Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Rychlík trochu jinak a RC kluzák Kolibri - staví T.Vilcsek
- petr hájek
Re: Rychlík trochu jinak a RC kluzák Kolibri - staví T.Vilcsek
zkoušky z pružnosti nemám .... jen zkušenosti z praktického použití jak mosazných trubek tak uhlíkových i duralových .
Myslím , že než vyndávat již dobře vlepené bude jednodušší vložit tu uhlíkovou do stávající mosazné , zase takový nárůst váhy to nebude a pokud kolega nebude laminovat plováky, pak se to zcela váhově i cenově vyrovná .
co se týče serva naležato či na stojato myslím , že PetrL3 má na mysli nutnost použít kloubové uložení táhel vzhledem k 90°pootočení rovin rotací páky serva a páky kormidla. Což má samozřejmě pravdu , je to komplikace ...... ale řešitelná například bowdenem.
Myslím , že než vyndávat již dobře vlepené bude jednodušší vložit tu uhlíkovou do stávající mosazné , zase takový nárůst váhy to nebude a pokud kolega nebude laminovat plováky, pak se to zcela váhově i cenově vyrovná .
co se týče serva naležato či na stojato myslím , že PetrL3 má na mysli nutnost použít kloubové uložení táhel vzhledem k 90°pootočení rovin rotací páky serva a páky kormidla. Což má samozřejmě pravdu , je to komplikace ...... ale řešitelná například bowdenem.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Když pootočíš servo o 90 st. + neomezíš max výchylky + uděláš krátkou páku kormidla kvůli místu + servo leží příliš nízko oproti rovině pohybu páky kormidla a vzdálenost serva a hřídele kormidla je malá = riziko kousnutí se za mrtvou polohou.
Vlastní zkušenost. Když už mám tolik místa, abych umístil servo na ležato tak, aby v neutrální poloze bylo táhlo kolmo na páku kormidla, tzn. že je servo poměrně vysoko, tak ž se mi tam podaří vměstnat servo i "na stojáka". Pokud ne, tak raději vedu třeba 2 dlouhá táhla (nebo bovden) více dopředu, kde místo bude.
Vlastní zkušenost. Když už mám tolik místa, abych umístil servo na ležato tak, aby v neutrální poloze bylo táhlo kolmo na páku kormidla, tzn. že je servo poměrně vysoko, tak ž se mi tam podaří vměstnat servo i "na stojáka". Pokud ne, tak raději vedu třeba 2 dlouhá táhla (nebo bovden) více dopředu, kde místo bude.
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
To elegantně řeší kloub od MPJ našroubovaný na páku kormidla a na servo dát "niple" pro snadné seřízeníPetrL3 píše:Pokud položíš servo na ležato, tak se jeho páka pohybuje ve třetím směru a při výchylkách klesá (nebo stoupá, podle jak ho umístíš). A tím se ještě více odchyluje úhlel mezi pákou a servem od 90 st., než v případě, že se obě páky pohybují v jedné rovině.
Přikládám fotografii jak mám "servo na ležato" v Bleše podle rady kolegy Temelína.
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
Jasně, netvrdím, že se to tak nedá, sám to tak mám v jednom člunu. Jen sem chtěl upozornit na možný komplikace půři určitých parametrech.
Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein
Udělal jsem malý plech umístěný na boku na pravé straně (tam co bude kormidlo). Asi to má vodit loďku rovným směrem a pomáhat kormidlu v řízení.

Dívá se, že jsem vyfotil i rozměry toho plechu.

Dívá se, že jsem vyfotil i rozměry toho plechu.
Našel jsem v bedně v garáži takový nějaký akorátní držák na motor (mig 400 7,2 V). Drží to dobře, je to rovně, ale vypodá to hrozně. Jak se na to tak dívám, kvalita práce jde neustále dolů.

Spojka je palivová hadička s hodně malou dírou, z obou stran jsem to musen narvat, takže to asi bude i držet.

Spojka je palivová hadička s hodně malou dírou, z obou stran jsem to musen narvat, takže to asi bude i držet.
- petr hájek
spíše bych se bál ukroucení, nedávno mi podobné provizorium ukroutil motorek 300 co měl hnát šroub 20mm s obrovským stoupáním....jízda byla přesně napříč díry pro bazén 4m průměru déle to hadička nevydržela
Dám taky malou radu do placu. Ta hadička je jako spojka naprosto ale naprosto nevhodná. Chce to pevnou spojku. Jinak Osobně si myslím že s tímto motorem to nepojede ale spíše poplave.
Přímá spojka se mi nezdá nejlepší nápad. plout to bude , lítat ne s tím motorkem.
Udělal jsem fešácký stojánek, aby to bylo na čem dělat. Použil jsem radu Sneka a vypolstroval to podprdelníkem. Je to z Ikey, spíš nějaká kobercovina. Použito už podruhé, výborný nápad. Dobře to drží, neprotlačuje se to a neodírá to loď.

Udělal jsem fešácký stojánek, aby to bylo na čem dělat. Použil jsem radu Sneka a vypolstroval to podprdelníkem. Je to z Ikey, spíš nějaká kobercovina. Použito už podruhé, výborný nápad. Dobře to drží, neprotlačuje se to a neodírá to loď.

Ahoj
pokud už chceš použít hadičku, tak na ní navleč ještě pružinku z propisovačky.Musí se ale nasadit tak aby se při jízdě vpřed dotahovala, podrží trochu tvar hadičky a neukroutí se uprostřed kde máš celkem velkou mezeru mezi motorem a hřídelí. Ať se daří. Milan
pokud už chceš použít hadičku, tak na ní navleč ještě pružinku z propisovačky.Musí se ale nasadit tak aby se při jízdě vpřed dotahovala, podrží trochu tvar hadičky a neukroutí se uprostřed kde máš celkem velkou mezeru mezi motorem a hřídelí. Ať se daří. Milan
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Proč myslíš, že přímá spojka není dobrý nápad? Zatím jsem neviděl hydro které by ji nemělo. Používá se naprosto běžně. Bud v kombinaci se strunou a nebo flexihřídelí. Jak píšeš sám, plout to bude ale rozhodně ne jako hydro. Ale nebudu tě odrzovat. Naopak jsem zvědavej na výsledek. Jinak stojánek je moc hezkej .T.Vilcsek píše:Přímá spojka se mi nezdá nejlepší nápad. plout to bude , lítat ne s tím motorkem.
portal/img/gallery/600_1323764740.jpg
..a zabere zbytečně moc místa.. lepší řešit skládací. Pokud teda nemáš dodávku, tam je to pak jedno..Kouťák píše:Jinak stojánek je moc hezkej .
Přímou spojku mám jenom 3/4 a tam patří 2/4. Nevím jaký motor tam nakonec skončí, tak pro začátek jenom ta hadice.
Stojánek nezabere moc místa, má zhruba 20x10x10 cm. Je to celé zmenšenina.
Stojánek nezabere moc místa, má zhruba 20x10x10 cm. Je to celé zmenšenina.
Plováky jsem přilepil.
Kormidlo jsem vyrobil z měděného plechu, připájel k trubičce 2/3. Ta zapadá do trubičky 4/3 připájené k měděnému držáku. Servo jsem dal standart, takže to vyčnívá. Použil jse dokonce i vidličky. Ve vidličkách je hranatý otvor, ale to mi nebránílo do nich natřískat 2 mm mosazný drát. Otáčí a zatáčí to tak akorát.
Asi tomu budu muset dát nástavbu nebo to celé zvýšit.
Kormidlo jsem vyrobil z měděného plechu, připájel k trubičce 2/3. Ta zapadá do trubičky 4/3 připájené k měděnému držáku. Servo jsem dal standart, takže to vyčnívá. Použil jse dokonce i vidličky. Ve vidličkách je hranatý otvor, ale to mi nebránílo do nich natřískat 2 mm mosazný drát. Otáčí a zatáčí to tak akorát.
Asi tomu budu muset dát nástavbu nebo to celé zvýšit.
Klidně si to servo mohl položit. Nemusíš se bát , že by mělo nějaké potíže. U tohoto typu lodě se to řeší tak že táhlo jde zkrz zrcadlo přes gumovou průchodku. u hydra je celkem důležité aby bylo nízké kvůli těžišti a odporu vzduchu. Teď již chápu proč chceš použít tu hadičku. Já osobně bych měl strach že bude každou chvilku ukroucená nebo se bude prokluzvat. Pevná spojka nestojí svět.
Kormidlo bude zároveň anténa.
Proč jsem nedal pevnou spojku bude jasné až ukážu baterky a regulátor.
Proč jsem nedal pevnou spojku bude jasné až ukážu baterky a regulátor.
To je tvůj nápad nebo si se někde inspiroval? Nebude to dělat neplechu?T.Vilcsek píše:Kormidlo bude zároveň anténa.
Není to můj nápad ani jsem se nikde neinspiroval. Když jsem to dělal, tak tak se mi tu trubku nechtělo řezat a tak mně napadla anténa z kormidla. Když může Petr Hájek ponořit celý motor do vody, proč bych nezkusil udělat z rybníku anténu?
Takž beru zpátky. Sváťa mi to v SZ vysvětlil. Anténu z kormidla dělat nebudu, bude na horním krytu.
Sváťa SH se určitě nebude zlobit, když jeho vysvětlení tady zveřejním:
"jedině že bys dal anténu do plastové trubičky připevněné ke kormidlu.
- pokud ji dáš do té mosazné, tak anténu odstíníš od signálu...
- pokud anténu připojíš vodivě k trubičce, tak ji ve vodě spolehlivě uzemníš.....
v obou případech bude dosah 0.00nic.... Opravdu to není dobrý nápad."
A to si Sváťo představ, že mám elektrotechnickou školu a ještě k tomo slaboproud.
Sváťa SH se určitě nebude zlobit, když jeho vysvětlení tady zveřejním:
"jedině že bys dal anténu do plastové trubičky připevněné ke kormidlu.
- pokud ji dáš do té mosazné, tak anténu odstíníš od signálu...
- pokud anténu připojíš vodivě k trubičce, tak ji ve vodě spolehlivě uzemníš.....
v obou případech bude dosah 0.00nic.... Opravdu to není dobrý nápad."
A to si Sváťo představ, že mám elektrotechnickou školu a ještě k tomo slaboproud.
- petr hájek
jj tu anténu bych taky raději nepotopil motor klidně a klidně i nestřídavý.....
já si pokoj nedám.....
ale jednu věc nevím.... když je anténa spolehlivě zkratována o hladinu rybníka , jak to že ponorky lze ovládat i bez suché antény....
to nemyslím jako rejpání ale prostě se ptám, mě se nikdy nestalo , že i zcela náhodně spadlá anténa na 40 i na 27 ve vodě by znemožnila ovládání ale fakt je že 500m daleko nejezdívám.
já si pokoj nedám.....
ale jednu věc nevím.... když je anténa spolehlivě zkratována o hladinu rybníka , jak to že ponorky lze ovládat i bez suché antény....
to nemyslím jako rejpání ale prostě se ptám, mě se nikdy nestalo , že i zcela náhodně spadlá anténa na 40 i na 27 ve vodě by znemožnila ovládání ale fakt je že 500m daleko nejezdívám.
Ponorky se používají na krátkou vzdálenost, to bude asi hlavní důvod, proč to funguje a navíc i anténa u ponorky může být galvanicky oddělená, takže se to neuzemní. Jen je tam ta vodní bariéra.

Tak jsem to trochu zvýšil kvůli velkému servu. Na váze to zas tak moc nepřidá.

Trochu jsem to celé zadekloval. Jsou to dva kryty, každý se vytahuje zvlášť.
- petr hájek
to galvanické uzemnění bych chápal v případě že by bylo uzeměno galvanicky i vše pod - pólem v modelu jinak mi to moc nehraje .....
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 8365 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ZBl
-
- 6 Odpovědi