Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Z letadel na lodě-pár dotazů
Re: Z letadel na lodě-pár dotazů
Tak to je težký ..každej o tech prykyřicich řiká neco jinyho
Zase tu LH 145 jen tak neseženu v bežným obchodě ne? a objednavat na dobirku se mi moc nechce.... jinak tady nejaky ty fota http://mysak949.galerie.cz/5588438-krie ... e#83988081
Trubka píše:Tak to je težký ..každej o tech prykyřicich řiká neco jinyhoZase tu LH 145 jen tak neseženu v bežným obchodě ne? a objednavat na dobirku se mi moc nechce.... jinak tady nejaky ty fota http://mysak949.galerie.cz/5588438-krie ... e#83988081
Co se týká Epoxy1200 tak tady říkají všichni to samé. Je to lepidlo a ne laminavicí pryskyřice (tzn. je hustá a tak špatně sytí tkaninu, proto je jí potřeba použít více než laminovací = je to dražší, težší a navíc nezískáš nic na pevnosti, protože tu dělá tkanina a nikoliv množství pryskyřice, spíš naopak, čím více pryskyřice, tím hůř.
Říkáš, že nemůžeš sehnat tkaninu pod 350g/m2. To je normální, v drogériích to kupují max lidé na opravu kajaků včetně toho EPOXY1200 protože potřebují ZALEPITdíry a nikoliv znovu laminovat. Lehčí tkaniny seženeš max v modelářských obchodech kde seženeš i tu laminovací pryskyřici.
A teďk zkusíme trochu počty:
tvoje epoxy1200 stojí cca 120Kč za 400g, tzn. 300Kč za 1kg
pokud vezmu LH145 od Havla jak ti tu nabízeli tak stojí 199Kč za 1kg, tužidlo k ní (H10) které se míchá v poměru 100:50 stojí za 0,5kg 207Kč. Aby jsi dostal celkový objem 1kg jako u toho epoxy1200 tak to je 2/3kg lamina a 1/3kg tužidla, takže cena za 1kg celkem je 270Kč. Což je méně než tvá epoxy 1200.
Když vezmu v úvahu spotřebu epoxy 1200 na laminaci a spotřebu LH145 (koupil jsem kilo a už jsem s ním dělal 3 lodě a pořád mám)
Navíc zde můžeš koupit jakoukoliv tkaninu a tak poštovné nevyjde vůbec špatně. Navíc to máš bez obíhání obchodů do 5 dnů doma.

NeJaToD team
- Pepa Darvaš
Bez dobírky se neobejdeš, leda by Ti to poslal nějakej laminář gratis.
Nevím jestli to je reakce na mě, nebo ne.Pepa Darvaš píše:Bez dobírky se neobejdeš, leda by Ti to poslal nějakej laminář gratis.
Jak jsem psal tak poštovné bude platit, ale co jsem koukal do ceníku tak je to otázka cca 100Kč.
Když si spočte, že stejný objem pryskyřice a tvrdidla vyjde o cca 30Kč levněji, tak přeplatí o cca 70 Kč. Nevím odkud je, ale pokud bych vzal jen Prahu, tak bez tramvajenky jedna jízda MHD tam a jedna zpět vyjde na 64Kč. Takže je to téměř to samé. Navíc to dostane bez běhání až do domu (oni se na poště nějak probudili a začali vozit balíky odpoledne...)
Může k tomu přidat i tu tkaninu co shání, takže stejně by ho nějaká cesta po modelářských prodejnách a hledání neminulo...

NeJaToD team
ja jsem od Havla obědnal telefonicky zboží ve 12 hodin a druhý den ve 14 hodin jsem to měl doma kurýrem a nebylo to tak drahé z pozdravem Dada
- Pepa Darvaš
Reakce je na dotazovaného, kde píše, že se mu na dobírku nechce objednávat.
té jeho poznámky jsem si nevšiml. omlouvám se...Pepa Darvaš píše:Reakce je na dotazovaného, kde píše, že se mu na dobírku nechce objednávat.
nicméně mi tam v původním příspěvku vypadl kus odstavce s poštovným a spotřebou pro laminaci, tak jsem to aspoň dopsal

NeJaToD team
Trubka:
Znovu doporučuju projít historii zdejších diskuzí. Laminování je zdejším evergreenem a informací o něm se zde v průběhu let sešlo nespočet. Je tu přímo sekce zaměřená na laminování, plus řada témat v sekci Stavba modelu (a snad i jinde), jen si dát tu práci. Pokud to ovšem podstoupíš, budeš mít rozhodně větší jasno, vyvaruješ se začátečnických chyb a nebudeš muset pokládat základní dotazy, na které se zde už málokomu chce detailně odpovídat.
Znovu doporučuju projít historii zdejších diskuzí. Laminování je zdejším evergreenem a informací o něm se zde v průběhu let sešlo nespočet. Je tu přímo sekce zaměřená na laminování, plus řada témat v sekci Stavba modelu (a snad i jinde), jen si dát tu práci. Pokud to ovšem podstoupíš, budeš mít rozhodně větší jasno, vyvaruješ se začátečnických chyb a nebudeš muset pokládat základní dotazy, na které se zde už málokomu chce detailně odpovídat.
Tak jsem nakonec podlehl a obědnal na pul s kamaradem zde doporučovanou pryskyřici od Havla...včera jsem začal a jde to tim opravdu krásně
Zitra se vrhnu na druhou vrstvu... Ještě bych se zeptal na baterie...někde na začatku jste mi doporučovali 2 olověne 5ooo mAh .Snažím se je najít někde na netu v obchodě,ale pořadně si nevím rady..poradí někdo prosím? 
nevím jestli potřebuju 12 V bebo 6 V ... tento regulator bych chtel v lodi mít http://www.rcmodelymipa.cz/sqcindex.php ... ator-p6887
- Pepa Darvaš
No je dobře, že ses nechal přesvědčit, jen malá otázka:Proč jsi udělal jen jednu vrstvu ?Když laminuješ, udělej všechny vrstvy najednou.Tři, čtyři, to je jedno a nech to vytvrdnout do druhýho dne a můžeš brousit.Jen to nech v teple.
JSem to pochopil tak že udělam jednu.obrousim,druhou obrousim a takhle až do konce..
S těma bateriema nikdo neví? co třeba dvakrat toto ? http://www.rcshop.eu/oloveny-akumulator ... 13310.html
- petr hájek
Tak takhle laminuji já (pokud laminuji osobně) a dělám to pro mnohem menší nerovnosti výsledného laminátu, je to sice zdlouhavější , ale šetří to nervy , tmel a kotouče do flexy při závěrečném vyhlazování trupů.Trubka píše:JSem to pochopil tak že udělam jednu.obrousim,druhou obrousim a takhle až do konce..
A spojení vrstev pri obroušeném povrchu jednotlivých vrstviček je bezproblémové.......
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Taky laminuju vrstvy postupně a po každé vrstvě přebrušuju.
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
Ahoj
Já bych osobně šel do 12V ale i na 6V lze jezdit. Hlavně bych ale přidal trochu Ah a podívej se třeba tady http://www.gme.cz/pb-akumulatory/oloven ... -p540-297/ nebo tady http://www.gme.cz/pb-akumulatory/oloven ... -p540-299/ nebo http://www.gme.cz/pb-akumulatory/oloven ... -p540-052/ ten brouček co ho stavíš to v pohodě uveze a můžeš v pohodě plout celé odpoledne
Já bych osobně šel do 12V ale i na 6V lze jezdit. Hlavně bych ale přidal trochu Ah a podívej se třeba tady http://www.gme.cz/pb-akumulatory/oloven ... -p540-297/ nebo tady http://www.gme.cz/pb-akumulatory/oloven ... -p540-299/ nebo http://www.gme.cz/pb-akumulatory/oloven ... -p540-052/ ten brouček co ho stavíš to v pohodě uveze a můžeš v pohodě plout celé odpoledne
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Trubka:
Běžný a doporučovaný postup je odlaminovat vše najednou, ale někteří praktikují to postupné laminování po vrstvách a vyhovuje jim to. Sám jsem se na takový postup v minulosti též dotazoval portal/viewtopic.php?id=2161
Výběr baterek záleží na motorech (a vůbec koncepci pohonu), na požadované vytrvalosti, na vnitřních dispozicích modelu atd. Pokud použiješ 400 na přímo, vzal bych raději 6V, vyšší napětí by už motory zřejmě nadměrně přetěžovalo (400 7,2V určitě, 400 12V by to snad ještě přežily, ale raději je moc netrápit). Při použití převodovky by už 12V napájení šlo použít bezpečně, alespoň v případě 400 12V (400 7,2V bych tím radši netrápil ani s převody). Kapacita lépe větší (možnost delšího ježdění a větší baterky snesou větší odběrový proud), ale praktické limity jsou dány hmotností, rozměry (aby se baterky do modelu vešly a model je uvezl) a případně cenou. Rozměry si prověř podle plánů případně na postaveném trupu. Hmotnost zkontroluj s ohledem na teoreticky vypočtený či prakticky zjištěný výtlak. Hranaté gelovky sice nejsou uvnitř lodě tak skladné jako válcové NiXX a objemnější než LiXX, ale existují různé velkosti a tvary a pro lepší skladnost lze paralelně zapojit několik menších místo jedné velké. Otázka zda si připlatit za značkovou či šetřit na noname. Doma mám oboje a zatím mi slouží řadu let (8 a 5), ovšem horší kondice daná stárnutím je v obou případech znát.
Běžný a doporučovaný postup je odlaminovat vše najednou, ale někteří praktikují to postupné laminování po vrstvách a vyhovuje jim to. Sám jsem se na takový postup v minulosti též dotazoval portal/viewtopic.php?id=2161
Výběr baterek záleží na motorech (a vůbec koncepci pohonu), na požadované vytrvalosti, na vnitřních dispozicích modelu atd. Pokud použiješ 400 na přímo, vzal bych raději 6V, vyšší napětí by už motory zřejmě nadměrně přetěžovalo (400 7,2V určitě, 400 12V by to snad ještě přežily, ale raději je moc netrápit). Při použití převodovky by už 12V napájení šlo použít bezpečně, alespoň v případě 400 12V (400 7,2V bych tím radši netrápil ani s převody). Kapacita lépe větší (možnost delšího ježdění a větší baterky snesou větší odběrový proud), ale praktické limity jsou dány hmotností, rozměry (aby se baterky do modelu vešly a model je uvezl) a případně cenou. Rozměry si prověř podle plánů případně na postaveném trupu. Hmotnost zkontroluj s ohledem na teoreticky vypočtený či prakticky zjištěný výtlak. Hranaté gelovky sice nejsou uvnitř lodě tak skladné jako válcové NiXX a objemnější než LiXX, ale existují různé velkosti a tvary a pro lepší skladnost lze paralelně zapojit několik menších místo jedné velké. Otázka zda si připlatit za značkovou či šetřit na noname. Doma mám oboje a zatím mi slouží řadu let (8 a 5), ovšem horší kondice daná stárnutím je v obou případech znát.
Těch 12V zaručí k danému reglu že náhodou při razantním přidání plynu nevypne,( neznám udávaný regl který chceš použít a nevím zda jde nastavit programátorem). Většinou se počítá na napájení Lixx nebo NiMh to znamená cca 7,2V. Že spálíš motor,toho bych se neobával s tímto modelem stejně nepojedeš na plný plyn a mám vyskoušeno že při napajení 12V, motory Speed 400 / 7,2V pracují naprosto v pohodě již třetí rok.
Oukej díky za nápady ..neco z toho zase sesmolim .Ty motory mam v planu 3x 4OO , 7,2V .tak snad s tím problem nebude.
Takže se nemusím obávat že bych motor Speed 500/7,2V spálil když tam dám lipol 11,2V?Nalim píše:Těch 12V zaručí k danému reglu že náhodou při razantním přidání plynu nevypne,( neznám udávaný regl který chceš použít a nevím zda jde nastavit programátorem). Většinou se počítá na napájení Lixx nebo NiMh to znamená cca 7,2V. Že spálíš motor,toho bych se neobával s tímto modelem stejně nepojedeš na plný plyn a mám vyskoušeno že při napajení 12V, motory Speed 400 / 7,2V pracují naprosto v pohodě již třetí rok.
No, nechci zpochybňovat tvrzení Nalima, kombinace Speed 400/7,2V může fungovat, ale pro někoho, kdo se ptá na základní věci bych to moc nedoporučoval. Stačí dát moc těžké šrouby nebo blbě uložit hřídele aby dřely, moc vazelíny... a upečeš je hned.bohoš píše:Takže se nemusím obávat že bych motor Speed 500/7,2V spálil když tam dám lipol 11,2V?Nalim píše:Těch 12V zaručí k danému reglu že náhodou při razantním přidání plynu nevypne,( neznám udávaný regl který chceš použít a nevím zda jde nastavit programátorem). Většinou se počítá na napájení Lixx nebo NiMh to znamená cca 7,2V. Že spálíš motor,toho bych se neobával s tímto modelem stejně nepojedeš na plný plyn a mám vyskoušeno že při napajení 12V, motory Speed 400 / 7,2V pracují naprosto v pohodě již třetí rok.
Proste fungovat to v některých kombinacích může ale je dost velká šance že to fungovat nebude.... raději bych použil buď motor na 12V k té baterce anebo 7.2V baterku (6-7 článek Nixx nebo 2článek LiPol).
Zpochybňuj a opravuj! Máš praxi v modelaření podstatně delší. Předpokládám že použije kompakty hřídele ( ty snad ani nejdou uložit špatně) a že použije šrouby co jsem psal na začátku vlákna 25-30mm (maketově 26mm) není však nic lehčího než případně koupit 12V motory
a ty 7,2V prodat nebo schovat na jiný model.
Doplnění: "kombinace Speed 400/7,2V může fungovat" vypadlo mi tam " ...a baterka 12V...". to pro úplnost.
- i kompakty jdou uložit blbě.
ne sice tak naprosto blbě, jak to jde u běžné hřídele ale problém jde vyrobit. Zažil jsem trčící šroubek spojky, křivou spojku, nulovou axiální vůli až předepnutí, napadá mě nacpání moc husté vazelíny do pouzdra, atd. Za normálních podmínek nic tragického ale při tom přetížení to už vadit může podstatně víc.
jak jsem psal - Ty víš na co si dát pozor aby to fungovalo, já to vím, a spousta dalších. Ale nejsem si tím už tak jist u tazatele.
OT: kdysi jinde jsem jisté osobě doporučil napřímo 400/7.2V+6tičlánek + 30-35šroub Graupner protože pořád šla diskuze o převodovkách... po čase mě nařknul že jsem mu poradil naprosté blbosi, že spálil motor a kdesi cosi.... po diskuzi vyšlo najevo, že doma měl 400/6V, baterku 7-článek a šroub dal 40mm Modelu.... Takže jsem v radách začátečníkům velmi opatrný protože nevíš jak si radu zmodifikují ať už z vlastní blbosti (co mi tu kdo bude radit..) nebo z neznalosti.
- i kompakty jdou uložit blbě.
jak jsem psal - Ty víš na co si dát pozor aby to fungovalo, já to vím, a spousta dalších. Ale nejsem si tím už tak jist u tazatele.
OT: kdysi jinde jsem jisté osobě doporučil napřímo 400/7.2V+6tičlánek + 30-35šroub Graupner protože pořád šla diskuze o převodovkách... po čase mě nařknul že jsem mu poradil naprosté blbosi, že spálil motor a kdesi cosi.... po diskuzi vyšlo najevo, že doma měl 400/6V, baterku 7-článek a šroub dal 40mm Modelu.... Takže jsem v radách začátečníkům velmi opatrný protože nevíš jak si radu zmodifikují ať už z vlastní blbosti (co mi tu kdo bude radit..) nebo z neznalosti.
Už kdysi jsem psal ohledně motorů, proč ne 400 k podobné lodi, dostal jsem na toto téma do nosu, ale nedá mi to.
Jsou tady hnány 400 do otáček - přetěžovány. Lehké zdroje, musí použít zátěž.
Je uvažováno s motory 400/7,2V, 4A, 16400ot./min.
Použil bych jako zdroje : pro pohon 6V gel. olovo 6V 12Ah hmotnost 2,05 kg ..413,- Kč. Nižší napětí= nižší otáčky. 6V 5Ah hmotnost 0,86 kg ..170,-Kč pro RC, osvětlení a pomocné obvody, kde nehrozí nárazový vysoký odběr ampér.
Baterie: www.shop-online.cz
Šrouby do 30mm.
Nebo různou sestavou ol.baterií, např. : 2 sad paralelně propojených 2 ks 5Ah baterií dostane zdroje 2 x 6V 10 Ah = prakticky " týdenímu " pobytu u vody bez nabíjení.
Dají se použít, pokud by to hmotnostně a prostorově vyšlo, jako zátěž, ať se nevozí prázdné olovo.
Ať Vaše lodě plují
Jsou tady hnány 400 do otáček - přetěžovány. Lehké zdroje, musí použít zátěž.
Je uvažováno s motory 400/7,2V, 4A, 16400ot./min.
Použil bych jako zdroje : pro pohon 6V gel. olovo 6V 12Ah hmotnost 2,05 kg ..413,- Kč. Nižší napětí= nižší otáčky. 6V 5Ah hmotnost 0,86 kg ..170,-Kč pro RC, osvětlení a pomocné obvody, kde nehrozí nárazový vysoký odběr ampér.
Baterie: www.shop-online.cz
Šrouby do 30mm.
Nebo různou sestavou ol.baterií, např. : 2 sad paralelně propojených 2 ks 5Ah baterií dostane zdroje 2 x 6V 10 Ah = prakticky " týdenímu " pobytu u vody bez nabíjení.
Dají se použít, pokud by to hmotnostně a prostorově vyšlo, jako zátěž, ať se nevozí prázdné olovo.
Ať Vaše lodě plují
Tak jsem zase zpet...pomalu se přibližuju k dokončení,takže další otazka se týká závaží...Předpokládam že vystojená hotova lod bude vážit do 5 Kg .Jenže na správný ponor potřebuju cca 10,5 Kg..Kde vzít těch 5 kg?.Nějaké olověné závaží,nebo co používate vy a kde se to dá sehnat ?Na nic tak těžkýho a ne moc velkýho jsem zatim nenarazil.Lepší by bylo rozdělit na nekolik kusu aby se dalo hýbat s težištěm a rozložit vahu po celé lodi. Díky
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek