Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Záchranný člun

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
mstrop

Re: Záchranný člun

Příspěvek od mstrop »

Ahoj, předem se omlouvám všem lodním modelářům za možná naivní dotaz, ale jsouce letecký modelář, mám k lodím trošku daleko …. Dostavuji model létajícího člunu a řeším problém, jak model po havárii dostat na břeh – opomenu-li tedy možnosti, jako jsou skok do vody nebo vožení s sebou nějakého člunu. Ideální mi přijde model loďky, která by model letadla ke mně dostala. Jako první mne napadl model tlačného remorkéru, ale pokud bude letadlo poškozené a skoro se potápějící, tak bych jej mohl takto poslat rovnou ke dnu. Tudíž spíše vidím cestu v nějaké loďce, která se buď k modelu připne a model odtáhne nebo spíše k letadlu připne lanko a to mi přiveze. Ocením jakékoliv názory zejména k těmto otázkám:

1) Neznáte nějaký osvědčený způsob, který tento problém řeší?
2) Jaký by byl nejvhodnější typ loďky?
3) Neznáte nějaký mechanismus, který by mohl být použit pro uchycení lanka?

Marek
micer

Příspěvek od micer »

No, pár hydroplánů už jsem se snažil dostat ke břehu pomocí lodí, ale cokoli tak členitého jako je hydroplán nabrat ve větší vzdálenosti na hladině a vydržet to tlačit smysluplným směrem je skoro nadlidský úkol. Plochá příď tlačného remorkéru trochu pomůže, ale problém to neřeší.
Kdysi jsem měl na jachtě z boku připevněný ostrý trojramenný hák (jako kotva), kterým se loď bokem otřela o druhou (vyprošťovanou), hák se zasekl nebo chytil za lanoví, vytrhl ze slabého uchycení (sevření mezi dvěma kousky plastu) na tažné lodi, poskládané lanko na palubě se rozvinulo a pak se dal model asi na 2m dlouhém závěsu táhnout. Potíž byla v tom, že se občas táhl bokem nebo jinak nesmyslně a dalo se jet jen pomalu, vlečená věc měla snahu se potápět. Další problém byl, když se vyprošťovala loď, co si namotala na šroub řasy ... tak hnedle stejně skončila i záchranná ... a vůbec nebylo ze břehu vidět, že tam něco takového ve vodě plave. A poslední potíž, když lanko ztratilo tah a hák spadnul do vody, tak se zasekl na dně jako kotva za nějaké rostliny. Původně zachraňovanou loď pak vítr dofoukal v pohodě ke břehu, zachránce byl "zakotvený" a muselo se pro něj osobně.

Zatím nejlepší co mám je záchranný prostředek (odmítám tomu říkat loď) podle Bryanta Thompsona z USA (časopis Marine modelling international 3/2011 - The Golden Retriever), on to dělal s dmychadlem, upravená verze na normální vrtuli a kormidlo vyšla v RC revue 7/2011. Do "vidlí" se výborně chytají lodě i letadla, tlačil jsem s tím 20 kg loď a dokonce jednou hydroplán o rozpětí asi tak 2,5 m, taky to šlo. Je to extrémně levné a dá se to postavit za jeden den, příště bych to vylepšíl jen tím, že by pohon byl chycený na dva šrouby a odnímatelný, aby to bylo jen jako deska a skladnější v dílně při uložení. Určitě je i na tomto fóru pár lidí, co to viděli v akci.

Obrázek
mstrop

Příspěvek od mstrop »

Díky moc za výkop. "vlečená věc měla snahu se potápět" - přesně o tohle mám strach. Pokud se mi nepovede přistání a model bude tak nějak přežívat na hladině, tak poslední šanci právě vidím v nějakém umístění lanka a rychlém tažení ze břehu - v podstatě záchranná loď může táhnout volný konec lanka, jehož druhý konec bude neustále na břehu. Otázkou je, jak udělat zámek tak, aby bylo možno takto na dálku lanko zapojit, přitom zámek nevadil letadlu za letu a navíc byl dost pevný, když už bude letadlo větší částí pod vodou a tudíž bude mít velký odpor. Už mne i napadlo, že kdyby záchranné plavidlo bylo poháněno zmíněnou turbínkou, tak by mohlo udělat okolo letadla několik kroužků, tím by lanko/vlasec obtočilo okolo letadla a snad by to mohlo držet ... no, je to takové divoké a zběsilé.
micer

Příspěvek od micer »

Neumim si představit jak udělat funkční "zámek" na lanko a nikdy jsem podobné řešení neviděl. Když to žbluňkne jen 50 m od břehu, je obrovský problém se vůbec trefit do modelu, natož na nějaký zámek, všechno se to na vodě hýbě na vlnkách a točí. Lanko se bude v delším kuse potápět, aby se to nestalo, budou na něm muset být nejdál po metru špunty (bójky), lanka se snadno zamotají, o tom asi vědí své lidi co jezdí tug towing. To už bych spíš uvažoval o vystřelovací síti do jaké se chytají zvířata. Ale moje zkušenost a názor ... polystyrénové samohybné RC vidle.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

micer píše:... polystyrénové samohybné RC vidle.
Přesně tak. Na co nestačí, tak tam už se to bez nafukovacího člunu neobejde...

Možná by nebylo od věci s tím hydroplánem jezdit po soutěžích hydroplánů, kde jsou na nepovedená přistání pořadatelé připraveni. Při pohledu do kalendáře se zdá, že je těch akcí celkem dost, takže na nějaké to domácí polétáníčko zase tolik času nezůstane.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

poté co jsem dnes věnoval 10 minut snaze rozpojit dva magnety z HD bez použití nože či páčidla si umím spojení lanka s modelem představit ale znymenalo by to dohodnuté umístění správně orientovaného magnetu na všech zachránění hodných lodích......
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
mstrop

Příspěvek od mstrop »

Díky moc za další rady!
ladous píše:Možná by nebylo od věci s tím hydroplánem jezdit po soutěžích hydroplánů
- anžto je můj první, tak se obávám, že by bylo více ostudy než zábavy. Navíc už vidím ženu, jak ji oznamuji, že na celý den prchám na soutěž .... ;-).
petr hájek píše:dva magnety z HD
- to zní zajímavě! Koukal jsem teď na nějaká videa na YT a vypadá to, že mají sílu jak blázen. Jen by se musely zabezpečit proti skluzu, ale to by bylo řešitelné. "vidle" v kombinaci s "magnetoumisťovačem" začínají vypadat hodně nadějně (alespoň na papíře) :).
SH

Příspěvek od SH »

mstrop píše:
petr hájek píše:dva magnety z HD
- to zní zajímavě! Koukal jsem teď na nějaká videa na YT a vypadá to, že mají sílu jak blázen. Jen by se musely zabezpečit proti skluzu, ale to by bylo řešitelné. "vidle" v kombinaci s "magnetoumisťovačem" začínají vypadat hodně nadějně (alespoň na papíře) :).
tak si zkus s lodí trefit do něčeho tak, aby jsi setkal dva body na pár cm... a pak to zkus ve vzdálenosti 50 a více metrů. :)

A až to natrénuješ, tak zkus vymyslet umístění tak, aby to bylo přístupné vždy.... při převrácení, namočení, čumáku ve vodě,....
petr hájek

no proto píšu že to není uplně domyšlené..... ale kombinací principů by se dala vytvořit záchranka celkem sofistikovaná.
vidle fungují na nepotápějící se lod nebo se potápějící pomalu , ale pokud by se vidle skombinovaly s ponořeným rámem a sítí v něm napnutou s možností odčerpání vody z rámu(přemýšlel jsem o rámu na bázi novodurových trubek a kolen) pomocí čerpadla či lépe jejího vytlačení pomocí stačeného plynu , šlo by o zajímavé plavidlo které má i skutečný ekvivalent v námořní verzi.
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Já osobně vidím problém v tom, že se jedná o létající model, tak jestli bude mít autor prostor na hmotnost navíc. Přeci jen ten magnet taky něco váží. Jinak potvrzuji, že síla magnetů je neuvěřitelná. Když si člověk nedá pozor, tak to do prstu pěkně štípne. Možná by to šlo doladit tím, že v místě magnetu bude polystyrén, aby i při částečném potopení byla tato část nad vodou. Ale i tak trefit se bude připomínat automat na lovení plyšáků pro děcka.
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Tady je systém na zaháknutí, pod vodou je část, která se vysune a chytne loď za kormidlo/šroub. U tvého případu nevím za co by to šlo. http://www.youtube.com/watch?v=HMZla9lvQpA
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Další ukázka stejné lodi http://www.youtube.com/watch?v=3G-DR4ltdgc
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

petr hájek

létající model????kde????? co jsem mičer-boat viděl je sic mírně podoben poletuše z číny ale viděl jsem ho jen plovoucí.....
petr hájek

boje s magnetem je dobrý nápad ani připojení s protipolem by problém nebyl protože opravdu silné magnety si k sobě najdou cestu i na vzdálenost 50cm ,ale boje musí mít dostatečně dlouhé lanko a to znamená že lod už leží na dně a pak potěšpříroda až se tam chytne za ,,chaluhu,,
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

petr hájek píše:létající model????kde????? co jsem mičer-boat viděl je sic mírně podoben poletuše z číny ale viděl jsem ho jen plovoucí.....
Nevím co je mičer-boat, ale autor psal "Dostavuji model létajícího člunu..."
petr hájek

aha tak to jsem zase překoukl já pardon....
mičerboat jsou vidle s vrtulí.
etwg

Příspěvek od etwg »

Dobry napad. Zial moja zachranna lod nevie tak dobre manevrovat do zadu, preto potrebujem vymysliet nejaky iny system spojenia, co dokáze sa spojit s druhou lodou tak, ze záhranná lod ide len dopredu. (Z boku)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“