Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Rychlík trochu jinak a RC kluzák Kolibri - staví T.Vilcsek

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
PetrL3

Re: Rychlík trochu jinak a RC kluzák Kolibri - staví T.Vilcsek

Příspěvek od PetrL3 »

Pokud je anténa uvnitř ponorky, není ve stiku s vodou. Nedochází k uzemění.
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Použil jsem lustrosvorky, protože nevím co tam nakonec dám za motor, baterky, regulátor. Místo regulátoru jsem udělal vypínač na mikroservo. Servo koupeno v Pvmodel.cz za 99,- Kč, tah 1 kg. Takže kilo za kilo, jak řekl prodavač. Baterky na fotce nejsou, ale mám k tomu NiCd 4,8 V.
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Obrázek

Na tento šroub to i ve vaně jenom jenom máchá vodu, nemá to žádný tah. Když jsem použil poloviční (s poloviční plochou listu) začalo to konečně tahat. Ale pořád to není ono.

Chtělo by to silnější motor i baterky.
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Obrázek

Takhle to vypadá celkově.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

"Vypadá to docela k světu", slovy klasika :).
Jen bych si dovolil jednu technickou připomínku. Asi bych měl strach o zaplavení trupu díky průchodu táhla ke kormidlu zrcadlem. Myslím, že by to chtělo nějakou průchodku - pokud se nepletu, někdo tu o tom již psal - nebo alespoň výrazně zmenšit ten otvor.
Jinak držím palce, ať se dílo celkově vydaří.
Zdenek
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Průchodku by to určitě chtělo. Velký šroub přes tu díru spolehlivě nalíval, malý ne. Nevím z čeho to vyrobit ani kde to koupit. Na internetových obchodech nenakupuju.
SH

Příspěvek od SH »

gumový vlnovec na bovden na horská kola.... v každém cykloobchodě.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Modelářské prodejny prodávají gumové manžety, pokud ji neseženeš, dělá se to tak, že skrz zrcadlo se dá trubička o průměru5-6 mm a venku se na tu trubičku a hřídel navlékne smršťovací bužírka a zataví se to.Chce to pak trošku rozhýbat.
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Včera jsem to byl odzkoušet. Zkusil jsem NiCd4,8V a potom ještě alkalická baterky 12V. Zkusil jsem 2 typy šroubů (oba dvoulisté). Jízda pokaždé strašná. Pro porovnání s videem stejné lodě z youtube se ta moje v plné jízdě rovnala rozjezdu těch jejich.
Mám ještě tento motor na 12V. Mám ho tam dát na zkoušku nebo je to beznadějné? Bez pořádného stříďáku to nepojede?

Obrázek

Obrázek
Kouťák

Příspěvek od Kouťák »

U hydra je provozní rozmezí otáček od 35 do 50 tis. což si myslím s klasickou plechovkou nedáš. stříďák tě asi nemine.
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Nehledej stříďák jako spásu. Na 4.8 to rychle nepojede. Musíš hledat vhodnou kombinaci ,baterky , motor šroub. Nejlepší by bylo se spojit s někým, kdo tutu kategorii jezdí soutěžně.(Pepa Dvořák) Nemá smysl vymýšlet vymyšlené.
No a votom to je! Zdraví Karlík.

Karlík 5. dubna 2013 zemřel. Čest jeho památce.
Pepa Darvaš

Víš Tome Tvůj problém je v tom, že neslyšíš a čteš mezi řádky.Nedáš si říci a zbytečně plýtváš svými silami.Také mám kolikrát chuť experimentovat, prostě udělat si to podle svého, jenže ono to nejde bez nějakých znalostí a zkušeností.Pak je opravdu lepší řídit se radami těch zkušenějších.Takže pokud nemáš chuť do stříďáku a lipolek, zkus Nimh a nebo Nicd a motor s nastavitelným čelem od autíčkářů s vyššími otáčkami 8.4 V.Nechal by se tam dát motor Speed BB 550 Competetion, nebo LRP, prostě něco jiného než obyčejná plechovka tj. řada 500 a 600 .Pak teprve můžeš řešit šroub a těžiště na kterém velice záleží.Jak jsem už psal, je to tříbodový kluzák tj. že jede na vzduchovém polštáři a dotýká se vody jen hranami plováků a šroubem.Do této jízdní pozice ho musíš dostat tahem a rychlostí motoru.Proto se ti to nedostalo do kluzu, nemáš dobrý motor a o baterkách ani nemluvím.Potřebuješ baterky ,které ze začátku pustí do motoru 30 A.Ty Tvý PC baterky bych nedal ani do makety jako přímačové.
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

Mám odzkoušenou kombinaci speed 600 + 3S LiPo s vodním chlazením. Ale pokud nemáš nic z toho doma, je lepší neplýtvat penězma a koupit rovnou stříďák. Ten se ti bude hodit v budoucnu i do jinýho modelu, pokud třeba zjistíš, že tento nemá dobrý vlastnosti. Kombo se dá sehnat za 1000 Kč, při troše štěstí. Lipol 3S 500-1000 Kč podle kapacity a proudový zatížitelnosti.
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

Ten speed 600 je samozřejmě 7,2V, aby mělo smysl ho tam dávat vzhledem k potřebnejm otáčkám.
Kouťák

Příspěvek od Kouťák »

přesně tak , zkus sehnat nějaké vhodné kombo. To pak můžeš využít i v jiném druhu rychlíku. Také jsem tak začínal. Jinak na začátek sis zvolil jednou z nějtěších lodí. Hydro je náročné na vyladění jak tu již někdo zmiňoval. Ale na druhou stranu je to dobře, další kategorie budou o to ehčí, ikdyž má každá své specifikum.
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Už mi to celé došlo. Musel bych koupit stříďák, regulátor, baterky, nabíječku. Takže od toho odcházám, vrazil jsem do toho okolo 100 Kč bez hřídele, který se dá vytáhnout. A je to taky hmotnostně těma NiMh přetížené.
Stříďák aspoň 500, regl 500, baterky 500 až 1000, nabíječka 1000 a více - to mi za to občasné poježdění nestojí.
Stavěl jsem to jenom proto abych něco stavěl a tak to dopadlo.
Raději vytáhnu serva a postavím větroně. Taky si nějakého udělejte, ať je nás víc.

Zdar plachtařům a pěkné Vánoce přeje
větroňář TV
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

Pokud nechceš utrácet, je lepší stavět rybářský lodičky a podobně. Nepotřebuješ nic drahýho, je fuk, jestli to popluje trošku víc nebo míň... Nebo malou plachetnici (otázka je, jak kvalitní serva jsou potřeba, ty taky něco stojí).

Připomenul si mi studentská léta, kdy jsem prodával v marketu počítače a přišli lidi, že chtěj nějaký počítač, ale že jim stačí co nejlevnější, že to je jen pro děti na hry. Vždycky jsem jim říkal, že to je právě to nejnáročnější na vybavení a tím pádem nejdražší.
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Milý PetřeL3,

je moc hezké, že mně umíš tak hezky zhodnotit. To, že do něčeho nechcu vrážet prachy je jenom moje věc a moje vlastní rozhodnutí. Na pojíždění mám doma loďiček dost, takže tuto nemusím vůbec dodělávat. Rozvážet návnadu pro ryby nemůžu, nemám pruty a rybářský lístek.
Mně se více než elektrika líbí parní strojky. Z toho důvodu bych ty prachy raději vrazil do nějaké stavebnice nebo hotového parního strojku než do výbavy na elektriku, která je u mě prakticky nulová (když vynechám tu nabíječku z Tesca). To, že jsem stavbu celkem pokazil vím, ale nevadí mi to.
Stavěl jsem to jenom z nudy a protože mám loďku z trupu od Pepy Darvaše pro tento rok hotovou. Fotky nedodám, protože se mi nechce.
Raději si ji zhodnotím sám.
Větroně budu stavět i tak, protože se mi sejde.
PetrL3

Příspěvek od PetrL3 »

Sem rád, že to bereš tak sportovně... Rozhodně netvrdím, že to není tvoje věc, ale když něco uvádíš na veřejné fórum, tak je normální, že k tomu někdo napíše názor.

Kdyby si rovnou napsal, co tam chceš dát za motor a napájení, jistě bys byl hned upozorněn na to, že budeš jízdou zklamanej. Toť vše.
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Je to tak, na veřejné forum by se hned tak něco dávat nemělo.
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Obrázek

Obrázek

Takže jsem se rozhodnul pro stavbu tohoto větroně ze staršího RC revue. Hlavním důvodem bylo křídlo z plné balsy, takže jednoduchá stavba. Rozpětí 1,054 m a délka 0,8 m.
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Částečně slepené křídlo a poslední díly křídla.

Obrázek

Obrázek
Pepa Darvaš

Doufám Tome, že ten kluzák nedopadne jako to hydro.Postavit model je umění, ale zajet, nebo zalítat model už vyžaduje dávku trpělivosti.Je škoda, že jsi odložil nedokončený model.Není to dobrý příklad pro ty mladý.
ASW 27

Příspěvek od ASW 27 »

zde je vysledek reality. Za 5 korun dostanes sumaka a housku, ale nenajis se. Taky sa 5 korun dostanes elektromotor, ale bude rychly ako zelva, kdyz bude v lodi. Tak prihod petku a aj rychlik bude lepsi. Staci cinska obezka
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Taky si nekdy rikam, jestli to foceni a psani mi jeste stoji za to. Myslim za tu´ztratu casu. Ale zase neci vyfotim a napisu, aspon se neco deje.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“