Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
MoNaKo - dotazy ke stavbě
Re: MoNaKo - dotazy ke stavbě
Zdravím
Omlouvám se, že jsem vlezl do cizího topicu, ale nechtělo se mi zakládat nový kvůli pár mích nesrovnalostem.
Chystám na moji druhou loď a to MoNaKo I...první byla jachta Alice není to nic moc, ale zdála se mi jednoduchá hlavně kvůli tomu že měla každý díl už nakreslený na plánu ( plány z monaka ), dělal jsem ji přes dva a půl roku a ještě teď ji dodělávám, protože v mém okolí není žádné modelářství, kde by měli nějak moc velký výběr pro lodní modeláře ( bydlím u Prostějova ) a proto jsem musel čekat až se naskytne nějaká příležitost k navštívení modelářství v cizím městě nebo modelářství v obci Šebrov, která se nachází blízko mé školy v Jedovnicích a druhý důvod byl, že jsem nastupoval na střední školu a nezbývalo mi moc času.
MoNaKo I jsem si vyrbal, protože to tady má postaveno hodně lidí a může mi snad někdo se stavbou poradit. Rozhodl jsem se, že ještě než začnu tak si lod nakreslím v programu SolidWorks, abych věděl jak budu postupovat, co přesně kam dát a z jakého materiálu dělat a jak to tak tady čtu tak bych poprosil o radu: mám doma baterku 7,2V 3000 šestičlánek, motorek 540 a chtěl bych dát do lodi tento motor s převodovkou a se zmíněnou baterku JE TO DOBRÁ KOMBINACE NEBO KOUPIT NOVOU BATERKU ČI MOTOREK?
MÁM ZVYŠOVAT ŽEBRA A ZVĚTŠOVAT VZDÁLENOSTI KDYŽ BATERKA VÁŽÍ 300g NA ŽEBRA POUŽIJI 3mm PŘEKLIŽKU, NA POTAH 2mm BALZU A CHTĚL BYCH LAMINOVAT?
CHTĚL BYCH POPROSIT O ROZMĚRY PŘEVODOVKY SPOLU S HŘÍDELEMY
JAKOU DÁT DO LODI ELEKTRONIKU A JAKÝ SI POŘÍDIT VYSÍLAČ? do první lodi jsem nacpal přijímač z rozbitého auta na dálkové ovládání a vysilač je také z něj, protože tomu moc nerozumím a toto řešení se mi zdálo nejjednodušší
CHTĚL BYCH SE ZEPTAT NALIMA PROTOŽE SE MI JEHO VÝROBA ZDÁ VELICE ČISTÁ A PŘESNÁ JESTLI MÁ TAKÉ POTAŽENOU PALUBU TKANINOU NEBO NE, PROTOŽE SE MI ROHY ZDAJÍ PĚKNĚ OSTRÉ
to je prozatím vše v čem nemám jisto doufám že vás neodradí k odpovědím to že jsem ještě student a nemám žádnou praxi nebo toto moje dlouhé obkecávání :-)
za odpovědi předem děkuji
Omlouvám se, že jsem vlezl do cizího topicu, ale nechtělo se mi zakládat nový kvůli pár mích nesrovnalostem.
Chystám na moji druhou loď a to MoNaKo I...první byla jachta Alice není to nic moc, ale zdála se mi jednoduchá hlavně kvůli tomu že měla každý díl už nakreslený na plánu ( plány z monaka ), dělal jsem ji přes dva a půl roku a ještě teď ji dodělávám, protože v mém okolí není žádné modelářství, kde by měli nějak moc velký výběr pro lodní modeláře ( bydlím u Prostějova ) a proto jsem musel čekat až se naskytne nějaká příležitost k navštívení modelářství v cizím městě nebo modelářství v obci Šebrov, která se nachází blízko mé školy v Jedovnicích a druhý důvod byl, že jsem nastupoval na střední školu a nezbývalo mi moc času.
MoNaKo I jsem si vyrbal, protože to tady má postaveno hodně lidí a může mi snad někdo se stavbou poradit. Rozhodl jsem se, že ještě než začnu tak si lod nakreslím v programu SolidWorks, abych věděl jak budu postupovat, co přesně kam dát a z jakého materiálu dělat a jak to tak tady čtu tak bych poprosil o radu: mám doma baterku 7,2V 3000 šestičlánek, motorek 540 a chtěl bych dát do lodi tento motor s převodovkou a se zmíněnou baterku JE TO DOBRÁ KOMBINACE NEBO KOUPIT NOVOU BATERKU ČI MOTOREK?
MÁM ZVYŠOVAT ŽEBRA A ZVĚTŠOVAT VZDÁLENOSTI KDYŽ BATERKA VÁŽÍ 300g NA ŽEBRA POUŽIJI 3mm PŘEKLIŽKU, NA POTAH 2mm BALZU A CHTĚL BYCH LAMINOVAT?
CHTĚL BYCH POPROSIT O ROZMĚRY PŘEVODOVKY SPOLU S HŘÍDELEMY
JAKOU DÁT DO LODI ELEKTRONIKU A JAKÝ SI POŘÍDIT VYSÍLAČ? do první lodi jsem nacpal přijímač z rozbitého auta na dálkové ovládání a vysilač je také z něj, protože tomu moc nerozumím a toto řešení se mi zdálo nejjednodušší
CHTĚL BYCH SE ZEPTAT NALIMA PROTOŽE SE MI JEHO VÝROBA ZDÁ VELICE ČISTÁ A PŘESNÁ JESTLI MÁ TAKÉ POTAŽENOU PALUBU TKANINOU NEBO NE, PROTOŽE SE MI ROHY ZDAJÍ PĚKNĚ OSTRÉ
to je prozatím vše v čem nemám jisto doufám že vás neodradí k odpovědím to že jsem ještě student a nemám žádnou praxi nebo toto moje dlouhé obkecávání :-)
za odpovědi předem děkuji
Ahoj píšeš že jsi od Prostějove tak by možná bylo výhodné přijet tuto soboto 19.7.08 na Splaviska MoNaKo tam bude určitě nejen moje ale určitě i další .Pokud si vezmeš poznámkový blok tak ho určitě využiješTomason píše:Zdravím
Chystám na moji druhou loď a to MoNaKo I.....................................( bydlím u Prostějova ) ................................. může mi snad někdo se stavbou poradit. ............................ děkuji
PS:palubu mám z letecké 1,5mm překližky žebra podle Nexe pouze vzdálenost větší
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
baterka je dobrá, používám stejnou, motor se mi zdá zbytečně silný, stačí 400, ale pokud chceš můžeš ho použít téžTomason píše:Zdravím
mám doma baterku 7,2V 3000 šestičlánek, motorek 540 a chtěl bych dát do lodi tento motor s převodovkou a se zmíněnou baterku JE TO DOBRÁ KOMBINACE NEBO KOUPIT NOVOU BATERKU ČI MOTOREK?
URČITĚ. Motor 540 je těžší než 400 a navíc budeš laminovat a používat překližku. Zvyš třochu žebra (cca 10-15mm) zvyš rozestupy mezi žebry (tak aby max délka lodi vyšla pod 70cm) a co bych hlavně doporučoval žebra rozšířit aspoň o 15mm (zlepší se stabilita lodi, nástavba je docela vysoká a loď má sklon k výraznému naklánění.Tomason píše:MÁM ZVYŠOVAT ŽEBRA A ZVĚTŠOVAT VZDÁLENOSTI KDYŽ BATERKA VÁŽÍ 300g NA ŽEBRA POUŽIJI 3mm PŘEKLIŽKU, NA POTAH 2mm BALZU A CHTĚL BYCH LAMINOVAT?
Nevím jestli myslíš převodovku nebo rozvodovky (rozvádí z jednoho motoru a 2 šrouby) protože dále píšeš o hřídelích. Pokud budeš stavět jedno šroubé tak délku hřídele zvol podle svého nákrasu a rozměr převodovky nalezneš v inet. obchodech. Pokud chceš 2 šrouby a použít rozvodovku dělanou na MoNaKo I. (doporučuji) tak rozteč hřídelí je tuším 88mm, délku si nepamatuji. Ale je dělaná na motor Speed 400 (otvory pro přišroubování motoru atd.) musel by jsi kontaktovat admirál shop aby ti ji upravil na motor 540 nebo koupit s rozvodovkou motor Speed 400...Tomason píše:CHTĚL BYCH POPROSIT O ROZMĚRY PŘEVODOVKY SPOLU S HŘÍDELEMY
Elektronika stačí obyčejná, ovládat budeš kormidla, motor, max světla... + nějaké další věci. Z hraček nedoporučuji protože většinou jedou na 27 MHz kde dochází k velkém rušení. Takže vysílač 40MHz, nějaký 4 kanál nebo s výhledem na další lodě můžeš koupit lepší vysílač. Osobně jsem ji do začátku koupil 6kanál Hitec Optic 6 a stačí... podle vysílače koupit přijjímač. Regulátor podle motoru, na 400 stačí dsys 10A nebo s rezervou 20A (rozdíl v ceně není tak velký) na 540 asi něco silnějšího 20A nebo 30A (nevím jaký má výkon). Servo sttačí základní (dle rozměrů, které se ti vejdou)Tomason píše:JAKOU DÁT DO LODI ELEKTRONIKU A JAKÝ SI POŘÍDIT VYSÍLAČ? do první lodi jsem nacpal přijímač z rozbitého auta na dálkové ovládání a vysilač je také z něj, protože tomu moc nerozumím a toto řešení se mi zdálo nejjednodušší
Pokud budeš dělat palubu balsou (stačí max 2mm tak olaminuj i s lodí a přelaminuj i lem kolem vstupu do podpalubí... Poté stav nástavby podle tohoto lemu aby se ti tam nedostala voda. Lem doporučuji min 10mm spíš 15-20 a nástavbu dobře napasovat kolem...Tomason píše:CHTĚL BYCH SE ZEPTAT NALIMA PROTOŽE SE MI JEHO VÝROBA ZDÁ VELICE ČISTÁ A PŘESNÁ JESTLI MÁ TAKÉ POTAŽENOU PALUBU TKANINOU NEBO NE, PROTOŽE SE MI ROHY ZDAJÍ PĚKNĚ OSTRÉ
Jinak doufám, že se s postupem stavby pochlubíš (ve vlastním vlákně, kde se ti bude moct i případně poradit) i s obrázky a doufám, že brzo vypluješ na vodu a prijedeš na nějakou akci...

NeJaToD team
mockrát vám děkuji
se setkáním do vidím špatně mám už něco v plánu, ale pokusím se to stihnout:-)
Z Prostějova jsem já a Pavel Šťastný. Nejbližší (a dobrý) obchod je Satrie v Olomouci.Tomason píše:mockrát vám děkuji
Vůbec nejbližší, ale drahý a špatně zásobený je modelář v Intersparu.
Radek
Co říkáte na vzdálenosti žeber? jsou vyšší o 10mm a širší o 15mm

nakres vypada pekne... pokud správně čtu ta čísla tak mi délka vychází 585mm + něco na špici (počítám tak 50mm) takže celková délka mi vychází 635mm. to je stejná rozteč jako původní? (už si to přesně nepamatuji). pokud ano, klidně by jsi to mohl ještě o kousek protáhnout tak na 680mm celkové délky.Tomason píše:Co říkáte na vzdálenosti žeber? jsou vyšší o 10mm a širší o 15mm
http://img0.imgup.eu/MoNaKo_i_3d.jpg
Možná bych je ještě o 5mm zvýšil.
A založ si své vlákno a pokračuj v něm ať vidíme jak stavíš

NeJaToD team
Přemýšlím jak co nejjednodušejí trup balsou potahnout. Boky, rovné plochy na dně jsou jasné, ale jak na dno přídě. Než tam nějak ohýbat kusy balzy tak uvažuju nad tím, nařezat si z balzy proužky a příď + možná i zakřivení dna na zádí s nima "oplaňkovat". Co na to zkušenější? Jeví se mi to jako nejjednodušší postup Ale možná jsem vedle.
A taky přemýšlím čím potah na trup lepit. Někde tady byl návrh na 1200, ale to mi příjde docela zdlouhavé. Vzhledem k tomu, že trup pak bude olaminovaný, nestačil by kanagom nebo nějaké jiné rychleji schnoucí lepidlo?
A taky přemýšlím čím potah na trup lepit. Někde tady byl návrh na 1200, ale to mi příjde docela zdlouhavé. Vzhledem k tomu, že trup pak bude olaminovaný, nestačil by kanagom nebo nějaké jiné rychleji schnoucí lepidlo?
- petr hájek
balzu lep vteřiňákem jde to pěkně rychle a ani těch ohybů se s ním nemusíš bát , netřeba drahý vteřiňák stačí i ten za 5,- ze samošky
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
můžeš to lepit i purexem. dá ti trochu více času na spasování než vteřiňák (cca 5 minut) a drží taky dobře...

NeJaToD team
Prosím pomôžte mi... Nejde mi to zobraziť... Môžete mi to poslať na mspiderv@gmail.com prosím?:/ Vopred ďakujemKeba píše:Doposud nepublikovaný pokus o "plán" na MoNaKo I.
Berte to spíše jako neumělou orientační kresbu - jsou v tom nepřesnosti.
portal/_Plans/MonakoI/list_1.jpg
portal/_Plans/MonakoI/list_2.jpg
Odkazy na "plán" už zase fungují.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
http://www.tugtowing.cz
Ďakujem
Naposledy upravil(a) Ľuboš dne úte srp 05, 2008 16:42, celkem upraveno 1 x.
Myslíš 400 na 12, 6 alebo 7,4 V?Keba píše:Kdybych navrhoval MoNaKo I. dnes, tak bych udělal cca o 3cm širší a o 1,5cm vyšší trup, trochu jinak tvaroval dno a to celé osadil dvěma motory řady 400 popř. 500, napřímo se šrouby o průměru cca 40mm. Kdyby byl model určený pro TT (jako že u mě ano), tak bych přidal ještě příčný pohon a funkční naviják pro oba způsoby uvázání k vleku (příď i záď).
V každém případě pokud má MoNaKo I. dva šrouby doporučuji vložit mezi šrouby kýlovou ploutev jako to má třeba Watergeus (u mě alias MoNaKo II.)
Ahoj já mám 400/7.2v při napájení Pb aku 6V/5AhĽuboš píše:Myslíš 400 na 12, 6 alebo 7,4 V?Keba píše:Kdybych navrhoval MoNaKo I. dnes, tak bych udělal cca o 3cm širší a o 1,5cm vyšší trup, trochu jinak tvaroval dno a to celé osadil dvěma motory řady 400 popř. 500, napřímo se šrouby o průměru cca 40mm. Kdyby byl model určený pro TT (jako že u mě ano), tak bych přidal ještě příčný pohon a funkční naviják pro oba způsoby uvázání k vleku (příď i záď).
V každém případě pokud má MoNaKo I. dva šrouby doporučuji vložit mezi šrouby kýlovou ploutev jako to má třeba Watergeus (u mě alias MoNaKo II.)
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Tento problém ma zaujíma. Myslím priamo na tú Kebom navrhovanú kombináciu motor rady 400 prípadne 500 s 40 mm lodnou skrutkou na priamo. Teda napríklad klasický Spped 400 na 7,2V alebo iný druh motora rady 400 na iné napätie s nižšími otáčkami? Ďakujem.Nalim píše:Ahoj já mám 400/7.2v při napájení Pb aku 6V/5Ahjezdí dostatečně dlouho(mám ale jednomotorové a převodovku na dva šrouby)
Pokud chceš napřímo, tak bude lepší motor 400 12V a napájení 6V, protože bude dávat nižší otáčky (tuším).
Jinak já mám 400 7,2V a napájení buď 6V olovo nebo 7,2V šestičlánek NiMH s rozvodovkou na dva šrouby... a jsem spokojený. Jak ale říká Keba teď bych tam dal taky 2 motory
Jinak já mám 400 7,2V a napájení buď 6V olovo nebo 7,2V šestičlánek NiMH s rozvodovkou na dva šrouby... a jsem spokojený. Jak ale říká Keba teď bych tam dal taky 2 motory

NeJaToD team
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7 Odpovědi
- 11600 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od corvinus
-