Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Stavba funkčních doplňků

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
Nalim

Re: Stavba funkčních doplňků

Příspěvek od Nalim »

Ahoj kolegové
Hodlám stavět větší model vojenské lodě a rád bych otočné věže a věžičky ..... Tímto bych Vás rád poprosil o fotky a nákresy a zároveň diskuzi na toto téma. Určitě je Vás spousta, kteří by rádi takto oživili své modely a třeba tápají a nemají odvahu se poptat. Na druhou stranu je jistě spousta ostřílených modelářů, kteří se rádi podělí o tyto poznatky. Neplánuji střelbu a prosím tímto o dodržení tématu. Děkuji Milan
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
KubaS

Příspěvek od KubaS »

Ahoj
Tohle jsem řešil před pár měsíci. Mám šikovného spolužáka, který mi dělá řídíci desku. Cca měsíc a mohu dodat schéma desky, pokud bude zájem.

Otáčení dělových věží jsem řešil pomocí ložiska zalepeného v palubě. + pohon grilovaci motorky. Uvidíme jestli to byla dobrá volba. A dorazy jsou řešeny spínači.

V týdnu zašlu foto.

Doufám, že to oprázdninách dám vše dohromady.

čau Kuba
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj
moje představa je asi taková že pod každou hlavní věží dát servo,proto aby točila každá věž lehce nesynchronně, ale zastavila v určené poloze. Je jasné že při zamíření na levobok točí přední vlevo a zadní v pravo stejnou rychlostí ale ne ve stejný okamžik. Vedlejší věže bych asi dal třeba po dvou nebo více spojených na jedno servo (motorek). To je zatím pouze má idea :/ . Milan
Snek

Příspěvek od Snek »

Otaceni vezi pomoci serva sem ti tu uz daval jak si resil "schnellboot"
Odridit to pomoci procesoru neni problem. Nebo udelat sekvencer z Turnigy er9x (8-16kanal)
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
jaroj

Příspěvek od jaroj »

Mě Milane napadá servo od Belu, místo úpravy standardniho na stále se točící prodávají rovnou hotové
(http://www.bel-shop.eu/detail914.html). Nic o tom servu nevím, jen mě to u nich zaujalo.
Zachovejte paniku :-)
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Pro upřesnění otáčení věží:
1-hlavní věže: +150/-150 stupňů
2-vedlejší věže: +80/-80 stupňů
3-protiletadlové: 360 stupňů

O Turnigy přemýšlím :)

PS.Pokud Petře budeš časově volný, můžeš myšlenku sekvencéru z Turnigy rozvést? Upozorňuji že nejsem elektronik ale pouze silnoproudař.:rolleyes:
Snek

Příspěvek od Snek »

Nalim píše:Pro upřesnění otáčení věží:
1-hlavní věže: +150/-150 stupňů
2-vedlejší věže: +80/-80 stupňů
3-protiletadlové: 360 stupňů

O Turnigy přemýšlím :)

PS.Pokud Petře budeš časově volný, můžeš myšlenku sekvencéru z Turnigy rozvést? Upozorňuji že nejsem elektronik ale pouze silnoproudař.:rolleyes:
Otaceni vezi servem podle tveho zadani by nemel bejt problem. Pouze treba pro hlavni vez vybrat servo co otoci tech 150° bez upravy "jen servosignalem"

Sekvencer je zarizeni ktere ti bude ridit pohyb vezi. Kdyz ti ho nekdo udela na procesoru, tak je to vlastne modul pro rizeni vezi.

Pokud jde o Turnigy, tak jsem zde popsal jak napriklad vysunout se zpozdenim zpomalene "neco".
Pak je otazka kolik kanalu mas k dispozici a hlavne i prepinacu na spousteni.http://ftp.penguin.cz/pub/RC/er9x_mixy.pdf

Pro tvuj pocet hejblatek bych to resil procesorem na zakazku :) Prace na jeden vikend ;)
Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
LRT

Příspěvek od LRT »

pokud to zvládne RC souprava, tak bych pod každou věž dal servo a nastavil rychlost jeho pohybu a výchylku. Problém bude asi jen ten úhel otočení, to už by pak bylo lepší vyřešit elektromotorem s vhodným převodem. Věže, které by se otáčely přes servo by šly přes mix ve vysílači na jeden kanál. Na letadle tak řeším vztlakové klapky v mixu s výškovou, kdy klapky jdou pomaly na úhel asi 60° a výškovka pak rychle na asi 10°. vše je jen otázka mixu.
Jurka
Nalim

Příspěvek od Nalim »

ahoj
Předběžně jsem domluven s Petrem (Snek) na elektronické části. RC bude použita Turnigy er9x. Mechanické části provedení se budu snažit zde (stavba modelu ....) průběžně zveřejňovat, případně konzultovat. V modelu je dostatek místa a ani váhou nejsem omezen, pouze musím předělat druhý sklep na dílnu. :D
Jack

Příspěvek od Jack »

Laický pohľad:
Vzhľadom na to, že "arzenálu" bude na lodi veľa, ťažko si viem predstaviť, že by sa ovládal každý "kanón" samostatne. Asi by som zadefinoval "bojivé úlohy", ktoré by riadil "zákaznický procesor" na základe povelu z vysielača.
PAS Trenčín
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Jack píše:Laický pohľad:
Vzhľadom na to, že "arzenálu" bude na lodi veľa, ťažko si viem predstaviť...................
ano jde o to, že pokud zadám povel nepřítel na pravoboku na 30, točí hlavní přední věže v pravo 30 stupňů, zadní vlevo 150 stupňů (na doraz) pomocné na levoboku se ani nehnou a pravé na 30 stupňů. Taková je moje představa, doufám že uskutečnitelná. :rolleyes:
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“