 1400kv ten som kúpil cez ebay takže k nemu už link nemám,ale dal by sa použiť aj tento http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=16234
regulátor ttp://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10013__Hobbyking_SS_Heli_Series_50_65A_ESC.html
batérie http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=8932
S touto kombináciou mi to jazdilo celkom pekne uvidím čo spraví nový pohon,ale myslím,že zmena by mala ísť len k lepšiemu.
Pro Study,
jak foxtrot, tak micer radí dobře:
a)spalovací motor.
- spalovací motor 2,5 ccm ASP 15A ....cca 1300,-Kč , váha 145g. Tlumič mimo podélnou osu mění těžiště motoru a tím nutnost protizávaží + vibrace motoru = pevnější nosič ....větší hmotnost.
- problém s naladěním a opětovném laděním motoru při změnách počasí ( teplota, vlhkost)
- cena paliva 1dl cca 15-20,- Kč
-cena + hmotnost palivové nádrže. (odhaduji hmotnost 100 ccm nádrže s palivem a příslušenstvím na 150g.
-hluk motoru = nepovolení provozu v některých oblastech.
Doporučená vrtule 8x4 nebo 8x5.
b)elektropohon.
-aeolin C 3536 KV 1450, 110 g, cca 650,-Kč odpovídá motoru cca 3,5 ccm úspora minimálně 50g
- nebo 3530 KV 1400 80 g, jak uvažuje použít foxtrot
regulátor 50A
3s akumulátor - rozdíl hmotnosti mezi sestavou spalovací a elektro použít na aku s větší kapacitou.
Doporučená vrtule pro aeolin 8,5x6, což je výkonnější než u 2,5 ccm. Pozor na výšku nosiče motoru.
A hlavně odstranění nebezpečí manipulace s točícím se motorem, u lodě kde je mnohem větší nebezpečí než u letadla.
Ať Tvoje lodě plují
jak foxtrot, tak micer radí dobře:
a)spalovací motor.
- spalovací motor 2,5 ccm ASP 15A ....cca 1300,-Kč , váha 145g. Tlumič mimo podélnou osu mění těžiště motoru a tím nutnost protizávaží + vibrace motoru = pevnější nosič ....větší hmotnost.
- problém s naladěním a opětovném laděním motoru při změnách počasí ( teplota, vlhkost)
- cena paliva 1dl cca 15-20,- Kč
-cena + hmotnost palivové nádrže. (odhaduji hmotnost 100 ccm nádrže s palivem a příslušenstvím na 150g.
-hluk motoru = nepovolení provozu v některých oblastech.
Doporučená vrtule 8x4 nebo 8x5.
b)elektropohon.
-aeolin C 3536 KV 1450, 110 g, cca 650,-Kč odpovídá motoru cca 3,5 ccm úspora minimálně 50g
- nebo 3530 KV 1400 80 g, jak uvažuje použít foxtrot
regulátor 50A
3s akumulátor - rozdíl hmotnosti mezi sestavou spalovací a elektro použít na aku s větší kapacitou.
Doporučená vrtule pro aeolin 8,5x6, což je výkonnější než u 2,5 ccm. Pozor na výšku nosiče motoru.
A hlavně odstranění nebezpečí manipulace s točícím se motorem, u lodě kde je mnohem větší nebezpečí než u letadla.
Ať Tvoje lodě plují
Pro foxtrot:děkuji za doporučení.Mohl by jste mi zaslat fotky Vašeho bobra na email ? Tomasstudeny@centrum.cz
všem ostatním moc děkuji za rady :-))
všem ostatním moc děkuji za rady :-))
Sejně bych tam dal spalovák. Víš jak by tomu slušela čtyřtaktní pětka ? Spotřeba nula nula prd...
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek