Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Začátečník by potřeboval rady
Re: Začátečník by potřeboval rady
Zdravím jsem úplný začátečník s dřevěnými modeli.Pustil jsem se do Artura (pak bych chtěl dělat Pilota24),mám doplaňkovaný trup a budu dělat strojovnu.Potřeboval bych poradit jak s kormidlem.Mám servo na ovládání a lámu si hlavu z čeho by jsem měl udělat osu kormidla.To je trubička a v ní drát??Nějak se to izoluje??A ještě nemáte návod na výrobu kormidelní páky??A jak je uchuceno kormidlo dole v kýlu.je dobrý kormidlo přelaminovat??A jak?A pak jsem se chtěl zeptat - vnitřek lodě se natírá Epoxy 1200??A trup lodi mám přebrousit,vykytovat,přelaminovat pryskyřičí lamit 109 s jemnou tkaninou a pak zase překytovat a stříknout plničem??A ještě jsem se chtěl zeptat jak je nejlepší způsob spojení hrídelí motoru a vrtule(má každá jiný průměr).Za případné rady moc děkuji.
Kormidlo - trubička, v ní drát, natěsno, nacpané vazelínou. Návod na páku tu Keba někde psal, sletované z lustrsvorky a plechu. Celou sestavu kormidla koupíš asi za 100,- anebo ji alespoň v obchodě omrkni.
Mezi hřídelí motoru a vrtulí je hřídel. Opět trubička uvnitř s drátem a vazelínou. Drát má na jednom konci závit, který musí být stejný se šroubem (a jsou levé, pravé), dává se tam kontramatka, aby se šroub neuvolnil a neztratil. Mezi druhý konec hřídele a motor lze dát lustrsvorku anebo lépe originál spojku. Má tři části, dělají se na různý průměr hřídelí (drátů).
Radek
Mezi hřídelí motoru a vrtulí je hřídel. Opět trubička uvnitř s drátem a vazelínou. Drát má na jednom konci závit, který musí být stejný se šroubem (a jsou levé, pravé), dává se tam kontramatka, aby se šroub neuvolnil a neztratil. Mezi druhý konec hřídele a motor lze dát lustrsvorku anebo lépe originál spojku. Má tři části, dělají se na různý průměr hřídelí (drátů).
Radek
no a ohledně těch nátěrů a laminování??
Pozri si napr.: http://www.yoda.sk/ v rubrike lodni modelari v postupoch, je tam pekne popisany postup povrchovej uprvy plankovaneho trupu. A dalej len hladat, uz sa tu o postupoch popisalo, ze by toho bolo na niekolko knih :-)
A ohledně té pryskyřice dá se použít ta Lamit 109??Na ten vnitřek právě nevím někdo píše že to vytřít tím epoxy1200 a jiní zase že ne že to popraská.Co je na to nejlepší??
ad laminování......je to námět na Flame, ale v krátkosti:
1200 je lepidlo(dá se sní laminovat ale je to zbytečné)
laminuje se laminovací priskyřicí= pokud máš čas tak si ji objednej (Havel kompozit a jiné)(epoxydové priskyřice- nesmrdí, drží na nich 1200)
109 je polyester= výhoda: seženeš všude, schne rychle, slušně se sní dělá,
=nevýhody: smrdí, hůř se na ní lepí věci epoxem
Artura klidně udělej 109(máš li ji), látku jemnou, dvě vrsvy, možná v přechodu materialu(plaňky masiv na zádi) zesílit o vrstvu.
přebrousit, vytmelit(většinou v drogerce koupíš polyesterové tmely na auta) přebrousit, plnič, barva základ, barva......
brousit s citem: dvě slabé vrstvy projedeš 1,2 :-)
a hlavně, Neboj se toho!!
vnitřek 1200 nevytírej
Artur nemá na kormidelní vedení moc místa: dost lodí má kormidelní peň vyvydený až nad palubu a táhlo vede do kajuty k servu: Najdi na MOnaku článek o Arturu nalezenci
a ještě, od kud jsi? Nejlepší je se k někomu nebo někam vypravit, podívat pokecat a vidět
1200 je lepidlo(dá se sní laminovat ale je to zbytečné)
laminuje se laminovací priskyřicí= pokud máš čas tak si ji objednej (Havel kompozit a jiné)(epoxydové priskyřice- nesmrdí, drží na nich 1200)
109 je polyester= výhoda: seženeš všude, schne rychle, slušně se sní dělá,
=nevýhody: smrdí, hůř se na ní lepí věci epoxem
Artura klidně udělej 109(máš li ji), látku jemnou, dvě vrsvy, možná v přechodu materialu(plaňky masiv na zádi) zesílit o vrstvu.
přebrousit, vytmelit(většinou v drogerce koupíš polyesterové tmely na auta) přebrousit, plnič, barva základ, barva......
brousit s citem: dvě slabé vrstvy projedeš 1,2 :-)
a hlavně, Neboj se toho!!
vnitřek 1200 nevytírej
Artur nemá na kormidelní vedení moc místa: dost lodí má kormidelní peň vyvydený až nad palubu a táhlo vede do kajuty k servu: Najdi na MOnaku článek o Arturu nalezenci
a ještě, od kud jsi? Nejlepší je se k někomu nebo někam vypravit, podívat pokecat a vidět
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Jsem ze Žiliny u Kladna.Díky moc za rady
A čím tedy natřít vnitřek??Chtěl bych to nějak natřít,kdyby se tam náhodou dostala voda
Nevytírat,vylít.!!!!! Pryskyřice,polyesterová-smrdí,ale jen chvíli.Na vylívání je lepší,je tekutější,řidší,a mírně leptavá,takže přilne opravdu všude.Po zatvrdnutí klidně vystrč na balkón/cca 15-30 min!!!!!! ) Druhý den už určitě smrdět nebude.
jsem začátečník a potřeboval bych poradit jak oplaňkovat trup, jaké pomůcky jsou k tomu potřeba, jakým lepidlem všechno slepit jestli trup natřít, kolikrát ho obrousit atd. Už mám i vybraný konkrétní model: Golden Star od Mantua model. Prosím poraďte
Díky
Díky
Tak ja sem trosku pokrocilejsi zacatecnik
, tak snad poradim. Prvni je zbrousit zebra, aby lista co nejvic zebra kopirovala. Co potrebujes: urcite ohybacku, muzes si ji udelat z pajky. Listy lepim herkulesem a taky se hodne dobre hodi maly hoblik, listy se tak mnohem lepe serezavaji a urcite budes muset, a pak modelarske spendliky (vyborna vec).
Jak to delam ja: Namocim listu asi na hodinu, pak ji naohybam na ohybacce a herkulesem prilepim. Az takhle udelas prvni vrstvu, tak poradne obrousit a pripadne vytmelit (u prvni vrstvy je dulezity tvar trupu). A stejnym zpusobem udelas druhou vrstvu, pricemz tady si uz musis hodne vyhrat, aby mezery mezi listami byly co nejmensi, pak prebrousis, pripadne vytmelis mezery mezi listami tmelem ve stejnym odstinu jak listy a pak nalakujes. S lakovanim ti moc neporadim, protoze to budu delat za x dobu taky poprve.
Priklad naradi najdes tady, moc peknej obchod: http://www.modelylodi.cz/uvodni-ramec.htm
Jak to delam ja: Namocim listu asi na hodinu, pak ji naohybam na ohybacce a herkulesem prilepim. Az takhle udelas prvni vrstvu, tak poradne obrousit a pripadne vytmelit (u prvni vrstvy je dulezity tvar trupu). A stejnym zpusobem udelas druhou vrstvu, pricemz tady si uz musis hodne vyhrat, aby mezery mezi listami byly co nejmensi, pak prebrousis, pripadne vytmelis mezery mezi listami tmelem ve stejnym odstinu jak listy a pak nalakujes. S lakovanim ti moc neporadim, protoze to budu delat za x dobu taky poprve.
Priklad naradi najdes tady, moc peknej obchod: http://www.modelylodi.cz/uvodni-ramec.htm
Pokud jde o lepení žeber !Herkulesem! - u plovoucí lodi! - vřele NEDOPORUČUJI!Pavel_Z píše:Tak ja sem trosku pokrocilejsi zacatecnik, tak snad poradim. Prvni je zbrousit zebra, aby lista co nejvic zebra kopirovala. Co potrebujes: urcite ohybacku, muzes si ji udelat z pajky. Listy lepim herkulesem a taky se hodne dobre hodi maly hoblik, listy se tak mnohem lepe serezavaji a urcite budes muset, a pak modelarske spendliky (vyborna vec).
Jak to delam ja: Namocim listu asi na hodinu, pak ji naohybam na ohybacce a herkulesem prilepim.[/url]
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

Zde jde o Golden Star od Mantua model takže o plovoucí model nepujde a pokud budeš i laminovat tak bych se Herkulese nebál. Mě to drží i když teprv pár měsíců 
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek