Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

3 mm hřídel, vsersus 2 mm šroub

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
semo

Re: 3 mm hřídel, vsersus 2 mm šroub

Příspěvek od semo »

Zdravím,
dokončuju právě dvoumotorový rychlostní člun. Použil jsem některé díly, co jsem měl doma - například 3mm hřídele compact od MPJet. Ale vzhledem k výkonu motorů musím použít určitý typ lodního šroubu, který má 2 mm závit. Jedná se o poloponeřené lodní šrouby Graupner 2318.26(L). Potřebuju tedy upravit některý ze závitů, uvažuju o těchto možnostech:

1) roztočit osu, odbrousit závit, dobrousit na vhodný menší průměr a následně vyříznout závit 2mm
2) upnout lodní šroub do nějakýho šikovnýho přípravku, převrtat mosaznou vložku a závitníkem vyříznout 3mm závit
3) provrtat šroub skrz naskrz 3mm a pouze ho zatáhnout matičkou
4) Použít redukci - našel jsem pouze mosaznou spojku na táhla. Tady nevím, zda je mosaz v tak malém průměru dostatečně pevná.

U možnosti 1 se bojím toho přechodu z 3 na 2, aby se mi nějak nezničila těsnost hřídele a pouzdra.
Možnost 2 (resp. 3) zase slibuje celkové odvrtání mosazné vložky s následnou kompletní destrukcí šroubu. A je méně přesná než 1. Muselo by se vrtat opatrně a ne hned 3kou.

Co myslíte, jsem v troubě, nebo to nějak půjde?
coro

Příspěvek od coro »

Čo tak zašroubovať do šroubu 2mm šroubík až to vytiahne 2mm mosaznú vložku z plastu, a potom tam nejak dostať 3mm matičku (teplom?) alebo použiť radšej možnosť (3) len to vystrediť vhodným epoxy či bison bisonite?
Přema

Příspěvek od Přema »

Převrtej šroub na M3,závitníkem č I by to mohlo jít rovnou,navíc je ta hmota s uhlíkem,takže odolnější materiál.(doufám,že máš k tomu i pravotočivý šroub) ;-)
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

já bych volil možnost 1 je to nejednodušší ze všech dalších
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Přema

Příspěvek od Přema »

Toto udělat můžeš vždycky,když máš rychlíka......šrouby dokoupíš,...hřídele už znova dobře nevlepíš ;-) a potom máš stále ještě možnost 1
coro

Příspěvek od coro »

Dovolím si podotázku.. z čoho sú vyrobené hriadele?
Váham naad tým ako (čím) sa dá na to vyrezať závit.. Je to dosť mäkké aby sa dalo použiť očko? A nebude to potom hrdzavieť?
SH

Příspěvek od SH »

variantu 1) nedoporučuji pokud nemáš vhodné strojní vybavení (soustruha pod.)

varianta 2) je dobře schůdná, kdysi, když Graupner u 30mm šroubů přestal dělat M3 a přešel na M4 nebo M2, jsem to dělal běžně. V vložce je dost materiálu pro přeříznutí závitu. Převrtat otvor vrtákem 2.4 nebo 2.5 a přeříznout závit. Dělal jsem to v soustruhu i ve stojanovce a šlo to. Dneska už to nedělám protože na soutěži v případě ztráty šroubu nejde od nikoho si půjčit takový nestandart...
semo

Příspěvek od semo »

Tak jo, výsledek: varianta 2 byla ta správná. Bál sem se, že ta vložka neni dostatečně silná a tudíž, že ji odvrtám/odříznu či jinak zprzním. Ale šlo to uplně krásně (stojanová vrtačka) a šrouby nehážou. Díky za názory:).
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“