Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Časová náročnost stavby modelu.
Re: Časová náročnost stavby modelu.
Včera jsem koukal po nabídkách modelářských prodejen na netu a zaujala mě nabídka jednoho českého výrobce. Nabízí nejen trupy, ale případně nástavby, paluby ale..i stavbu celého modelu. A tady jsem se zarazil..stavbu celého modelu stanovuje dle náročnosti na ..i dva roky a více. Peníze nehodnotím. Jde mi o časovou náročnost.
Zajímá mě jak jste na tom vy. nechci počítat do stavby modelu čas strávený sněním, rozmýšlením před stavbou, sháněním finančních prostředků, brouzdáním po netu..ale praktická stavba dejme tomu od tisku plánu ve velikosti 1.1 až po výsledek..Co mě k takové otázce vede ? Nějak se nám nedaří vyrážet na rodinné letní dovolené a mě letos například zbývá v tuto chvíli pár dní z loňské dovolené. Jak to vidím tak budu já od půlky prosince sedět doma a čučet do bedny a nebo se nějak zabavím zatímco zbytek rodiny bude v práci a nebo ve škole. Kdybych měl něco rozdělaného tak klidně můžu 3 neděle lepit, vrtat, tmelit, lakovat a jediné co by mě omezovalo by byl čas schnutí lepidla, laku, tmelu a pak už nevím..tedy za předpokladu, že bych měl materiál doma, všechny plány k dispozici a ujasněno co a jak udělat. Nebo jsou i jiné omezení ? Nedovedu si představit, že bych doma někde skladoval několik let rozestavěný model..manželka mi akceptuje polici v ložnici nad hlavou a na ní metrový model lodi, ale to že jsem současnou loď pár dní měl v obýváku na zemi mezi televizí s sedačkou to mi lehkými náznaky dávala najevo, že nemůže okolo uklízet...
Zajímá mě jak jste na tom vy. nechci počítat do stavby modelu čas strávený sněním, rozmýšlením před stavbou, sháněním finančních prostředků, brouzdáním po netu..ale praktická stavba dejme tomu od tisku plánu ve velikosti 1.1 až po výsledek..Co mě k takové otázce vede ? Nějak se nám nedaří vyrážet na rodinné letní dovolené a mě letos například zbývá v tuto chvíli pár dní z loňské dovolené. Jak to vidím tak budu já od půlky prosince sedět doma a čučet do bedny a nebo se nějak zabavím zatímco zbytek rodiny bude v práci a nebo ve škole. Kdybych měl něco rozdělaného tak klidně můžu 3 neděle lepit, vrtat, tmelit, lakovat a jediné co by mě omezovalo by byl čas schnutí lepidla, laku, tmelu a pak už nevím..tedy za předpokladu, že bych měl materiál doma, všechny plány k dispozici a ujasněno co a jak udělat. Nebo jsou i jiné omezení ? Nedovedu si představit, že bych doma někde skladoval několik let rozestavěný model..manželka mi akceptuje polici v ložnici nad hlavou a na ní metrový model lodi, ale to že jsem současnou loď pár dní měl v obýváku na zemi mezi televizí s sedačkou to mi lehkými náznaky dávala najevo, že nemůže okolo uklízet...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
H.M.S. Victory, výrobca JoTiKa, odhadom minimálne 10 rokov (2 roky už mám za sebou).
Já jsem svou první plachetnici vyrobil během 2 dní, ale od té doby se ta doba protahuje a protahuje, takže třeba jednoduchý remorkér Springer jsem z dodaného trupu dokončoval ještě dva měsíce.
Jako největší problém vidím nyní to, že v podstatě zalezu do dílny a teprve tam začínám vymýšlet co, proč, jak a čím - klasicky uchycení motorů, serva... A pak narážím na meze použitých technologií, když třeba k sobě dva díly lepím a musím třeba počkat do druhého dne na vytvrzení. Fakt, že mi na tom stojí celá stavba, je samozřejmě subjektivní, jelikož při čekání na trup může člověk dělat nástavbu (pokud ovšem lepenými předměty nezabil hlavní pracovní plochu)... Další věc je, že člověk často nedomyslí postup stavby a to, co prve pracně lepil, musí nyní kvůli přístupu do trupu oddělat - samozřejmě mnohem pracněji.
Nicméně jsem názoru, že je-li správná konstelace hvězd (chuť, šikovné ruce, peníze na materiál...), tak je celkem reálné za rok jeden model postavit.
Jako největší problém vidím nyní to, že v podstatě zalezu do dílny a teprve tam začínám vymýšlet co, proč, jak a čím - klasicky uchycení motorů, serva... A pak narážím na meze použitých technologií, když třeba k sobě dva díly lepím a musím třeba počkat do druhého dne na vytvrzení. Fakt, že mi na tom stojí celá stavba, je samozřejmě subjektivní, jelikož při čekání na trup může člověk dělat nástavbu (pokud ovšem lepenými předměty nezabil hlavní pracovní plochu)... Další věc je, že člověk často nedomyslí postup stavby a to, co prve pracně lepil, musí nyní kvůli přístupu do trupu oddělat - samozřejmě mnohem pracněji.
Nicméně jsem názoru, že je-li správná konstelace hvězd (chuť, šikovné ruce, peníze na materiál...), tak je celkem reálné za rok jeden model postavit.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
No tak to já se mohu pokládat za modelářského lenochoda na dlouhé tratě. Se svým torpédovým člunem se pachtím už třetím rokem. Sice teď svítá reálná naděje na dokončení do Vánoc, ale nekřičme "Hop...".
Záleží na spoustě věcí. Jestli máš vlastní modelářský koutek, ve kterém můžeš věci nechat rozložené a po návratu pokračovat v započatém díle nebo zda musíš vše nanosit, rozbalit, chvíli bastlit a potom sbalit a odnosit. To si rozmyslíš, jestli se to kvůli 20 minutám vyplatí.
Další kritérium je rodina, respektive její časová náročnost, práce na zušlechťování bytu, chalupy nebo obojího... atd., atd.
Ale pokud se nepletu, tak dodací lhůta dva roky se týkala lodi Yamato (délka kolem 2 metrů) a tam bych to bral. Pokud to není hlavní zaměstnání (a předpokládám, že nikoliv), tak je na tom práce jak na kostele.
A nakonec krátký komentář k tomu, co zmínil Mitom o Victory od JoTiKa. Člověk, který dělá recenze na stavebnice historických stavebnic pro Model Boats (a asi nejen pro ně) ji stavěl, pokud se nepletu asi 1600 hodin. A to je člověk, který se tím téměř živí, ví, jak si rozvrhnout práci tak, aby mu to "odsýpalo" (souběžná práce, atp). Zkus si to rozpočítat na 8-hodinové směny. Mě jich vychází 200...
Zdenek
Záleží na spoustě věcí. Jestli máš vlastní modelářský koutek, ve kterém můžeš věci nechat rozložené a po návratu pokračovat v započatém díle nebo zda musíš vše nanosit, rozbalit, chvíli bastlit a potom sbalit a odnosit. To si rozmyslíš, jestli se to kvůli 20 minutám vyplatí.
Další kritérium je rodina, respektive její časová náročnost, práce na zušlechťování bytu, chalupy nebo obojího... atd., atd.
Ale pokud se nepletu, tak dodací lhůta dva roky se týkala lodi Yamato (délka kolem 2 metrů) a tam bych to bral. Pokud to není hlavní zaměstnání (a předpokládám, že nikoliv), tak je na tom práce jak na kostele.
A nakonec krátký komentář k tomu, co zmínil Mitom o Victory od JoTiKa. Člověk, který dělá recenze na stavebnice historických stavebnic pro Model Boats (a asi nejen pro ně) ji stavěl, pokud se nepletu asi 1600 hodin. A to je člověk, který se tím téměř živí, ví, jak si rozvrhnout práci tak, aby mu to "odsýpalo" (souběžná práce, atp). Zkus si to rozpočítat na 8-hodinové směny. Mě jich vychází 200...
Zdenek
A jakou loď chceš vlastně stavět. Něco na poličku nebo na vodu.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
Na rozdíl od předchozích si myslím, že Springer na trupu onoho českého výrobce se za tři týdny souvislé práce postavit určitě dá jako plovoucí a při troše dobré vůle i hezky vypadající. Nejvíce času zabere povrchová úprava, kterou je nutno plánovat vždy na konec směny. 
Radek
Radek
- Pepa Darvaš
No vypadá to ,že se zde jadná asi o mojí firmu,proto se to zkusím trošku objasnit.Jsem na volné noze,tudíž by se dalo předpokládat ,že mám času dost.Opak je pravdou.Mám dost práce ,ale nidky není na škodu mít práci zajištěnou dopředu.Tak jsem začal stavět celé modely ,protože si to lidi přejí.Tak jak třeba píše Kartonist ,když se do jedný lodě pustím ,tak by za měsíc měla být hotová,ale to bych nesměl nic jinýho dělat.Jen dělat jednu loď.Jenže chci vyjít lidem vstříc a kompletuji takové polostavebnice ,to je ,paluba ,trup,nástavby ,dýzy ,hřídele ,aby se nemuselo nikde shánět ,když to můžu udělat.Takže mimo jiné mám rozestavěné v současné době tři modely a navíc denní práce jako laminování ,řezání ,výroba kopyt a forem.Já sám mám rozestavěný model bitevní lodi Richelieu už čtyři roky ,doufám ,že příští rok ji dodělám a mimo to ještě mám malý remorkér Puerto de Bilbao,kde jsem si vyzkoušel převodovku ozubeným řemenem.Takže ,když někdo chce stavím nejdřív pro něj.Proto stavba dva roky.Je to měřítko 1:100 .Třeba kamarád z Náchoda začal vloni stavět německou bitevní lod 1.100 Scharnhorst ,je doma v důchodu a už má víc hotovo víc než já.Taková stavba by se určitě nechala zvládnout za rok intenzivní práce.
Pepa Darvaš : ano, otázka mě napadla když jsem četl tvoje stránky a protože jsem nikdy nestavěl žádný složitý model, nemám chatu, zahrádku, neopravuji auta, neopravuji byt tak mě zajímalo co je stavbě modelu časově nejnáročnější. A to proto abych se připravil (a především rodinu) na to co mě a je bude řadu měsíců otravovat a zavazet...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
- Pepa Darvaš
Stačí se podívat na plány a hned pochopíš ,co je náročný.Jsou to detalily různé kulomety zaměřovače,kanony ,záchranné čluny.Mám proti Tobě výhodu ,mám dvě dílny špinavou a čistou.V tý čistý se to ho vejde a je to jedno jestli to tam stojí hotový nebo né.
- petr hájek
souhlasím s pepou jsem též na volné noze a tedy nevím kam o té noze skočit dřív , modelařina je mou obživou ale bohužel zatím né ta lodní....ZATÍM....
lod se dá postavit čistého času 10hod denně za 20 dní, jsou tu jen technologická omezení typu tuhnutí a schnutí.(NEMESIS plavala po týdnu dokončování trvalo po chvilkách další 3 měsíce a stále je co zlepšovat, mikrospringer byl hotov za 5 dní komplet, mikro lodě co pamětníci znají a ostatní si mohou nalézt na galerii tak průměrná délka stavby byla okolo 2 týdnů po večerech.)
lod se dá postavit čistého času 10hod denně za 20 dní, jsou tu jen technologická omezení typu tuhnutí a schnutí.(NEMESIS plavala po týdnu dokončování trvalo po chvilkách další 3 měsíce a stále je co zlepšovat, mikrospringer byl hotov za 5 dní komplet, mikro lodě co pamětníci znají a ostatní si mohou nalézt na galerii tak průměrná délka stavby byla okolo 2 týdnů po večerech.)
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Díky chlapi..budu s tím počítat...sesypu penízky na hromádku a dám se do něčeho pořádného co poroste pomalu ale s čím nebudu dělat u vody ostudu...
ahoj
můj názor je :postavit pár lodiček aby se člověk za ně nemusel stydět a zjistil si jaké postupy a materiály mu vyhovují a mohl taky jezdit a potom vybrat nějakou co se mu líbí a na ní se vyřádit
a vědět že nemusí nikam pospíchat.
můj názor je :postavit pár lodiček aby se člověk za ně nemusel stydět a zjistil si jaké postupy a materiály mu vyhovují a mohl taky jezdit a potom vybrat nějakou co se mu líbí a na ní se vyřádit
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
- Morpheus141
Hlavně jde o to aby člověk nedělal u vody ostudu svým chováním ..... pár prohřešků na modelu se odpustí ........... ale arogantní chování člověka-modeláře většinou u okolních diváků poškodí všechny modeláře ..... ne jen provinilce 
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... 
Ostudou jsem myslel aby se po vodě neproháněla deska od polystyrenu mezi křižníky co se jim kouří z komína....
Jak už bylo víceméně řečeno, časová náročnost stavby modelu závisí jednak na jeho složitosti, na časových možnostech, na zázemí a samozřejmě taky na použitých technologiích a preciznosti. Je jasné, že je rozdíl stavět jednoduchou lodičku ze stavebnice a špičkovou soutěžní maketu. To první si může vyžádat pouhých pár hodin práce, to druhé třeba několik tisíc (což minimálně na několik let vydá). S časem je to u běžného pracujícího či studujícího člověka taky potíž. Zbývají pak akorát víkendy a chvilky po večerech přičemž své si žádají i jiné povinnosti a aktivity. Dobré zázemí je k nezaplacení. Pořádná dílna nebo aspoň pracovní koutek, kde je vše potřebné neustále v dosahu a lze nechávat rozdělanou práci bez nutnosti neustálého rozbalování a sklízení. Čas šetří i adekvátní vybení, šikovnost a praxe.
Sám jsem zatím všem postaveným lodím věnoval maximálně několik desítek hodin přičemž od zahájení stavby po dokončení uběhlo obvykle několik měsíců. Kdybych se mohl stavbě věnovat naplno, mám to do dvou týdnů hotové. Poslední loď naopak stavím už rok a půl (sice už pluje ale není zdaleka hotová), ale to je dáno tím, že mezi aktivními obdobími stavba dlouho stojí než se k ní opět vrátím. Vše co jsem zatím postavil je však poměrně jednoduché a poměrně odfláknuté případně ze stavebnice. Preciznější model by si vyžádal spíš stovky a špičkový klidně i tisíce hodin. Ale to je extrém, nějaká jednoduchá loďka se zvlášť s využitím polotovarů dá za pár týdnů či měsíců postavit.
Ostudu nijak zvlášť neřeš. Každý nějak začínal, každý má různé možnosti a vlastní schopnosti. Rozumní to chápou a jsou rádi za každého nového kolegu, pokud někdo ne je to jeho problém. Nějak začni a uvidíš, jak ti to půjde, časem se jistě zlepšíš, zjistíš kam by ses chtěl dál ubírat, kterým směrem by ses chtěl rozvíjet a kde se naopak spokojíš s dosaženou úrovní. Sám se pohybuju pouze v modelářsky rekreační oblasti (na soutěžích jsem byl pouze párkrát jako divák) a občas chodím na neoficiální srazy. Vždy tam panovala pohoda a nikdy jsem nezažil že by se tam někdo vyvyšoval nad ostatní díky svému preciznímu modelu nebo bylo někomu dáváno najevo že se svým modelem dělá ostudu. Měj na paměti že to děláš pro zábavu a ne z povinnosti a že koníček má přinášet potěšení nikoli stres. Toho si člověk užije v práci víc než dost.
Sám jsem zatím všem postaveným lodím věnoval maximálně několik desítek hodin přičemž od zahájení stavby po dokončení uběhlo obvykle několik měsíců. Kdybych se mohl stavbě věnovat naplno, mám to do dvou týdnů hotové. Poslední loď naopak stavím už rok a půl (sice už pluje ale není zdaleka hotová), ale to je dáno tím, že mezi aktivními obdobími stavba dlouho stojí než se k ní opět vrátím. Vše co jsem zatím postavil je však poměrně jednoduché a poměrně odfláknuté případně ze stavebnice. Preciznější model by si vyžádal spíš stovky a špičkový klidně i tisíce hodin. Ale to je extrém, nějaká jednoduchá loďka se zvlášť s využitím polotovarů dá za pár týdnů či měsíců postavit.
Ostudu nijak zvlášť neřeš. Každý nějak začínal, každý má různé možnosti a vlastní schopnosti. Rozumní to chápou a jsou rádi za každého nového kolegu, pokud někdo ne je to jeho problém. Nějak začni a uvidíš, jak ti to půjde, časem se jistě zlepšíš, zjistíš kam by ses chtěl dál ubírat, kterým směrem by ses chtěl rozvíjet a kde se naopak spokojíš s dosaženou úrovní. Sám se pohybuju pouze v modelářsky rekreační oblasti (na soutěžích jsem byl pouze párkrát jako divák) a občas chodím na neoficiální srazy. Vždy tam panovala pohoda a nikdy jsem nezažil že by se tam někdo vyvyšoval nad ostatní díky svému preciznímu modelu nebo bylo někomu dáváno najevo že se svým modelem dělá ostudu. Měj na paměti že to děláš pro zábavu a ne z povinnosti a že koníček má přinášet potěšení nikoli stres. Toho si člověk užije v práci víc než dost.
To všechno co jste napsali chápu. Nejde mi pak ale na rozum proč někdo kdo stráví tisíc hodin nad nějakým modelem tisíc hodin práce ho prodává. Možná se dostal do nedostatku financí, možná ho baví jen stavět a řešit technické problémy ale samotné ježdění ne, možná tak činí jen na prodej, možná končí s modelařinou. Proč ?
Částečně jsi si odpověděl sám. A když chvíli podumáš, najdeš "tisíc" dalších důvodů: nedostatek místa, změna zaměření, finanční tíseň, vážné zdravotní nebo jiné důvody, které tě přinutí koníčka zredukovat nebo dokonce i ukončit. Cokoliv...
Zdenek
Zdenek
Znám člověka, který už postavil osmkrát Victory. Vždy prodal, koupil lepší stavebnici, nářadí a jel znovu. Poslední verze jsou už masivním scratchbuildem na Jotice-Caldercraft.
No manželku jsem už vyměnil za lepší model, výkonnější, mladší, méně finančně žravý, nenáročný na údržbu. Prostě celkově lepší po všech stránkách..ale 8 krát ? To už ne...
- petr hájek
jde alespon u mě o to že když už věc funguje jak má podle mých představ , přestává mi připadat zajímavá a jdu dál, fakt je že zatím jsem své modýlky neprodával , vždy jsem je věnoval......ale opravdu ZATÍM.....
prostě rád se hrabu v neobvyklostech a snažím se je dovést mezi obvyklosti.
prostě rád se hrabu v neobvyklostech a snažím se je dovést mezi obvyklosti.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Ač nejsem z těch, kteří staví dokonalé makety několik let, tak sám mám své důvody, proč se jistých modelů zbavuji. Zásadním důvodem je nedostatek prostoru v kombinaci s modely jednoho typu. měl jsem doma tři metrové plachetnice, k vodě vždy chodil jen s tou nejnovější... A při pomyšlení na styvbu další jsem si položil otázku: Potřebuju skladovat a provozovat tolik plachetnic? Ne. Stačí mi jedna a ty zbylé jistě jinému udělají radost u vody.JuraSach píše:Možná se dostal do nedostatku financí, možná ho baví jen stavět a řešit technické problémy ale samotné ježdění ne, možná tak činí jen na prodej, možná končí s modelařinou. Proč ?
Docela chápu stavitele, že jdou s hotovou lodí k vodě jednu sezonu a pak jí prodají a začnou stavět novou loď. Jistě hrají roli prostor i finance na stavbu další makety. je zde spousta lidí, co jen staví (a třeba časem utečou ke statickým modelům) a požitek z jízdy jim nic neříká a pak ti druzí (jako já), co si užívají především tu jízdu.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Už vím v čem je problém. Přímo jsem zahořel jako veletržní palác v Praze pro stavbu remorkéru. Vytiskl a přečetl jsem snad všechno co na toto téma bylo tady na mo-na-ku napsáno, ale i jinde. Vytiskl jsem si nabídky doplňků různých obchodů. Jsem připravený jak sprinter na olympiádě...to co mě zdržuje jsou ty zasr...aný vánoce kombinované s narozeninami na závěr roku a jen plat státního úředníka..Jinak řečeno peníze..čas u mě nehraje roli. Takže takhle to teď hodnotím já. Možná, ale právě proto to sem píšu se za půl roku budu na svoji otázku dívat z jiného úhlu a posoudím ji jinak....
- Pepa Darvaš
No hlavně aby Ti to nadšení vydrželo.Je spousta takových co se pro něco nadchnou a za měsíc už o nich neslyšíme.Nemusíš začínat s pro Tebe zatím finančně nedostupných stavebnic ,polostavebnic .Jestli máš do něčeho chuť ,stačí stáhnout z netu nějaký plánek ,pročíst si řádně články na netu ,v časopisech o materiálech,jak co nejlevněji a dobře postavit model a můžeš se pustit do stavby.než řešit nějakou desku z laminátu ,to bych měl vyříznutou kostru třeba na rybářskou lodičku Naxos.Pěkný článek o stavbě je třeba od Keby MoNaKo 1.No budu na Tebe zvědav za měsíc..
Pepo chci něco co budu moci delší dobu upravovat, dopilovat, doplňovat, makety měnit za věci funkční..už teď mě třeba napadá kde vzít do kapitánského můstku funkční kompas..nechci vytvořit 100% maketu nějaké konkrétní lodi protože to co jsem zvolil je série kdy je každá jiná...a začínám-li nevím ani jak ji ovládat s plánovaným příčným pohonem..ale aby jste si nemysleli, že zůstanu u slibů prozradím jednu moji vychytávku. Funkční tažný hák bude vyroben z dveřního zavírače Brano. Kdo ho máte teď někde blízko tak se na něj podívejte a napadne vás to co mě...
Ačkoli se ti to nyní může zdát, zas tolik o penězích to není. Modelařina má spoustu odvětví, některá jsou opravdu hodně finančně náročná, ale jiná jsou poměrně nízkorozpočtová. Konkrétně lodě patří dle mého mínění spíše mezi ty přívětivější kategorie. Alespoň co se týče lodí pomalých a rozumných rozměrů. Ty rychlé se svým charakterem blíží spíš k letadlům a je to už o něčem jiném. Lodě se dají stavět různým způsobem z různého materiálu. Dá se využít leccos laciného a dostupného. Vybavení pomalých lodí taky není zpravidla nijak náročné. Stačí slabý pohon, tedy laciné motory a regulátory a nic moc zdroje, co se dají nabíjet i jednoduchým levným zařízením. Jediná větší investice je RC vybavení, ale pokud se finance opravdu nedostávají a v budoucnu není v plánu nic složitějšího, vystačí se i s nejlevnějším dvoukanálem. Náročnost lodí spočívá především v pracnosti stavby, ale to je zas hodně závislé na konkrétním modelu. Jednoduchá lodička nekomplikovaných tvarů jde postavit i začátečníkovi poměrně snadno a rychle.
RC modely mně lákaly už od mala, ale dlouho byly právě peníze rozhodujícím limitem. Až jsem před pár roky objevil MoNaKo. Tehdy jsem ještě studoval a financí stále nebylo nazbyt, ale zdejší články a návody mně inspirovaly a přesvědčily že to jde i bez velkých investic, že modelařit může zkusit každý, dá se využít různý odpadní materiál, věci co každý najde běžně v domácnosti apod., prostě MOdelařina NA KOleně. Nejprve jsem postavil pár volně plovoucích lodí, náklady pár desítek Kč za balzu, jinak vůbec nic (všechny věci jsem vyhrabal doma). Potom jsem zkoušel RC ovládání z hraček. Protože jsem neměl doma vhodné autíčko na vykuchání, stálo mně to pár stovek za pořízení, jinak opět nic. Až cca po 2 letech jsem se konečně odhodlal pořádně zainvestovat a obětoval nějaké ušetřené finance na pořízení RC soupravy a dalšího potřebného vybavení, což mně sice na pár tisíc vyšlo, ale zas to je dlouhodobá investice a od té doby jsem nakoupil akorát pár stavebnic a něco elektroniky, baterky apod. občasné výdaje na různé potřeby a stavební materiál jsou v dlouhodobém kontextu zanedbatelné (něco víc jsem utratil ještě kolem letadel, ale o tom teď není řeč). Pravda sice, že nyní když už pracuju, rodinu neživím, tak si konečně můžu dovolit rozhazovat a nějaká stovka či dokonce tisícovka sem tam mně nezabije. Podle mých zkušeností vyjde běžný plně vybavený lodní model max. cca na několik tisíc Kč. Pokud ale vezmu v úvahu, že řadu komponentů sdílím ve více modelech, cena se podstatně snižuje. Pokud nestavíš modely jako na běžícím páse, ale každému věnuješ třeba několik let stavby a intenzivnějšího pouštění, vybavení ze starých odložených použiješ do nově postavených, tak se opravdu jedná o celkem ekonomickou záležitost. Nepříjemná je akorát ta počáteční investice do základní nutné výbavy.
RC modely mně lákaly už od mala, ale dlouho byly právě peníze rozhodujícím limitem. Až jsem před pár roky objevil MoNaKo. Tehdy jsem ještě studoval a financí stále nebylo nazbyt, ale zdejší články a návody mně inspirovaly a přesvědčily že to jde i bez velkých investic, že modelařit může zkusit každý, dá se využít různý odpadní materiál, věci co každý najde běžně v domácnosti apod., prostě MOdelařina NA KOleně. Nejprve jsem postavil pár volně plovoucích lodí, náklady pár desítek Kč za balzu, jinak vůbec nic (všechny věci jsem vyhrabal doma). Potom jsem zkoušel RC ovládání z hraček. Protože jsem neměl doma vhodné autíčko na vykuchání, stálo mně to pár stovek za pořízení, jinak opět nic. Až cca po 2 letech jsem se konečně odhodlal pořádně zainvestovat a obětoval nějaké ušetřené finance na pořízení RC soupravy a dalšího potřebného vybavení, což mně sice na pár tisíc vyšlo, ale zas to je dlouhodobá investice a od té doby jsem nakoupil akorát pár stavebnic a něco elektroniky, baterky apod. občasné výdaje na různé potřeby a stavební materiál jsou v dlouhodobém kontextu zanedbatelné (něco víc jsem utratil ještě kolem letadel, ale o tom teď není řeč). Pravda sice, že nyní když už pracuju, rodinu neživím, tak si konečně můžu dovolit rozhazovat a nějaká stovka či dokonce tisícovka sem tam mně nezabije. Podle mých zkušeností vyjde běžný plně vybavený lodní model max. cca na několik tisíc Kč. Pokud ale vezmu v úvahu, že řadu komponentů sdílím ve více modelech, cena se podstatně snižuje. Pokud nestavíš modely jako na běžícím páse, ale každému věnuješ třeba několik let stavby a intenzivnějšího pouštění, vybavení ze starých odložených použiješ do nově postavených, tak se opravdu jedná o celkem ekonomickou záležitost. Nepříjemná je akorát ta počáteční investice do základní nutné výbavy.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek