Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Časová náročnost stavby modelu.
Re: Časová náročnost stavby modelu.
právě potřebuji tu počáteční investici..na nářadí, na materiál..modelřina na koleně neznamená krájet tácek od masa na leštěném nábytku v obýváku kuchyňským nožem...modelařina mě oslovila nedávno cestou hydrofoamu který jsem objevil na aukru a zajímalo mě co, že to tam kdo nabízí..když jsem kliknul na odkaz co v akci byl na youtube hned jsem zařval "tohle chci!"..týden jsem prohledával internet a tisknul všechny možné návody na jeho stavbu, týden jsem lítal po praze a sháněl materiál na stavbu...pro každého..termopor ve velikosti 120*80*3mm*2 (jsou to 2desky za jednu cenu) mají v bauhausu na pankráci za bratru 180 kaček..nebo tak nějak směšně...je to jen jinej název pro totéž..depron je usa název pro totéž...internet, diskuze...až po dolepení celého "fogla no.1" purexem rapid se mi podařilo v obi sehnat uhu por. jen lepidel jsem nakoupil plnej kýbl...na kde co...i manželce na boty...frézku dremel mi přinese ježíšek..a hromadu frézek a kotoučů z diamantovým povrchem..aukro...v plánu ještě pracovní stůl ..lux-tools..apropo nemáte někdo od lux-tools katalog nebo aspoň nějakej e-shop co je prodává ? a taky stojan na vrtačku od luxe nebo dremela..na koleně s nožíkem rybičkou jsem na dovolených na šumavě vyráběl lodičky z borové kůry..pak jsem objevil pořádný nůž...když jsem v bytě přidělával na futra přilepená na příčku panelu šoupací dveře tak jsem i kvalitní vrtačkou nebyl schopen udělat díru zkrz pro hmoždinku..po zk...rvení hrsti vrtáků jsem se zdravě naštval a koupil sice drahý (na vrták) ale pořádný vrták..a díry jsem dělal jak do ementálu..stejně tak mám i vrtáky do litého železobetonu..to když jsem přidělával na střechu parabolu satelitu...na modelařinu se nejprve trochu vybavím..aby to nebylo až tak na koleně...a pro tuga jsem našel vhodný silný nízkootáčkový motor.. speed 900 torque...litr i s poštovným...a pro rychlíky třeba blechy to není žádná závratná investice...oproti jiným...ale to je jedno..vím jaký to je v těžké kaprařině co dělám..jsou obrovské náklady na každou větší výpravu a an pořízení kompletní (co je to kompletní) výbavy...obrovské....
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
No a jsme přesně u toho. Opravdu velice záleží na tom co konkrétně děláš. Možnosti jsou v zásadě dvě. Buď se věnovat tomu na co mám, případě dělat to co mně láká takovým způsobem abych to zvládnul (a tedy přistupovat na různé kompromisy), anebo něco přesně chci a jdu si za tím za každou cenu a jsem kvůli tomu ochotný i k nemalým nejen finančním obětem. Každého volba.
Pokud jde o nářadí a další vybavení. Není nutné mít hned vše a ještě k tomu to nejdražší a nejkvalitnější. Pravda jsou konkrétní aplikace, kdy to prostě bez náležité výbavy nejde, ale mnohdy je to spíš o chození s kanónem na vrabce. Sám asi víš že obecně ve všech oborech lidské činnosti automaticky neplatí že dobrá a drahá výbava dělá mistra a zaručí úspěch. Osobně mi přijde zbytečné vyhazovat tisíce za věci, které použiju maximálně párkrát do roka. Sám modelařím převážně v provizorních podmínkách a s omezeným vybavením. Sice mně to občas trochu omezuje, ale nestěžuju si, platí co jsem napsal výše.
S materiálem bývá ta potíž, že často člověk potřebuje pouze kousek, ale koupit lze jen velký kus. Pak se stavba zbytečně prodražuje. Leckdy se tedy velice hodí mít k dispozici nějaké zbytky či vhodný odpadní materiál k zužitkování. Na druhou stranu ne každý odpad má vhodné vlastnosti a zakoupený nespotřebovaný materiál může dojít využití později a náklady tak příště budou nulové. Opět problém počátečních investic. Taky je dobré mít přehled, získat tipy od zkušenějších, aby se předešlo zbytečným nákladům.
Jinak tě nechci nijak strašit či odrazovat od vstupu do modelařiny. Akorát bacha na vyprchání počátečního nadšení a na reálné posouzení vlastních možností.
Pokud jde o nářadí a další vybavení. Není nutné mít hned vše a ještě k tomu to nejdražší a nejkvalitnější. Pravda jsou konkrétní aplikace, kdy to prostě bez náležité výbavy nejde, ale mnohdy je to spíš o chození s kanónem na vrabce. Sám asi víš že obecně ve všech oborech lidské činnosti automaticky neplatí že dobrá a drahá výbava dělá mistra a zaručí úspěch. Osobně mi přijde zbytečné vyhazovat tisíce za věci, které použiju maximálně párkrát do roka. Sám modelařím převážně v provizorních podmínkách a s omezeným vybavením. Sice mně to občas trochu omezuje, ale nestěžuju si, platí co jsem napsal výše.
S materiálem bývá ta potíž, že často člověk potřebuje pouze kousek, ale koupit lze jen velký kus. Pak se stavba zbytečně prodražuje. Leckdy se tedy velice hodí mít k dispozici nějaké zbytky či vhodný odpadní materiál k zužitkování. Na druhou stranu ne každý odpad má vhodné vlastnosti a zakoupený nespotřebovaný materiál může dojít využití později a náklady tak příště budou nulové. Opět problém počátečních investic. Taky je dobré mít přehled, získat tipy od zkušenějších, aby se předešlo zbytečným nákladům.
Jinak tě nechci nijak strašit či odrazovat od vstupu do modelařiny. Akorát bacha na vyprchání počátečního nadšení a na reálné posouzení vlastních možností.
nebojte, že bych od modelařiny odstoupil..věci zásadně neprodávám když doslouží věkem..raději starej počítač hodím do popelnice než abych ho na díly složitě prodával za pár kaček když mě stál před lety tisíce..takhle mám doma funkční 4 komply různého věku a výkonosti..a protože jednou z prvních investic byla elektrika..hitec optic 6, několik akupacků, nabíječ a zdroj, atd..nemá cenu vyjmenovávat všechno tak z toho co jsem napsal na začátku by mělo být každému jasné, že hned tak nepřestanu...ve sklepě mám původní pruty se kterými jsem v 5ti letech začínal.....i navijáky..a vlastně i roztrhanej podběrák...měl bych si tam uklidit...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
- petr hájek
počítač do popelnice nepatří kolego,ale na recyklaci....já vím to jsou ti ekologové....
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Asi to taky schytám.... , ale už už do Jury "nešijte" když je zapálený pro modelařinu.... však čas ukáže 
Asi poslední tři příspěvky jsem smazal, nedržely se tématu tohoto vlákna - Časová náročnost stavby modelu.
Keba
Keba
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
http://www.tugtowing.cz
- Karolinus I
Ke stavbě, jsou modeláři kteří postaví novou plovoucí maketu za 3 až 5 měsíců bez ohledu na roční dobu , a i takový keří to staví i 10 let a výsledek je v nedohlednu. K těm patřím i já. Píši to proto, že si myslím , že nelze přesně určit dobu stavby , je to na každém jak sebou "mrskne" a časová náročnost je pojem udávaný ve stavebnicích pro orientaci.Tatka píše:Asi to taky schytám.... , ale už už do Jury "nešijte" když je zapálený pro modelařinu.... však čas ukáže
A ještě jednou do "JURY" kdyby čas strávený nic neřešicími příspěvky (cca 200 za dva měsíce) věnoval modelařině, tak by už pomalu jezdil.
A je To . . . .!
Karolinus...lítám už s polorychlíkem...už jsem tady za to i dostal vynadáno.(za přístup k přírodě)..jen dorazit vršek a uložení elektroniky (vyměním z5 dvoucestný rego za jednocestný..rychlík couvat nepotřebuje), uložím na měkkou podložku přijímač a zabalím ho do smrštitelné folie a až seženu nějakej malej, na přepínání "měkkej" dvoupolohovej páčkovej vypínač tak dořeším kabeláž..ale plavby schopné plavidlo to už je..takže jsem už za odbočkou kam dál..další nebude rychlík jak jsem původně plánoval..z netu mám stažené a vytisknuté v 1:1 plány na rychlíky, plánoval jsem osadit je jetpohonem ale pak jsem si prohlížel články a fotoreportáže na mo-na-ku a zaujal mě tt. příští bude jeden z flotily remorkérů ze špaňelského přístavu bilboa..jméno a detaily budou vlastní, ne podle konkrétního..každý se liší..a tak se ptám zkušenějších na věci co mě napadají..kdybychom se sešli v hospodě tak se vypije mnoho piv a budu se hodně ptát..co je na tom divného ?
- Pepa Darvaš
Přesně tak mi připadají ty Tvé příspěvky.Sedět v hospodě ,lít do sebe velké množství alkoholu a mlátit prázdnou slámu
- Morpheus141
Pánové ..... ty poslední příspěvky příště prosím do arény .... na to tu je .....zaplevelujete vlákno Díky.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... 
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek