Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
LAminování
Re: LAminování
Hňupe, musíš pořád provokovat?
- Pepa Darvaš
Já myslím ,že laminování s 1200 epoxidem je věcí každého z nás.Mám souseda ,krerý jezdí s autem starým čtyřicet let .Já za tu dobu co jsem se vedle něj natěhoval mám třetí nový auto.On má čtyřkvalt ,já pěti se servem ,dva airbagy ,el.okýnka ,vyhřívaný zadní okno ,el ,zrcátka,prostě pohodlí na které jsem si zvykl Jezdím hodně za rok kolem třiceti tisíc,on za rok max tři tisíce Km..Kdo se naučil dělat s 1200 ,nebude nic měnit.Já jsem zkoušel různé pryskyřice od 1200 ,110,polyester 109, epoxid 285 a naposledy LG700.Je to pánové pohodlí a hlavně jde o to ,jestli budete laminovat jednu loď do roka a nebo pět do měsíce. Kilo polyesteru mně přijde na 150 Kč,1200 kolem 230 ,- LG 700 stojí 360 ,- když zakoupím pět Kg i s poštovným.L285 je asi nejdražší ,te´d nevím kolik přesně ale určitě přes pět set Kč stát.
- Pepa Darvaš
myslím ,že jsme to již probírali a dohodli se na tom ,že na ty jeho provokace nebudeme reagovat ,nech ho ,on se umlátí sámGodric píše:Hňupe, musíš pořád provokovat?
-
Návštěvník
Proč ne vždyť vy se na různé příspěvky chováte stejně, jen v tochu jiném podání. Když někdo řekne "á"- tak hned se najdou lepší a "křičí" ,á, je blbost moje "bé" je to jediné, to jste ještě nepochopili , že to Vaše je to to samé jenom v jíné barvě? A proč hned zabíjet mouchu, jenom proto, že lítá?Godric píše:Hňupe, musíš pořád provokovat?
a pro Pepa Darvaš- zase je vše o penězích, ale ti bohatší to nepochopí, bohužel tak je to i s tím sousedem, myslíš, že kdyby měl na Ferari, že by si ho nekoupil?
Tak to je mi tě opravdu líto,já sice s PR 102M - nikdy nelaminoval ale L285 znám,každopádně barel bych od každé lamin.prysk. BRAL všema deseti - a ještě k tomu zadarmo ??? A kdyby to byla jen 1200 - nevadí !!Vymlouvat se na šílený míchací poměr je rovněž nesmysl!!SH píše:PS: dělal jsi už někdy s PR102M nebo L285? Mě by k laminování 1200kou nebo polyesterem ChS104 nedonutil nikdo, ani kdybych toho měl barel zadarmo.
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

S tím sycením a viskozitou máš pravdu - ale....Bořík píše:Další velká výhoda je ta malá viskozita - namíchat 1200 bez bublinek je mnohokrát obtížnější a zdlouhavější. Sycení tkaniny je také úplně o něčem jiném - je radost zapomenout na 1200.
Prostě na to laminování ( ne lepení ) je 1200 zastaralá a nepraktická záležitost. Ne, že by to nešlo, ale proč ?
Je to jak jet z Brna do Prahy koňským povozem ...
Myslím že skutečně nemá cenu dále rozvádět téma 1200 ANO/NE,je to asi skutečně volbou a přístupem každého z nás.Osobně se nestraním použití různých druhů lamin.pryskyřic ale zas na druhou stranu dělám s tím co je pro mne dostupné,a v nemalé míře rozhoduje i cena.A že moc peněz nemám - klidně se k tomu přiznám
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

pokud jde o cenu tak se nenech zmýlit, spotřeba laminovací pryskyřice je podstatně menší. Tim i vyšší pořizovavcí cena muže zanamenat usporu.
Zase diskuze je někde jinde, tak si dovolím ještě trochu odbočit.
K čemu je ta diskuze? Buď chci to, co dělám, dělat lépe a proto se ptám jiných jak to dělají abych se vyhnul drahým chybám. Ale to musím také být připraven přijmout názor odlišný od mého. Často tady, ale ještě častěji na jiných fórech vidím přístup, kdy dotazující se má nějakou představu, a když mu ji ostatní nepotvrdí, tak se čertí. Tak proč se ptá? Zabíjí čas svůj, čas odpovídajících, proč? A napsání svého názoru a zkušeností je provokace???
Ale zpět k laminování. Nejsem laminovací guru jako V.Sádlo ze SAVEXu, neživím se tím, a to, co tu tvrdím určitě není konec v laminovacích postupech a určitě již existuje nebo existovat bude něco lepšího. Ale zatím jsem na to nepřišel ani tu nikdo nic výrazně lepšího pro amatérské použití nenapsal. Proč si to myslím? Jednoduše proto, že jsem si těmi "super" postupy prošel. Bez olaminování, pak olaminovávání ChS1200, ChS104, gáza jako tkanina, sklo, druhy skla, celolaminátové trupy,...
Proč ne polyester ChS 104: smrdí, zdravotní závadnost, vysoká smrštitelnost při vytvrzení, krátká doba zpracovatelnosti,problematické lepení na polyester, "pocení" laminátu
Proč ne ChS1200 - pryskyřice primárně určená k lepení, vysoká vizkozita, při nepřesném namíchání vylučování tužidla, které narušuje dřevo, "stará" chemikálie z dob, kdy se zdravotními dopady nikdo nezabýval,
Proč PR102M (a jiné nové prysk.) - optimální doba zpracovatelnosti kolem 1h, vysoká vzlínavost díky které je možno dosáhnout vysokého plnění laminátu tkaninou (pevnost je dána hlavně tkaninami a ne pryskyřicí), je tixotropní takže je řídká vzlínavá ale nestéká ze svislých ploch, je možno využívat plniva jako je aerosil, mikrobalony, sekaná bavlna,... , podle tvrzení výrobce by měla být méně alergizující, je možno použít myslím že PR104 která je ještě méně škodlivá. Mísicí poměr, namodralý čirý nádech použitelný na malé okýnka, apod to už je jen třešinka na dortu.
Tímto na téma laminování končím. Kdo chce, ten si odpověď najde, kdo nechce nepochopí.
Jen ještě malý námět k zamyšlení:
Pořád se tu argumentuje cenou. Kolik pryskyřice ročně spotřebujete aby "úspora" byla znatelná? Já teď koupil za 2000Kč pryskyřice. Je toho tolik, co mi vydrží tak na 3 roky provozu kroužku nejen na laminování trupů, ale i na zalévání kýlů, kozlíků, odlévání doplňků,... na jednu loď odhadují tak za 100-150Kč pryskyřice. Kolik na tom ušetříte peněz? Kolik času času naopak promrskáte navíc? Je to úspora? Atd, atd...
K čemu je ta diskuze? Buď chci to, co dělám, dělat lépe a proto se ptám jiných jak to dělají abych se vyhnul drahým chybám. Ale to musím také být připraven přijmout názor odlišný od mého. Často tady, ale ještě častěji na jiných fórech vidím přístup, kdy dotazující se má nějakou představu, a když mu ji ostatní nepotvrdí, tak se čertí. Tak proč se ptá? Zabíjí čas svůj, čas odpovídajících, proč? A napsání svého názoru a zkušeností je provokace???
Ale zpět k laminování. Nejsem laminovací guru jako V.Sádlo ze SAVEXu, neživím se tím, a to, co tu tvrdím určitě není konec v laminovacích postupech a určitě již existuje nebo existovat bude něco lepšího. Ale zatím jsem na to nepřišel ani tu nikdo nic výrazně lepšího pro amatérské použití nenapsal. Proč si to myslím? Jednoduše proto, že jsem si těmi "super" postupy prošel. Bez olaminování, pak olaminovávání ChS1200, ChS104, gáza jako tkanina, sklo, druhy skla, celolaminátové trupy,...
Proč ne polyester ChS 104: smrdí, zdravotní závadnost, vysoká smrštitelnost při vytvrzení, krátká doba zpracovatelnosti,problematické lepení na polyester, "pocení" laminátu
Proč ne ChS1200 - pryskyřice primárně určená k lepení, vysoká vizkozita, při nepřesném namíchání vylučování tužidla, které narušuje dřevo, "stará" chemikálie z dob, kdy se zdravotními dopady nikdo nezabýval,
Proč PR102M (a jiné nové prysk.) - optimální doba zpracovatelnosti kolem 1h, vysoká vzlínavost díky které je možno dosáhnout vysokého plnění laminátu tkaninou (pevnost je dána hlavně tkaninami a ne pryskyřicí), je tixotropní takže je řídká vzlínavá ale nestéká ze svislých ploch, je možno využívat plniva jako je aerosil, mikrobalony, sekaná bavlna,... , podle tvrzení výrobce by měla být méně alergizující, je možno použít myslím že PR104 která je ještě méně škodlivá. Mísicí poměr, namodralý čirý nádech použitelný na malé okýnka, apod to už je jen třešinka na dortu.
Tímto na téma laminování končím. Kdo chce, ten si odpověď najde, kdo nechce nepochopí.
Pořád se tu argumentuje cenou. Kolik pryskyřice ročně spotřebujete aby "úspora" byla znatelná? Já teď koupil za 2000Kč pryskyřice. Je toho tolik, co mi vydrží tak na 3 roky provozu kroužku nejen na laminování trupů, ale i na zalévání kýlů, kozlíků, odlévání doplňků,... na jednu loď odhadují tak za 100-150Kč pryskyřice. Kolik na tom ušetříte peněz? Kolik času času naopak promrskáte navíc? Je to úspora? Atd, atd...
-
Návštěvník
a kde se dá koupit na jednu loď, když balení je po kile. a je pravděpodobné, že za tři roky zbytek vyhodíš. Kolik máš za ty peníze kilo? u havla by bylo 10 kg 1200 nebo 1505(řídká) tak kde je úspora.SH píše:Zase diskuze je někde jinde, tak si dovolím ještě trochu odbočit.
- Pepa Darvaš
Havel Ti prodá i půl kila
V některých modelářských prodejnách se dají sehnat laminovací pryskyřice v balení půl kila i menším.
Nevím jak Havelajiní prodejci,ale u "5M" (výrobce zmiňovaného Letoxitu PR102M) sedá domluvit jakékoliv množství. Problém je jen v dodávce,musí to jít zasilatelskou službou neboť slavná Česká pošta odmítá dopravovat chemikálie.
V modelářských prodejnách jsem viděl L285ku i v balení po 0.1L . Samozřejmě jednotková cena je u takových balení znatelně vyšší dána cenou obalu a prací spojenous plněním a... a... atd.
Proč bych měl vyhazovat pryskyřici po třech letech??? Zase teď mluvím o PR102 (u 285 to bude snad podobné) - pryskyřice může časem zkrystalizovat.Je to ale jev vratný bez vlivu na vlastnosti, stačí ji dát na radiátor do tepla a krystaly se opět rozpustí. Tužidlo rádo krystalizuje ale za přístupu vzduchu nebo nějakým podobným mechanizmem.Takže stačí z originálního balení si do sklínky s uzávěrem odlít množství které zpracujeme tak do 1/2 roku a je to v pohodě. V originálním balení pokud je dobře uzavřeno jsem se s krystalizací nesetkal.
V modelářských prodejnách jsem viděl L285ku i v balení po 0.1L . Samozřejmě jednotková cena je u takových balení znatelně vyšší dána cenou obalu a prací spojenous plněním a... a... atd.
Proč bych měl vyhazovat pryskyřici po třech letech??? Zase teď mluvím o PR102 (u 285 to bude snad podobné) - pryskyřice může časem zkrystalizovat.Je to ale jev vratný bez vlivu na vlastnosti, stačí ji dát na radiátor do tepla a krystaly se opět rozpustí. Tužidlo rádo krystalizuje ale za přístupu vzduchu nebo nějakým podobným mechanizmem.Takže stačí z originálního balení si do sklínky s uzávěrem odlít množství které zpracujeme tak do 1/2 roku a je to v pohodě. V originálním balení pokud je dobře uzavřeno jsem se s krystalizací nesetkal.
Cena za L 285 400 g za 540 Kč je pro mne nepřijatelná Dada
pryskyřice co používám se zve Araldit GY 764BD od http://www.skolil.cz
cena přiznivá spotřeba minimální.
L285 stoji cca 550,- za 0.5kg pryskyrice+0.25kg tuzidla.Dada píše:Cena za L 285 400 g za 540 Kč je pro mne nepřijatelná Dada
Navic L285 neni jedina dobra pryskyrice takovy Letoxit PR 102 400 + 160 g za 29,- to je oproti Epoxy1200 taky nebe a dudy.
Už běžte do PRYČ , kvůli takovým žabomyším problémům nechodím na DF. Dělejte to jak umíte a tím co máte doma a vyzkoušeno. Pak ale hlavně vemte ty necky a přijeďte je někam ukázat. Někdo modelaří, jiný vydělává. To už je zase mezi tím PC a židlí.
A ještě, pokud někdo někomu poradí, tak hned neřvěte že já to umím lepší a lepším materiálem.
A pro ty co se ptají. Pokud se zeptáte a někdo vám odpoví, tak to vemte nebo nevemte ale nepolemizujte. Buďte rádi, že je někdo ochoten dát radu.
Ivan
A ještě, pokud někdo někomu poradí, tak hned neřvěte že já to umím lepší a lepším materiálem.
A pro ty co se ptají. Pokud se zeptáte a někdo vám odpoví, tak to vemte nebo nevemte ale nepolemizujte. Buďte rádi, že je někdo ochoten dát radu.
