Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Hriadeľ do lodi

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
ik33

Re: Hriadeľ do lodi

Příspěvek od ik33 »

Prosím odborníkov o radu. Mám čln s pohonom Mig 600 a hriadeľou Compact 600 do ktorej som natlačil vazelínu (klasickú AK1). Celý pohon je pod čiarou ponoru. Po roku užívania som zistil že do lodi práve cez hriadeľ vniká voda. Oska si vo vazelíne vytvorila akési lôžko cez ktoré k motoru "tečie" voda.

Akú hriadeľ používate na pohon pod čiarou ponoru aby sa k motoru nedostala voda. Loď by mala byť riešená ako bezúdržbová, pevne uzavretá. Pomohla by namiesto klasickej vazelíny ťahavá. Ako by ste takúto hriadeľ riešili?
SH

Příspěvek od SH »

nevím co je AK1 (znám jen AK47 ale to je z jiného oboru..:) ), ale do hřídele je třeba dát voděodolnou vazelinu. Já používám A4 do vodních čerpadel, někteří mají nějakou potravinářskou.

Compakt v pozici "celý pod čarou ponoru" není moc vhodný, ještě tak ty delší co mají ložiska dvě, tak u těch jde dát vazelinu do prostoru mezi nimi.

Použití "ťahavej" vazeliny nebude asi vhodné, protože má velký odpor a hodně vzlíná takže by Ti zasvinila vnitřek lodi jak by stříkala z toho okýnka nad spojkou.
jurok

Příspěvek od jurok »

obvykle bývajú pohony pod čiarou ponoru. Jedine čo ti ostáva, po jazde pohon rozobrať , nie raz za rok, a natlačiť tam zmes vazeliny s mot. olejom.-syntetickým- ten ti nevytvorí -lôžko- lebo bude redší. Vazelina v studenej vode stuhne a pri otačkach sa vytlačí do strán a voda prenikne. Ja to riešim mazacími trubkami v stevenoch do ktorých občas natlačím mazivo.
Ťahavú A00 rozhodne nedávaj. Odber môže vystúpiť až o niekolko ampérov.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Mám ve své lodičce (Shark) také osazený kompaktní hřídel a vcelku logicky, sklon není nijak velký. U Vaňoucha mi doporučili nepoužívat vazelínu. ale olej do převodovek. Zatím to funguje a do lodi se mi hřídelí voda nedostává. Zároveň mi doporučili udělat nahoře v krytce trupu malou dírku (já udělal asi 1 mm). Bez ní prý do trupu vniká voda kolem hřídele...
Zdenek
KubaS

Příspěvek od KubaS »

Ahoj
Myslím si že není problém v mazání, ale její upevnění. Dělalo mi to taky musíš mít na konci (u šroubu) ten bílej kroužek pevně přitisknut k obalu hřídele. Pak by ti tam nemnělo týct. A je jedno jestli je Compact pod čarou ponoru nebo ne když máš blbje upevněnej kroužek tak ti tam poteče v každým případě.

Já je mažu vazelínou do vodní pumpy. (Nevím jestli je to správně, ale to poznám časem.)

Kuba
ik33

Příspěvek od ik33 »

Moja požiadavka na hriadeľ je dlhodobo bezúdržbová a vodotesná (niekoľko rokov) Používam hriadeľ s dvomi ložiskami a medzi nimi vazelínu. Teflónové axiálne ložisko je samozrejme na doraz. Ide asi len o to akú vazelínu použiť aby časom popri hriadeli nevnikala do lodi voda. Preto ma napadlo použiť ťahavú ktorá by nemala umožniť vzniknúť medzipriestor popri hriadeli na vnikanie vody k motoru. Používam nízkootáčkové motory, takže dákeho nárastu odporu vazelíny sa nebojím.
SH

Příspěvek od SH »

ik33 píše:Moja požiadavka na hriadeľ je dlhodobo bezúdržbová a vodotesná (niekoľko rokov)... .
tak na to zapomeň. Vazelína stárne a s vodou degraduje, a časem se i vyplaví z ložisek takže ty se budou vydírat. Údržba je nutná!.
ik33 píše:Používam nízkootáčkové motory, takže dákeho nárastu odporu vazelíny sa nebojím.
Ale to bys měl! Podle stejné logiky jsem namazal ložiska na kole (je tam stejný problém - voda za deště...) a jistě se shodneme, že je to jasně pomaluběžné ložisko.... ... no a s tím kolem nešlo ujet. Jako bys někoho za sebou táhnul na gumě.
Ale jestli chceš víc výkonu utratit na hřídeli než na šroubu tak proč ne... Jen mi to přijde takové, no divné.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

,, tak na to zapomeň. Vazelína stárne a s vodou degraduje, a časem se i vyplaví z ložisek takže ty se budou vydírat. Údržba je nutná!.,,
nesouhlasím , používám silikonovou vazelinu a není ani po několika letech nijak degradovaná, stále těsní a rozhodně se nevyplavuje.
Další její výhodou je že je netečná k různým teplotním šokům je stále stejně hustá i na rozpálené žehličce jako v umývadle se studenou vodou.
pokud se mi záže je hustá , koupím si bud méně hustou nebo ji naředím silikonovým olejem ..... ten se mimochodem vyrábí i v hustotě ,že puding ,,Danone,, by se měl stydět.
jinak vážně netuším proč se všichni snaží dělat hřídele tak , že pouzdro má oproti samotné hřídeli , o řádově milimetry větší vnitřní průměr, u mikro lodí se mi osvědčilo nemít mezi hřídelí a pouzdrem více než 0,05m a pak stačí jen dobře mazat i tím zminovaným převodovým olejem .
Pokud nebude lod 365dní v roce 24hodin na vodě s tím že samotná hřídel o délce 10cm není 0,5metru pod hladinou pak toto řešení je zcela bez chyb a to zcela s logickým odůvodněním, a to tak , že olej v tak slabé spáře sice dokáže dokonale mazat , nicméně ho voda nedokáže za standartních tlakových poměrů vytěsnit z této spáry( POZOR MLUVÍM O HLAZENÉM POVRCHU HŘÍDELE, KAŽDÁ MIKROSPIRÁLA SPŮSOBENÁ NEODBORNÝM OPRACOVÁNÍM POVRCHU SE PROJEVÍ JAKO ARCHIMEDŮV ŠROUB )
.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
SH

Příspěvek od SH »

nejspíš proto, že u mikro-hřídelí jsou silové a odporové poměry o něčem trochu jiném než u třeba 4mm hřídele. Tam už je znát jestli je mezera 0.5 nebo 1mm.
Přema

Příspěvek od Přema »

Nepodceňoval bych nerovnosti a nevyváženosti hřídele v pouzdře-viz P.Hájek-Archimédův šroub funguje,a jak,nakonec vytlačí i tu tahavou vazelínu,...v čerpadlech se spiráloo máme světové prvenství a výkonově se blížíme i k 60barrům,...to jsem jen lehce a zdánlivě odbočil
-doporučil bych co největší vůli mezi pouzdrem a hřídelí,samozřejmě dle délky pouzdra...tahavou vazelinu jen na konce hřídele k ložiskům,lehčí by mělo být vložení Okroužku za ložisko a pojištění třeba tou kovovou/silonovou vložkou do pouzdra hřídel(buď na kužel zalisovat,nebo pojistit alespoň červíkem).I pomaluotáčkové motory umí efekt Archimédova šroubu/vibračního čerpadla vyvolat
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

SH píše:nejspíš proto, že u mikro-hřídelí jsou silové a odporové poměry o něčem trochu jiném než u třeba 4mm hřídele. Tam už je znát jestli je mezera 0.5 nebo 1mm.
kupodivu to dobře funguje i při průměru 3mm hřídele.......asi to neví že by to fungovat nemělo ;)
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“