Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Tak nějak začátečník.......

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
JH

Re: Tak nějak začátečník.......

Příspěvek od JH »

Ahoj kolegové modeláři :) !
Po mnoha letech jiných aktivit mne opět chytlo modelaření, ale tentokrát to opravdové rádiové. S manuální zručností a dílenským vybavením nemám problém, ten vidím někde jinde. Po pár týdnech "tápání" na netu a dnešní (vlastně již včerejší) návštěvě kluků z DDM v Třinci (Svaťa má opravdu trpělivost...:) ), kdy jsem zjistil že o technické stránce RC modelaření čím dál víc "vím že nic nevím", jsem si na těchto stránkách díky vám konečně udělal trochu jasno. Přesto (nebo právě proto) ale potřebuji poradit snad ve všem. Protože jsem z Kopřivnice potřeboval bych především vědět kde jsou tady v okolí prodejny RC modelářských potřeb (znám jen Hobby-Model Sport ve F-M na Ostravské 19) - nemám totiž odvahu kupovat kompletní technické vybavení včetně RC soupravy přes internet a nejlepší je všechno si napřed prohlídnout a "osahat". Dále, jak zjišťuji, za posledních 20 let se modelářské postupy, technologie a především používané materiály hodně změnily a ne všechny se dají sehnat v běžných obchodech, proto bych uvítal buď kontakty nebo přímo nabídky na poskytnutí části "nadnormativních zásob" :D. Pro začátek chci zkusit přestavbu jednoho svého neřízeného modelu kde by stačil dvoukanál, ale pokud vše dobře dopadne chci se pustit do funkční makety USS Iowa nebo Arizona, takže co se týče RC soupravy snad nešlápnu vedle s Hitec OPTIC 6 SPORT STANDARD 40MHz HFD-08RO...... o měřítku bitevníka nemám ještě jasno takže velikost a počet motorů a šroubů je ve hvězdách, ale z důvodu funkčnosti to nebude menší než 1:200, přičemž 1:100 je příliš na manipulaci..... není kacířské použít 1:150 ?? Jen se ptám...:rolleyes: No v každém případě nemám od žádné lodi kromě pár fotek a TTD žádné výkresy, byl bych vděčný za vaši pomoc.
No nazdar - za chvíli už vlastně vstávám do práce, to zas bude den.... tak tedy jsem rád že jste tady, dík za vaše příspěvky, aspoň neumřu až tak úplně blbý :D
Můžete i na mejl lubina468@seznam.cz .... ahojte, Jarda
Tisíckrát cennější než co si koupíš je to, co umíš
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Udajně pěkné plány na USS Missouri sestru USS Iowa najdeš v sekci bazarek-nabídka od DDG51.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Jestli mohu poradit , nepouštěl bych se do této lodě, loď je dost složitá, a na začátečníka to rozhodně není vhodný výběr, postav něco malého, poptej se Pepi darvaše, ten ti poskytne trup,...má celkem slušný výběr, na IOWU prozatím v tvém případě bych asi zapoměl, pak až trochu do modelařiny se dostaneš, pak se pusť na Aiowu...měřítko je u této lodi problém, v 1.100 je 2,71 m dlouhá, takže to si dovolí opravdu pár jedinců, ale v 1.150 si myslím že je to mod malé na detaily, postavil bych menší loď do 1,2 m ve větším měřítku, nějaký člun a podobně...s-100 třeba, ale je to už dostatečně okecaná lo´d tedy si myslím že i něco seženeš, trup není problém, ten mám i já...ale Pepa Darvaš ho má a není třeba hledat a podobně...má moc pěkný trup..ne jen na s-100.
Iowa je krásná loď, měl jsem Missouri v 1.100 ale už ji nemám, a vím o čem to je, chci stavět v budoucnu 1.72 Missouri v moderní verzi, též se mi moc líbí, komu taky ne že...
ale nech si to až něco postavíš, použiješ pak na stavbu zkušenosti.
Merrimack Miloš

Příspěvek od Merrimack Miloš »

pokuď plánuješ na modelu více funkcí,tak RC Futaba F14 nebo verzi F14 Navy,má možnost rozšiřování pomocí modulů kdy se jeden kanál rozdělí na 8 nebo 16 spínaných funkcí,nebo 8 serv,nebo kombinaci,F14 umožnuje dva moduly a F14 navy tři moduly,stále se vyrábí a dá se sehnat za rozumný peníz cca.230euro

Basic transmitter can be expanded to 16 functions with 2 proportional sliders and 2 switched channels.
Multi-Switch, Multi-Prop or Multi-Switch-Prop channel expansion to 5 prop + 48 multi-channels = 106 Functions
No Multi-Adapter necessary
Prepared for front installation of the Trainer Module 4 for teacher-pupil operation with almost all robbe-Futaba transmitters
5 option well now also suitable for Multi- Module with 8 control elements.
Optional helical aerial
model Merrimack,jeho provoz,vývoj systémů,praktické zkušenosti z provozu za 15 let
JH

Příspěvek od JH »

To Merrimack: Právě jsi mi připomněl jedno krásné přísloví - "Poslouchej rady zkušenějších a pak si to udělej podle sebe"..... ale ne, vím že máš naprostou pravdu, zkušenosti bych měl sbírat na jednodušších modelech. Můj problém je ale v tom že na stavbu větší válečné lodi jsem už jaksi natěšený, větší loď se na vodě chová realističtěji než malá a lehká, lze s ní zajet dál od břehu beze ztráty orientace kde je příď a kde záď, větší funkční prvky se lépe vyrábí než drobné,.... Ale nakonec proč ne, nějaký dělový člun by snad byl dobrým kompromisem kde bych si mohl vyzkoušet i mechanismus dělové věže. Díky za nabídku trupu, ale právě ten bych si měl vyzkoušet a získat tak praxi pro větší loď. Taky si nejsem jistý jestli bych chtěl na oné lodi dělat všechny detaily - ano, je to hezčí, ale nebude to maketa do vitríny ale funkční model, u kterého pět metrů od břehu drobné detaily zcela splynou s okolní zástavbou a u kterého se nechci bát že při každém druhém doteku o něco zavadím a ulomím to. Bude to zpočátku určitě otázka rozumného kompromisu s tím že postupem času detailů bude přibývat tak jak bude přibývat zkušeností.

To DDG 51: Dík za nabídku, určitě se domluvíme. Vím že máš dokonalé plány pro model 1:100 a taky hodně detailů, ale v současné době si neumím představit že bych stavěl tak velkou loď - přinejmenším ne sám bez zkušených poradců ;), ale než se prokoušu přes mé první pokusy tak možná změním názor, kdoví.

Díky vám všem za odpověď a přeji hezký den :)
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Asi před třemi roky se na Modelhobby výstavě objevil úplný začátečník s 1:100 Bismarckem .Nikdy před tím nic nedělal.Je to o šikovnosti a hlavně trpělivosti mít chuť model dodělat až do konce.jestli není člověk pořádně nakopnutej pro stavbu ,je to jedno s čím začne.Já třeba dělám 1:100 Richelieu a dělám jí už čtyři roky snad to nebude už dlouho trvat a dodělám to.Jinak díky zakompliment Merimackovi.
SH

Příspěvek od SH »

Vítám Tě mezi námi!

Tak postupně:
-Ta Futaba není špatná, ale je to palcovka. Zkus se podívat po Spektrum DX5. Je to 2.4GHz takže Tě nezajímá případná kolize s někým na stejném kanálu jak je tomu v pásma 4OMHz. A cena je velice příjemná.

- obchod s funkční modelařinou je pro Tebe SCZ v Ostravě kousek od hlavního nádraží, Satria v Olomouci, něco bylo i ve Vsetíně ale nevím jestli ještě je. Plastiky jsou v Místku, Havířově apolském Těšíně

- měřítko 1:150? proč ne. V anglicky mluvících se často používá 1:144

- tentokrát musím s Merrimackem bezvýhradně souhlasit. Iovou bych nezačínal. Postav si "něco" co v podstatě nemusí mít ani reálnou předlohu, prostě fantazii kde si vyzkoušíš postupy a technologie - laminování, povrchovou úpravu, zábradlíčka, schůdky,.... které budeš potřebovat na maketě. Třeba bych začal mnou opovrhovaným Springerem :)

- detaily na 5m na vodě opravdu mocvidět nejsou... Ale hodně času je obdivovaná na břehu při přípravě a nejvíc času stráví jako dekorace na poličce. A v obou těchto případech jsou detaily sakra vidět...

- plány se nevybírají podle měřítka ve kterém jsou nakresleny (to se dá jednoduše zvětšit/zmenšit) ale podle toho do jakých podrobnoností jsou rozkresleny a jak jsou věrné.

- maketa je běh na dlouhou trať. Je proto dobré si postavit něco jednoduchého, ať je s čím jezdit (o dovolené, na srazy,...) a nebude člověka trápit, když to někde otluče.
Svaťa
ZBl

Příspěvek od ZBl »

SH píše:Vítám Tě mezi námi!

...

- detaily na 5m na vodě opravdu mocvidět nejsou... Ale hodně času je obdivovaná na břehu při přípravě a nejvíc času stráví jako dekorace na poličce. A v obou těchto případech jsou detaily sakra vidět......
Svaťa
Na tohle bych rád navázal. Minimálně v anglicky mluvících zemích je docela populární kategorie "stand-off scale". Jde v ní o to, aby bylo poznat, o jaký typ lodi se jedná a aby model na nějakých těch 5 - 10 metrů vypadal jako maketa. Znamená to jít cestou jistého zjednodušení a vypustit to, co z takové vzdálenosti není vidět nebo zjednodušit konstrukci toho, co vidět je.
Já jsem se touto cestou také pustil. Začal jsem Xénií podle plánku z edice Modelář a teď stavím 80' ELCO. Není to sice maketa, ale vypadá dost dobře. Navíc na takovémto modelu se dá vyzkoušet, jak čistě dokážu pracovat a nabrat patřičné "gryfy" a zkušenosti. V časopise Model Boats, který odebírám, plánky na takovéto modely vycházejí. Můžu ti poslat seznam.
A držím palce.
Zdenek
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Přidal jsem ilustrační foto do galerie.
Zdenek
komodor

Příspěvek od komodor »

Velmi pekná loď je YAMATO.V mierke 1:200 má dlžku cca.130cm,výtlak okolo 6,5-7kg. Plastikový kit vyrába firma NICHIMO a dá sa kúpiť aj v našich končinách,napr. obchod.valka.cz. Ja som si postavil YAMATO v mierke 1:350 od firmy Tamiya a namontoval doňho aparatúru. Pláva velmi pekne a stabilne-má totiž dosť široký trup. Na ňom je kopec leptov od firmy EDUARD,ktoré naozaj nieje z dvoch metrov vidieť. Ale z blízka-na brehu vidieť sú. Na vode je vidieť akurát otáčajúce sa delové veže. Cez zimu sa chystám postaviť túto loď v mierke 1:200,kde budú vidieť detajly aj na vode.
Mne osobne toto pripadá ako najrýchlejšia varianta plávania s pekným modelom-kto z nás pracujúcich má čas a chuť stavať niekolko rokov "cukríkovú" maketu? Určite sú aj takí-všetka česť,ale myslím si že toto varianta je rýchlejšia a jednoduchšia. Každopadne,posledné slovo ma stavitel pre ktorú variantu sa rozhodne.
nex

Příspěvek od nex »

ahoj, mam jen jednu docela podstatnou pripominku k vyberu tve RC soupravy. nekupuj si Optic Sport. ma jeden podstatny problem. nema vymenny VF modul. radej dej o par korun vic za standartniho Optica. usetris si s tim do budoucna spoustu zbytecnych problemu, jako je treba prechod na wifi. se Sportem to nejde, protoze na nej proste nelze vymenit modul ktery tam neni a pak ti nezbude nez koupit jine radio
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
SH

Příspěvek od SH »

Zdenek Bílek píše:
SH píše:Vítám Tě mezi námi!

...

- detaily na 5m na vodě opravdu mocvidět nejsou... Ale hodně času je obdivovaná na břehu při přípravě a nejvíc času stráví jako dekorace na poličce. A v obou těchto případech jsou detaily sakra vidět......
Svaťa
Na tohle bych rád navázal. Minimálně v anglicky mluvících zemích je docela populární kategorie "stand-off scale". Jde v ní o to, aby bylo poznat, o jaký typ lodi se jedná a aby model na nějakých těch 5 - 10 metrů vypadal jako maketa. Znamená to jít cestou jistého zjednodušení a vypustit to, co z takové vzdálenosti není vidět nebo zjednodušit konstrukci toho, co vidět je.
Já jsem se touto cestou také pustil. Začal jsem Xénií podle plánku z edice Modelář a teď stavím 80' ELCO. Není to sice maketa, ale vypadá dost dobře. Navíc na takovémto modelu se dá vyzkoušet, jak čistě dokážu pracovat a nabrat patřičné "gryfy" a zkušenosti. V časopise Model Boats, který odebírám, plánky na takovéto modely vycházejí. Můžu ti poslat seznam.
A držím palce.
Zdenek
a to se snad s tím, co jsem napsal vylučuje? :)

Na vodě kousek od břehu vidíš opravdu jen siluetu. Ale kolik % času je model na vodě?

Na druhou stranu, když vidím, jak "neznali" obdivují moji hrubou stavbu jaký je to "krásný" :) model, tak to tvoje ELCO je hezká maketa.

A ještě jedna OT poznámka - fotky modelů nejsou moc vypovídající. Jsou modely, na které jsem byl z fotek natěšený a po jejich shlédnutí v reálu jsem byl zklamán, a jsou modely, kde to platí naopak, kde fotka není schopna zachytit jemnost a čistotu provedení a vůbec celý dojem z modelu. Ale obecně platí, že na fotce to vypadá vždy líp..:)
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

komodor píše:Velmi pekná loď je YAMATO.V mierke 1:200 má dlžku cca.130cm,výtlak okolo 6,5-7kg. Plastikový kit vyrába firma NICHIMO a dá sa kúpiť aj v našich končinách,napr. obchod.valka.cz. Ja som si postavil YAMATO v mierke 1:350 od firmy Tamiya a namontoval doňho aparatúru. Pláva velmi pekne a stabilne-má totiž dosť široký trup. Na ňom je kopec leptov od firmy EDUARD,ktoré naozaj nieje z dvoch metrov vidieť. Ale z blízka-na brehu vidieť sú. Na vode je vidieť akurát otáčajúce sa delové veže. Cez zimu sa chystám postaviť túto loď v mierke 1:200,kde budú vidieť detajly aj na vode.
Mne osobne toto pripadá ako najrýchlejšia varianta plávania s pekným modelom-kto z nás pracujúcich má čas a chuť stavať niekolko rokov "cukríkovú" maketu? Určite sú aj takí-všetka česť,ale myslím si že toto varianta je rýchlejšia a jednoduchšia. Každopadne,posledné slovo ma stavitel pre ktorú variantu sa rozhodne.
Poradíš kde najít to Yamato 1:200 ?
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

upřímě, to Yamato mě zajímá též, vím o něm, že je a že se dá vypracova tdo makety, viděl jsem to i postavené , ale nějak mě to nelákalo, dnes je to trochu jinak, tento model by mohl být hodně zajimavý i třeba pad sklo, nebo i jako plavoucí model, ale pro mě je to maličké...vím že stavebnice byla dost drahá, myslím 8000 kČ, ALE NEJSEM SI JIST...
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Máš pravdu, větší model je mnohem lepší, na jízdu i efekt....
tak pak nevrhuji udělat jednoducho verzi USS Iowa kde bude je základ, detaily a jiné díly si pak možeš dodělat v budoucnu.
Nebo varianta číslo 2, vyber velkou lo´d , ale jednoduchou.

Vysílač je težké vybírat, na lodě je standart F 14 ale myslím že tomu pomalu ale jistě bude brzo odpískáno....
dnes já sám přemýšlím o 2,4 giga...ovšem slyšel jsem že je to vhodné pouze pro letadla, na zem, na zemi to dělá neplechu, nevím co je na tom pravdy, nezkoušel jsem to...
Otázka zní, zda budeš chtím nějaké funkce, protože pak už to chce podle toho kupovat vysílač....
Ale blbou F 14 Futabu seženeš za pár korun, není třeba kupovat novou, to můžeš, až budeš mít třeba více modelů...pro začátek to myslím stačí...
s měřítkem je to jednoduché, musíš vědět , jak loď má být velká, z toho udělaj měřítko, které bude odpovídající...standart měřítka jsou ...: 1:100, 1:72, 1:144, 1:96, 1:150, 1:200 z toho bych asi vycházel, co pak příjde nejlepší...
JH píše:To Merrimack: Právě jsi mi připomněl jedno krásné přísloví - "Poslouchej rady zkušenějších a pak si to udělej podle sebe"..... ale ne, vím že máš naprostou pravdu, zkušenosti bych měl sbírat na jednodušších modelech. Můj problém je ale v tom že na stavbu větší válečné lodi jsem už jaksi natěšený, větší loď se na vodě chová realističtěji než malá a lehká, lze s ní zajet dál od břehu beze ztráty orientace kde je příď a kde záď, větší funkční prvky se lépe vyrábí než drobné,.... Ale nakonec proč ne, nějaký dělový člun by snad byl dobrým kompromisem kde bych si mohl vyzkoušet i mechanismus dělové věže. Díky za nabídku trupu, ale právě ten bych si měl vyzkoušet a získat tak praxi pro větší loď. Taky si nejsem jistý jestli bych chtěl na oné lodi dělat všechny detaily - ano, je to hezčí, ale nebude to maketa do vitríny ale funkční model, u kterého pět metrů od břehu drobné detaily zcela splynou s okolní zástavbou a u kterého se nechci bát že při každém druhém doteku o něco zavadím a ulomím to. Bude to zpočátku určitě otázka rozumného kompromisu s tím že postupem času detailů bude přibývat tak jak bude přibývat zkušeností.

