tady je to jazýčkové relé:Kruci!!!! Řekl bych BINGO jako BRNO !!!!! :shock: .
to, co je vidět kousek v levém horním rohu je vlastní relé (cívka) ze které byl ten zátav vykuchán.
tady je to jazýčkové relé:Kruci!!!! Řekl bych BINGO jako BRNO !!!!! :shock: .
Nevím jak ten vrtulníček, ale letadýlko od stejného výrobce - řekněme spíš ve stejné modelové úrovni má v sobě Li-Polku! A ženou ho motory, které vibrují v telefonu - údajně to tedy nevím jestli je pravda. Tu Li-Pol baterku z jednoho letadélka kolega vyndal, takže vím opravdu na 100%, že tam je...Kamarád si koupil na ModelHobby malý vrtulníček za 1000 Kč-spíše takové popovznášedlo,se vším všudy 10cm,který se nabíjel z tužk.baterek z ovladače-taže předpokládám,že tam je spíše kondenzátor,než nějaké mikroknoflíkové aku(to by už nebylo za tu 1000ku,že ano)To řešení by mě zajímalo,ale nechce se mi dávat 1000ka,takže až se někomu podaří tento stroječek odrovnat,podělte se zde s principem nabíjení a úschovy energie.
![]()
Jaký proud to snese nevím, ale určitě větší než ten, který zničí minimotorek z baterie z mob. telefonuMnohokrát děkuji,to by mohlo být ono.Jaký proud to unese?Myslíš,že by na to stačil minimagnetek na tabuli?....

Ten spínač se dá normálně koupit například v GM, já ho koupil samostatně. Nevím kolik stojí teď ale před cca 6 lety stál asi 2 Kč...... Ten elektrospínač-v jakém je relé?Nebo se dá koupit-sehnat i samostatně?
Moooooc mě potěšila jeho velikost.![]()
![]()
![]()
Zabuduju ho přímo do stěny torpéda.Už mám vymyšleno vkládání torpéda na suchu dovnitř a přitom bude stále zajištěn-magnetek zajištěný na planžetce plechu.
O těch modelářských magnetech jsem vlastně slyšel-prý jsou enormně silné ke své velikosti,tím by opravdu mohlo v komoře jen viset na něm![]()
![]()
:shock:

Z praktického hlediska by ta rotace byla asi žádoucí kvůli přesnosti jak píšeš, ale z maketového by to zas byl nedostatek. Skutečná torpéda měla dvě protiběžné vrtule právě proto aby nerotovala. Směrová stabilita byla korigována pohyblivými kormidly, což by ale v modelovém měřítku působilo další komplikace.dají se sehnat dlouhé injekční jehly, což by mohl být velmi dobrý materiál na vnější trubkovou osu. Dva souosé hřídele ( a následně dva protiběžné šrouby ) jsou určitě maketovější než jen jeden, ale otázkou zůstává, zda to není na škodu. Především z hledista přímého směru jízdy torpéda. Otáčky obou motorů by zřejmě měly být rozdílné, aby přímý směr jízdy byl zaručen rotací samotného torpéda. Bude to sice mít větší odpor při jízdě, ale pojede to rovně.
Je to popsané na té stránce http://www.pt-boat.com/torpedo/torpedo.htmlTa protiběžnost vrtulí je jasná,jen jsem myslel že jsou na spol.ose,ev.druhá se otáčí pasívně.Nevšimnul jsem si,zda náhodou nejsou proti sobě pootočeny tak,aby z řezu vlastně byly mimo zákryt.
K tomu řízení-nestačilo by nějaké pákové zařízeničko se závažím,mechanické gyro?Na kardan.kříži.?

Dobrá,pokusím se o celkový souhrn - přez Sobotu a Neděli " překlad článku - nejsem autorem!" (ono je to trošku horší s popisem k fotkám)ale snad to půjde.Já určitě ano.Předem děkuji.Možná by to stálo uložit-poslat jako článek pro všechny.Rozuměl jsem tak max.každému 5.slovu :oops::oops:

Právěže ne, jsou to opravdu 2 samostatně poháněné vrtule přičemž hřídel jedné prochází dutou hřídelí druhé. Jak je to přesně udělané to nevím. Souhlasím s tím co poznamenal Bořík. Stabilizace pomocí gyra apod. by byla v těchto velikostech stěží realizovatelná. Klonil bych se k co nejjednoduššímu řešení a k minimalizaci mechanických prvků jakožto zdroji potenciálních problémů.Ta protiběžnost vrtulí je jasná,jen jsem myslel že jsou na spol.ose,ev.druhá se otáčí pasívně.Nevšimnul jsem si,zda náhodou nejsou proti sobě pootočeny tak,aby z řezu vlastně byly mimo zákryt.
K tomu řízení-nestačilo by nějaké pákové zařízeničko se závažím,mechanické gyro?Na kardan.kříži.?
Ahoj - tak mám hotovo (překlad "TORPÉDA").Takže se pokusím to nějak vpravit do NEW sekce "Ponorky".Prosím všechny minulé,současné i budoucí čtenáře a přispěvatele tohoto vlákna,aby využili nově zřízené kolonky "Ponorky"(tímto děkuji admin)na hlavní stránce DFa tématicky vkládali své názory,rady,nápady a náměty tam.Zlepší se tím přehlednost a určitě i do budoucna bude o čem mluvit a rozvíjet.![]()
![]()