Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Motor a hřídel
Re: Motor a hřídel
Jsem začátecník mám za sebou jednu lod a chtel jsem se zeptat, jak mám spojit motorek s hridelí (na své lodi jsem to měl už koupený na pevno) , dále bych se chtěl zeptat k čemu jsou vlasně převodovky?
Motor s hřídelí se spojuje pomocí spojky. Existuje celá řada variant, nejjednodušší je asi gumová hadička, nejsofistikovanější zřejmě kardanová hřídel. Na starém Monaku je v sekci Různé o spojkách stručný článek. Spojku lze zhotovit svépomocí, nebo koupit v modelářských prodejnách.
Převodovka slouží ke změně otáček a momentu. Obvykle se používá převod do pomala, kdy se sníží otáčky a zvýší moment, takže motor dokáže utočit větší šroub než by zvládnul při pohonu na přímo. Nevýhodou převodovek je zvýšená hlučnost.
Převodovka slouží ke změně otáček a momentu. Obvykle se používá převod do pomala, kdy se sníží otáčky a zvýší moment, takže motor dokáže utočit větší šroub než by zvládnul při pohonu na přímo. Nevýhodou převodovek je zvýšená hlučnost.
Motor s hriadeľou sa spája spojkami pevnými alebo pružnými. Pod slovom pevná spojka si môžeš predstaviť valček s dierou v pozdĺžnej ose, ktorej priemer zodpovedá priemeru oske motora a hriadeľa. Obyčajne sa tieto dva priemery nezhodujú a vtedy je to tak že jeden rozmer je do polovice dĺžky. Kolmo na tieto otvory sú na každom konci závitové diery so zaisťovacími červíkmi(nemyslím tým žiadne žížaly, to dúfam chápeš:P). Takéto spojky prenášajú krútiaci moment len v uhle 180° a celá spojka je jeden kus. Pri pružných prevodovkách je ten rozdiel, že obsahujú "pružný" diel(alebo viac dielov), ktoré umožňujú prenos krútiaceho momentu aj v inom uhle ako 180°. Pružné je preto v úvodzovkách, lebo nie vždy sa jedná doslovne o pružné spojky, ale o dômyselné usporiadanie pevných dielov, ktoré dokážu prenášať krútiaci moment pod uhlom(jedným slovom kardan). Skús posurfovať po modelárskych e-shopoch a bude ti to jasné,čo sa týka prevodovky pozri tému "Pohon pre remorkér" v sekcii POHON
P.S. toto je len zbežné vysvetlenie problematiky
P.S. toto je len zbežné vysvetlenie problematiky
No a kým som ja pozliepal tých pár viet, tak sa našiel niekto s rýchlejšími prstami
:lol::lol:
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6 Odpovědi
- 5233 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ladous
-