Ivan
Ivan
Co jsem se nedávno ptal po pražských modelářských prodejnách, tak u Vaňoucha mají 0,5 kg L 285 za méně než 500 Kč. Osobně bych tu cenu ještě skousnul, ale především se mi nechce kupovat tak velké balení, 0,5 kg bych měl snad na 10 let.... Řešení může být když se víc lidí rozdělí o větší množství.Dada píše:Cena za L 285 400 g za 540 Kč je pro mne nepřijatelná Dada
Pravda, není to nejlevnější, ale L 285 je zbytečně drahá kvůli nějaké certifikaci, stejnou službu odvedou i jiné pryskyřice s obdobnými vlastnostmi a příznivější cenou. Některé tu jsou zmíněny a existuje jistě řada dalších, akorát mít přehled.
Ten jejich web už jsem dřív prohlížel, ale tu pryskyřici co uvádíš jsem tam neobjevil. Mohl bys prosím přesněji specifikovat, jak velké balení a za kolik se u nich dá sehnat?Ante píše:pryskyřice co používám se zve Araldit GY 764BD od http://www.skolil.cz
Jinak dík za tip. Plánoval jsem tam zajít, ale dřív než jsem se vypravil, objevil jsem v nabídce u Reicharda Letoxit PR 102 a objednal si to. Bohužel to zrovna nemají na skladě, a tak čekám než bude, doufám že v dohledné době :-(
Ak sa smiem spytat tych 29,- je v akej mene? Tatramodel to predava za 456 Sk!burdal1 píše:Navic L285 neni jedina dobra pryskyrice takovy Letoxit PR 102 400 + 160 g za 29,- to je oproti Epoxy1200 taky nebe a dudy.
To byl překlep, mělo být 290 Kč (cena u Reicharda v e-shopu)romank52 píše:Ak sa smiem spytat tych 29,- je v akej mene? Tatramodel to predava za 456 Sk!burdal1 píše:Navic L285 neni jedina dobra pryskyrice takovy Letoxit PR 102 400 + 160 g za 29,- to je oproti Epoxy1200 taky nebe a dudy.
množství 0,5kg odlevané + odpovídající množství tvrdidla + 2m tkaniny 80g 300KčPetrP píše:Ten jejich web už jsem dřív prohlížel, ale tu pryskyřici co uvádíš jsem tam neobjevil. Mohl bys prosím přesněji specifikovat, jak velké balení a za kolik se u nich dá sehnat?Ante píše:pryskyřice co používám se zve Araldit GY 764BD od http://www.skolil.cz
Jinak dík za tip. Plánoval jsem tam zajít, ale dřív než jsem se vypravil, objevil jsem v nabídce u Reicharda Letoxit PR 102 a objednal si to. Bohužel to zrovna nemají na skladě, a tak čekám než bude, doufám že v dohledné době :-(
na webu to nemají poslal jsme tam kolegu se zadáním na co to chci a tohle přinesl.
Určitě souhlasím, že hádky a osobní konfrontace na DF nepatří. Je sice psychologicky pochopitelné, že "každá liška chválí svůj ohon", ale určitě by to měl zůstat ve společensky přípustných mezích.ivankap píše:Už běžte do PRYČ , kvůli takovým žabomyším problémům nechodím na DF. Dělejte to jak umíte a tím co máte doma a vyzkoušeno. Pak ale hlavně vemte ty necky a přijeďte je někam ukázat. Někdo modelaří, jiný vydělává. To už je zase mezi tím PC a židlí.
Ivan
Osobně nemám příliš rád, když se dozvídám pouze pořád ty samé jednostranné informace. Nejlépe, když si můžu přečíst různé názory z různých pohledů, dovědět se o různých přednostech a nevýhodách a na základě toho všeho si udělat vlastní úsudek. Tak by měly DF fungovat.
Abych mohl něco ukázat, musím to napřed postavit. No a když má člověk obě ruce levé a k tomu se pojí nedostatek času a lenost, tak se staví blbě :-( Abych něco zvládnul postavit a aspoň trochu to vypadalo, tak si prostě musím nějak usnadnit život. Všechny stavební postupy a techniky nejsou pro každého. Kdo umí ten umí, kdo neumí.....
Ante: Dík za informaci.
Samozrejme preklep. Melo byt 290. Kdyz jsem to chtel opravit, tak mi stranky vzdy vytuhly.romank52 píše:Ak sa smiem spytat tych 29,- je v akej mene? Tatramodel to predava za 456 Sk!burdal1 píše:Navic L285 neni jedina dobra pryskyrice takovy Letoxit PR 102 400 + 160 g za 29,- to je oproti Epoxy1200 taky nebe a dudy.
Každý máme jiné finanční možnosti pro mne je nemožné zvednout zadek a jet se podívat do Polska na remorkér jakou má barvu tak používám nejlevnější prostředky na trhu na stavbu. s pozdravem Dada
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek