Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Okénka

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
PetrP

Re: Okénka

Příspěvek od PetrP »

Přemýšlím nad znázorněním okének v lodním trupu (a nástavbách). Jde mi o válečné lodě, měřítko cca 1:100 až 1:200. Nejjednodušší je přirozeně pouze namalovat černé puntíky, i když to není zrovna ono. Jaké jsou realističtější možnosti vhodné pro dané měřítko? Slyšel jsem něco o nýtkách, podložkách pod šrouby apod. což se mi ale moc nezdá. Lépe asi navrtat do trupu dírky a zaslepit čirým epoxydem apod. ? Nebo snad ještě něco jiného?
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

ač mám jistou představivost pro měřítko 1:100 či 1:200, ale nebylo by lépe kdybys uvedl jak velké okno by jsi si představoval... tzn. uvést vnější rozměr - průměr popř. sílu falcování... neb existuje řada mosazných trubek sca prům. 4mm o síle stěny kolem 0,5mm atd... třeba by se to dalo použít (podložky jsou vesměs silnější, rozumněno v odpočtu rozměru vnitřního od venkovního..vyjímkou jsou speciální měděné podložky pro účely elektromateriálu)

Obrázek
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Mám na mysli taková ta klasická kulatá okénka. Přesnou velikost nevím, ale podle různých fotek skutečných lodí co jsem viděl to odhaduju na průměr max. několik desítek cm, což v požadovaných měřítcích dělá několik mm.

Pro lepší představu přikládám pár narychlo najitých obrázků. První je fotka skutečného křižníku. V boku trupu je vidět řada okének a na palubě postavy námořníků (vhodné pro velikostní srovnání). Druhá je fotka modelu bitevní lodě. Na detailním záběru jsou vidět otevřená i zavřená okénka.

Obrázek

Obrázek
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

trubičky od balonků, od lízátek a různé jiné plastovky pomáhají mě , rád používám trubky bovdenů , syn dostal za úkol nevyhazovat špejle o lízátek a nanuků pokud jsou v nich otvory .
probarevnou úpravu používám mosaznou spray barvu na ozdoby kterou vystříkám do kelímku a nanáším štětcem nebo vatičkovou tyčinkou-uchošťourem.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Takže doporučujete navrtat boky a instalovat nějaké tenkostěnné trubičky vhodných rozměrů?
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

no, tak jsem koukal na pár fotek z netu té tvé krasavice a zatím jsem nepřišel na přesný konkrétní tvar okna popř. rámu kolem něj..., ale to už víš přesněji snad z plánu... přesto dle mého odhadu bude velikostně okno sca kolem 35 - 40 cm v průměru, což by odpovídalo sca 4mm trubce či podložce... v případě poměru 1:200 to by byly sca 2 mm a tady by už řešení byl zobrazený nejmenší nýtek... či jak se zmiňuje ufoun trubičky od náplní per atd...
přikládám ukázku časem mnou nasbíranou sadu zmiňovaných podložek (osobní výhodu v mědi či mosazi spatřuji ve vzájemném pájení...atd..)

Obrázek
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

pro rychlou orientaci přikládám nákres jak to vyrábím já... (ty rozměry neber vážně... ;) )

Obrázek
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Hezká sbírka :-) Za názorný obrázek taky dík. Nicméně, asi to nebude to pravé. Co jsem viděl fotky skutečných oken, připadá mi to jako jednoduchá kulatá díra do boku, žádné masivní rámy, akorát zhora taková půlkruhová stříška. Tak nějak jako je to na spodní fotce. Ten model to má podle mého mínění uděláno věrohodně a realisticky. Viděl jsem fotky různých modelů, na některých nebyla díra skrz, ale pouze vně trupu nalepená nějaké podložka apod. To mi však přišlo takové divné a nerealistické, právě kvůli silné tloušťce. Některé z tebou ukázaných podložek jsou pěkně úzké, snad by byly rozumně použitelné, jen sehnat tu správnou velikost. Jinak to asi pro realistické ztvárnění bude chtít vrtat do trupu a instalovat ty trubičky. Čehož se zrovna obávám. Jednak pracnost, když pomyslím na ty desítky okének... Jednak riziko zatékání, pokud se vše dokonale neutěsní. Váhám do čeho má pro mně smysl se pouštět. Pořádnou maketu stejně nikdy stavět nebudu a v rámci polomaketovosti se něco musí skousnout a zjednodušit. Otázka zda má smysl se s něčím piplat anebo ty okénka jednoduše namalovat, ono to zdálky bude stačit, anebo se přeci jen pokusit o něco sofistikovanějšího. Ovšem aby byl výsledek úměrný námaze a nevypadal nakonec hůř než ta namalovaná okénka.
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

nebudu tvrdit, že to co ti já navrhuji je to pravé ořechové... jak už jsem se zmínil neznám u tvé vojenské lodi přesný tvar okna-okenice-rámu atd. nabízel jsem myšlenku jak to vyrobit popř. z čeho... dále už je to jen a jen na tobě.... malbou černých teček co by oken to asi nebude to pravé ořechové, to každá díra s trubičkovým přesahem budu vždy o 100% lepší a není až tak náročná.. vnitřní podlepení slídou, plexim či sklem děláš vždy pro řadu oken nikoli pro jedno jednotlivě... ale jak už jsem uvedl je to jen a jen na tobě...
poslední ukázka jak jsem já dělal okna z podložek (hranatá dělám z mosazných pásků)

Obrázek
Obrázek

detail a maličkosti dělají celek.....:cool:
Obrázek
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Kluci, chvilku brouzdejte po netu......většina kruhových oken je z venčí jen díra + okapnice, tedy žádný rám není vydět.. Rám okna je zevnitř, a pak většinou na něm ještě železný poklop, = z venku hladké,na to je z vnitžku připlácnuté sklo a na to plech. A u válečných lodí mnohdy jen ten plech, takže to není jako na tom modelu, ale "kryt" je zevnitř.
Ono taky to musí jít rychle a jednoduše zavřít.....za takto udělanými okny jsem strávil 6 měsíců (první kajuta v pravo na hlavní palubě lodi Berounka).....
Takže realnější je dát ten kroužek zevnitř..........ale, záleží na předloze a na tom, nakolik realné to chci mít....takže netvrdím že neexistují okna které mají rám zvenčí....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Cabadaj:
To co ukazuješ na předposlední fotce (podložky) je fajn, ale myslím že to je vhodné spíš pro větší (méně detailní) měřítka a pro jiné typy lodí. V mém případě bych to viděl spíš na ty zasklené trubičky, ovšem bez vnějšího přesahu, jak upozorňuje RomanT. Jinak ty letované minibarely jsou úžasné :-)

RomanT:
Tak nějak. Podle fotek co jsem studoval jsem nabyl téhož dojmu, dík za potvrzení. Taky se mi příliš nezdá ta podoba zavřených okének na fotce modelu bitevní lodě. Nešlo mi na rozum jak by se ty plechové kryty zevnitř pohodlně zavíraly a kam se ztratily když se okna otevřou. Takže pokud má být realistické ztvárnění, bude třeba vytvořit v trupu jednoduché kulaté dírky bez vystupujících okrajů.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Pokud by okýnko bylo do 5 mm, zalil bych ho epoxem , ono je asi u takového množství (válečná loď) nutno počítat stím že je třeba nastříkat trup a až potom palubu, nebo prostě vymyslet harmonogram sestavení tak, aby se později neukázalo, že to nejde zamaskovat a pod, I když to nebude maketa, vyplatí se sehnat co možná nejvíce podkladů a pak se rozhodnout nakolik se to dá/ vyplatí převést na model-pokud jsou na koně třeba nýty, je otázka jestli by při velikosti okna 5 mm naznačení mělo vůbec význam. Ale to je na vkusu každého-
praxe moje: na Naděždě/Snowberry/ jsem okna z čirého plastu/součást stavebnice/ zalepil před nátěrem-já ji nestříkal ale štětkoval/to je špatně/ dnes bych trup nastříkal a až pak vlepil okna a potom palubu-
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
PetrP

Příspěvek od PetrP »

RomanT:
Hm, nejspíš tak nějak. Zkusím jak to půjde a bude vypadat. Navrtat dírky do trupu a zaslepit epoxydem. Pokud by byl problém s vrtáním a dírky nebyly hezky kulaté, trubičky to jistí.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

hezky kulaté dírky se nejlépe vrtají zubařskými kulovými frézami upnutými jen ve verzatilce , případně diamantovými pilníčky po předběžném vrtnutí třeba kopinatým vrtákem o menším průměru.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
ZBl

Příspěvek od ZBl »

RomanT píše:Kluci, chvilku brouzdejte po netu......většina kruhových oken je z venčí jen díra + okapnice, tedy žádný rám není vydět.. Rám okna je zevnitř, a pak většinou na něm ještě železný poklop, = z venku hladké,na to je z vnitžku připlácnuté sklo a na to plech. A u válečných lodí mnohdy jen ten plech, takže to není jako na tom modelu, ale "kryt" je zevnitř.
Ono taky to musí jít rychle a jednoduše zavřít.....za takto udělanými okny jsem strávil 6 měsíců (první kajuta v pravo na hlavní palubě lodi Berounka).....
Takže realnější je dát ten kroužek zevnitř..........ale, záleží na předloze a na tom, nakolik realné to chci mít....takže netvrdím že neexistují okna které mají rám zvenčí....
Přesně tak, mě se to na té fotce taky nezdá. Zatím na všech lodích, na kterých jsem se vyskytl a měla kruhová okna (správně "bulaje"), tak rámy byly VŽDYCKY ZEVNITŘ, čili okolo oken zvenčí mohou být tak maximálně hlavy nýtů (do doby než se začalo svařovat) v úhledném kroužku. A aby bylo možné ty bulaje zabezpečit, tak zevnitř jsou ještě "blindklapy" nebo "blindy"- dost masivní kryty, které se před bouřkovým počasím zavírají. Vzhledem k tomu, že bulaje jsou často otvírací, mají vlastní "okna" pant na jedné straně a několik křídlatých matek kolem obvodu. Blindklapa má pant nahoře, v otevřené poloze visí na řetízku, takže bulaj se dá otevřít. Pokud je potřeba, blindklapa se sklopí přes zavřené okno a přritáhne se křídlatými maticemi.
Tohle všechno musí být zevnitř, protože jinak by se muselo na moři za jízdy spustit někoho za burtu, aby tam šachoval s kusem železa, který by možná ani neuzvedl. A práce za burtou za jízdy je zakázaná z bezpečnostních důvodů.
Zdenek
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Obrázek

Tu je pre informáciu detail kruhového lodného okna - zrejme niečo podobné , ako popisuje Zdenek Bílek.

K samotnej výrobe na modeli lode:

Podľa mňa je zásadný rozdiel vyrábať takéto okná v mierke 1/100 alebo 1/200. V pôvodnom dotaze to vyznelo tak, že je to plus mínus jedno.

Skúste sa pozrieť napríklad na plastikové kity 1/200 (Sovremennij)
http://www.modelshipgallery.com/gallery ... index.html
alebo tu, Kommodor prezentuje stavbu svojeho Yamata 1/200.
http://www.modelforum.cz/download/file. ... &mode=view
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php? ... a&start=45

Domnievam sa, že v mierke 1/200 v zásade postačuje naznačenie okien zavrtaním, prípadne vyfarbením otvoru tmavou farbou. Nejaké detaily, ako okapová lišta nad okienkom o priemere 1mm ( 35 cm v skutočnosti ) nutne výjdu nemodelové. Takže možno by stačilo to okno aj namaľovať.

V mierke 1/100 je už zjednodušenie detailu viac pozorovateľné. Preto by som to skutočne riešil prevrtaním steny ( trupu alebo nástavby) a a buď vyliatim transparentným epoxidom, alebo zalepením transparentnej plastovej guľatiny z PS (použiteľné sú rámčeky zo stavebníc - kabínky) . Po odrezaní , zabrúsení a preleštení, napríklad zubnou pastou sú okienka na efekt celkom dobré. Maskoval by som ich okruhlými maskami vyseknutými dierovačom zo samolepiacej maskovacej pásky (napr. Tamyia). Detail okapovej lišty by som robil z medeného drôtu navinutého na potrebú guľatinu a nasekaného na "polkrúžky" alebo narezaním tenučkých "O" krúžkov skalpelom z plastovej trubky ( lízatko, profily Evergreen, Plastruct) .

Alternatívu podlepenia okna zvnútra je možné urobiť z kúskov transparentnej fólie prilepenej po obvode skuňdákom. Táto technológia však má, myslím, opodstatnenie len ak je stena, v ktorej je okno dostatočne tenká a vodovzdorná ( laminát, plast). Ak by som mal vrtať takéto diery do smrekovými lištami plaňkovaného trupu, tak by to jednak blbo vzeralo ( 3 - 5mm hlboká diera na konci so "zasklením" ) , ale, čo je horšie, aj prinieslo potenciálne riziko, že nedostatočne naimpregnujem tie malé "dierky" v trupe, a drevo mi tade bude nasávať vodu.
PeterP
PetrP

Příspěvek od PetrP »

Dík za cenné připomínky
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“