Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Utěsnění paluby

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
Nick

Re: Utěsnění paluby

Příspěvek od Nick »

Ahoj stavim H300stovku a řešim jak utěsnit prostor mezi palubou a nastavbou.Protože nástavby jsou docela prostorné (půdorysně) napadlo me že bych mohl vzít potravinovou krabičku (jednalo by se o tzv. Lock-Lock krabičku která má i těsnení proti vlhkosti a praktické zámky) uříznout dno a vlepit do paluby tak že by koukalo jen to otevírací víčko. Po nasazení nástavby by nebylo ani stopy po nejaké plastové bedýnce. Řeknete mi prosím vaše názory nebo zkušenosti s tímto problémem. Děkuji a s přáním krásných svátků Nick
jaroj

Příspěvek od jaroj »

Viděl jsem to na mnoha fotkách, připadá mě to jako vtipné řešení.

Jen mě vždycky vrtalo hlavou, čím je to lepené. Testoval jsem různá lepidla na několika krabičkách a nějak nic.

Že by to bylo stažené?
Zachovejte paniku :-)
Nick

Příspěvek od Nick »

A já si najivne myslel že sem vymyslel neco novýho :( . nikde sem to nevidel. Co se týče lepidla tak sem celou lod lepil lepidlem od firmy Würth jmenuje se Pur Speed Express prodava se to v kartuších. perfektní pevnost a rychle schne voda mu nevadí tak to budu lepit taky tim a uvidim
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

OSOBNĚ PREFERUJI schránku z těchto krabiček obsahující veškerou elektroniku přičemž na povrch z ní vystupují pouze konektory které se propojí s lodními periferiemi -motor , zdroj , světla atd. pak se nemusím bát vody která se do trupu může dostat , druhá výhoda je že podobný modul se dá velmi rychle přehodit do jiné lodě , stačí mít v ní stejně zapojený protikus konektoru
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Nick

Příspěvek od Nick »

Tohle me taky napadlo ale stavel sem to celý ze dřeva a opravdu bych nerad aby se mi dostala voda do vnitř trupu kde plášt neni nijak chranený proti vode,přemýšlel sem to ze vnitř vytřít bezbarvým nitro lakem na dřevo ale nevím jak se to bude chovat
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

Já osobně bych to určitě vylakoval. Pokud jde o těsnost paluby dobrá je nějaká guma
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

u potravinových boxů bývá problém, že jsou dělané převážně z PP a to se hodně špatně lepí. petr to má jako krabičku na dně lodi, takže to lepit nemusí vůbec, ale pokud to chceš lepit k palubě, tak nejdříve vyzkoušej lepidla, ale bude těžké nějaké najít.
Obrázek
NeJaToD team
petr hájek

No fakt je že to mám na dně položené ,ale jinak se to dá řešit šroubky zevnitř boxu, PP se sice normálně lepit nedá , ale utěsnit šroubky lze použitím převrstvení z tavného lepidla PP strácí svou ,,mastnost,, požehnutím a materiály se dost dobře vzájemně snesou.
K dřevěnému trupu:
Dřevo se vždy vyplatí napustit epoxem , né nitrolakem ten je málo i když spousta starých pardů bude tvrdit že to stačí.
Epox stačí i 1200 zředěná lihem nebo acetonem( na aceton pozor , může narušit lepené spoje), každopádně ale napouštět je nutno za vysoké teploty trupu a hlavně na 1 dobrou , protože druhá možnost po zatuhnutí epoxu v pórech dřeva už není.
Ideální je pokud vlastníš kompresor pro stříkání modelů trup při napouštění zároven vakuovat, To lze když trup s epoxem dáš do pytle na odpadky a to celé připojíš na hadici připojenou na sání kompresoru. Ve vakuu se začne vzduch v dřevěných pórech roztahovat až do narušení vnitřní struktury dřeva a dojde k jeho úniku, to poznáš podle chování epoxu - začne připomínat pohádku ,,hrnečku vař,, když pak prudce srovnáš tlak s okolním ,dřevo v sobě nemá vzduch , ale vakuum a tudíž si nasaje epox který je v té chvíli na povrchu. To lze opakovat několikrát ale první cyklus je rozhodující, podmínkou je aby epox opravdu pokrýval celý vnitřní i vnější povrch lodě. Epox který se nevsákl ,zkus ještě rozehnat po povrchu fénem a ten co nezmizí setři nejlépe molitanovou houbičkou (molitan po vytvrzení epoxu v nem nasátém je vhodným výplňovým materiálem) tak aby povrch byl všude rovnoměrně polomatný, lesklé fleky jsou zbytečným důvodem horšího broušení.
Nick

Příspěvek od Nick »

Mužu se zeptat kde se to da koupit ten epox, je nějakej osvedčenej obchod na internetu? kompresůrek mám ale slabounkej(tlačí max 2 bary), možná by stačil. Postup jak popisuje pan Hájek se mi docela zamlouvá a i v mých mizerných podmínkách bych to byl schponej dokázat.
Přema

Příspěvek od Přema »

Ten nápad s potravinovou krabičkou využívají plachetničkáři.Víko mají nad palubou.Esteticky pro plachetnici dostačující.
Dotěsnění by bylo vhodné i čerstvým silikonem a vruty,za čerstva,dotažení o půl otočky po vulkanizaci silikonu.
Někde tu byl návod od Bídy-lepení Al plechu Purexem,taky dobré,v kombinaci s vruty.Purex lehce dopěňuje.Na uhlazení-za čerstva - stačí nasliněný,najarovaný prst.
SH

Příspěvek od SH »

Nick píše:Mužu se zeptat kde se to da koupit ten epox, je nějakej osvedčenej obchod na internetu? kompresůrek mám ale slabounkej(tlačí max 2 bary), možná by stačil. Postup jak popisuje pan Hájek se mi docela zamlouvá a i v mých mizerných podmínkách bych to byl schponej dokázat.
stejný výsledek jako s 1200kou, ředěním a vakuovaním dosáhneš použitím laminovacího epoxidu - je řidký od podstaty a velmi vzlínavý (na rozdíl od 1200) anebo použitím materiálů k impregnaci určených... :)

Ale někteří si své Cimmermanovské zkratky musí prošlapat sami.
petr hájek

omlouvám se ,,EPOX,, používám jako zjednodušené označení epoxydových pryskyřic všeobecně , klidně použiju EPOXY1200 stejně jako L285 či jiné třeba od prodejce : http://www.havel-composites.com/
Nick

Příspěvek od Nick »

Děkuji za odkaz, nakonec sem tu pryskyřici našel v tom nepřeberném množství materiálů má tam toho opravdu hodne. nevyčetl sem jestli se k tomu dodává i tužidlo nebo se musí objednat k tomu?
ještě že se vracím k tomu utěsnění šroubků, me se velice osvědčilo lepidlo na šrouby Locklite 243. slepil sem s tim všechny šrouby a zadní diferenciál na RC aute ktrej se pořad povoloval a rozpadal a drží jako býk. http://www.loctite.as/?p=productsMore&i ... ani-sroubu
Přema

Příspěvek od Přema »

Tužidlo se k tomu objednává zvlášť.Pozor,je to v kg.Doporučuji zavolat a objednat po poradě.A poradí velmi ochotně.
petr hájek

http://www.loctite.as/?p=productsMore&i ... ani-sroubu tohle je fakt velmi dobré , máš pravdu , ale já tím utěsněním myslel utěsnění šroubu procházejícího stěnou krabičky proti průsaku vody , tam jsem to nezkoušel , myslel jsem to tak že uvnitř krabičky čouhající hlavičku zakreju kapkou tavného lepidla přičemžtěsně před tím šlehnu na materiál krabičky kolem šroubkové hlavičky plamenem z plynového hořáku či turbo zapalovače, plast po šlehnutí změní povrch na lesklejší oproti okolí a v tu chvíli kapu tavné lepidlo spoj je asi 5x odolnější proti odlupování.
Nick

Příspěvek od Nick »

ono to lze použít i jak říkáte ale s tim tavným lepidlem to bude asi větší jistota, určite tam zavolam s epoxidem nemam vubec žadný zkušenosti tak to bude premiéra :), ale podle toho jak sem to pochopil tak se to bude chovat jako dvousložkový kit akorat tekutý s delší dobou tvrdnutí což bude velká vyhoda
Přema

Příspěvek od Přema »

Na závity i Purex-dopění přesně a pevně,osobně "straním" na zatěsňování za silikon,je pružnější než tavné lepidlo,ale záleží na tom,jak je důležité mít spoj pružný,otřesy apod
rokony

Příspěvek od rokony »

Nick píše:Tohle me taky napadlo ale stavel sem to celý ze dřeva a opravdu bych nerad aby se mi dostala voda do vnitř trupu kde plášt neni nijak chranený proti vode,přemýšlel sem to ze vnitř vytřít bezbarvým nitro lakem na dřevo ale nevím jak se to bude chovat
Prosim vás, nitrolak NENÍ vodostálý lak!!! Nitrolak je určený pouze na nábytek v interieru a i tam, když třeba postavíte orosenou sklenici na nitrolakem upravený povrch stolu, máte za chvíli kolo jak blázen!
Omlouvám se, ale prostě sem musel...
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“