Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Rychlík trochu jinak a RC kluzák Kolibri - staví T.Vilcsek

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
T.Vilcsek

Re: Rychlík trochu jinak a RC kluzák Kolibri - staví T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Během listování ve starých Modelářích jsem narazil na zajímavý nákres rychlíku.
Obrázek
Přední strana
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Uvnitř je tento malý nákres DAFFY 40. FSR H, asi tříbodový kluzák. Moc se v tom nevyznám.
Obrázek
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Malinký nákres jsem nejdříve zvětšil 3,8 krát a potom 1,7 krát.

Obrázek
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Původní délka trupu s plováky má být 77 cm, já ji mám necelých 58 cm. Ve velikosti 77 cm má být poháněný benziňákem 6,5 ccm a vrtuli mít dvoulistou 50 mm s velkým stoupáním. Co by bylo adekvátní vzhledem k elektrifikaci a zmenšení nevím, nejdříve budu zkoušet to co mám vytažené z Bečvy (myslím z modelu lodi, ne z řeky Bečvy).

A ještě půvódní šířka trupu je 10 cm, já mám kolem 7,5 cm.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Na tuhle délku bych to viděl na nějaký stříďák Tome, tyhle hydra potřebují spíš otáčky, než krouťák jinak to nedostaneš z vody.Měl jsem podobný a v době k dy jsem to měl by do toho pasoval Speed 550 Competeion .
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

V článku píšou, že s tím benzínem 6,5 to jezdí 80-90 km/hod. na třičtvrtě plynu. Mi bude stačit, když to bude jezdit asi jako blecha. Zkusím co mám a pak se uvidí. Bude to jenom na hraní pro děcko, žádné úspěchy v rychlostních soutěžích nečekám.
Pepa Darvaš

OK jenže uvědom si, že to je tříbodový kluzák a ten klouže na vzduchové bublině.Potřebuješ ho dostat na ty tři body, tj.dvě hrany plováku a vzadu šroub.Když nebudeš mít rychlost nedostaneš to nahoru a bude to horší, než když plave kačena.Ale chtěl jsi radu, nebo pak nechápu Tvůj příspěvek, neboť nyní vlastně zjišťuji, že nám to všem zděluješ.V žádném případě Ti nechci nutit můj názor, domníval jsem se , že se ptáš.
SH

Příspěvek od SH »

T.Vilcsek píše:V článku píšou, že s tím benzínem 6,5 to jezdí 80-90 km/hod. na třičtvrtě plynu. Mi bude stačit, když to bude jezdit asi jako blecha. Zkusím co mám a pak se uvidí. Bude to jenom na hraní pro děcko, žádné úspěchy v rychlostních soutěžích nečekám.
je to tříboďák.... háklivé na nastavení, na vyvážení, na vlnky.... jedna blbá vlnka a je to na zádech a zpět se to samo nepřevrátí.

V kroužku si kluk postavil něco takového Obrázek a když je dobře vyvážený tak jezdí pěkně.... ale Kanaďanka je mu malá, koupaliště ve Žlebu kde to bylo focené taky. A to jezdí tak na 3/4 plynu. Na plný to chce vzlétnout. Asi by to chtělo dodělat nějaké přítlačné křídlo. Stačí ale posunout baterky o kousek a je z toho nezvladatelná mrcha.

Počítej s velkým poloměrem zatáčení, nestabilitou, potřeba rychlých reakcí atd. Když mi to půjčil, moc jistý v řízení jsem si nebyl. Pro děcko bych nedoporučoval, to spíš rovnou blechu.

Je to ale zvětšený plánek. Původní velikost je na 400ku. To má postavené brácha toho kluka, bohužel se mi to podařilo udělat moc těžké (blbá technologie odlišná od plánku...) a tak to nemá moc tendenci jít do kluzu. Podle původní technologie z balzy by to mohlo být ale dobré a pro děcko zajímavé.
Anebo se podívej na http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... ec=1322777 tam se probíralo něco podobného a pro děcko by mi přišla velmi zajímavá varianta vystřihovánky z ABC Nautic Spurt Obrázek odkazy najdeš v tom vláknu.
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Se stavbou jsem už začal minulý týden, takže to i dodělám.

Obrázek

Obrázek
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Boky jsou z 3 balzy, dno je z 2 balzy. Zrcadlo je 3 balza.
Zjistil jsem, že ve zmenšeném tam nevejde standart servo na kormidlo. Asi tomu budu muset udělat na závěr nějaký zvýšený poklop, nebo dát mini servo.
Trubka pro plováky je 5 mm, po zvětšení z nákresu vycházela 10 mm, sice ji mám, ale připadalo mi to nějaké moc hrubé.
Hřídel je nerez od MP Jet se závitem M4. Přeměřoval jsem to v prodejně (pvmodel.cz) podle nákresu a prodavač mi řekl, že tam musím dát minimálně 4 mm hřídel nerez, na menším by se to ukroutilo. O čem to mluvil mi došlo až později.
To přítlačné křídlo je zajímavý nápad. Já bych to pro začátek zkusil ukecat dovažováním.
romank52

Příspěvek od romank52 »

Číňania predávajú niečo hodne podobné: http://www.r2hobbies.com/eng/proddetail ... cbt0401005
SH

Příspěvek od SH »

T.Vilcsek píše:Se stavbou jsem už začal minulý týden, takže to i dodělám.
ahá.. takže to není dotaz ale popis stavby.... už mlčím.:)
Pepa Darvaš

Ty nerezový trubky taky nejsou dobrý, mají tam být uhlíkový trubky.Jelikož to děláš z balzy, budeš to laminovat a tmelit, proto bys měl šetřit každým gramem v přední části.
Pepa Darvaš

Ještě přidám negativ na ty " mosazné!!!!!!!"trubky, stoprocentně se ti ohnou.Věř mi Tome, vím o čem mluvím.
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

T.Vilcsek píše:Boky jsou z 3 balzy, dno je z 2 balzy. Zrcadlo je 3 balza.
Zjistil jsem, že ve zmenšeném tam nevejde standart servo na kormidlo. Asi tomu budu muset udělat na závěr nějaký zvýšený poklop, nebo dát mini servo.
Trubka pro plováky je 5 mm, po zvětšení z nákresu vycházela 10 mm, sice ji mám, ale připadalo mi to nějaké moc hrubé.
Hřídel je nerez od MP Jet se závitem M4. Přeměřoval jsem to v prodejně (pvmodel.cz) podle nákresu a prodavač mi řekl, že tam musím dát minimálně 4 mm hřídel nerez, na menším by se to ukroutilo. O čem to mluvil mi došlo až později.
To přítlačné křídlo je zajímavý nápad. Já bych to pro začátek zkusil ukecat dovažováním.
Nepůjde dát servo na ležato?
A je To . . . .!
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Tím mosazným jsem myslel hřídel pro motor. Trubky na plováky jsou mosazné. Možná s tím mým "silným" motorem se neohnou.
S laminováním bych raději ubral. Já neumím laminovat.

Plováky jsou skoro hotové.

Obrázek

Obrázek
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Servo naležato asi dávat nebudu, chybí tam asi 1,5 cm. Spíš bych dal miniservo, mají ho kousek od domu za 99,- Kč.

http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=15L14008Y78U
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

U tohohle bych mini servo nedával, jedině 2 paralelně, nebo jedno, ale s délky pák v silově příznivějším poměru na úkor max. úhlu zatočení.

Servu na ležato bych se u takto namáhaných pák vyhnul, abych se při výchylkách úhlu mezi pákou (jak serva tak kormidla) a táhlem co nejméně blížil nule nebo 180 st.
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

myslím že co se serva týče , neideálnější řešení je toto:
http://www.rcguru.cz/1hi3052-hs-125-mg- ... oche-d2963
i když finančně náročnější.......... Pokud bych dával mikroservo klasické , pohrál bych si s kormidelní perutí tak aby byla hydrodynamicky vyvážená , tím se mi například podařilo využít 4g servo pro ovládání kormidla remorkéru o ploše 100cm2 bez známek jeho přílišného namáhání.
mosazné trubky jsou trubky tudíž lze dovnitř dodatečně vsunout ten uhlík bez větší újmy na modelu(2 díry které by se mohly předpřipravit v jednom z plováků na jeho vnějším povrchu při jeho montáži a zakrýt krytkou)
pokud nechceš laminovat musíš to velmi dobře napustit epoxem a to až do zcelaprosycení té balzy ..... z čehož plyne nutnost zakoupit velmi řídkou pryskyřici a ještě celek dobře prohřát a nebát se pryskyřici i naředit , pak je nutno celek napustit úplně na první pokus druhý totiž už nenapustí nic jen nalakuje již ucpané póry ve dřevě , ale o tom se tu už vedlo hodně vzrušených debat ....... :D
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Pepa Darvaš

Co se týká serva je možný použít i to mini servo, na to kormidlo není zase tak velký tlak, je jen z půlky ponořený.Neboj se i servo položit jen ho chce dobře nastavit aby nebylo v pravým úhlu vůči páce kormidla.Ta trubka z uhlíku jak píše Petr by se mohla vsunout .
SH

Příspěvek od SH »

Pepa Darvaš píše:....Ta trubka z uhlíku jak píše Petr by se mohla vsunout .
a proč? Jako zátěž jsou lepší olověné broky. Dáš si je kam chceš....

pokud tuhost v ohybu té ms trubky bude větší než uhlíkové tyčky, tak ta tyčka bude pouze zabraňovat zborcení trubky... to se dá zajistit i lehčími prostředky...
pokud bude tuhost trubky menší než tuhost uhlíkové tyčky, bude trubka jenom jako pěkný a těžký obal....

aby to fungovalo, musela by ta tyčka být zalepená v trubce.... a to je pak jednodušší použít rovnou tyčku o větším průměru. A vyjde to líp z hlediska hmotnosti i tuhosti i ceny.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

jsou lidé kteří rádi zkouší své řešení i když jim zbytek světa říká je to nesmysl..... nebýt těchto stále lovíme špičatou větví....... :D

jak vidím mosaz je tvrdě zalepena tak nementoruji , ale volím řešení schudné i terazky.......

o nutnosti vlepení tyčky do trubky lze velmi úspěšně pochybovati ...... fungovat to bude i bez vlepení , nevedu debatu o vhodném a vhodnějším , ale řeším momentální stav SVÁŤO...... A to bych považoval za podstatnější než kolegu koupat v nevhodnostech ..... :P

OMLOUVÁM SE ODSTATNÍM ZA ADRESNOST......
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

PetrL3 píše:U tohohle bych mini servo nedával, jedině 2 paralelně, nebo jedno, ale s délky pák v silově příznivějším poměru na úkor max. úhlu zatočení.

Servu na ležato bych se u takto namáhaných pák vyhnul, abych se při výchylkách úhlu mezi pákou (jak serva tak kormidla) a táhlem co nejméně blížil nule nebo 180 st.
Nešlo by trochu upřesnit, jaký je rozdíl v namáhání serva na ležato oproti na stojato. Já měl domnění, že to funguje stejně.
A je To . . . .!
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

Pokud položíš servo na ležato, tak se jeho páka pohybuje ve třetím směru a při výchylkách klesá (nebo stoupá, podle jak ho umístíš). A tím se ještě více odchyluje úhlel mezi pákou a servem od 90 st., než v případě, že se obě páky pohybují v jedné rovině.
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

.... a to je nežádoucí tím víc, čím větší síly tam působí.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“