Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

MoNaKo - dotazy ke stavbě

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Keba

Re: MoNaKo - dotazy ke stavbě

Příspěvek od Keba »

Dva motory můžeš klidně řídit jedním regulátorem. Takže místo rozvodky můžeš použít dva motory plus jeden regl. Hmotnostně na tom možná něco ušetříš. Později můžeš přidat druhý regl. Ale jak psal Nex, MoNaKo I. bylo navrženo s ohleden na co nejlevnější a nejjednodušší stavbu jako "vstupní" model pro zájemce o TT. Pokud tě TT nechytne, tak na Monaku I. moc neproděláš. Je to model, který vydrží hodně, TT si s ním zajezdíš a po sezóně uvidíš co TT obnáší. Tedy pokud TT chceš TT jezdit :-) Jestli chceš MoNaKo I. jen na poježdění sem tam, tak ho udělej podle návodu jako jednošroub a zbytek neřeš.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Z Admirála:
Převodovka TT převod 1:3 rozteč hřídelí 61mm..............749,-
Speed 400/7,2.............................................................175,-
celkem:.........924,-

Speed 400/7,2........2x..................................................175,-
Hřídel s přírubou......2x..................................................249,-
celkem...........848,-

plus regulátor můžeš zatím jeden(u druhé varianty můžeš v budoucnu dokoupit druhý) hmotnost obou variant myslím že je stejná.
PS:moje MoNaKo první varianta celková hmotnost 2321g při délce 67cm(trochu jsem ho natáhl :D )
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Godric

Příspěvek od Godric »

No teď sem si uvědomil, že Petr prodával jak v Oseku, tak někde jinde ten svůj modůlek na protitahy, pokud se nepletu něco kolem 250,-, takže by stačil jen jeden regulátor, který stejně musíš mít... Zase bych ušetřil na převodovce a místo toho bych koupil další motor, případně ty motory spřevodoval, ale podle mne se vlezeš s dalším motorem a převodovkama do ceny velkého převodu na jeden motor za 749,- .... navíc by byl asi ten modůlek na protitahy.. Ale stejně tak i dva motory můžou jet na jeden regulátor, v tom není problém...

Prostě bych se snažil dát na každou hřídel motor a pak až budou peníze dál, tak dokoupit regulátor a nebo ten modul.

Jinak jen taková malá otázečka k lidem, co mají příčný pohon a jezdí TT. Už ste ho někdy v závodech použili? Dával sem ho do Abeille, ale teče mě s ním a silně uvažuju, že ho udělám nefunkční, protože sem ho ještě ani jednou nepoužil...
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Godric píše:No teď sem si uvědomil, že Petr prodával jak v Oseku, tak někde jinde ten svůj modůlek na protitahy, pokud se nepletu něco kolem 250,-, takže by stačil jen jeden regulátor, který stejně musíš mít... Zase bych ušetřil na převodovce a místo toho bych koupil další motor, případně ty motory spřevodoval, ale podle mne se vlezeš s dalším motorem a převodovkama do ceny velkého převodu na jeden motor za 749,- .... navíc by byl asi ten modůlek na protitahy.. Ale stejně tak i dva motory můžou jet na jeden regulátor, v tom není problém...

Prostě bych se snažil dát na každou hřídel motor a pak až budou peníze dál, tak dokoupit regulátor a nebo ten modul.

Jinak jen taková malá otázečka k lidem, co mají příčný pohon a jezdí TT. Už ste ho někdy v závodech použili? Dával sem ho do Abeille, ale teče mě s ním a silně uvažuju, že ho udělám nefunkční, protože sem ho ještě ani jednou nepoužil...
nestačil oládáš signály regl musí být na každém motoru ;)
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Keba

Příspěvek od Keba »

Godric píše:Jinak jen taková malá otázečka k lidem, co mají příčný pohon a jezdí TT. Už ste ho někdy v závodech použili? Dával sem ho do Abeille, ale teče mě s ním a silně uvažuju, že ho udělám nefunkční, protože sem ho ještě ani jednou nepoužil...
Malá odpověď. :-)
Mám příčňák na MoNaKu II. a použiji ho skoro při každé soutěžní plavbě. Protitahy jsou skvělá záležitost, ale ma některé manévry mi příčňák přijde lepší. Tohle téma ale tady nebudeme rozvíjet, když tak v jiném vlákně.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Jur4

Příspěvek od Jur4 »

Jestli budu dělat dvoušroubou verzi tak pravděpodobně použiju dva motory. Ale zatím o tom jen přemýšlím. Dneska jsem byl koupit lišty a rovnou jsem koupil i laminovaci tkaninu (80g/m2) ale zatím mám z laminování mírné obavy :). Pořad rozvažuju jestli použít epoxy1200 (mám toho asi kilo) nebo nějakou lepší pryskyřici. Jaký je v laminování s 1200 a jinýma pryskyřicema rozdíl? Vyplatí se to na jednu loď kupovat specialní?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Jur4 píše:Jestli budu dělat dvoušroubou verzi tak pravděpodobně použiju dva motory. Ale zatím o tom jen přemýšlím. Dneska jsem byl koupit lišty a rovnou jsem koupil i laminovaci tkaninu (80g/m2) ale zatím mám z laminování mírné obavy :). Pořad rozvažuju jestli použít epoxy1200 (mám toho asi kilo) nebo nějakou lepší pryskyřici. Jaký je v laminování s 1200 a jinýma pryskyřicema rozdíl? Vyplatí se to na jednu loď kupovat specialní?
Jak to napsat :rolleyes:

1. Laminování se neboj, není to tak hrozné.
2. 1200 není laminovací pryskyřice ale lepidlo (je hodně hustá a tak se s ní špatně prosytí tkanina)
3. má špatný poměr dávkování (100g ku X kapek) takže se může stát, že nestvrdne
4. laminoval jsem s ní 2 lodě a kromě ztížení práce díky vyšší hustotě s ní žádné problémy nebyly

čili pokud ji máš doma a umíš ji dobře míchat, tak s ní můžeš jak lepit ta žebra tak i nakonec laminovat.

Pokud chceš kupovat lamin. pryskyřici novou tak existuje 200g L285 za cca 260 Kč, která ti určitě na celou loď stačí. Mám ji koupenou ale zatím jsem ji nezkoušel takže praktické rady dát nemůžu. Co je ale na první pohled její výhoda je míchací poměr (100 : 50)...
Obrázek
NeJaToD team
SH

Příspěvek od SH »

Jur4 píše:Jestli budu dělat dvoušroubou verzi tak pravděpodobně použiju dva motory. Ale zatím o tom jen přemýšlím. Dneska jsem byl koupit lišty a rovnou jsem koupil i laminovaci tkaninu (80g/m2) ale zatím mám z laminování mírné obavy :). Pořad rozvažuju jestli použít epoxy1200 (mám toho asi kilo) nebo nějakou lepší pryskyřici. Jaký je v laminování s 1200 a jinýma pryskyřicema rozdíl? Vyplatí se to na jednu loď kupovat specialní?
vem tkaninu a kápni vedle sebe na ni L285 nebo jinou laminovací pryskyřici a 1200ku. A pochopíš hned.

Teoretizovat nadmíchacími poměry, cenami a pod.nemá cenu dokud si to osobně nezkusíš. Trabant taky jezdí.... ale existují i auta.
Jur4

Příspěvek od Jur4 »

Tak teda dám na Vás a koupím nějakou laminovací pryskyřici. Epoxy použiju jinde. Míchací poměr je u epoxy dost neštastný, ale i když mícham od oka tak se mi ještě nestalo, že by neztvrdnul.
SH

Příspěvek od SH »

Jur4 píše:...Míchací poměr je u epoxy dost neštastný, ale i když mícham od oka tak se mi ještě nestalo, že by neztvrdnul.
pokud to nemáš dostatečně v oku (taky někdy míchám od oka ale raději odměřuji) tak výsledná pryskyřice může být gumová nebo křehká, a pokud je velký přebytek tužidla, tak to se časem vylučuje a rozežere dřevo....
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Jur4 píše:Epoxy použiju jinde. Míchací poměr je u epoxy dost neštastný, ale i když mícham od oka tak se mi ještě nestalo, že by neztvrdnul.
Tak to máš docela štěstí, mě už se to stalo a Nex by mohl vyprávět o laminování Richelieu :lol:

Jak píše SH na množství tvrdidla závisí výsledné vlastnosti... Když je ho moc je sice velmi tvrdý ale zároveň křehký a může snadno prasknout, když málo, je spoj houževnatější. A když je ho mooc málo tak nestvrdne vůbec ;)
Obrázek
NeJaToD team
Jur4

Příspěvek od Jur4 »

Lepil jsem tak několikrát poloviny polystyrenovéko křídla k sobě a spoj vždycky vydržel :) Prasknul vždycky polystyren nebo nosník. Asi jsem měl štěstí. Ale mám zkušenost s epoxidem unilex. Míchal se 1:1 a jednou jsem tak něco lepil. Namíchal jsem ho a než jsem ještě něco dopasoval tak se z kelímku začalo kouřit, začalo to bublat a během několika minut to bylo tuhe. Normálně to tvrdlo tak hodinu.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

1200 je lepidlo........laminovat sním je DNES hloupost.....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

285ka se krásně prosycuje je řidká a nestéká.tedy pokud jí dáš rozumné množství.Chce to opravdu dát tolik aby byla látka krásně prosycená a a neodstávala.Není třeba se toho bát.než začneš ,zkus kousek látky někde bokem a uvidíš jak jde krásně prosycovat.Ta 1200 ka je sice lepidlo ,ale pokud máš zkušenosti s mícháním a prací ,nemusíš se toho bát.Je to věc názoru.Tady se názory můžou dělit,téměř všichni s ní mají zkušenosti,někdo s ní dělat neumí ,někdo ano.Třeba takový mistr světa a špičkový maketář Jirka Špinar z Borohrádku nedá na 1200 ku dopustit a nechce nic jinýho.Já sám dělám s LG 700 je to podobné složení.Jen u ty 285 jak píše ivvo se mi nezdá ten poměr.Vím ,že letecčtí modeláři suší tuto pryskyřici 1 a půl v peci a ,že to míchají 100:50,já se však domnívám,že je maximálně do 100:40 ,nejlépe 100:30.
Godric

Příspěvek od Godric »

Nalim píše:
Godric píše:No teď sem si uvědomil, že Petr prodával jak v Oseku, tak někde jinde ten svůj modůlek na protitahy, pokud se nepletu něco kolem 250,-, takže by stačil jen jeden regulátor, který stejně musíš mít... Zase bych ušetřil na převodovce a místo toho bych koupil další motor, případně ty motory spřevodoval, ale podle mne se vlezeš s dalším motorem a převodovkama do ceny velkého převodu na jeden motor za 749,- .... navíc by byl asi ten modůlek na protitahy.. Ale stejně tak i dva motory můžou jet na jeden regulátor, v tom není problém...

nestačil oládáš signály regl musí být na každém motoru ;)
Máš pravdu, neuvědomil sem si to, ten modůlek nahrazuje mix na vysílačce, ne na motorech.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Pepa Darvaš píše:Jen u ty 285 jak píše ivvo se mi nezdá ten poměr.Vím ,že letecčtí modeláři suší tuto pryskyřici 1 a půl v peci a ,že to míchají 100:50,já se však domnívám,že je maximálně do 100:40 ,nejlépe 100:30.
Měl jsem ji před sebou na stole a opisoval štítek - 100:40 váhově, 100:50 objemově (jak praví) :cool:

Jinak ale s tebou souhlasím...
Obrázek
NeJaToD team
Jur4

Příspěvek od Jur4 »

Mezi žebra 3-7 jsem přidal 5 cm. Ve výsledku je loď teda o 5cm delši a o 1,3cm vyšší. Jen si nejsem jistý zda už to není moc navíc té délky. Abych pak nemusel zase cpát hodně závaží. V lodi budou teda 2 motory (400) jako baterie akumulátor. Rad bych použil 7 Ah ale ten váží o kilo víc než ten 4,5 Ah. To už by bylo asi moc váhy i po úpravach že?
Jur4

Příspěvek od Jur4 »

A ještě mě napadá, jak dlouhá hřídel je ve standartním monaku? Stačí ten základní rozměr 120mm nebo je nutno nechat si udělat jiný?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Jur4 píše:Mezi žebra 3-7 jsem přidal 5 cm. Ve výsledku je loď teda o 5cm delši a o 1,3cm vyšší. Jen si nejsem jistý zda už to není moc navíc té délky. Abych pak nemusel zase cpát hodně závaží. V lodi budou teda 2 motory (400) jako baterie akumulátor. Rad bych použil 7 Ah ale ten váží o kilo víc než ten 4,5 Ah. To už by bylo asi moc váhy i po úpravach že?
Průřez trupu je zhruba obdélníkový, takže když prodloužíš o 5 cm a znáš výšku a šířku tak spočítáš o kolik se ti zvětší výtlak = hmotnost kterou můžeš použít navíc. Osobně bych ti doporučil trup spíše rozšířit než prodloužit, aby získal více na stabilitě. Pokud dostavíš nástavbu, tak je loď hodně vratká.
A co se týká výtlaku, tak pokud budeš mít více, než budeš potřebovat tak je lepší to dovážit, protože můžeš dovážit tam kde potřebuješ, aby ta loď byla stabilnější, než dopočítávat přesně jak to potřebuješ a nakonec zjistit, že je moc těžká a že špatně popluje...
Obrázek
NeJaToD team
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Jur4 píše:A ještě mě napadá, jak dlouhá hřídel je ve standartním monaku? Stačí ten základní rozměr 120mm nebo je nutno nechat si udělat jiný?
Délku jřídele si nepamatuji, ale zkus se podívat na admirála na převodovku, kterou nám dělali, snad tam bude i její délka
Obrázek
NeJaToD team
Jur4

Příspěvek od Jur4 »

Širší ho už udělat nemůžu. Všechna žebra mám připravena k lepení. Výsledná délka by měla být 63cm. Šířka 15cm. Ponor 3.3+1.3 -> 4.6cm. 63*15*4.5 -> 4252.5 g Tolik to nebude, trup neni kvadr takze kdyby byl o 1/4 menší tak bude výtlak přes 3kg. Doufám že postup je správný, výtlak lodě počítám poprvé :) S akumulátorem by mi na zbytek vybavení a váhu lodě zbývalo 1,2 kg a to je asi málo na 2motory, 2hřídele, regl, rc vybavení. Samotné by to uneslo, ale nedokážu si představit kolik může vážit neosazená loď až bude hotová
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

V kartonu neváží skoro nic, v překližce s laminátem určitě půl kila... servo váží pár gramů, přijímač i regl taky, mrkni do katalogu na motory a spočteš zbytek...

Počítáš to zhruba správně akorát nesmíš počítat celou výšku žebra ale jen po hladinu vody ;) když budeš brát celý trup tak už bude vlastně pod vodou.

Výtlak je vlastně objem (hmotnost) vody, kterou trup vytlačí (archimédlv zákon) takže loď uveze jen tolik jaký má výtlak...

Moje MoNaKo má délku 60 a klasickou výšku žeber a optimální váha je tak 1700 - 2000g, takže si spočítej objem, který jsi přidal (zvýšení žeber 63*15*1,3= 1228,5g + prodloužení 3*15*3,3=148,5g) což je zhruba 1377g, které můžeš použít navíc. 2motory a 2 hřídele budou zhruba stejné jako převodovka, regl, přijímač, servo stejné, takže jen rozdíl v baterii a v materiálu pro stavbu... takže pokud se s celkovou váhou dostaneš pod 3,5 kg tak by jsi měl být v pohodě...
Obrázek
NeJaToD team
Jur4

Příspěvek od Jur4 »

Ahoj,

takže pomalu ale jistě jsem postoupil ve stavbě. Mam hotovou kostru připravenou na potahování balsou. Nějaké fotky jsou tady. Momentálně čekám na motory, hřídele, dýzy a další. Před potahováním bych chtěl mít žebra připravené pro uložení hřídelí.

Ale řeším pár věcí.

Jak velká má být rozteč hřídelí a jak při lepení zajistit jejich vzájemnou souosost a souosost s trupem.

Pak ještě řeším palubu. Upustil jsem od překližky a dělám jí z balzy. Slepím si natupo dvě prkýnka 2mm balsy a udělám to jak je napsáno v návodě. obrys paluby si na to pak obkreslím. Palubu chci taky zvenčí olaminovat a zevnitř prolakovat záponovým lakem, nebo něčím takovým. Předpokládám že jedna vrstva tkaniny bude stačit, ale nevím jestlí bude lepší nejdříve palubu napasovat na trup a až pak ji olaminovat, nebo nejdříve balsu olaminovat a až pak z toho vyřezat palubu a napasovat na trup.
ESN

Příspěvek od ESN »

Jur4 píše:Ahoj,

takže pomalu ale jistě jsem postoupil ve stavbě. Mam hotovou kostru připravenou na potahování balsou. Nějaké fotky jsou tady. Momentálně čekám na motory, hřídele, dýzy a další. Před potahováním bych chtěl mít žebra připravené pro uložení hřídelí.

Ale řeším pár věcí.

Jak velká má být rozteč hřídelí a jak při lepení zajistit jejich vzájemnou souosost a souosost s trupem.

Pak ještě řeším palubu. Upustil jsem od překližky a dělám jí z balzy. Slepím si natupo dvě prkýnka 2mm balsy a udělám to jak je napsáno v návodě. obrys paluby si na to pak obkreslím. Palubu chci taky zvenčí olaminovat a zevnitř prolakovat záponovým lakem, nebo něčím takovým. Předpokládám že jedna vrstva tkaniny bude stačit, ale nevím jestlí bude lepší nejdříve palubu napasovat na trup a až pak ji olaminovat, nebo nejdříve balsu olaminovat a až pak z toho vyřezat palubu a napasovat na trup.
rozhodně i na palubu min. 2 vrstvy, a laminoval bych až po usazení, sice to bude pracnější ale mužeš udělat z tkaniny U aby nezatýkalo mezi palubou a trupem do lodi ;) , rozteč hřídelí vcelku jedno, hlavně aby se vešli vedle sebe motory ;)
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
to

Příspěvek od to »

Souosost řeším tak, že v žebrech mám připravené otvory pro pouzdro hřídele (žebra kreslím v CADu, tak je
zajištěna určitá přesnost). Přesto při montáži používám přípravek z plechu, kde mám vyvrtané rozteče pro
hřídele. Obecně, čím dál jsou od sebe ty přípravky tím je přesněji zaručena souosost. Aby byla zaručena rovnoběžnost a souosost s osou lodi, tak přípravek na zádi ještě nasazuji na osu kormidla, přední přípravek
musím také zafixovat v ose.

Palubu jsem u 130 cm dlouhé lodi dělal z 1 mm balsy, kde spodek jsem laminoval 1 vrstvou 140g tkaniny. Potom napasoval na trup a shora přelaminoval 2 vrstvami 140g tkaniny. Vytmelil polyester. tmelem se
skelným vláknem. Rozteč žeber je 10 cm. Paluba je jako plech.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.

Tomáš
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“