Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Plankovani
Re: Plankovani
Jsem zacátečník, jednu lod mám sice uz za sebou, ale jeste jsem neplankoval. Ted delám dalsí a musím plankovat. Muzete se prosim podelit o sve rady:-)
Předně si přečti toto: http://www.drydockmodels.com/planking/
a dále potřebuješ tepelnou ohýbačku. Mě se plně osvědčila pavlova
, vyrovená z laciné hrotové pájky nasazením mosazného válce místo hrotu. Tvrdá dřeva musíš předem namočit do vody, na opačném konci je lípa, která se hezky ohne i suchá.
Radek
P.S.: Rozmysli se, jak budeš zatloukat hřebíčky do planěk. Já je tam (do lípy) nutil přímo prsty a dost jsem si dodřel ruky. Chce to kleštičky nebo "hřebíkovačku".
a dále potřebuješ tepelnou ohýbačku. Mě se plně osvědčila pavlova
Radek
P.S.: Rozmysli se, jak budeš zatloukat hřebíčky do planěk. Já je tam (do lípy) nutil přímo prsty a dost jsem si dodřel ruky. Chce to kleštičky nebo "hřebíkovačku".
Trošku bych si tady přihřál polívčičku - chtěl bych vylepšit vzhled standardní plastové stavebnice a tak jsem si říkal, že bych ten plastový trup polepil plaňkami cca 2x5mm, není to blbost? :-) M.
2x5mm rozhodně NE!MadMack píše:Trošku bych si tady přihřál polívčičku - chtěl bych vylepšit vzhled standardní plastové stavebnice a tak jsem si říkal, že bych ten plastový trup polepil plaňkami cca 2x5mm, není to blbost? :-) M.
Když už, tak použij 0,5mm plaňky buď z dýhy nebo od Čejky z Děčína. Půjdou výborně tvarovat. 5mm se mi zdá taky dost, ale to si odvoď podle měřítka lodi. Co je to za loď?
Radek
Diky za informace, ale angličtina neni moje silna stranka nemate něco česky???
Obávám se, že ne. Pokud ti jde o plaňkování historického statického modelu, můžu přeložit z různých zdrojů nebo drobek poradit, jinak nic.Drizz píše:Diky za informace, ale angličtina neni moje silna stranka nemate něco česky???
Radek
P.S.: Veselé Vánoce
Asi bych se touto cestou neubíral. Doporučuju prohlednout stránky Modelfóra:MadMack píše:Trošku bych si tady přihřál polívčičku - chtěl bych vylepšit vzhled standardní plastové stavebnice a tak jsem si říkal, že bych ten plastový trup polepil plaňkami cca 2x5mm, není to blbost? :-) M.
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtop ... al&t=15560
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtop ... al&t=10010
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtop ... yal&t=4473
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtop ... yal&t=3389
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtop ... yal&t=8919
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtop ... yal&t=3188
Zde můžeš najít inspiraci jak imitovat dřevo. Pokud dřevo, tak sehnat plán a začít od začátku.
Severan
Nejprve by bylo třeba vyjasnit o co přesně tazateli jde, zda o historický statický model, anebo plovoucí funkční model. Od toho se pak musí odvíjet rady, které se pro oba případy budou nutně v některých ohledech lišit. Odpovědi které se tu zatím objevily směřují na první variantu. Já toho nemám moc co říct ani k jedné, ale pokud jde o druhou aspoň zběžně pár tipů na zdroje informací. V minulosti se na Monaku (dnes MoNaKo Old) objevil seriál o stavbě modelu Pilot 24, tam je postup plaňkování docela podrobně popsán a nafocen. Možná by se tu (na Monaku a zde v diskuzi) dalo najít ještě něco, ale takhle narychlo si nevzpomínám. Něco stručně k teorii plaňkování se dá najít v historické publikaci Lodní modely (ke stažení na Monaku) a v knize od J. Syrovátka Modely lodí. Potom se o plaňkování v minulosti něco nadiskutovalo v DF na Mojehobby, ale tam bohužel nedávno proběhlo promazání historie. Staré příspěvky by tam však měly být stále zachovány v archívu.
Zdravím, jinak fyfocený postup plaňkování lze vidět i na:
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtop ... anta+maria
Radek
Radek
No.je to dost nešťastný přiklad-ty plaňky nemusí být na žebrech prelámané.BRadek píše:Zdravím, jinak fyfocený postup plaňkování lze vidět i na:
Radek
Koukni na seriál ostavbě lodí od Ivana Grini,který vycházel v RC revi.
No pro upřesnění nestavím histor. lod, ale funkci RC model, ktery potom budu jeste laminovat, takze to zadna nadherna prace byt nemusi, potřebuju pouze dobry tvar trupu.
Ted jsem si precetl clanek o Pilotovi, moc mi pomohl diky, ale mam otazku. Jakou techniku byste mi doporucovali na krouceni pricniku. Autor doporucuje horkovzdusnou pistoli, ale tu bohuzel nemam a asi si ji ani nekoupim. A jeste jedna, vazne je nejlepsi zacina od paluby smerek e kylu?? Me by se mozna vic hodio zacit ve stredu (stavim Scharnhorsta), kvůli vyvysene pridi.
Ja postupuji při plaňkování postupem zobrazeným na obrázku (což není žádná novinka).
Samozřejmě symetricky po obou stranách trupu.

Začínat od paluby je výhodné kvůli ohýbání planěk, pokud už jsou ohyby příliš velké, tak
přejdu na plaňkování od kýlu. To lze samozřejmě u trupů, kde není plaňkování vidět.
Samozřejmě symetricky po obou stranách trupu.

Začínat od paluby je výhodné kvůli ohýbání planěk, pokud už jsou ohyby příliš velké, tak
přejdu na plaňkování od kýlu. To lze samozřejmě u trupů, kde není plaňkování vidět.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.
Tomáš
Tomáš
Na Monaku je ke stažení plán a návod k Arturovi. Pokud se mepletu, tak tam (v tom návodu) bylo plaňkování popsáno docla slušně.
Zdenek
Zdenek
V tom případě si můžeš usnadnit práci použitím balzy místo smrkových lišt, mělo by to jít snadněji. Menší pevnost nevadí když to přijde stejně olaminovat.Drizz píše:No pro upřesnění nestavím histor. lod, ale funkci RC model, ktery potom budu jeste laminovat, takze to zadna nadherna prace byt nemusi, potřebuju pouze dobry tvar trupu.
Jestliže to je tvůj první plaňkovaný trup, moc dobře sis předlohu nevybral, ale chápu, sám mám taky nutkání stavět lodě co se mi líbí bez ohledu na potenciální komplikace. Aspoň že ten Scharnhorst má trup s hezky kolmými boky a plochým dnem, bez protitorpédových výdutí a dalších tvarových komplikací.Drizz píše:Ted jsem si precetl clanek o Pilotovi, moc mi pomohl diky, ale mam otazku. Jakou techniku byste mi doporucovali na krouceni pricniku. Autor doporucuje horkovzdusnou pistoli, ale tu bohuzel nemam a asi si ji ani nekoupim. A jeste jedna, vazne je nejlepsi zacina od paluby smerek e kylu?? Me by se mozna vic hodio zacit ve stredu (stavim Scharnhorsta), kvůli vyvysene pridi.
K tomu postupu. Sám s plaňkováním nemám osobní zkušenosti, jelikož se toho kvůli všemožným komplikacím obávám. Raději volím jiné postupy, přestože jsem si vědom i jejich nevýhod a předností plaňkování (dobré vytvoření křivek trupu). Znalosti mám pouze teoretické a jinak jsou to pouze moje spekulace, takže ber co napíšu s rezervou.
Při plaňkování se naráží na problém, že obvod žeber uprostřed trupu je větší než na koncích. V důsledku toho se lišty musí seřezávat, aby byly na koncích trupu tenčí než uprostřed a všude se vešly. Pokud to někde přes všechnu snahu nevychází, musí se díra zřejmě zaplnit dodatečnou lištou. Příď a záď se obvykle neplaňkuje až do samého konce, ale vybrousí se z dřevěných špalíků. Stejnou metodou lze zaplnit mezery v problematických místech. Větší rovné plochy na trupu není nutno plaňkovat, ale možno potáhnout třeba kusem překližky (na Monaku Old je článek jak Keba stavěl trup Richelieu, tam je použita překližková deska na ploché dno a plaňkovány pouze boky). Pokud má trup prohnutou palubu jako v tvém případě, není mi teoreticky známo jak se má správně postupovat, asi bych to řešil tak, že bych začal od paluby na nejnižší úrovni (uprostřed), dále směrem ke kýlu a nahoru vyčnívající části dodělal dodatečně.
Doufám že ti moje informace aspoň trochu pomůžou, pokud jsem napsal nějakou blbost, nechť mně někdo povolanější opraví.
- petr hájek
teorie je v pohodě jen bych doporučil při kombinování materiálů na rovné plochy a plaňkované části použít materiály se stejnou tvrdostí.PetrP píše:Jestliže to je tvůj první plaňkovaný trup, moc dobře sis předlohu nevybral, ale chápu, sám mám taky nutkání stavět lodě co se mi líbí bez ohledu na potenciální komplikace. Aspoň že ten Scharnhorst má trup s hezky kolmými boky a plochým dnem, bez protitorpédových výdutí a dalších tvarových komplikací.Drizz píše:Ted jsem si precetl clanek o Pilotovi, moc mi pomohl diky, ale mam otazku. Jakou techniku byste mi doporucovali na krouceni pricniku. Autor doporucuje horkovzdusnou pistoli, ale tu bohuzel nemam a asi si ji ani nekoupim. A jeste jedna, vazne je nejlepsi zacina od paluby smerek e kylu?? Me by se mozna vic hodio zacit ve stredu (stavim Scharnhorsta), kvůli vyvysene pridi.
K tomu postupu. Sám s plaňkováním nemám osobní zkušenosti, jelikož se toho kvůli všemožným komplikacím obávám. Raději volím jiné postupy, přestože jsem si vědom i jejich nevýhod a předností plaňkování (dobré vytvoření křivek trupu). Znalosti mám pouze teoretické a jinak jsou to pouze moje spekulace, takže ber co napíšu s rezervou.
Při plaňkování se naráží na problém, že obvod žeber uprostřed trupu je větší než na koncích. V důsledku toho se lišty musí seřezávat, aby byly na koncích trupu tenčí než uprostřed a všude se vešly. Pokud to někde přes všechnu snahu nevychází, musí se díra zřejmě zaplnit dodatečnou lištou. Příď a záď se obvykle neplaňkuje až do samého konce, ale vybrousí se z dřevěných špalíků. Stejnou metodou lze zaplnit mezery v problematických místech. Větší rovné plochy na trupu není nutno plaňkovat, ale možno potáhnout třeba kusem překližky (na Monaku Old je článek jak Keba stavěl trup Richelieu, tam je použita překližková deska na ploché dno a plaňkovány pouze boky). Pokud má trup prohnutou palubu jako v tvém případě, není mi teoreticky známo jak se má správně postupovat, asi bych to řešil tak, že bych začal od paluby na nejnižší úrovni (uprostřed), dále směrem ke kýlu a nahoru vyčnívající části dodělal dodatečně.
Doufám že ti moje informace aspoň trochu pomůžou, pokud jsem napsal nějakou blbost, nechť mně někdo povolanější opraví.
Když toto nedodržíš budeš mít problémy při broušení spoje obou materiálů .
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Ještě jsem si dovolil pár názorných obrázků. Trup 1,3 m dlouhý 18 cm široký. Plňkováno nosníky 2x5 mm,
následně bude laminován dvě vrstvy tkaniny 140 g.
Problematická místa neplaňkuji - záď

ale vyplňuji balzou (viděl jsem i použití špalku lipového dřeva)

Další problematické místo příď

Ukázka detailu, šipky ukazují směr plaňkování a červená čára rozhraní mezi oběma způsoby

Trup je přebroušen papírem hrubosti 30. Tmeleno epoxidem s dětským zásypem.
následně bude laminován dvě vrstvy tkaniny 140 g.
Problematická místa neplaňkuji - záď

ale vyplňuji balzou (viděl jsem i použití špalku lipového dřeva)

Další problematické místo příď

Ukázka detailu, šipky ukazují směr plaňkování a červená čára rozhraní mezi oběma způsoby

Trup je přebroušen papírem hrubosti 30. Tmeleno epoxidem s dětským zásypem.
Tomáš
Tomáš
Nejlepší je u větších modelů používat lipové dřevo než balsu-sice se dobře brousí,ale poddává se a počase má snahu se vrátit,pokud je přilepena epoxidem,tak ho nasaje a potom ztvrdne.
Tam kde ztvrdla se blbě brousí. Při případném nárazu se promačkne.
Ahoj Aleš:)
Tam kde ztvrdla se blbě brousí. Při případném nárazu se promačkne.
Ahoj Aleš:)
Diky za vsechny rady, ale jestli byste mi mohli jeste rici jakym zpusobem ty planky tvarujete.
Dřevo lze dobře ohýbat za působení tepla a vlhkosti. Konkrétní provedení je různé.Drizz píše:Diky za vsechny rady, ale jestli byste mi mohli jeste rici jakym zpusobem ty planky tvarujete.
- roura (tubus) na přípravu planěk s jedním oddělávacím koncem, do kterého je vháněna pára z konvice na vařiči.
- tatáž konvice na vařiči a plaňku držíš nad ní v ruce.
- podlouhlá nádoba s vodou (pekáč) na namočení planěk + hrotová pájka s rozšířeným koncem (chycená ve svěráku), přes který ohýbáš plaňky.
Já používám poslední řešení.
Vždy pamatuj, že pořádně navlhčená plaňka teplem úplně zvláční a můžeš z ní vytvarovat cokoliv. Pokud vyschne (což se ti v průběhu tvarování může stát), musíš znovu namočit. Nasucho se zlomí.
A tvaruj vždy s ohledem na přirozenou strukturu dřeva a jeho "let".
Radek
P.S.: Ostatní tvarování nožem a šmirglpapírem snad znáš
Já bych jenom poznamenal, že tvarování planěk není vždy nutné. Záleží na poměru délky a šířky trupu. A určitě u makety historické plachetnice se tvarování nevyhneš.
Tomáš
Tomáš
Tak pánové myslim že ze mně by ste měli ohromnou radost...Já svýho Artura (délka 50 cm) "opancéřovávám" nosníkovým smrkem 2x7 mm...a taky to de...navíc po olaminování je to fuk, co podtim je..ANO! MĚ TO FUK JE...
Vim že to neni vhodný materiál, ale vhodnější není k dispozici a navíc sem při smirglování hodně agresivní, tak mám aspoň co brousit..
Vim že to neni vhodný materiál, ale vhodnější není k dispozici a navíc sem při smirglování hodně agresivní, tak mám aspoň co brousit..

Nejaké plankovanie je aj tu: www.ml.yoda.sk.
Je to vyberaná ťažká balza (okolo 400 gramov) 3 mm. Najprv 2-3 pásy pri palube, potom 2-3 pásy pri kýle, striedavo do stredu. Prekrútenie vzadu je teplovzdušnou pištolou. Ohnutie do boku (to ťažšie, stred lišty na boku je nižší než konce) na borovicové oderné lišty som pripravil pred pripevnením na trup (link 007, doplním). Ak bolo ohýbanie problematické, pripevnil som na trup mokré lišty a nechal do druhého dňa vyschnúť, zmenší sa napätie a ľahšie sa to opracováva.
Dáš do vody 2 alebo 4 lišty, na rebrá prilepíš 2 alebo 4 pripravené a potom pripevníš tie namočené. Na budúci deň namočíš ďalšie a prilepíš ohnuté.
Niekedy sa dáva naozaj prvá lišta v strede (napr. v knihe pána Dvořáka), jej najväčší význam ako som to ja pochopil je skúška presnosti rebier.
Ak robíš maketu, treba dávať drevo tak ako sa dávalo v skutočnosti.
Balsové špalíky kombinované so smrekovými plankami je zlá vec, balza sa pri brúsení zatlačí a za niekoľko mesiacov po vytmelení a nafarbení vylezie hrana von. Stalo sa mi to na Arturovi. Ak plánuješ olaminovanie, nie je problém.
Je to vyberaná ťažká balza (okolo 400 gramov) 3 mm. Najprv 2-3 pásy pri palube, potom 2-3 pásy pri kýle, striedavo do stredu. Prekrútenie vzadu je teplovzdušnou pištolou. Ohnutie do boku (to ťažšie, stred lišty na boku je nižší než konce) na borovicové oderné lišty som pripravil pred pripevnením na trup (link 007, doplním). Ak bolo ohýbanie problematické, pripevnil som na trup mokré lišty a nechal do druhého dňa vyschnúť, zmenší sa napätie a ľahšie sa to opracováva.
Dáš do vody 2 alebo 4 lišty, na rebrá prilepíš 2 alebo 4 pripravené a potom pripevníš tie namočené. Na budúci deň namočíš ďalšie a prilepíš ohnuté.
Niekedy sa dáva naozaj prvá lišta v strede (napr. v knihe pána Dvořáka), jej najväčší význam ako som to ja pochopil je skúška presnosti rebier.
Ak robíš maketu, treba dávať drevo tak ako sa dávalo v skutočnosti.
Balsové špalíky kombinované so smrekovými plankami je zlá vec, balza sa pri brúsení zatlačí a za niekoľko mesiacov po vytmelení a nafarbení vylezie hrana von. Stalo sa mi to na Arturovi. Ak plánuješ olaminovanie, nie je problém.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 14 Odpovědi
- 36147 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Dědek
-
- 6 Odpovědi