Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Požární člun Fénix / Prométheus (SSSR) - vodní dělo

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
Vítek

Re: Požární člun Fénix / Prométheus (SSSR) - vodní dělo

Příspěvek od Vítek »

Dobrý den, reinkarnuji model požárního člunu vyrobený kdysi v Sovětském Svazu.
Chtěl bych požádat o radu a pomoc. Na člunu jsou dvě vodní děla. Chtěl bych aby alespoň jedno bylo funkční. Bohužel jsem ani tady na Monaku, ani na internetu nenarazil (možná jsem jen špatně hledal) na nějaký návod nebo diskusi k tomuto prvku na lodi.

Objevil jsem jen samotná děla, nějaká čerpadélka - ale bez větších podrobností. Třeba tady
http://www.harbormodels.com/site08/fire_monitors.html

Kromě toho bych se chtěl zeptat, jestli nemáte někdo náhodou nějaké informce o předloze k tomuto modelu.

Předem děkuji za pomoc.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Pokud se jedná o čerpadlo k vodnímu dělu, tak lze použít také to z ostřikovačů z aut, jak je u stěračů. Vlastní vodní dělo pak lze zakoupit, pokud se vzhledově a rozměrově k požadovanému modelu hodí, ale v jiném případě je nutné si ohnout nějakou trubičku, do ní na konci zapájet trysku (třeba z hrotu propisky) a na trubičku teprve nanést materiál lahodící oku. O natáčení vodního děla do stran se stará servo napojené v podpalubí obdobně jako servo u kormidla ;-).

Mezi čerpadlo a místo pro nasávání vody je vhodné vložit nějaký filtr na nečistoty - používám filtr na modelářská paliva a zatím bez problému (občas se ucpe, ale po jednoduchém rozebrání se snadno vyčistí).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Kouťák

Příspěvek od Kouťák »

Dobrá vodní děla mají také v http://www.Admiralshop.wz.cz
Naposledy upravil(a) Kouťák dne úte zář 01, 2009 21:08, celkem upraveno 1 x.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Na Fénixovi jsou docela pěkná děla, jen by se muselo vymyslet, jak je zprovoznit. Nezkoušel jsem to, ale myslím, že na čerpadlo v trupu místo je.
Zdenek
P.S. Jinak na obou odkazech prodávají tatáž vodní děla. Těch výrobců není zase toilk...
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Omlouvám se, že jsem moc neporadil, ale taky uvažuju tento model někdy zprovoznit (leží ve skříni někdy od roku 1987 nebo tak nějak) a funkční děla by nebyla špatná.
Zdenek
Vítek

Příspěvek od Vítek »

Díky za tip na to čerpadlo na ostřikovače.

Jestli jsem to dobře pochopil, tak pod čárou ponoru do trupu vyvrtat otvor a upevnit hadičku cca 3mm v průměru. Pak čerpadlo s možností předřazení nějakého filtru. A opět hadička skrz dělo a na konci nějaká tryska. Dělo možné upevnit tak aby se dalo pomocí serva otáčet.

Děla u Fénixe předpokládájí ruční ovládání. Čili možností je buď je upravit na stříkání a přidat figurku a nebo je upravit nastříkání a automatický provoz. A nebo koupit rovnou vodní dělo z výše zmíněných nabídek.

Jaké měřítko odhaduje u Fenixe? Na krabici není nic uvedeno. Osobně si myslím, že je 1:18-20. (počítáno podle vybavení)
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Vítek píše:Jestli jsem to dobře pochopil, tak pod čárou ponoru do trupu vyvrtat otvor a upevnit hadičku cca 3mm v průměru. Pak čerpadlo s možností předřazení nějakého filtru. A opět hadička skrz dělo a na konci nějaká tryska. Dělo možné upevnit tak aby se dalo pomocí serva otáčet.
Přesně tak.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Vítek píše:Jaké měřítko odhaduje u Fenixe? Na krabici není nic uvedeno. Osobně si myslím, že je 1:18-20. (počítáno podle vybavení)
Prošel jsem krabici i návod, ale nikde nic o měřítku není. Podle mého laického názoru je to celé navrženo "von voko", tedy aby to vypadalo pokud možno dobře a moc se to mezi sebou "nepralo".
Pokud chceš kupovat něco v měřítku, tak bych se při odhadu asi zaměřil na velikost toho vodního děla. Jejich madla by měl mít dospělý člověk (typicky cca 180 cm vysoký) v rozmezí výšky od pasu po hrudník. Z toho bych odvodil to měřítko. Ale to jsi asi už udělal.
Víc se asi vymyslet nedá.

Zdenek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“