Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Nástavby II
Re: Nástavby II
Čo takto preglejka (překližka)? Ja som teraz na svoju Victory kupoval v hrúbkach 0.8, 1 a 1.5mm... Tá najtenšia by stačila...
Jde to udělat, ale spíš použít lepenku. Má to však jednu vadu, papír po nasycení jest poněkud těžký. Takže bych volil něco klasičtějšího. Jinak nástavby lepím z papíru na zkoušku a následně to převádím do vhodnějšího materiálu.USSAlaska píše:Panove, mam dotaz na nastvaby - nemate nekdo zkusenost s jejich slepenim z tvrdeho z kartonu, nasledne prolakovat, nebo prosytit pryskyrici, pripadne olaminovat? Co si o tom myslite? Pokud je to dotaz mimo misu, tak se omlouvam, dosud jsem stavel jen letadla. Dik, M.
Severan
Jak říká Seveřan než karton (vlnitý vnitřek) tak spíše lepenku (teda myslím, že se to tak jmenuje). Použil jsem ji na nástavby na loď MoNaKo I. všechny nástavby jsou v lepenky, poté prolakované několika vrstvami laku, přestříkány základovou barvou s plničem, několikrát přebroušené a poté přestříkány asi 3 vrstvami barvy.Severan píše:Jde to udělat, ale spíš použít lepenku. Má to však jednu vadu, papír po nasycení jest poněkud těžký. Takže bych volil něco klasičtějšího. Jinak nástavby lepím z papíru na zkoušku a následně to převádím do vhodnějšího materiálu.USSAlaska píše:Panove, mam dotaz na nastvaby - nemate nekdo zkusenost s jejich slepenim z tvrdeho z kartonu, nasledne prolakovat, nebo prosytit pryskyrici, pripadne olaminovat? Co si o tom myslite? Pokud je to dotaz mimo misu, tak se omlouvam, dosud jsem stavel jen letadla. Dik, M.
Severan
Lepenka má jednu úžasnou vlasntnost a to že kdy se namočí tak s ní jde udělat jakýkoliv záhyb nebo rádius. Poté stačí nechat vyschnout a lepit, už si drží nový tvar. Používal jsem lepenku ze zadních stran kalendářů.
A ještě pozor na lepenku, která je z jedné strany lakovaná (křídová), když jí přelakuješ tak se koutí. Nejlepší je lepenka bez povrchové úpravy.

NeJaToD team
OK, diky za reakce. Takze to, az na tu nepriznivou vahu, v zasade jde. Preju hezky den. M.
Jak napsali kolegové, zhotovit nástavby z papírového kartonu v zásadě lze, akorát otázka, nakolik to bude pevné, voděodolné a jak hladký bude povrch. Obecně lepší je použít plastové či laminátové desky případně plech, ale karton má zas výhodu, že je levný a snadno se s ním pracuje i začátečníkovi. Impregnace je pochopitelně potřebná i když představuje práci navíc. Nástavby bývají většinou relativně členité a pak jejich natírání něco trvá. Z tohoto důvodu se mi jeví jejich olaminování jako utopie. Pokud se zrovna nejedná o naprosto jednoduché tvary, tak to musí být nesmírně komplikované a pracné. Při impregnaci pozor na laky ředitelné vodou, můžou způsobit zvlnění a zkroucení (což se ale někdy může hodit jak zmínil ivvo). Kromě impregnace se ještě musí dát bacha na strukturu povrchu. Některý kartón je na povrchu pěkně hladký jak lakovaný, ale běžný kartón je trochu drsnější a pak je třeba kitování, tedy další práce navíc. S tou váhou bych to viděl tak, že aby karton dosáhnul určité pevnosti, musí být tlustší než plast či plech a masivnější (navíc ještě impregnovaná) konstrukce pochopitelně víc váží.
P.S. mám za to že lepenka je to uvnitř vlnité z čeho se dělají krabice a kartón normální tuhý a tlustý papír, tedy naopak než to napsali kolegové, ale taky si nejsem názvoslovím 100% jistý, hlavně abysme si porozuměli a měli všichni na mysli to samé
P.S. mám za to že lepenka je to uvnitř vlnité z čeho se dělají krabice a kartón normální tuhý a tlustý papír, tedy naopak než to napsali kolegové, ale taky si nejsem názvoslovím 100% jistý, hlavně abysme si porozuměli a měli všichni na mysli to samé
Myslím, ze si rozumime - myslel jsem tuhý papir, jako je např. na konci kalendářů. Já vím, že nejlepší je něco jako laminát, ale nechtělo se za to dávat takový peníze (ono tak stejně nakonec dopadne, že si pořídím laminát, nebo kuprexit), jen prostě uvažuju o různých materiálech a ten papír mi přišel sympatickej. Diky M.
Tak to jsme na tom podobně. Papír je mi rovněž sympatický (kdysi jsem slepoval vystřihovánky). Taky jsem línej shánět kvalitní materiály a nechce se mi do nich příliš investovat. Preferuju bastlení z domácích zásob a z materiálů, které mám běžně k dispozici a znám z běžného života. Sice to z hlediska kvality a efektivity práce mnohdy není ta nejlepší cesta, ale aspoň to má výhodu, že když něco pokazím, tak mně to tak nemrzí jako v případě draze pořízeného materiálu.USSAlaska píše:Myslím, ze si rozumime - myslel jsem tuhý papir, jako je např. na konci kalendářů. Já vím, že nejlepší je něco jako laminát, ale nechtělo se za to dávat takový peníze (ono tak stejně nakonec dopadne, že si pořídím laminát, nebo kuprexit), jen prostě uvažuju o různých materiálech a ten papír mi přišel sympatickej. Diky M.
Takže KARTON je zv. tlustší papír známý též jako čtvrtka - od 150 do 240 g/m2. Je to přechod mezi papírem a lepenkou. Lepenky jsou od 250 do 4000 g/m2. Mohou být vícevrstvé s povrchovou upravou z jedné strany či bez. Jinak Povrch lze zpracovat tak, že se nepozná z čeho je model zhotoven, je to jen o pečlivosti. Jinak knihařské lepenky s oblibou používám.
Severan
Severan
Severan píše:Takže KARTON je zv. tlustší papír známý též jako čtvrtka - od 150 do 240 g/m2. Je to přechod mezi papírem a lepenkou. Lepenky jsou od 250 do 4000 g/m2. Mohou být vícevrstvé s povrchovou upravou z jedné strany či bez. Jinak Povrch lze zpracovat tak, že se nepozná z čeho je model zhotoven, je to jen o pečlivosti. Jinak knihařské lepenky s oblibou používám.
Jinak cena desky laminátove je 360,- Kč za 1,2 m2. Do síly 1 mm lze stříhat nůžkami, otvory potřeba vyřezat.
Severan
Já teď řeším problém z čeho udělet nástavby a palubu. Dřevo a karton jsem zavrhl kvůli složité povrchové úpravě. Váhám mezi laminátovými deskami a ABS. Nevíte kde by se daly koupit ( jsem z ostravy ) ? A jaká tloušťka? popř. poraďte nějaký jiný materiál v přijatelné cenové hladině a s dobrou opracovatelností. Díky
Pošlu ti adresu skrze ZPRÁVU.
Severan.
Severan.
Severan:
dík za vysvětlující výklad
dík za vysvětlující výklad
Pokud bys potřeboval jen menší kousky materiálu a preferuješ snadný nákup, můžeš zkusit modelovací podložky co mívají běžně v papírnictví. Netuším co je to za plast, ale na HPS (tvrzený polystyren) to nevypadá (na něj je to měkčí a pružnější), ale ABS to zřejmě taky nebude. Testoval jsem to ohledně lepení a barvení. Vteřinovým lepidlem a Balykrylem to šlo dobře, ale rozsáhleji to vyzkoušené zatím nemám. Pokud jde o cenu, záleží na rozměru a tloušťce, nepamatuju si teď přesně, deska velikosti A4 stála tuším kolem 10 Kč.kuba píše:Já teď řeším problém z čeho udělet nástavby a palubu. Dřevo a karton jsem zavrhl kvůli složité povrchové úpravě. Váhám mezi laminátovými deskami a ABS. Nevíte kde by se daly koupit ( jsem z ostravy ) ? A jaká tloušťka? popř. poraďte nějaký jiný materiál v přijatelné cenové hladině a s dobrou opracovatelností. Díky
Přidám i já svoji trošku do mlýna ohledně lepenky.Zkoušel jsem s ní dělat různé pokusy jelikož mám přístup ke kvalitní knihařské lepence a po prolakování řídkým nitro jsem byl překvapen pevností,snadno se brousí a nechlupatí (až do hloubky prosycení).Zkoušel jsem ji i na žebra 4mm zatím "no problem".Po prolakování a poklepu zní jako laminát.Chystám se ji využít pro nádstavby.Snadné zpracování (kvalitním nožem),pevnost dobrá (dle tlouštky),dostupnost (event. láce) a váha taky přiměřená.To vše hovoří ve prospěch využití lepenky.No na ponorky to asi nebude ale na ostatní hladinovky zaručeně vystačí.A jak už někdo psal dá se dobře tvarovat,taky plus oproti laminátu nebo překližce.
Mohl bys prosim popsat přesné kroky při prolakování a povrchové úpravě? Dík, M.Jetcat píše:Přidám i já svoji trošku do mlýna ohledně lepenky.Zkoušel jsem s ní dělat různé pokusy jelikož mám přístup ke kvalitní knihařské lepence a po prolakování řídkým nitro jsem byl překvapen pevností,snadno se brousí a nechlupatí (až do hloubky prosycení).Zkoušel jsem ji i na žebra 4mm zatím "no problem".Po prolakování a poklepu zní jako laminát.Chystám se ji využít pro nádstavby.Snadné zpracování (kvalitním nožem),pevnost dobrá (dle tlouštky),dostupnost (event. láce) a váha taky přiměřená.To vše hovoří ve prospěch využití lepenky.No na ponorky to asi nebude ale na ostatní hladinovky zaručeně vystačí.A jak už někdo psal dá se dobře tvarovat,taky plus oproti laminátu nebo překližce.
Dotaz mimo mísu to není, ale bude to zbytečně složitá práce. Použij sklolaminátové desky, mosazný plech, tabulky atd. To je hladké a rovné a voděodolné.
Ivan
No,dovolím si oponovat. Nevím proč, aleať je již povrch zpracován jak chce, třeba tunou kitu a miliónem vrstev leštěné barvy, tak je vždy cítit jestli je todřevo, papír, laminát nebo kov nebo něco jiného. Dávám přednost použití originálních materiálů - kde je ve skutečnosti dřevo, tam dřevo, kde je kov tam kov a pod.Severan píše:Takže KARTON je zv. tlustší papír známý též jako čtvrtka - od 150 do 240 g/m2. Je to přechod mezi papírem a lepenkou. Lepenky jsou od 250 do 4000 g/m2. Mohou být vícevrstvé s povrchovou upravou z jedné strany či bez. Jinak Povrch lze zpracovat tak, že se nepozná z čeho je model zhotoven, je to jen o pečlivosti. Jinak knihařské lepenky s oblibou používám.
Severan
V oponování ti nebráním, použij na závěr plnič, řádně ho vybruš a neucítíš ani dřevo, ani kov ani papír. A pokud jo, tak seš fakt dobrej a smekám. Já bych si prostě netrouf bez bližšího obeznámení tvrdit co to je.SH píše:No,dovolím si oponovat. Nevím proč, ale ať je již povrch zpracován jak chce, třeba tunou kitu a miliónem vrstev leštěné barvy, tak je vždy cítit jestli je todřevo, papír, laminát nebo kov nebo něco jiného. Dávám přednost použití originálních materiálů - kde je ve skutečnosti dřevo, tam dřevo, kde je kov tam kov a pod.Severan píše:Takže KARTON je zv. tlustší papír známý též jako čtvrtka - od 150 do 240 g/m2. Je to přechod mezi papírem a lepenkou. Lepenky jsou od 250 do 4000 g/m2. Mohou být vícevrstvé s povrchovou upravou z jedné strany či bez. Jinak Povrch lze zpracovat tak, že se nepozná z čeho je model zhotoven, je to jen o pečlivosti. Jinak knihařské lepenky s oblibou používám.
Severan
Severan
Keď môžem za seba ...
Na nástavby používam prevažne dosky HPS. Dostupnosť (aj cenová) je dobrá, spracovanie aj pre začiatočníka (deti v krúžku) bezproblémové. Lepiť sa to dá lepidlom na plastikové modely, tmely sú tiež použiteľné pre plastikáče. K dispozícii je obrovská škála plastových profilov od firiem Plastruct alebo Evergreen, ktoré úžasne zjednodušia výrobu niektorých detailov.
Povrchová úprava je tiež jednoduchá (autospraye, plastikárske farby).
Čo sa týka kartónu, keď zoberiem súčasnú cenu epoxidov a tmelov, ktoré musím použiť na to , aby dom dostal "vodeodolný" a hladký materiál, tak sa mi zdá, že úspora financii je značne diskutabilná, a to nehovorím o pracnosti, práci s chemikáliami (epoxidy), a časovej náročnosti spracovania. Všetka česť tým, ktorí dokážu modely z kartónu doviesť k dokonalosti ale myslím, že jednoduchá cesta to nie je.
Laminátové dosky používam tiež, ale skôr na paluby a iné náročnejšie aplikácie. Stále tu však ostáva práca s karcinogénnym prachom , ktorý vzikne pri opracovaní. Cena materiálu aj
náročnosť spracovania je tiež určite vyššia , ako u HPS.
Prácu s mosadzným (resp. iným) plechom považujem za vrchol modelárskeho majstrovstva. Dajú sa s tým robiť úžasné veci, ale myslím, že pre začiatočníka je to veľmi náročné (aj finančne). Hovorím samozrejme o nástavbach resp. trupoch lodí.
Z mosadze robím skôr stožiare, zábradlia, madlá atď.
Preglejku už používame prakticky iba pri konštrukcii trupu (rebrá, obšívka trupu) alebo tam, kde má byť aj skutočný diel z dreva. Podobne dýhy alebo balzu.
Na nástavby používam prevažne dosky HPS. Dostupnosť (aj cenová) je dobrá, spracovanie aj pre začiatočníka (deti v krúžku) bezproblémové. Lepiť sa to dá lepidlom na plastikové modely, tmely sú tiež použiteľné pre plastikáče. K dispozícii je obrovská škála plastových profilov od firiem Plastruct alebo Evergreen, ktoré úžasne zjednodušia výrobu niektorých detailov.
Povrchová úprava je tiež jednoduchá (autospraye, plastikárske farby).
Čo sa týka kartónu, keď zoberiem súčasnú cenu epoxidov a tmelov, ktoré musím použiť na to , aby dom dostal "vodeodolný" a hladký materiál, tak sa mi zdá, že úspora financii je značne diskutabilná, a to nehovorím o pracnosti, práci s chemikáliami (epoxidy), a časovej náročnosti spracovania. Všetka česť tým, ktorí dokážu modely z kartónu doviesť k dokonalosti ale myslím, že jednoduchá cesta to nie je.
Laminátové dosky používam tiež, ale skôr na paluby a iné náročnejšie aplikácie. Stále tu však ostáva práca s karcinogénnym prachom , ktorý vzikne pri opracovaní. Cena materiálu aj
náročnosť spracovania je tiež určite vyššia , ako u HPS.
Prácu s mosadzným (resp. iným) plechom považujem za vrchol modelárskeho majstrovstva. Dajú sa s tým robiť úžasné veci, ale myslím, že pre začiatočníka je to veľmi náročné (aj finančne). Hovorím samozrejme o nástavbach resp. trupoch lodí.
Z mosadze robím skôr stožiare, zábradlia, madlá atď.
Preglejku už používame prakticky iba pri konštrukcii trupu (rebrá, obšívka trupu) alebo tam, kde má byť aj skutočný diel z dreva. Podobne dýhy alebo balzu.
PeterP
K těm laminátovým deskám, zpracování: desky do 1 mm se dají stříhat nůžkami, místo pracného řezání pilkou, vnitřní otvory, nebo extrémně složité díly je nutno vyřezat. Práce se podstatně zrychlí a ubude hluku a prachu. Doporučuju vyzkoušet.
Severan
Severan
M. napsal
(Mohl bys prosim popsat přesné kroky při prolakování a povrchové úpravě? Dík, M)
Je to zcela jednoduché,požadovavý tvar ev. hotovou nástavbu nejdříve udělám s lepenky ,120 papírem jemně zabrousím přeteklé lepidlo a pak nitrolakem ředěným v poměru 1:1 (prostě voda) natřu nebo nastříkám nejdříve vnitřní a pak i vnější stranu,díky rychlosti schnutí můžu dát až tři vrstvy krátce po sobě.Nechám dokonale proschnout pak jen dobrousím požadovaný tvar a finálně přebrousím zrnitostí 400 nasucho,ještě jedna vrstva laku tentokrát ředěná jen mírně.Takto je to připraveno pro finální úpravu stříkacím tmelem a přebroušením 600 pod vodou.Je jasné že se namáčení nesmí přehánět,voda si vždy cestičku najde.Není to určitě 100% voděodolné ale zatím jsem neměl výrazné problémy s absorbcí vody.
(Mohl bys prosim popsat přesné kroky při prolakování a povrchové úpravě? Dík, M)
Je to zcela jednoduché,požadovavý tvar ev. hotovou nástavbu nejdříve udělám s lepenky ,120 papírem jemně zabrousím přeteklé lepidlo a pak nitrolakem ředěným v poměru 1:1 (prostě voda) natřu nebo nastříkám nejdříve vnitřní a pak i vnější stranu,díky rychlosti schnutí můžu dát až tři vrstvy krátce po sobě.Nechám dokonale proschnout pak jen dobrousím požadovaný tvar a finálně přebrousím zrnitostí 400 nasucho,ještě jedna vrstva laku tentokrát ředěná jen mírně.Takto je to připraveno pro finální úpravu stříkacím tmelem a přebroušením 600 pod vodou.Je jasné že se namáčení nesmí přehánět,voda si vždy cestičku najde.Není to určitě 100% voděodolné ale zatím jsem neměl výrazné problémy s absorbcí vody.
Je to přesně jak říkáš, dělám to stejně. Nejdříve se vytvoří nástavba, lehce přebrousí, prolakuje a potom větší zrnitostí přebrousí chlupy. Nakonec základová barva s plničem (většinou stačili 2 vrstvy, pokaždé jsem přebrousil papírem zrnitosti 600-1000), potom 2 vrstvy barvy a nakonec matný nebo lesklý lak podle potřeby.Jetcat píše:M. napsal
Dělal jsem stejně i trup na Monaku I. který je ze stejného kartonu jako nástavba a i přes hodinové ježdění v kuse mi trup nezvlhnul a nenatahnul vodu. (nepočítám tu co šla vrchem přes palubu...)

NeJaToD team
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 14 Odpovědi
- 14831 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Přema
-