Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

material nastavby

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Drizz

Re: material nastavby

Příspěvek od Drizz »

Zacinam delat nastavbu a chtel bych ji postavit z plastu nebo laminatovych desek, ale nevim kde je mam sehnat. Kde je kupujete vy?
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Hledej, už se tu o tom někde psalo. Laminátové desky seženeš v Pardubicích a plastové desky v nějakém baumarketu.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Drizz píše:Zacinam delat nastavbu a chtel bych ji postavit z plastu nebo laminatovych desek, ale nevim kde je mam sehnat. Kde je kupujete vy?
Ahoj plastové desky jsem si objednal zde po zaplacení máš do druhého dne doma :D
http://www.rempo.net/plastove-desky/psh ... nu-ps-hps/
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Godric

Příspěvek od Godric »

Jestli jsi někde kolem Olomouce, tak pokud se nepletu, prodává i kousky desek Bída v Satrii. Jinak pokud máš cestu kolem Pardubic, tak není nic lehčího a domluvit se tel. že bys chtěl to a to. Když tě to pošle PPL, tak za dopravu chcou strašné peníze. Jinak doporučuju na stavbu nádstavby 0,5mm laminát, pokud samozřejmě nádstavba není nějaká obrovská. Dobře se s ním pracuje, všechno krásně vystřihneš a lehce dobrousíš do požadovaného stavu.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Godric píše:............................ Když tě to pošle PPL, tak za dopravu chcou strašné peníze. ................
Zásilka do 3KG: PPL ....................................103.-
Česká pošta profi balík.........67.-
Litr Naturalu 95....................33,40.-

:D :D
to

Příspěvek od to »

Nebo (já jsem si objednával, doručeno do druhého dne)

http://www.rempo.cz/oddeleni/58/Houzevn ... desky.aspx
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.

Tomáš
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Já si do Semtína jezdím pro laminátové desky sám.Jsou velice ochotní ,máme tam my modeláři dobré jméno.Když občas přivezete fotku nějaké nástavby z desek od nich,tak jsou opravdu rádi.Minulý týden byl kurs koruny docela dobrý, za desku 1 mm jsem dal 516,- a za 0,76mm 387,- .Možná bys měl lepší nástavbu postavit z těch laminátových desek než z plastu .Nedávno tady někdo nabízel společnou koupi jedné desky ,vyšlo by to lacinější pokud nespotřebuješ celou tabuli.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

to píše:Nebo (já jsem si objednával, doručeno do druhého dne)

http://www.rempo.cz/oddeleni/58/Houzevn ... desky.aspx
no nevím ale zvlášť ta poslední věta z popisu výrobku mě od PSH desek docela odrazuje:
"Polystyrén odolává vodě, kyselinám, louhům, rostlinným olejům, etylakoholu a metylakoholu. Polystyrén neodolává kyselině fluorovodíkové, koncentrované kyselině dusičné, éteru, ketonům, chlorovaným a aromatizovaným uhlovodíkům, benzínu, terpentýnu, minerálním olejům, dehtu a změkčovadlům. Tepelnými vlastnostmi patří polystyrén k méně odolným plastům. Desky z polystyrénu lze používat jako obkladový a izolační materiál, mohou se tvarovat za tepla a vysekávat. Vzhledem k stárnutí atmosférickými vlivy a k nízké světelné stálosti nejsou polystyrénové desky vhodné pro venkovní použití."
Obrázek
NeJaToD team
to

Příspěvek od to »

Neviděl bych to tak dramaticky, i když nemám osobně dlouholeté zkušenosti s použitím polystyrenu na lodě
(pokud nepočítám dvě desetiletí kitařiny). Zkoušel jsem položit PSH na slunce a nedošlo k nějakým mechanickým změnám kvůli teplu. To umělá hmota na slunci stárne je pravda, ale co nestárne (pneumatiky taky stárnou a ještě se mi nestalo, že by praskly samy od sebe). Na

http://modelwarshipsuk.informe.com/forum/index.php

staví výhradně z hmot na bázi polystyrenu bez nějakých větších problémů.
Ale co si kdo zvolí je jeho volba.

Tomáš
PeterP

Příspěvek od PeterP »

No jachtu v merítku 1:1 , ktorá sa bude zopár rokov plaviť na mori by som z PSH nestaval :D
Ale vážne...
Nechal som kedysi dosku z PSH z nedostatku miesta na balkóne niečo vyše roka ( leto, zima).
Je fakt, že tá časť na ktorú dopadalo priame slnko , lebo trčala spoza skrinky, tak tá zožltla a mechanické vlastnosti sa zhoršili. Plast je krehký a lámavý.
Tá časť dosky, ktorá bola krytá skrinkou je úplne v pohode a doteraz ju používam.
Takže áno, pokiaľ povrchovo neupravenú kabínku ponecháme dlhodobo na slnku, nedopadne to dobre. Pokiaľ však bude v interieri a občas vyleze na vodu a slnko, nestane sa jej vôbec nič. Tiaž s tým mám dlhoročné skúsenosti.
Predpokladám však, že kabínka bude povrchovo upravená ( farby, tmel,...) a potom sa degradácia materiálu prakticky vôbec neprejavuje. Bežne na súťažiach lode celé dni stoja na slnku , a žiadny problém sme nezaznamenali. Citlivejšie povahy si môžu loď dať do prepravnej bedne alebo do tieňa. :)
Laminát je určite trvácnejší, ale sklený prách z brúsenia ja osobne nemusím, pokiaľ to nie je nevhnutne nutné. Preto používam laminátové dosky skôr na paluby, kde ocením vyššiu pevnosť materiálu.
Výhoda pohodlného spracovania narezaním a lámaním, možnosť "čistého" lepenia, relatívnej zdravotnej nezávadnosti je u PSH na zhotovenie kabín a detailov podľa mňa prevažujúca.
PeterP
Godric

Příspěvek od Godric »

No je pravda, že ten laminátový prach není nic extra. Ale zase ho skladuji a používám na tmelení. Dobrá rada od Seveřana.
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Ja som len zareagoval na tému "stárnutia PSH".

Ty a Seveřan určite nemáte problémy spracovávať kvalitne aj laminátové dosky. Keď som videl to množstvo okienok na Abbeile Flandre, a ako ich máš presne vypílene ...

Ale pre začiatočníka alebo decká na krúžku je spracovanie HPS asi jednoduchšie.
PeterP
Godric

Příspěvek od Godric »

Není to nic složitého, i tak malé okna. i s PSH to musíš vyřezat a dobrousit. Jediný rozdíl je ten, že když mám malé okna, tak udělám dírku vrtákem a vyřežu to lipenkovou pilkou, obzvlášť ta 0,5mm jde krásně řezat. A pak jen pilníčkem člověk dopiluje.
ESN

Příspěvek od ESN »

ARK píše:Jaké lepidlo používáte na lepení PSH desek?
používám Contactu od REvella a docela se s ní lepí v pohodě
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
PeterP

Příspěvek od PeterP »

PeterP
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

NELEPIT LEPIDLEM........ používám pouze a jen a vždy TOLUEN co si navzlíná do spáry
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Drizz

Příspěvek od Drizz »

no asi bych byl pro plastove desky. Je to levnejsi, jednodusi sehnat, ale nejak nevim cim to lepit, tiim toulenem si nejsem jist.
ESN

Příspěvek od ESN »

toluen je super , horší je ho sehnat :)
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Drizz píše:no asi bych byl pro plastove desky. Je to levnejsi, jednodusi sehnat, ale nejak nevim cim to lepit, tiim toulenem si nejsem jist.
Ahoj tak jsem dnes odzkoušel: sekundové lepidlo,rozpuštěné kousky PSH desky v acetonu a toluen no a v tuto chvíli si připadám že jsem přišel z hospody :D .Vzhledově je ten spoj s toluenem asi nejhezčí ,sekundové lepidlo stahuje dost úhel spoje a rozpuštěná deska drží a nevypadá špatně.Počkám co zítra až to budu brousit potom poreferuji.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Nojby píše:toluen je super , horší je ho sehnat :)
Toluenový čistič :D
Drizz

Příspěvek od Drizz »

a co zkusit lepit epoxidem?
petr hájek

epox nechytne
petr hájek

docela mě pobavilo když jsem mluvil v prodejně s prodavačkou a ta mi zdělila , že toluenový čistič se prodávat může protože v něm už nejsou ty feťácký složky.........:lol:
kit

Příspěvek od kit »

Drizz píše:no asi bych byl pro plastove desky. Je to levnejsi, jednodusi sehnat, ale nejak nevim cim to lepit, tiim toulenem si nejsem jist.
Ja lepím Perchlorethylénom (predtým sa predával trychlorethylen) čo bude asi obdoba toulenu resp náhrada za známe "čikuli". Dostať ho bežne v každej drogérii a môžeš si vyrobiť hustotu aká Ti vyhovuje pridávaním nalámaných kúskov plastu(najlepšie číreho). Tiež je praktické odliať si malé množstvo do maličkej flašky, potom ti výpary nie sú také "tragiké". A ešte jedna super vec, že sa dá nanášať štetcom ktorý ak zaschne nič sa nedeje po opätovnom ponorení do lepidla je znovu funkčný.
to

Příspěvek od to »

Já používám lepidla na kity.

Tomáš
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“