To DDG 51: Dík za nabídku, určitě se domluvíme. Vím že máš dokonalé plány pro model 1:100 a taky hodně detailů, ale v současné době si neumím představit že bych stavěl tak velkou loď - přinejmenším ne sám bez zkušených poradců ;), ale než se prokoušu přes mé první pokusy tak možná změním názor, kdoví.

Díky vám všem za odpověď a přeji hezký den :)
JH

Příspěvek od JH »

Ahoj synci, šichta byla dlouhá a už jsem se nemohl dočkat až vlezu na fórum a něco se od vás zase dozvím :D. Díky za příspěvky, je fakt že Optic Standard jsem do žebříčku postavil před Sport ze stejných důvodů jako píše nex. A dotaz na Svaťu - myslíš RC souprava DX5e DSM2 Spektrum Air Mode 1? Dva tácy je fakt slušná cena, stojí to za uvážení. Nevím jak se chovají 2,4 GHz na zemi či vodě, možná tady najdu nějaký názor či zkušenosti, každopádně je to nejnovější technologie a snad je už vychytaná. A ještě něco - píšeš že Futaba není špatná, ale je palcovka. Ale to je DX5 také, ne?
Vidím že s mnoha z vás mám podobný vkus - Yamato se mi taky líbí, dokonce mám chuť koupit si RC hračku v měřítku 1:250 kdesi na netu za 990 korun (podle fotek s docela slušnými detaily, akorát pro prodejce je to YAKATO :/) a předělat ji na "normálně" fungující model, čímž bych rychle a snadno vyzkoušel ovládání a fungování plnohodnotné RC soupravy a moje holka by měla s čím jezdit - zatím ji baví všechno, i ježdění s tankem na kabelu :D.....
komodor

Příspěvek od komodor »

YAMATO v mierke 1:200 ponúka http://www.internethobbies.com/1200scaleships.html, http://www.hlj.com/company/NCM/, z bližších dodávatelov http://www.legatokits.cz/ -mali na sklade a dodali za cca.10dní a ešte http://obchod.valka.cz/ -ponúkajú výrobky firmy HANANTS, osobne ale posledne menovanú firmu neodporúčam/ dodávka slúbená do 3-4 týždňov a nakoniec z toho bolo 11 týždňov!!!!!!!!/.
Kvalitné a pomerne lacné lepty ponúka firma http://goldmm.com/ships/gms2ordr.htm -pri platbe PayPalom som ich mal za týždeň. Pre zaujímavosť-velká sada 90USD, malá sada 50USD. Tie iste lepty ponúka http://obchod.valka.cz za 7.090KČ a 3.290KČ -priemerny kurz mi vychádza cca. 70KČ/1USD-dobrá marža!!!
SH

Příspěvek od SH »

JH píše:Ahoj synci, šichta byla dlouhá a už jsem se nemohl dočkat až vlezu na fórum a něco se od vás zase dozvím :D. Díky za příspěvky, je fakt že Optic Standard jsem do žebříčku postavil před Sport ze stejných důvodů jako píše nex. A dotaz na Svaťu - myslíš RC souprava DX5e DSM2 Spektrum Air Mode 1? Dva tácy je fakt slušná cena, stojí to za uvážení. Nevím jak se chovají 2,4 GHz na zemi či vodě, možná tady najdu nějaký názor či zkušenosti, každopádně je to nejnovější technologie a snad je už vychytaná. A ještě něco - píšeš že Futaba není špatná, ale je palcovka. Ale to je DX5 také, ne?
.....
OMG... mělo tam být "pultovka".... :(

Jinak, ač jsem byl zpočátku k 2.4GHz skeptický (šíření vln, legislativa, citlivost na napájeni atd....) tak to vypadá že to funguje OK. Sám to sice nemám, ale na soutěžích se už 2.4 vyskytuje poměrně často a nezaznamenal jsem problém.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

JH píše:Ahoj synci, šichta byla dlouhá a už jsem se nemohl dočkat až vlezu na fórum a něco se od vás zase dozvím :D. Díky za příspěvky, je fakt že Optic Standard jsem do žebříčku postavil před Sport ze stejných důvodů jako píše nex. A dotaz na Svaťu - myslíš RC souprava DX5e DSM2 Spektrum Air Mode 1? Dva tácy je fakt slušná cena, stojí to za uvážení. Nevím jak se chovají 2,4 GHz na zemi či vodě, možná tady najdu nějaký názor či zkušenosti, každopádně je to nejnovější technologie a snad je už vychytaná. A ještě něco - píšeš že Futaba není špatná, ale je palcovka. Ale to je DX5 také, ne?
Vidím že s mnoha z vás mám podobný vkus - Yamato se mi taky líbí, dokonce mám chuť koupit si RC hračku v měřítku 1:250 kdesi na netu za 990 korun (podle fotek s docela slušnými detaily, akorát pro prodejce je to YAKATO :/) a předělat ji na "normálně" fungující model, čímž bych rychle a snadno vyzkoušel ovládání a fungování plnohodnotné RC soupravy a moje holka by měla s čím jezdit - zatím ji baví všechno, i ježdění s tankem na kabelu :D.....
Ahoj než starší RC tak kup novou.Já mám Spektrum 6DX a DX5e a k nim Zebru ale...Na Zebru potřebuješ další krystaly protože pokud nechceš jezdit sám tak dodávaný krystal je standartně 50kanál a to má kde kdo.(nejenom na zebru ale na každou 40cítku)Na Spektru není už potřeba nic než to co je v balení.Řeči že je 2,4GHz naprosto nevhodné vedou jen Ti co ji nemají takže JPP (jedna paní povídala)je to stejné jak v diskuzi o TT ;)Zatím se nestalo že by vypadl signál nebo jinak.Jede i když se schovám za auto.Kdo má může testovat.Asi to patřilo do sekce elektronika .:/
Tak do stavby ať je v roce 2009 čím jezdit .:cool: :cool: ;) Milan
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
JH

Příspěvek od JH »

Nalim píše:Ahoj než starší RC tak kup novou.Já mám Spektrum 6DX a DX5e a k nim Zebru ale...Na Zebru potřebuješ další krystaly protože pokud nechceš jezdit sám tak dodávaný krystal je standartně 50kanál a to má kde kdo.(nejenom na zebru ale na každou 40cítku)Na Spektru není už potřeba nic než to co je v balení.Řeči že je 2,4GHz naprosto nevhodné vedou jen Ti co ji nemají takže JPP (jedna paní povídala)je to stejné jak v diskuzi o TT ;)Zatím se nestalo že by vypadl signál nebo jinak.Jede i když se schovám za auto.Kdo má může testovat.Asi to patřilo do sekce elektronika .:/
Tak do stavby ať je v roce 2009 čím jezdit .:cool: :cool: ;) Milan
Tak fajn, dík za radu Nalime i Svaťo, odklepnul jsem Spektrum. DX5e má technologii DSM2 (plný dosah) a DX6 jen DSM (zkrácený dosah). DX6i má sice taky DSM2 ale stojí 2,5x víc než DX5e. Snad "zkrácený dosah" není jen 1-2 stovky metrů - aby to vyšlo aspoň do půlky rybníka......:)
Ještě mi poraďte vhodné servo na kormidlo abych neměl problémy s kompatibilitou u přijímače AR500 pro DX5e nebo AR6000 pro DX6.....
SH

Příspěvek od SH »

serva jsou kompatibilní s přijímači téměř všechna :) (až na nějaké exoty pro vrtulníky a miniletadla, ale ty jsou za takovou cenu, že se jim obloukem vyhneš).

Pokud Ti stačí normální velikost a nepotřebuješ miniservo, tak stačí cokoliv z řady Hitec - třeba HS322 nebo lepší HS422. To je takový průměr cenový i kvalitativní. Jestli máš chuť experimentovat tak jde sehnat nějaké číňany za ceny kolem 100-200Kč/ks, jestli chceš kvalitu, tak se podívej po servech Futaba.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

pozor na bazarová nebo šuflíková serva SANWA mají jinak polaritu v konektorech ta kompatibilní jsou po ůpravě,
problematičtější to ale může být s kvalitou pod kryty, nedávno jsem opravoval havarovanej dvourotorák easycopter a po odšroubování krytu serva jsem zjistil z výroby skříplej - kablík tak dokonale , že ve svazku drátů byly funkční jen 2 vlákna,co to dělalo při rozjezdu serva si asi umíte představit a to je celkem renomovaný výrobce
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
JH

Příspěvek od JH »

Včera jsem na nějakém fóru četl pár názorů že Spektrum DX6 je zastaralá (??) a má dosah tak kolem 300 metrů. Mně by se líbila pro svých šest kanálů (obávám se ale že do roka jich i tak bude málo) a na 300 metrech ani metrová loď už snad ani není vidět, tak co bych tam dělal ..... :rolleyes: Na netu jsem ji ale objevil snad jen na jedné adrese, bývá vůbec běžně k sehnání?
Nebo je DX5e kromě většího dosahu ještě v něčem důležitém lepší než šestka? To víte, chci kvalitu za rozumnou cenu....:D
Nalim

Příspěvek od Nalim »

JH píše:Včera jsem na nějakém fóru četl pár názorů že Spektrum DX6 je zastaralá (??) a má dosah tak kolem 300 metrů. Mně by se líbila pro svých šest kanálů (obávám se ale že do roka jich i tak bude málo) a na 300 metrech ani metrová loď už snad ani není vidět, tak co bych tam dělal ..... :rolleyes: Na netu jsem ji ale objevil snad jen na jedné adrese, bývá vůbec běžně k sehnání?
Nebo je DX5e kromě většího dosahu ještě v něčem důležitém lepší než šestka? To víte, chci kvalitu za rozumnou cenu....:D
Ahoj pravda je že DX6tku nahradila DX6i (je moderní dávat i ;) ) DX6 provozuji na Springošu a ten má 50cm jezdím na dohled cca 100-150m bez problémů.Myslím že na větší vzdálenost už ježdění nemá smysl alespoň u táto lodě.Jinak DX5 má pouze reverz všech kanálů a pak už nic nahrazuje totiž jednoduchá radia Zebru a podobné.DX6 je počítačové radio kde je plno možností programování avšak pouze kratšího dosahu.Pro lodě si však myslím že plně dostačuje .Pokusím se zjistit jaký má dosah na louce ale někde sem četl že v 1metru nad zemí asi 800m .Tak to budeš muset postavit něco hodně velkého ;)
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
JH

Příspěvek od JH »

Nalim píše:Ahoj pravda je že DX6tku nahradila DX6i (je moderní dávat i ;) ) DX6 provozuji na Springošu a ten má 50cm jezdím na dohled cca 100-150m bez problémů.Myslím že na větší vzdálenost už ježdění nemá smysl alespoň u táto lodě.Jinak DX5 má pouze reverz všech kanálů a pak už nic nahrazuje totiž jednoduchá radia Zebru a podobné.DX6 je počítačové radio kde je plno možností programování avšak pouze kratšího dosahu.Pro lodě si však myslím že plně dostačuje .Pokusím se zjistit jaký má dosah na louce ale někde sem četl že v 1metru nad zemí asi 800m .Tak to budeš muset postavit něco hodně velkého ;)
Ahoj, konečně někdo, kdo mi doporučuje velkou loď :D... dík za info, je rozhodnuto, bude to šestka. Ještě mi pověz kolik a jaké baterky jsou ve vysílači, je to aku pack nebo jsou samostatně? Jde mi o nabíječku, jakou koupit (pokud tato není součástí balení RC soupravy) aby byla kompatibilní jak pro vysílač tak pro lodní zařízení. Chci nějakou mikroprocesorovou, třeba SHARK 10 V2.0. Nebo že bych rovnou E-station BC-6, ale tu jen v případě Li-Ion nebo ještě lépe Li-Fe.....?? Ni-Mh jsou citlivé a nutno je hlídat stále nabité, Ni-Cd mají nejvýš jen kolem 2200 mAh, Pb jsou těžké,.... Nechci nějakou obyč. "no name", nerad bych baterky po pár desítkách nabití odepsal, budu je mít rád :cool:
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“