Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

A. LANNA Bocnokolesovy parny remorker

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Nicotta

Re: A. LANNA Bocnokolesovy parny remorker

Příspěvek od Nicotta »

portal/img/gallery/872_1262541721.jpg
Toto je můj,dnes již hotový a plovoucí model,taky jsem si plány dělal sám a plave dobře,jen ta váha.Je totiž dlouhá 130cm a váží 25kg aby jsem ji dostal na správný ponor.
Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

O5 zdravim !
Tak a zacal sa pracovny rok to znamena ze na dosticky od teraz ostava malo casu ale predsa sa nieco podarilo urobit.

Dal som do kopy nosny ram pohonu, vyvysenie trupu, prevodovku - novu, a kedze mi to postup dovoluje tak aj plankovanie prednej casti podlahy, brusenie a inpregnacia prebiehaju priebezne - podla doby schnutia.

Nosny ram: je tvoreny smrekovymi listami a nosnikmi ma asi 35 casti a jednotlive dielce su spajane z dvoch niektore z troch list. Koli pevnosti ale aj rozmerom.

Vyvysenie trupu: podarilo sa mi vyvysit trup podla navrhov z predoslych diskusii. Ide sice iba o 6 mm ale predsa je to lepsie ako klincom do oka. Terajsia vyska trupu po navyseni 4.1 mm

Prevodovka: tu staru ktoru som mal pripravenu sa mi podarilo nenavratne pokazit. Kdesi v zabudnutych zasobach suciastok som objavil staru mechaniku z DVD playera. Vysuvaci mechanizmus dvierok mi dokonale posluzi ako pohon ......

Podlaha paluby: kedze som rozhodnuty ze do prednej casti lode nepojde nic max tak jedna LED na osvetlenie kabinky zacal som plankovat podlahu. Klasika, smrekove listy 7x2 / 6x2 mm. Cela paluba je delena na 3 casti takze postup mi dovoluje ju dokoncovat po castiach comu sa celkom tesim ...

Obrázek

Praca aj ked chodim do roboty mi celkom aj ide a dalej budem pridavat fotky a nejake popisky iba ked urobim nieco podstatne ........ VYHNEM SA TYM ROZNYM PRISPEVKOM O LIETADLACH ....... ktore by sa umerne poctu problemov na A.LANNA rozsirili ........
Ako sa vola najznamejsie vychodniarske lepidlo ............................... ?

PRIONDZIM :)
SH

Příspěvek od SH »

Ty lišty plaňkované paluby máš strašně široké, vypadá to nepřirozeně...
Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

Tie listy su siroke 6 / 7 mm striedavo, ked zoberieme do uvahy vysku cloveka v mierke tak vychadza cca na 7 - 7.5 cm tak listy v reale vychadzaju na necelych 15 cm co si myslim je celkom v pohode ......
Ako sa vola najznamejsie vychodniarske lepidlo ............................... ?

SH

Příspěvek od SH »

pokud je to 15cm podle měřítka, tak to je potom OK.
To je měřítko 1:20 ? To byl takový prcek (šířka trupu 240cm, přes kolesa 400, délka 17m) ?
Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

Dobovy obrazok, je tam vyobrazene vskratke vsetko ......

Obrázek

Myslim ze v stadiu hrubej stavby (zatial) nad niektorymi vecami nerozmyslam, niektore mam uz do predu vymyslene.
Napriklad teraz ma zere otazka ako skombinovat farby, nieco je z plechu nieco z dreva ........

Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

Tak aj ked praca slachti a na slachtenie je trochu problem zvyknut si po dvoch tyzdnoch volna, kus po kuse sa predsa suniem do predu .......

Dal som do kopy kompletny nahon lode.
Loziska a domce su z hlinika a duralu, prevodovka je z DVD playera - mechanika vysuvania dvierok
stojan. Hriadel je mosadzna rurka zo spojovacej nabytkarskej sroby .........

Obrázek

O nedlho nahodim dalsie foto uz oplankovanej celej paluby ........ zatial zdar . Z.

Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

Ako som pisal ...... veci sa cas od casu daju do pohybu a tak tu mam dalsie foto zo stavby lode.

Cele predpoludnie som stravil na dvore brusenim trupu - tmelenie a paluba - podarilo sa mi to aj namorit.
Viem ti co ste citali popis lode na planiku mozete namietat ze paluba tejto lode je plechova schodena sype sa na nu uhlie a este vela veci tak nemoze byt pekna drevena plankovana a morena ........
Tuto zmenu som urobil z cisto estetickych dovodov .....
Cela lod je uz samozrejme inpregnovana v niekolkych vrstvach lakom a vnutro aj povrchovkou ......

Obrázek

Obrázek
Takto nejak celkovo bude vyzerat tato lodicka ......
Ma mensie modifikacie oproti modelu ktory ma Boguš ale vychadzam zo zvoleneho planu a drzim sa ho.
V pripade otazok viem poslat obrazky obidvoch modifikacii .........
Z.

Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

Zdar !
Prinasam dalsie foto zo stavby A.LANNA
Dokoncil som inpregnaciu aj tmelenie a hlavne casti dostali zakladnu farbu + povrchovku v jednej vrstve - samozrejme na trupe toho bude viac zatial ale tolko.
Kolesa su v celku jednoduche ziadne maketove zazraky ..... jeden disk, krizove lopatky + kratke lopatky a dalsi disk s vybraniami. Vsetko je to z plastu lepene chemoprenom a farbene. Cez kazde koleso je prepchata sroba M4 x 80 mm a v hnacom hriadeli je zavit - ked to poriadne utiahnem a poistim epoxidom malo by to dostatocne drzat. Kolesnice a vsetky nadstavby pomaly dostavaju taktiez natery ..... postupne pomaly.
Este musim vyriesit tesnenie odoberatelnych casti a mozem to pomaly skladat do finalnej podoby.

Obrázek

Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

Obrázek

carrot

Příspěvek od carrot »

tahle loď mě nijak neoslovuje, ale ta paluba je moc pěkná...

carrot
Ľuboš

Příspěvek od Ľuboš »

Ahoj, slušný pokrok. Ako vidím, nechal si sa inšpirovať a v strojovni sú podobne ako v mojej lodi mechanické komponenty z elektroniky. Iste lepšie, ako tá tanková prevodovka, nad ktorou si uvažoval v prvopočiatku. Určite nám pohony s týmito súčiastkami poslúžia dobre a rozhodne to bude mať aj tichší chod. Ako plánuješ pohon od motora? Ten systém, čo mám ja, cez remeň z krúžku kondómu alebo máš špecialnejší nápad?
Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

Cely specialny napad od motora po pohon kolies nastastie vyriesil vyrobca DVD mechaniky. Je to vlastne jeden plastovy vylisok v ktorom je instalovanych niekolko koliesok aj motor. Pekne to vidno na obrazku ktory som nahodil je tam mala remenica velka remenica akurat remen prave nie je nahodeny .........
Co sa tyka motora ...... ani netusim co to vobec je zac bolo to tam osadene ..... trochu som to premeral v chode a vysledky su celkom dobre . Pri chode na prazdno skoro ani nezere ale pri zatazeni skoro na plno pri 4.5 V mi to bralo ohromnych 130 mA ...... samozrejme testovanie na vode ukaze co z toho bude ...... asi nic a pravdepodobne pouzijem nieco zo starych zasob .....

Ľuboš

Příspěvek od Ľuboš »

Tak to sa nechám prekvapiť. Samozrejme, je to ideálne riešenie, ak netreba nič na tom pohonnom komplete prerábať. Len otázka znie, či ten pôvodný motor bude stíhať výkonom. Aj keď vyzerajú parádne, mne sa tieto motorčeky vidia na pohon takto veľkých modelov príliš subtilné. Myslím, že som ti posielal článok kde sa píše, že Bohémia, čo je s Lannou porovnatelný model, mala aj s motorom Igla 4,5V mimo bezvetria problém s výkonom. Ja som práve preto pôvodný motor z kompletu vykuchal a nahradil som ho oproti nemu výkonnejšou klasikou Speed 280. Resp. moje riešenie dovoľuje veľmi snadno kedykoľvek prejsť ešte k výkonnejšej triede. Ale kiež by som sa mýlil a fungovalo ti to dobre aj v tej pôvodnej zostave!
Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

Pridavam dalsie foto .... celkovy pohlad na zatial dokoncene veci a vecicky na parniku .....
Dokoncil som farebne natery pribudnu uz iba nejake opravy a korekcie podla celkoveho dojmu.
Zacal som pracovat na kovovych castiach ... najprv tie jednoduchsie ..... celkovo ich nie je vela, Komin rozne drzadla zabradlia ocka pistala stoziare atd. ........
Rozhodol som sa ze vsetky kovove casti necham bez farebneho nateru iba prebrusene a casom ked zoxiduju myslim ze to bude ono. Material z ktoreho vyrabam diely .... med, mosadz, hlinik - ten je aj ofarbeny

Obrázek

Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

Ahoj !
Tak zase sa pohol cas aj praca a niekolko detailov na perniku pribudlo.
Kedze sa venujem dokoncovaniu zobral som si na starost dvierka a rozne ine detaily.
Skoda ale podarilo sa mi polamat jednu kolesnicu tak musim vyrobit novu.
Vznika mi pod rukami pekna vycackana pracovna lod .......
Fotky nic moc ale v reale je to fantazia ..... aspon podla mojho gusta ...... a moj Gusto ? Neviem ci je dobry alebo zly ale mne sedi jeho nazor dokonale ...........

Vstup zadnej kajuty.
Obrázek

Vstup prednej kajuty .
Obrázek

Vstup do strojovne .
Obrázek

Celkovy pohlad na zatial dokoncene .............
Obrázek

Zacina to vyzerat ............

Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

Dnes som absolvoval skusku na vode. V pieskovisku pred panelakom povolili lady tak som neodolal.
Sucastne som testoval aj regulator z upravenej elektroniky serva a som spokojny.
Co sa tyka plavebnych vlastnosti som milo prekvapeny .... asi preto lebo som toho vela necakal.
Prechod z chodu vpred na spiatocku v momentalnej max rychlosti je s dobehom asi 30 - 40 cm.
Dovazenie lode vzhladom na pracovny ponor lopatiek na kolesach je cca 1.5 kg hmotnost bez naplni a zavazi je necelych 900 g a este pribudnu nejake cacky backy takze to vidim na max 1.1 kg + dovazenie.
Chod do stran a manevrovanie som nevedel vyskusat koli priestoru takze to ma este len caka ...........

Obrázek

Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

Tak ako lady pomaly miznu rastie moje odhodlanie vydat sa k vode trosku posantit.
Dnes som vybral na prechadzku parnik LANNA a remorker ABILA.
Na miestnom rybnicku sa trochu dalo pojazdit tak tu su foto ..........

Obrázek
Obrázek

Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

co takhle video by nebylo ????? PLS
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

Ahoj !
Aby som doprial svojmu srdcu nieco pekne prijemne tak som na lod dopatlal zas cosi co v reale nikdy nemala a tym je osvetlenie na elektriku.
Jednoducha zalezitost - 4 vysokosvietive LED diody nejake predradene odpory cele to napaja 7 clanok 300 mA vyradeny z nejakeho stareho lietadla.
Fotka je hnusna ale v tme mi to lepsie neslo ............

Obrázek

Kedze som zazraty do spracovavania detailov ako su rozne cudliky a zabradlia a navijaky , Lanna dostala svojho strazcu. Takze bacha lebo moju lod strazi fakt nebezpecny týpek ..................

Obrázek

Kedze som bol s lodou vonku a nieco sa aj natocilo tak sa s vami podelim aj o to.
Takze video plavby A.LANNA je na linku dole .........

http://www.videotube.sk/video-videa/429 ... ea/a-lanna

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“