Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Torpéda

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
SH

Re: Torpéda

Příspěvek od SH »

Kruci!!!! Řekl bych BINGO jako BRNO !!!!! :shock: .
tady je to jazýčkové relé:
Obrázek

to, co je vidět kousek v levém horním rohu je vlastní relé (cívka) ze které byl ten zátav vykuchán.
Salvatore

Příspěvek od Salvatore »

Kamarád si koupil na ModelHobby malý vrtulníček za 1000 Kč-spíše takové popovznášedlo,se vším všudy 10cm,který se nabíjel z tužk.baterek z ovladače-taže předpokládám,že tam je spíše kondenzátor,než nějaké mikroknoflíkové aku(to by už nebylo za tu 1000ku,že ano :lol: )To řešení by mě zajímalo,ale nechce se mi dávat 1000ka,takže až se někomu podaří tento stroječek odrovnat,podělte se zde s principem nabíjení a úschovy energie. ;)
Nevím jak ten vrtulníček, ale letadýlko od stejného výrobce - řekněme spíš ve stejné modelové úrovni má v sobě Li-Polku! A ženou ho motory, které vibrují v telefonu - údajně to tedy nevím jestli je pravda. Tu Li-Pol baterku z jednoho letadélka kolega vyndal, takže vím opravdu na 100%, že tam je...
Přema

Příspěvek od Přema »

Mnohokrát děkuji,to by mohlo být ono.Jaký proud to unese?Myslíš,že by na to stačil minimagnetek na tabuli?
Salvatore:"má v sobě Li-Polku..."Mě zarazil ten čas nabíjení,něco kolem 5 - lOmin.LiPohl má poměrně velký nabíjecí proud,ne?Že to ty norm.monočlánky utáhly. :shock: Ale dík za tip a informaci.Zkusím se podívat po těch malinkých LiPolkách,třeba by byly v knoflících a ty se dají dát do ev.mikrotužky,ev.poohlédnu se po Lion-Lipol mikrotužce,rozhodně se tím celé "Sranda "dále zlevňuje. :lol: ;)
Možná by stačil kondenzátor,odpadl by časovač? :?: :?: :?: :rolleyes:
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Mnohokrát děkuji,to by mohlo být ono.Jaký proud to unese?Myslíš,že by na to stačil minimagnetek na tabuli?....
Jaký proud to snese nevím, ale určitě větší než ten, který zničí minimotorek z baterie z mob. telefonu :D
Co se týká magnetu, musíš použít takový, který ty kontakty ještě sepne... na velmi krátkou vzdálenost stačí malé modelářské magnety (průměr cca 3-4mm - měl jsem je na tom kole), když to budeš mít v lodi u torpédometu tak musís zajistit, aby magnetické pole mělo dostatečnou sílu i uvnitř torpéda (musís to vyzkoušet - záleží na materiálu torpéda a torpédometu jak moc stíní, jak daleko bude magnet od torpédometu...) Teoreticky by to šlo udělat, že by jsi měl jeden magnet vpředu pro všechny torpédomety společný a jeden vzadu pro zadní torpédomety... ale musel by jsi zjistit, jestli ti to nebude rušit ostatní elektroniku v modelu...
ivvo
Obrázek
NeJaToD team
Přema

Příspěvek od Přema »

Jednu výhodu magnet má,snese jakoukoliv i agresivní-slanou vodu,vyeliminovaly tím by se kabely,tím i rušení a navíc lze zastínit celou torpédometnou část,ale nemyslím si,že by to mohlo až tolik rušit.
Ten elektrospínač-v jakém je relé?Nebo se dá koupit-sehnat i samostatně?
Moooooc mě potěšila jeho velikost. :D :lol: :lol: :lol: Zabuduju ho přímo do stěny torpéda.Už mám vymyšleno vkládání torpéda na suchu dovnitř a přitom bude stále zajištěn-magnetek zajištěný na planžetce plechu.
O těch modelářských magnetech jsem vlastně slyšel-prý jsou enormně silné ke své velikosti,tím by opravdu mohlo v komoře jen viset na něm ;) ;) ;) :shock: :lol:
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

... Ten elektrospínač-v jakém je relé?Nebo se dá koupit-sehnat i samostatně?
Moooooc mě potěšila jeho velikost. :D :lol: :lol: :lol: Zabuduju ho přímo do stěny torpéda.Už mám vymyšleno vkládání torpéda na suchu dovnitř a přitom bude stále zajištěn-magnetek zajištěný na planžetce plechu.
O těch modelářských magnetech jsem vlastně slyšel-prý jsou enormně silné ke své velikosti,tím by opravdu mohlo v komoře jen viset na něm ;) ;) ;) :shock: :lol:
Ten spínač se dá normálně koupit například v GM, já ho koupil samostatně. Nevím kolik stojí teď ale před cca 6 lety stál asi 2 Kč...
Obrázek
NeJaToD team
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

NEJLEPŠÍ SILNÉ(EXTRÉMĚ) MAGNETY LZE VYPREPAROVAT ZE STARÉ OPTIKY Z LASERU V CD MECHANICE. OPRAVDU DOPORUČUJI,SILNĚJŠÍ MAGNETY JSEM ZATÍM NEPOTKAL.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
petr hájek

http://www.hobbyeshop.cz/inshop/scripts ... &Level=260
TAK TO JE ASI NEJMENŠÍ LI-POLka kterou jsem zatím sehnal.
petr hájek

existují i modely letadel které mají skutečně místo aku. kondenzátor, ten dodáváenergii asi 20vteřin do motorku s leteckou vrtulí o průměru 40 mm, ale po vypreparováníz letadla není na kondenzátoru vubec žádné označení.
Takže jestli někdo zjistíte jeho parametry docela by mě zajímaly.
Přema

Příspěvek od Přema »

To je pravdaaaaaa! :shock: :lol: :cry: Jen mě to hned nenapadlo. :oops: Ještě jsem si říkal,že budou dobré tak akorát na přitáhnutí nástaveb k palubě v montážním otvoru!!!!A vidíš,tu máš kropáč :D :D :D :D Jen doufám,že to půjde nařezat,tady vidím problém :rolleyes:
NEJMENŠÍ LI-POLka kterou jsem zatím sehnal." no tak to není žádná sláva, :cry: sice tenká,ale ty zbylé rozměry- :cry: Ale díky za snahu a pomoc.Zkusil bych asi malý AAA NiMh.
S těmi kondenzátory si taky myslím,že by to mohlo být dobré řešení.A zabité dvě mouchy jednou ranou-odpadne časovač i zdroj.A to už se vyplatí!!! :D :lol: :D :lol: Třeba se ještě někdo najde s radou.Nešlo by to spočítat?Jak dlouho vydrží v nabitém stavu?není tam nějaký vybíjecí obvod?A ještě otázka-nabít to až v torpédometu před vypálením z centrálního zdroje,po nabití na maximum obvodem přepnout na relátko odpal.mechanismu-uvolnění pružiny,.... ? ;) 8) :shock: :rolleyes:
Zatím i tak všem děkuji
petr hájek

ty magnety jsou poměrně křehké takže by asi řezat šli -nízké otáčky a diamantový kotouč ve vodě, ale co s prachem z řezu ten se bude strašně ,,lepit" na magnet.
Stejně mi ale připadají už tak hodně malé.
Přema

Příspěvek od Přema »

Tak to se musím znovu podívat-počkat na další dodávku PC :lol: ,zdá se,že každý myslíme něco jiného.
Bořík- docela zajímavé ... :řekl bych inspirativní.Vypadá ta zadní část,jako část některých propisovacích tužek 8)
PetrP

Příspěvek od PetrP »

dají se sehnat dlouhé injekční jehly, což by mohl být velmi dobrý materiál na vnější trubkovou osu. Dva souosé hřídele ( a následně dva protiběžné šrouby ) jsou určitě maketovější než jen jeden, ale otázkou zůstává, zda to není na škodu. Především z hledista přímého směru jízdy torpéda. Otáčky obou motorů by zřejmě měly být rozdílné, aby přímý směr jízdy byl zaručen rotací samotného torpéda. Bude to sice mít větší odpor při jízdě, ale pojede to rovně.
Z praktického hlediska by ta rotace byla asi žádoucí kvůli přesnosti jak píšeš, ale z maketového by to zas byl nedostatek. Skutečná torpéda měla dvě protiběžné vrtule právě proto aby nerotovala. Směrová stabilita byla korigována pohyblivými kormidly, což by ale v modelovém měřítku působilo další komplikace.
Přema

Příspěvek od Přema »

Ta protiběžnost vrtulí je jasná,jen jsem myslel že jsou na spol.ose,ev.druhá se otáčí pasívně.Nevšimnul jsem si,zda náhodou nejsou proti sobě pootočeny tak,aby z řezu vlastně byly mimo zákryt.
K tomu řízení-nestačilo by nějaké pákové zařízeničko se závažím,mechanické gyro?Na kardan.kříži.? :lol:
cobra

Příspěvek od cobra »

Ta protiběžnost vrtulí je jasná,jen jsem myslel že jsou na spol.ose,ev.druhá se otáčí pasívně.Nevšimnul jsem si,zda náhodou nejsou proti sobě pootočeny tak,aby z řezu vlastně byly mimo zákryt.
K tomu řízení-nestačilo by nějaké pákové zařízeničko se závažím,mechanické gyro?Na kardan.kříži.? :lol:
Je to popsané na té stránce http://www.pt-boat.com/torpedo/torpedo.html
Jestli má někdo zájem - zhotovil jsem překlad do češtiny.
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Přema

Příspěvek od Přema »

Já určitě ano.Předem děkuji.Možná by to stálo uložit-poslat jako článek pro všechny.Rozuměl jsem tak max.každému 5.slovu :oops: :cry: :oops:
cobra

Příspěvek od cobra »

Já určitě ano.Předem děkuji.Možná by to stálo uložit-poslat jako článek pro všechny.Rozuměl jsem tak max.každému 5.slovu :oops: :cry: :oops:
Dobrá,pokusím se o celkový souhrn - přez Sobotu a Neděli " překlad článku - nejsem autorem!" (ono je to trošku horší s popisem k fotkám)ale snad to půjde. :lol: ;)
Přema

Příspěvek od Přema »

Tak už začni přemýšlet.I ta cena není moc velká.Od října by to mělo být v prodeji.Asi často neaktualizují stránky. :? Já už mám koupeny všechny tři torpdové čluny od Revellu 1:72,abych je zfunkčnil
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Právěže ne, jsou to opravdu 2 samostatně poháněné vrtule přičemž hřídel jedné prochází dutou hřídelí druhé. Jak je to přesně udělané to nevím. Souhlasím s tím co poznamenal Bořík. Stabilizace pomocí gyra apod. by byla v těchto velikostech stěží realizovatelná. Klonil bych se k co nejjednoduššímu řešení a k minimalizaci mechanických prvků jakožto zdroji potenciálních problémů.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Boříku, prodává se něco "lepšího": http://www.westbourne-models.com/#2551X0 , cena je také "lepší" - 399 GBP. A tady se dá rovněž něco pořídit: http://www.pt-boat.com/pricelist.html . Ceny opět na patřičné úrovni. Ale pro inspiraci velice dobré stránky, prošel jsem to celé a moc se mi to líbilo.
Zdenek
ZBl

Příspěvek od ZBl »

To je pravda. Já se na něj taky chystám. Teď tedy stavím polomaketu této lodičky v měřítku cca 1:32 podle plánku, který nakreslil "rychlíkář". Zkušební plavby ukázaly že je to opravdu rychlá lodička. Podle rady u Vaňouchů tam je místo šestistovky s převodem 1:3,5 šestičlánku a šroubu 45 mm sedmistovka napřímo s chlazením, desetičlánek a šroub 35 mm. (původně byl 40mm) Je to brko, pokud jde o rychlost. Chce to už dost velký rybník...
Přema

Příspěvek od Přema »

Prosím všechny minulé,současné i budoucí čtenáře a přispěvatele tohoto vlákna,aby využili nově zřízené kolonky "Ponorky"(tímto děkuji admin)na hlavní stránce DFa tématicky vkládali své názory,rady,nápady a náměty tam.Zlepší se tím přehlednost a určitě i do budoucna bude o čem mluvit a rozvíjet. :lol: ;) :lol:
cobra

Příspěvek od cobra »

Prosím všechny minulé,současné i budoucí čtenáře a přispěvatele tohoto vlákna,aby využili nově zřízené kolonky "Ponorky"(tímto děkuji admin)na hlavní stránce DFa tématicky vkládali své názory,rady,nápady a náměty tam.Zlepší se tím přehlednost a určitě i do budoucna bude o čem mluvit a rozvíjet. :lol: ;) :lol:
Ahoj - tak mám hotovo (překlad "TORPÉDA").Takže se pokusím to nějak vpravit do NEW sekce "Ponorky".
petr hájek

http://www.skyhooks.ca/HFX900.htm#MNC-4
HODNĚ MALÉ AKUMULÁTORY!!!!
Přema

Příspěvek od Přema »

Tak to je nářez.A řekl bych že i cenový!Něco mini za "pajsku" :shock: ?Ty ACU jsou už cenově na tom hůř.Otázka,jak renrabilní by to bylo s poštovným.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“