Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Dickie Bella Luisa - úprava hračky na pořádný model

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
ladous
Kontaktovat uživatele:

Re: Dickie Bella Luisa - úprava hračky na pořádný model

Příspěvek od ladous »

Nevhodně zařazené příspěvky byly přesunuty to nového vlákna.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

stelerp píše:Nazdárek

Snad nevadí, když se zeptám zde.

Předělávám nějakou hračkojidní RC lodičku se dvěmi lodními šrouby na dospělou RC výbavu (Dickie Bella Luisa, d:460mm/š:140mm, váha:netuším ,ale samotné plasty jsou už dost těžké). Původní řízení bylo bez kormidla jen vypnutím patřičného motoru a tím se neohrabaně zatáčelo. Loď byla osazená dvěmi motory, připomínajicí řadu 280, přes převodovku na dvoulisté šroub průměru 30mm. Stoupání nevím. napájení bylo 8xAA.
Nově osadím motory MIG 280/6V/15000ot/min + púvodní převodovka. Jeden regulátor na oba motory. Kormidlo. Pohon asi Lipol 2S-3S.

Moje otázky zní:
1. motor řady 280 a 30mm lodní šroub napřímo bez převodovky? Není to vražda motoru?
2. použít jedno, nebo dvě kormidla? (výhody/nevýhody)
3. Pokud použiju dvě kormidla za šrouby, můžou být poloviční (nebo i menší) velikosti, než jedno kormidlo mezi šrouby?
4. Lze nějak snadno změřit, vypočítat stoupání neznámého lodního šroubu?

Díky Stelerp
Nojby píše:1. Na přímo jen se šroubem s opravdu malým stoupáním, čili lépe ne. Lepší když už 280 tak převodovku 1:3,3 . Ano napřímo by ten motor brzo odešel. Mě takhle odešla 300 v Arturovi.

2. použil bych kormidla dvě a stejně velká , nikoliv poloviční velikosti. Je tomu dobře roumět ?

3. Může, ale sám bych to tak neudělal. Loď bude lépe manévrovat s většíma kormidlama.

4. Já způsob měření neznámého stoupání neznám. Snad poradí někdo kdo tomu holduje.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Dobrý den

Díky Administrátorovi za přesunutí příspěvku do správného vlákna. Původně jsem se chtěl jen na něco zeptat, ale takto to snad bude lepší. Doufám zároveň, že toto vlákno nikoho neurazí, protže se nejedná o stavbu, ale o 'pouhou' přestavbu hračky, což se za modelařinu asi moc považovat nedá. Mně se však tato lodička líbí, vůbec typy těchto lodí, proto se jí budu věnovat, i když nejsem nijak aktivní modelář v této oblasti.

Dám sem alespoň pár fotek, aby bylo zřejmé, o co jde:

Obrázek
Celkový pohled

Obrázek
'Interier'

Obrázek
Útroby s převodovkou. Převodový poměr je 2:1

Obrázek
Lodní šrouby jsou nalisovany na hřídel 2mm. Průměr šroubů je 30mm

Obrázek
Stoupání netuším

Obrázek
Ještě stále nevím, jestli použít jedno, nebo dvě kormidla. Že jde o Modela kormidla asi poznal každý, jen si nejsem jistý, jestli nejsou zbytečně veká

Takže jak jsem psal, chtěl bych do ní osadit nové motory 2 x MIG 280. Po zpřevodování bude na hřídeli naprázdno 7500ot/min. Je to málo, nebo moc? To se asi nedá jednoznačně říct,že? Určitě bych chtěl dostat loďku do skluzu (snad se tomu tak říká), takže budu dělat vše proto, abych ji dodal dostatečný výkon. Pro první pokusy ponechám původní šrouby. Když to nebude ono, sundám je, vyřežu M2 závit a budou se zkoušet jiné.

Pokud se tedy ještě mohu zeptat, zajímal by mně názor zdejších modelářů. Je mi jasné, že konkrétni odpověď neexistuje, ale o vaše názory, tipy, rady či zkušenosti opravdu stojím.

1. Kormidla - nejsou příliš velká vůči modelu? Zmenšit je. Jak to vidíte jen tak od oka? :-)
2. Má někdo v nějakém rychlejším modelu podobných rozměrů podobný pohon? To znamená motorem a převodem. Jaké stoupání šroubu jste zvolili?
3. Váš názor na akce schopnosti pohonu, tak jak jsem ho nastínil?
4. Jakou váhu modelu by jste odhadovali či doporučovali? (na to se asi taky nedá odpovědět).

Tak, pro tuto chvíli asi vše. Díkes, Stelerp
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Ahoj, tuhle lodičku jsem taky koupil, a je připravená k přestavbě. Takže budu se zájmem sledovat tohle vlákno, a podle možností sem taky přidám nějaký postřeh z přestavby. Jinak jestli to je modelařina nebo ne s tím si hlavu nedělej, hlavní je že tě to baví. Prostě si hrej jako ostatní a z těch co se berou moc vážně si nic nedělej. Držím palce.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Snek: Můžu se zeptat jakou? Je to něco rychlejšího? Jaký pohon v tom je? Třeba se nějaká informace z tvé předělávky bude hodit.
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Aha, tak to je úplně jiná kategorie. Ale zajímá mně vlepení té nové hřídele. Kterému lepidlu tedy věříš?

- plastický epoxidový tmel/kit
nebo
- tavné lepidlo (předpokládám, že velice důkladně nahřáté)
a nebo kombinace obojího je nevyhnutelná.

Ti číňani to lepí něčím podobným, jako tavné, ale příjde mi, že je daleko pružnější a lépe drží na těch plastech. Budu vlepovat pouzdra pro kormidla, tak musím taky nějaké lepeníčko na to vymyslet.
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Ještě mně napadla jedna otázečka. K lodičce nemám stojánek. Máte nějaký fígl, jak na obkreslení tvaru trupu? Jediné, co mně teď napadá, je zkoušet to vystřihávat z papíru, až se trefím. A nebo se na přesný tvar vyfláknout a vybrat jen podložení ve čtyřech bodech? A co vzdálenost podpěr od sebe? Je nějaké doporučení, a nebo se to neřeší a je důležité, aby stála a nehoupala se :-)
TomHlach

Příspěvek od TomHlach »

Já to dělám tak že si udělám prvně šablonu na pulku lodi z kartonu a pak jí obkreslím na překližku,překlopím a obkreslím znovu....... když tam jsou nerovnosti nebo to nesedne na přesnost několika milimetrů tak to neřeším a dám tam molitan
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)
jaroj

Příspěvek od jaroj »

Snek píše:
stelerp píše:Ještě mně napadla jedna otázečka. K lodičce nemám stojánek. Máte nějaký fígl, jak na obkreslení tvaru trupu? Jediné, co mně teď napadá, je zkoušet to vystřihávat z papíru, až se trefím. A nebo se na přesný tvar vyfláknout a vybrat jen podložení ve čtyřech bodech? A co vzdálenost podpěr od sebe? Je nějaké doporučení, a nebo se to neřeší a je důležité, aby stála a nehoupala se :-)
Uplne jednoduse, vyrobis si nebo koupis v OBI/Bau/Horn/Haus sablonu kterou pouzivaji instalateri a obkladaci k okopirovani tvaru a preneseni na material. Takovy ten "hrebickovy system" nemohu najit jeji obrazek, tezko se to popisuje, tak jsem ji nafotil. Pokud koupis dve sablony, tak je leze spojit do jednoho kusu.

http://lh5.ggpht.com/_BDkkMeepIzw/TJ29k ... ablona.jpg
No a nebo to řeší drát. Naohýbáš a je to!
Zachovejte paniku :-)
stelerp

Příspěvek od stelerp »

Snek: Ten přípravek pro kopírování tvarů jsem už někde viděl, ocelové tyčinky vedle sebe. Ale chtěli za to moc, určitě přes 1000Kč. Ten plastový vypadá levněji. Zkusím prošmejdit Baumax, nic jiného tu poblíž nemáme. Ale nevybavuje se mi, že bych to tam zahlédl.

jaroj: To nezní špatně! Měděný drátek ohnout podél trupu. Vyzkouším...
BEN

Příspěvek od BEN »

Na kopírování tvaru trupu pro stojánek používám trubičkový cín. Krásně drží tvar, nepruží jako měděný drát a po položení na papír jde pěkně tužkou obtáhnou-neuhýbá.
stelerp

Příspěvek od stelerp »

No vida, cín, to je ještě lepší. Díky
romank52

Příspěvek od romank52 »

Snek píše:Jde o Dickie Tug, model v provedeni "Ready to Run".
http://lh6.ggpht.com/_BDkkMeepIzw/TGbiw ... 0594_s.jpg

Vydrazeno na aukru za super cenu bez RC. Puvodne jsem chtel na trupu zkusit vyrobu formy a melo mi to usetrit cas pri vyrobe cvicneho kopyta. Lodka nakonec prekvapila uspechem u delti, ale i jizdnimi vlastnostmi, takze se pokus s formovanim provadet nebude a prestavba bude pokracovat.

Prvni stupen upravy bylo zabudovani serva pro kormidlo a prijmac + marine regulator.
Moturek "velikosti 380" s puvodnim sroubem na autickarskou lipolku dvouclanek 7,2V 4Ah v tvrdem obalu byl neuspesny. Z motoru byl odpajen puvodni regulator vcetne tech "zelenych odporu" kabliky jsem opet pouzil zpet.

Motor si vzal s puvodni vrtuli ve vane na plny plyn pres 20A !!!! Diky tenkosti puvodnich kabliku neshorel ale jen se zahraly vodice.

Druhy stupen upravy byl v zabudovani nove hridele a sroubu. Prisla tam skracena hridel "Compakt" s prirubou at odpadne motorove loze a spojky/kardany. Sroub musel byt vymene za novy (nema zavit M4) Graupner trojlist 50mm co lezel doma. Motor vymenen za staricky (jezdeny v autu 1:12) Mabuchi "500".

Hridel byla vlepena pomoci "plastickeho dvouslozkoveh epoxidoveho tmelu/kitu" mel jsem obavu at se to dobre spoji s plastovym trupem a neupadne od plastu za jizdy vibracemi pohonu. Po zalepeni to bylo jeste doslova vylito pomoci tavne pistole. Udelal jsem z papiru ohradku okolo hridele a priruby, trup dal do vany se studenou vodou a velkou tavnou pistoli tam nalil rozehrate lepidlo. Ceske tavne lepidlo drzi na trupu "jak svina" nejde odstranit ani hrubou silou pomoci sroubovaku :)

Odber ve vane cca 4-6A na maximum. Takze super, ale (krasne cesko sluvko) byl tu problem. Regulace regulatoru marine s premotorovanym modelem byla katastrofalni, bud plny "kotel" nebo nic. Stazeni na vysilaci vychylek nepomohlo, regulator se prizpusoboval draze "knyplu" :(

Takze do trupu sel regulator DSYS 30A stazeny na regulatoru na 40% vykonu + ubrani na vysilaci.
Lodicka jezdi jako beranek a 5-tilety Matysek je maxilalne spokojen. (vysilac je pistolovka s volantem)

Dalsi faze prestavby bude z aukra obednane zubove cerpadlo na sterace za par korun a znovuzprovozneni pozarnicke strikacky. Doplneni velkeho reproduktoru misto olovene zateze + zvukovy modul (z RC Revue) dieseloveho motoru. Od kolegy lodni sirena a osvetleni LED diodama. Proste predvadeci lodkohracka pro deti. (vse mi tu lezi hotove na stole jen vestavet.

No a konecna faze bude i tatkohracka, takze zpevneni pro vlekani TT a pokud ude cas tak i nova lehci nadstavba.
Ale (uz je tu zas) kde na to vezmu cas to nevim, mam mooooc rozdelanych veci a nic hotovo :)
Včera som si kúpil časopis ModellWerft a je v ňom popis prestavby tejto "hračky" na "model" na šiestich stranách.
portal/img/gallery/201_1285494312.jpg
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“