TomHlach píše:
K tomu kormidlu...
No právě. Korveta má na pohled takovou konfiguraci nástaveb a zadní paluby, že přirozený a snadný přístup ke kormidlu neumožňuje. Sám bych si nevěděl rady, tedy by mě zajímalo, zda náhodou někdo nějaké šikovné řešení nevymyslel. Plně chápu, žes raději neriskoval a v zájmu kvalitního maketového vzhledu to udělal raději bez přístupu.
Ta kormidelní hřídel MP Jet se jeví dost robustní, pro loď velikosti a hmotnosti korvety zřejmě hodně předimenzované. Tady se zřejmě není nutno ničeho obávat. Pokud by mělo hrozit poškození, tak leda vlastní kormidelní ploutve. Ale zmiňuji jen jako teoretickou možnost, dosud jsem se s něčím takovým (u pomalejších lodí) nesetkal. Pro takový hypotetický případ by bylo šikovné moci ploutev vyměnit bez nutnosti rozebírání celku.
Páka na imbus je pro možnost rozebrání šikovná (sám používám), ale zase riziko nechtěného uvolnění. Čehož se osobně obávám více, než zmíněného poškození kormidla a tedy jsem leckdy pro jistotu pojišťoval zakápnutím. Na malých lodičkách, kde jsou kormidelní hřídele příliš tenké pro imbusové páky, jsem to řešil pákami z plechu přilepenými napevno epoxidem. Přičemž doufám, že to nikdy nebudu muset rozebírat, jinak by to byl veliký problém (snad by šlo nějak šikovně epoxid nahřát, aby povolil).
Jinak v případě trvalého zakrytí kormidlení páky, bych si dal obzvlášť pozor na správné provedení mechaniky, aby se minimalizovalo riziko vzpříčení (viz. jak se tu již diskutovalo). To by zřejmě mohlo být ze všech uvedených rizik to nejpravděpodobnější.
S motorem těžko říct, záleží o kterou variantu 500 jde. U rychlejších motorů se obecně převodovkou nic nezkazí, mělo by to být pro motor i baterky šetrnější. Ještě záleží na šroubu. Mám za to, žes tam chtěl dát maketový mosazný? Nevýhoda převodovek je samozřejmě hlučnost. Sám mám neblahou zkušenost z Musaši, ale MP Jet by mohla být příznivější, uvidíš. Jistě není jen jedno správné řešení, ale vše má své plusy i minusy. Bohužel jsem učinil zkušenost, že ani motor napřímo není sám o sobě zárukou tichého pohonu. Vysokootáčkové motory různě bzučí a kvílí což rezonance trupu (plastové jsou v tomto zřejmě nejhorší) zesiluje stejně jako rachocení převodovek. Jedině nízkootáčkové motory představují dostatečně klidný pohon.
Co jsem však pochytil, někteří naopak hluk převodovky vítají. Tuším na soutěžích, při manévrování v doku, že se pozná po sluchu, zda se šroub točí, nebo co.
Trup vybarvený uvnitř jistě vypadá estetičtěji, takže proč ne. Nemá to rovněž plus při soutěžích? Jako že rozhodčí hodnotí pozitivněji model, co vypadá hezky uvnitř a nemá tam všelijaký bordel?