Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Stříkání modelů
Re: Stříkání modelů
Založil jsem tohle vlákno pro účel skompletování postupů při stříkání modelů. Je to pro mne zatím nejožehavější záležitost, protože touhle věcí se může opravdu hodně pokazit.
Zatím nejlepší zkušenosti mám se s stříkání pomocí sprejů, ta cena ale pak moc dobře nevychází. Stříkáním pomocí pistole a kompresoru u mne zatím dopadlo velice neúspěšně, na povrchu jsem měl krupici atd, ale to je problém míchání barev.
Ale teď na co bych se chtěl zeptat. Jak veškeré díly atd. maskujete? Já hodně využívám Tamya pásku, která perfektně drží na povrchu a není problém se zatékáním barvy. Např. čára ponoru je krásně rovná a není nikde nic křivé. Jen při vytvoření přechodu doporučuju vzít u přechodu hodně jemný smirkový papír a pod vodou barvu trochu rozbrousit, stalo se mi že byl vidět přechod mezi jednotlivými barvami.
Co je u mě ale největší problém, tak jak například zamaskovat partie, kde je špatný přítup, používáte i tak pásky?
A ještě pro mne důležitý dotaz. Místa, kde je opravdu hodně špatný přístup i tak stříkáte a nebo raději vezmete štětec a s ním to natřete? Když tyhle části stříkám tak se mě stává, že do určité části stříknu moc barvy a pak jsou vidět stečeniny.
Díky za rady a postřehy.
Zatím nejlepší zkušenosti mám se s stříkání pomocí sprejů, ta cena ale pak moc dobře nevychází. Stříkáním pomocí pistole a kompresoru u mne zatím dopadlo velice neúspěšně, na povrchu jsem měl krupici atd, ale to je problém míchání barev.
Ale teď na co bych se chtěl zeptat. Jak veškeré díly atd. maskujete? Já hodně využívám Tamya pásku, která perfektně drží na povrchu a není problém se zatékáním barvy. Např. čára ponoru je krásně rovná a není nikde nic křivé. Jen při vytvoření přechodu doporučuju vzít u přechodu hodně jemný smirkový papír a pod vodou barvu trochu rozbrousit, stalo se mi že byl vidět přechod mezi jednotlivými barvami.
Co je u mě ale největší problém, tak jak například zamaskovat partie, kde je špatný přítup, používáte i tak pásky?
A ještě pro mne důležitý dotaz. Místa, kde je opravdu hodně špatný přístup i tak stříkáte a nebo raději vezmete štětec a s ním to natřete? Když tyhle části stříkám tak se mě stává, že do určité části stříknu moc barvy a pak jsou vidět stečeniny.
Díky za rady a postřehy.
Spreje drahé? Koľko lodí ročne postavíš?
Ja používam okrem iného aj spreje, lebo nastriekam diel a odídem. Žiadne čistenie pištole po každom striekaní... Teda lenivosť vyhráva nad cenou.
Používam aj airbrush pištoľ - hlavne na farby, ktoré nie sú v spreji, ale v klasickom balení (modelárskom, nie kilovky).
Maskovanie: Keď potrebujem ostrý prechod tak Tamiya pásku, inak na veľké plochy keď len potrebujem niečo zakryť používam papierové maliarske. Prípadne v kombinácii s fóliou (rozstrihaná tesco-igelitka).
Partie, kde je zlý prístup striekam vtedy, keď je k nim ešte dobrý prístup. Teda pred zlepením.
Všeobecne sa snažím všetko striekať po nejakých jednofarebných celkoch a až potom skladať. Pokiaľ sa to dá, samozrejme...
Štetcom natieram väčšinou len lak, keď sa bude potom brúsiť a leštiť. Alebo minidieliky, ktoré sa neoplatí striekať prípadne miesta kam je na hotovom modeli zle vidieť (interiéry).
Ja používam okrem iného aj spreje, lebo nastriekam diel a odídem. Žiadne čistenie pištole po každom striekaní... Teda lenivosť vyhráva nad cenou.
Používam aj airbrush pištoľ - hlavne na farby, ktoré nie sú v spreji, ale v klasickom balení (modelárskom, nie kilovky).
Maskovanie: Keď potrebujem ostrý prechod tak Tamiya pásku, inak na veľké plochy keď len potrebujem niečo zakryť používam papierové maliarske. Prípadne v kombinácii s fóliou (rozstrihaná tesco-igelitka).
Partie, kde je zlý prístup striekam vtedy, keď je k nim ešte dobrý prístup. Teda pred zlepením.
Všeobecne sa snažím všetko striekať po nejakých jednofarebných celkoch a až potom skladať. Pokiaľ sa to dá, samozrejme...
Štetcom natieram väčšinou len lak, keď sa bude potom brúsiť a leštiť. Alebo minidieliky, ktoré sa neoplatí striekať prípadne miesta kam je na hotovom modeli zle vidieť (interiéry).
Spreje jsou drahé, například potřebuješ na nějaký detail barvu, kterou nemáš. Koupíš sprej za 100 Kč a nebo raději humbrolku za 40kč?
Aha, takže když víš, že se někam nedostaneš, tak to nastříkáš předem. Já u tohodle ale mám problém, že když to pak lepím, tak potřebuju spoj zabrousit, což zas znamená to znovu nabarvit... Jak tohleto řešíš?
Aha, takže když víš, že se někam nedostaneš, tak to nastříkáš předem. Já u tohodle ale mám problém, že když to pak lepím, tak potřebuju spoj zabrousit, což zas znamená to znovu nabarvit... Jak tohleto řešíš?
Primer je syntetika nebo vodou ředitelná? Já si myslel, že Tamia dělá jen akrylové barvy....
Taky používám spreje, 400 ml za 100,- Plnič se vyplatí koupit velký Motip 600ml za 150,-(v akci). Dříve jsem používal malé Motipy, ale cena oproti supermarket značkám dvojnásobná a složení naprosto stejné(vyzkoušeno). A když nenajdeš odstín v regále, tak v kšeftu s barvama ti namíchají cokoliv. Myslím, že malé plechovečky se vyplatí koupit jen když chceš natírat malinkaté detaily. Jsou sice o polovinu levnější, ale kolik toho s nima uděláš a hlavně ten nepořádek se štětcema a ředidlem. Spreje jsou fajn, čisté, pěkně se s tím děla. Jen ta mizerná odolnost, co bych dal za dvousložku :/
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
Lukáš Jančar
Mizerná odolnost? lehce se poškrábou? Nepoužíváte pak na finální nástřik bezbarvej lak? Já uvažuju pak aspoň trup přestříkat bezbarvým lakem a doufám, že zlepší odolnost proti oděru.
Tím myslím jak mechanickou, tak chemickou. Když mám na lodi nějakou odolnou nečistotu ( zaschlý "kal" z vody ) tak to musím dávat dolů pořád vodou. Líh nebo cokoliv jiného barvu rozpustí. Mechanická není nejhorší, na modely stačí, ale dvousložka to není. Je dobrý pocit mít jistotu, že máš lak na věčné časy. Nikdy nevíš, kdy to můžeš ťuknout nebo ošoupat, hlavně při transportu.Godric píše:Mizerná odolnost? lehce se poškrábou? Nepoužíváte pak na finální nástřik bezbarvej lak? Já uvažuju pak aspoň trup přestříkat bezbarvým lakem a doufám, že zlepší odolnost proti oděru.
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
Lukáš Jančar
Jak jsem si tak spocital, tak se asi vyplati pro moje ucely koupit dvouslozkovou barvu. Vsak nabizi se otazka kterou. Nasel jsem 2K polyuretanove a 2k akrylove barvy. Tusite vyhody a nevyhody jednolivych typu?
kdyz jsem tak studoval datasheety, tak akryl (Glasurit) i polyruretan(DeBeer) byly technologie wet-on-wet. Coz neni pro mne uplne vyhodne. Chci nastrik provest nejdrive kryci (plnic je jiz nanesen) barvou - nechat zaschnout, nanest nalepky a nasledne klarlak.
Tusite, zda se daji tyto wet-on-wet takto pouzit, popripade vase zkusenosti.... Diky.
kdyz jsem tak studoval datasheety, tak akryl (Glasurit) i polyruretan(DeBeer) byly technologie wet-on-wet. Coz neni pro mne uplne vyhodne. Chci nastrik provest nejdrive kryci (plnic je jiz nanesen) barvou - nechat zaschnout, nanest nalepky a nasledne klarlak.
Tusite, zda se daji tyto wet-on-wet takto pouzit, popripade vase zkusenosti.... Diky.
Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz
Ke Glasuritu:
pokud "wet on wet" znamená mokrý do mokrého, tak to není problém. Je to o tom, že se vrchní barva může stříkat do mokrého plniče, ale nemusí. V současné době Glasurit dodává řadu 68(pro nákladní auta), řadu 22(pro osobní auta)řadu 55(metalízy) a řadu 90(vodní).Já sám jsem svoji loď stříkal řadou 68(nejlevnější) na obroušený( a tedy suchý)plnič. Jediné, co si musíš pohlídat, je, aby se plnič s vrchem snášeli. V řadě 68 je i bezbarvý lak, který je použitelný i pro řady 22 a 55. Stříkání pro mě bylo rozhodně jednodušší, než se syntetikou a lehce se přelešťuje. Jo a kdybys chtěl metodu "wet on wet" vyzkoušet v praxi, tak se na to používá speciální plnič! U Glasuritu je to plnič 284-14. Tato metoda šetří čas, ale povrch není ideální.
DeBeer bohužel neznám.
zdravím carrot
pokud "wet on wet" znamená mokrý do mokrého, tak to není problém. Je to o tom, že se vrchní barva může stříkat do mokrého plniče, ale nemusí. V současné době Glasurit dodává řadu 68(pro nákladní auta), řadu 22(pro osobní auta)řadu 55(metalízy) a řadu 90(vodní).Já sám jsem svoji loď stříkal řadou 68(nejlevnější) na obroušený( a tedy suchý)plnič. Jediné, co si musíš pohlídat, je, aby se plnič s vrchem snášeli. V řadě 68 je i bezbarvý lak, který je použitelný i pro řady 22 a 55. Stříkání pro mě bylo rozhodně jednodušší, než se syntetikou a lehce se přelešťuje. Jo a kdybys chtěl metodu "wet on wet" vyzkoušet v praxi, tak se na to používá speciální plnič! U Glasuritu je to plnič 284-14. Tato metoda šetří čas, ale povrch není ideální.
DeBeer bohužel neznám.
zdravím carrot
Ja som tiež používal Glasurit. Presné označenie rady neviem, ale určite to je rada, ktorá nie je na vodnej báze.
Miešací pomer odporučený v predajni Farba 2 diely : Tvrdidlo 1 diel + 10 % riedidla som po skúsenostiach s nástrekom airbrushom upravil tak, že som dával cca 30 % riedidla.
Inak bol nástrek dosť zrnitý. Striekal som polomatnú červenohnedú farbu na trup pod čiarou ponoru. Lak som na to nedával, ale nevidím v tom žiadny problém. Po vytvrdnutí je farba prestriekateľná myslím akýmkoľvek druhom farby ( striekal som cez to syntetiku, aj akrylové spraye). Farba je do istej miery odolná aj bežným riedidlám ( lieh, syntetika, acetón).
Striekal som na podklad vytvorený plničom v sprayi od firmy Body.
Miešací pomer odporučený v predajni Farba 2 diely : Tvrdidlo 1 diel + 10 % riedidla som po skúsenostiach s nástrekom airbrushom upravil tak, že som dával cca 30 % riedidla.
Inak bol nástrek dosť zrnitý. Striekal som polomatnú červenohnedú farbu na trup pod čiarou ponoru. Lak som na to nedával, ale nevidím v tom žiadny problém. Po vytvrdnutí je farba prestriekateľná myslím akýmkoľvek druhom farby ( striekal som cez to syntetiku, aj akrylové spraye). Farba je do istej miery odolná aj bežným riedidlám ( lieh, syntetika, acetón).
Striekal som na podklad vytvorený plničom v sprayi od firmy Body.
PeterP
Mockrat dekuji za prinosnou reakci.carrot píše:Ke Glasuritu:
DeBeer bohužel neznám.
zdravím carrot
Dival jsem se na radu 68, a jestli jsem pochopil, tak se lisi od rad 55 a 90 tim, ze dalsi vrstvy se nanaseji cca po 16ti hodinach, narozdil od rady 55 a 22, kde (jak jsem pochopil, snad spravne) klarlak nanasi do odvetrane posledni vrstvy barvy. Tedy rada 68 bude asi i pro mne ta nejvodnejsi......
Jeste zkusim prostudovat De Beer, o zkusenosti se podelim.
No ono je to trošičku jinak.
řada 68 nejlevnější,používá se pro lakování nákl.aut. Povrch má být trošku hrubší, ale poznáš to pouze na velkých plochách...
řada 22 dražší,pro lakování osobáků. Má jen kvalitnější pigmenty než 68 a používá jiná tužidla a ředidla.
řada 55 metalízy. Na ty se stříká bezbarvý lak po odvětrání proto, že zatvrdnutí by ses nedočkal. Do metalické barvy se nedává tužidlo,tvrdý je až ten lak.
Jinak já jsem stříkal trup třemi tenkými vrstvami ř.68 vždy hned po zavadnutí předchozí vrstvy. Po zaschnutí (nechal jsem to asi dva dny stát) jsem barvu přeleštil normálním leštidlem na auta.Je to bez bezbarvého laku. Na MONAKU je článek o stavbě Paola-M, tam se můžeš mrknout na výsledek.
zdravím carrot
řada 68 nejlevnější,používá se pro lakování nákl.aut. Povrch má být trošku hrubší, ale poznáš to pouze na velkých plochách...
řada 22 dražší,pro lakování osobáků. Má jen kvalitnější pigmenty než 68 a používá jiná tužidla a ředidla.
řada 55 metalízy. Na ty se stříká bezbarvý lak po odvětrání proto, že zatvrdnutí by ses nedočkal. Do metalické barvy se nedává tužidlo,tvrdý je až ten lak.
Jinak já jsem stříkal trup třemi tenkými vrstvami ř.68 vždy hned po zavadnutí předchozí vrstvy. Po zaschnutí (nechal jsem to asi dva dny stát) jsem barvu přeleštil normálním leštidlem na auta.Je to bez bezbarvého laku. Na MONAKU je článek o stavbě Paola-M, tam se můžeš mrknout na výsledek.
zdravím carrot
Tady bych si dovolil i já přijít se svojí troškou do mlýna.
Na skutečných lodích se jako vrchní nátěry používaly (a myslím si, že stále používají) hlavně epoxidové barvy - na trupy (podvodní část, boky, paluba, zábradlí, atp.) a na nástavbách i pololesklé/polomatné polyuretany. Díky tomu, že epoxidy podléhají tzv. křídovatění (degradace povrchové vrstvy působením UV záření a ostatních vlivů počasí) a v závislosti na tom, kde loď operuje (tropy, severské oblasti, mírné pásmo), někdy i dost rychle zmatovatí. Tento efekt znám z vlastní praxe před cca 25 lety a pokud je mi známo, tak se epoxidy chovají pořád stejně...
Pro potřeby lodního modelářství bych se já osobně klonil k pololesku/polomatu, a to ze dvou důvodů:
1) Jak psal DDG 51, vysoký lesk se vyskytuje téměř výlučně na tzv. "pleasure crafts", nebo-li rekreačních plavidlech.
2) Z praktického hlediska jsou nejdostupnější modelářské (ale nejen ty) matné barvy trochu nešťastné, protože kapky vody na nich po zaschnutí vytvářejí skvrny a při provozu se "osahávají" (diskuse na toto téma již zde, myslím, jednou proběhla v jiném vlákně) a proto je vhodné je přelakovat. Přelakování navíc zvýší jejich odolnost vůči oděru.
Jak vypají lodě ve skutečnosti si lze prohlédnout na spoustě internetových fór nebo i zde na MoNaKo ve fotopodkladech.
Toliko můj názor na dané téma.
Zdenek
P.S. Samozřejmě, že stále platí okřídlené rčení: "Proti gustu žádný dišputát!"
Na skutečných lodích se jako vrchní nátěry používaly (a myslím si, že stále používají) hlavně epoxidové barvy - na trupy (podvodní část, boky, paluba, zábradlí, atp.) a na nástavbách i pololesklé/polomatné polyuretany. Díky tomu, že epoxidy podléhají tzv. křídovatění (degradace povrchové vrstvy působením UV záření a ostatních vlivů počasí) a v závislosti na tom, kde loď operuje (tropy, severské oblasti, mírné pásmo), někdy i dost rychle zmatovatí. Tento efekt znám z vlastní praxe před cca 25 lety a pokud je mi známo, tak se epoxidy chovají pořád stejně...
Pro potřeby lodního modelářství bych se já osobně klonil k pololesku/polomatu, a to ze dvou důvodů:
1) Jak psal DDG 51, vysoký lesk se vyskytuje téměř výlučně na tzv. "pleasure crafts", nebo-li rekreačních plavidlech.
2) Z praktického hlediska jsou nejdostupnější modelářské (ale nejen ty) matné barvy trochu nešťastné, protože kapky vody na nich po zaschnutí vytvářejí skvrny a při provozu se "osahávají" (diskuse na toto téma již zde, myslím, jednou proběhla v jiném vlákně) a proto je vhodné je přelakovat. Přelakování navíc zvýší jejich odolnost vůči oděru.
Jak vypají lodě ve skutečnosti si lze prohlédnout na spoustě internetových fór nebo i zde na MoNaKo ve fotopodkladech.
Toliko můj názor na dané téma.
Zdenek
P.S. Samozřejmě, že stále platí okřídlené rčení: "Proti gustu žádný dišputát!"
S týmy lesklými a matnými farbami je to na dlhšu debatu a je to najmä u kitárov veľmi obľúbená téma. Takže mi nedá, aby som sa nezapojil. 
Ja som tých " živých" lodí nevidel zasa až toľko, ale zopár áno, od rýbárskych lodí, cez remorkéry na Dunaji až po luxusné jachty. A tiež som si naštudoval dosť fotiek.
Moja teória je, že pracovné lode sa používajú rôzne druhy farieb.
Najmatnejší je zvyčajne náter lode pod vodoryskou. Je to špeciálna farba, ktorá má zabrániť prichytávaniu rôznych morských organizmov na trup lode tzv. Anti-fouling. Táto farba, aspoň čo mám fotky novopostavených lodí z lodeníc je matná až polomatná hneď ako ju nanesú.
Časom získava " tvrdý" mat.

Na fotke novej lode pri jej krste vidno matný anti foling náter a polomatný náter trupu.
Ďalšími polomatnými farbami na lodiach je zvyčajne čierny náter trupu a paluba. To že paluba nie je leská, vyplýva už z toho, že musí byť nešmykľavá. Teda nie je lesklá ani na luxusných jachtách s drevenou palubou. Tam sa používa nelakované teakové drevo.
Čierna farba používaná na trupy je polomatná tiež zrejme z povahy farby, ktorá musí vykazovať vysokú odolnosť proti korózii, oderu a podobne. Je to asi niečo ako nátery podbehov na aute.
Na ostatné farby na pracovných lodiach sa podľa môjho názoru používajú bežné lesklé farby. Treba to však chápať tak, že to nie sú vysoko lesklé autolaky lakované vrchným transparentým lakom, aby sa získala veľká " hlbka" lesku.
Tieto lesklé farby vplyvom morskej vody a slnka časom získajú "polomatný" odtieň.

Na fotke vidno, že farba použitá na náter nástavby nie je matná, ale " bežne" lesklá.

Pre doplnenie prikladám fotku paluby modernej motorovej jachty.
Drevo nie je lesklé.
Aký z toho plynie záver ? ( aspoň pre mňa)
Použitie bežných lesklých autosprayov a iných farieb je u "nových" lodí OK.
Matnú ( polomatnú) farbu používam na náter trupu pod čiarou ponoru ( napr. červenohnedú dvozložkovú polomatnú Glasurit) a na čierny náter trupu nad čiarou ponoru používam spray Dupli color rally čierna matná. Na palubu používam matné alebo polomatné farby typu Humbrol.
Prelakovaniu modelu lakom sa snažím vyhnúť, pretože zjednotenie lesku/ matu celej lode na jednu jedinú úroveň sa mi nezdá "modelové" . Keď už, tak použiť na jednotlivé časti rôzne druhy laku.
Osobitne by som dal pozor na prelakovanie vrchným lesklým lakom ( napr v spray), pretože práve ním sa, najmä ak je ho hrubšia, vytvorí väčšinou nežiaduci "automobilový" efekt "hlbokého" lesku farby. Pri stiekaní laku typu Hubrol/ Revell airbrushom sa zväčša nevytvorí hrubá vrstva, takže to nie je až tak kritické.
Skrátka polomat je ideál ...

Na tejto fotke sa dá vypozorovať matná zelená farba paluby, a lesklé nátery ostatných zariadení na lodi ( žeriav, úvazníky, naviják) .
Ja som tých " živých" lodí nevidel zasa až toľko, ale zopár áno, od rýbárskych lodí, cez remorkéry na Dunaji až po luxusné jachty. A tiež som si naštudoval dosť fotiek.
Moja teória je, že pracovné lode sa používajú rôzne druhy farieb.
Najmatnejší je zvyčajne náter lode pod vodoryskou. Je to špeciálna farba, ktorá má zabrániť prichytávaniu rôznych morských organizmov na trup lode tzv. Anti-fouling. Táto farba, aspoň čo mám fotky novopostavených lodí z lodeníc je matná až polomatná hneď ako ju nanesú.
Časom získava " tvrdý" mat.

Na fotke novej lode pri jej krste vidno matný anti foling náter a polomatný náter trupu.
Ďalšími polomatnými farbami na lodiach je zvyčajne čierny náter trupu a paluba. To že paluba nie je leská, vyplýva už z toho, že musí byť nešmykľavá. Teda nie je lesklá ani na luxusných jachtách s drevenou palubou. Tam sa používa nelakované teakové drevo.
Čierna farba používaná na trupy je polomatná tiež zrejme z povahy farby, ktorá musí vykazovať vysokú odolnosť proti korózii, oderu a podobne. Je to asi niečo ako nátery podbehov na aute.
Na ostatné farby na pracovných lodiach sa podľa môjho názoru používajú bežné lesklé farby. Treba to však chápať tak, že to nie sú vysoko lesklé autolaky lakované vrchným transparentým lakom, aby sa získala veľká " hlbka" lesku.
Tieto lesklé farby vplyvom morskej vody a slnka časom získajú "polomatný" odtieň.

Na fotke vidno, že farba použitá na náter nástavby nie je matná, ale " bežne" lesklá.

Pre doplnenie prikladám fotku paluby modernej motorovej jachty.
Drevo nie je lesklé.
Aký z toho plynie záver ? ( aspoň pre mňa)
Použitie bežných lesklých autosprayov a iných farieb je u "nových" lodí OK.
Matnú ( polomatnú) farbu používam na náter trupu pod čiarou ponoru ( napr. červenohnedú dvozložkovú polomatnú Glasurit) a na čierny náter trupu nad čiarou ponoru používam spray Dupli color rally čierna matná. Na palubu používam matné alebo polomatné farby typu Humbrol.
Prelakovaniu modelu lakom sa snažím vyhnúť, pretože zjednotenie lesku/ matu celej lode na jednu jedinú úroveň sa mi nezdá "modelové" . Keď už, tak použiť na jednotlivé časti rôzne druhy laku.
Osobitne by som dal pozor na prelakovanie vrchným lesklým lakom ( napr v spray), pretože práve ním sa, najmä ak je ho hrubšia, vytvorí väčšinou nežiaduci "automobilový" efekt "hlbokého" lesku farby. Pri stiekaní laku typu Hubrol/ Revell airbrushom sa zväčša nevytvorí hrubá vrstva, takže to nie je až tak kritické.
Skrátka polomat je ideál ...

Na tejto fotke sa dá vypozorovať matná zelená farba paluby, a lesklé nátery ostatných zariadení na lodi ( žeriav, úvazníky, naviják) .
PeterP
No než som stihol splodiť ten svoj zdĺhavý príspevok, vidím, že Zdeňek, ako profík s praxou to vysvetlil odborne na pár riadkoch ...
Ale som rád, že sme sa viac-menej zhodli
PeterP
Dekuji za prispevek,PeterP píše:No než som stihol splodiť ten svoj zdĺhavý príspevok, vidím, že Zdeňek, ako profík s praxou to vysvetlil odborne na pár riadkoch ...
neresme prosim zdar lesk nebo mat.
Ja jsem se rozhodl pro lesk ze dvou duvodu, jednak se mi leskla libi :-), druhak se typu lodi co se chystam strikat vyborne hodi a HLAVNE potrebuji pod ten klarlak schovat obtisky, jak uz vodni, tak plotrem rezane samolepici folie.
Jak se tak divam na jednotlive systemy od Glasuritu, tak implicitne to co hledam nevede (neni divu, chci strikat model lodi, a ne auto). Ma v sortimentu bud laky ktere sou leskle sami osobe a neprelakovavaji se (serie 22 a 58, 68), a potom ty ktere se prelakovavaji klarlakem hned do odvetrane barvy (55 a 90).
Bohuzel ja potrebuji kombinaci, ktera pro autolakovny je krajne nevyhodna, a tedy na vytvrdnutou vrchni barvu a po naneseni obtisku strikat klarlak......
Bohuzel, nevim, se kterym systemem si mohu toto dovolit (osidit)....
Nevim co bude vetsi zlo:
1 - zda vytvrdle topcoaty rady 22, 58 a 68 jeste po naneseni nalepek prelakovat klarlakem, nebo
2 - zda vytvrdle basecoaty rady 90 po naneseni obtisku prelakovat klarlakem.
V obou pripadech jdu tusim proti beznym osvedcnem a vyrobcem doporucenym postupum....
Co vy myslite?
Jeste jsem zapomel uvest ze se jedna o model "trosku" rychlejsi lode, kde bude nater mechanicky znacne namahan, ale zaroven musi byt lak pruzny (pridam elastifikator (blbe se shani)).
Chci si dat na laku zalezet, nechci nic uspechat, zatim jsem se stavbou docela spokojen, tak bych to nerad v posledni fazi pohnojil.
Tady je soucasna fotka: http://olaf.webz.cz/Images/shockwave/DS ... resize.JPG
a tady toto je muj cil: http://olaf.webz.cz/pistures/Nuenen_157.jpg
a tady je video z prvniho testovani pohonu....... byl jsem spokojen :-)
http://www.youtube.com/watch?v=5C_1-1J2 ... annel_page
Chci si dat na laku zalezet, nechci nic uspechat, zatim jsem se stavbou docela spokojen, tak bych to nerad v posledni fazi pohnojil.
Tady je soucasna fotka: http://olaf.webz.cz/Images/shockwave/DS ... resize.JPG
a tady toto je muj cil: http://olaf.webz.cz/pistures/Nuenen_157.jpg
a tady je video z prvniho testovani pohonu....... byl jsem spokojen :-)
http://www.youtube.com/watch?v=5C_1-1J2 ... annel_page
Peter Mikulka by neporadil? Bohuzel nemohu najit kontakt, ktery mi loni dal na sebe v Sokolnicich.... :-(
Dnes by som s ním mal byť, skúsim sa opýtať ...Cuga píše: Peter Mikulka by neporadil? Bohuzel nemohu najit kontakt, ktery mi loni dal na sebe v Sokolnicich.... :-(
Ináč ja by som išiel do varianty 1.
Nevidím dôvod, prečo by s tým mal byť problém.
Drobná otázka ... Tie nálepky budú akého druhu ?
Ak sa jedná o samolepky, videl by som s prelakovaním problém, či na nich bude lak držať.
U "kitárskych" vodolepiek, by som zasa pre istotu odskúšal, či krycí lak nie je voči nim agresívny. Niekedy sa vodolepky pod hrubšou vrstvou čerstvého laku dokážu "zkrabatit".
BTW: Ak bude ako krycia vrstva použitý kvalitný dvojzložkový lak, farebný zaklad lode myslím nemusí byť nevyhnutne Glasurit. Možno stačí aj obyčajný spray.
BTW2: Pozor na veľké vrstvy farieb a lakov. Odtrhové a vodiace hrany na dne trupu u rýchlostných lodí musia byť "ostré" a vrstvy farieb a lakov ich nežiadúcim spôsobom "zaoblia" , čím sa zhoršia jazdné vlastnosti. Preto sa zvyčajne rýchlostné laminátové trupy ponechávajú vo farbe gelcoatu. Aspoň zospodu.
PeterP
Taky jsem rád, že jsme se shodli, ač jsme na to šli každý z jiné strany/úhlu pohledu.PeterP píše:No než som stihol splodiť ten svoj zdĺhavý príspevok, vidím, že Zdeňek, ako profík s praxou to vysvetlil odborne na pár riadkoch ...
Jenom bych doplnil, že matná barva paluby je velmi často způsobená tím, že se do ní přidává protiskluzový prostředek (anti-skid) v podobě suchého písku specifické zrnitosti nebo nějaké jiné tříděné médium. Povrch pak působí dojmem smirkového papíru. Takový nátěr i úplně nový vypadá jako matný.
Samotná aplikace je možná dvěma způsoby: A) do natužené barvy se nasype určité množství protiskluzového materiálu, promíchá se to a pak se to válečkuje buďto na celou plochu paluby nebo na "chodníky" a zóny, kde je protiskluz žádoucí. B) Nanese se vrstva barvy, ještě do mokré se rozsype už zmíněný prostředek a pak se to stříkne slabší vrstvou barvy.
Asi by to takto šlo řešit i v modelovém měřítku, pokud by se podařilo vybrat vhodnou zrnirost čehokoliv, co by působilo věrohodným dojmem.
Zdenek
2 PetrP:
Diky za reakci, ...
Nalepky mam primo pro tuto lod rezne na plotru od MHZ
, ktere se prelakovavaji, tak snad nebude prolbem.
Nakonec se na vodolepky asi vykaslu, a necham to bez nich.....chtel jsem doplnit jenom par detajlu (naznacit poklopy, vypuste atp..... )Dolepit vyfuky, zrcatka , proste to trosku priblizit skutecnosti.....
Odtrhove hrany jsem jeste dodatecne "naostril". Spreje jsem zavrhnul prave z tohoto duvodu, ze vrstva je zbytecne silna a oproti airbrush pistolce Triplex II se hure aplikuji
Jde mi to s pistolkou lepe..... Tak snad pujde i tentokrat "naostro".
Diky za reakci, ...
Nalepky mam primo pro tuto lod rezne na plotru od MHZ
Nakonec se na vodolepky asi vykaslu, a necham to bez nich.....chtel jsem doplnit jenom par detajlu (naznacit poklopy, vypuste atp..... )Dolepit vyfuky, zrcatka , proste to trosku priblizit skutecnosti.....
Odtrhove hrany jsem jeste dodatecne "naostril". Spreje jsem zavrhnul prave z tohoto duvodu, ze vrstva je zbytecne silna a oproti airbrush pistolce Triplex II se hure aplikuji
Puvodne jsem lod strikat vlastne ani nechtel, jenze trup mam z druhe ruky, a musel jsem jej na zrcadle upravovat a probrousil gelcoat 
http://olaf.webz.cz/Images/shockwave/DS ... resize.JPG
Tak tady je videt, jak jsem se s tim popral.
Dotazy zodpovim....
Dotazy zodpovim....
Dovolím si také přispět. ještě tu nepadla zmínka o maskovacím laku typu MASCOL (Agama) , ale vyrábí ji i jiné firmy, mám zatím dobrou zkušenost s Mascolem, zelený lak připomínající vzhledem mentolovou zubní pastu, po natření a ponechání na vzduchu cca 15 min. ( záleží na síle vrstvy) utuhnne v gel který chrání podhlad, po nastříkání jiné barvy lze sloupnout za pomocí pinzety ale jde to i šikovnou rukou.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Mel bych jeste jeden dotazek. Ted po nastriku pri pohledu hodne z bliska proti svetlu jsem si vsiml, jak malinke castecky prachu napadaly do jeste mokreho laku a vytvorily nepekne hrbolky.Cuga píše:Puvodne jsem lod strikat vlastne ani nechtel, jenze trup mam z druhe ruky, a musel jsem jej na zrcadle upravovat a probrousil gelcoat
Chtel bych tyto odstranit, ale netusim jak. Ma tu k dispozici vodni brusny papir 2500, ale bojim se stim na to sahnout, ze uz lak nebude tak jak predtim leskly. Chtelo by to nejak prelestit. Tusite jak se da lestit 2K Klarlak? Diky za odpoved.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 2441 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od lukas180
-