Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Utěsnění nástavby a paluby v TT

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Odpovědět
Cabadaj

Re: Utěsnění nástavby a paluby v TT

Příspěvek od Cabadaj »

Příspěvek mariana-r,(citace: Je prosím niekde návod ako robiť model lode do ktorého tečie voda? Urobil som niekoľko rôznych, ale voda do nich netiekla...) mě přivedl k založení nového tématu.
Zajisté každý máme svou zkušenost s utěsněním vyjímatelné nástavby popř. dělené zadní paluby s přístupem k servům kormidel apod. Osobně znám snad 10 způsobů, přesto si nejsem jist (neb né všechny mám osobně vyzkoušené), zda jsou všechny, či alespoň jeden téměř 100% z hlediska utěsnění. Nejen já se rád přiučím zkušenostmi druhých. Prosím jen, o držení se tématu a to utěsnění z hlediska modelů určených pro TT s předpokladem neustálé přítomnosti vody na palubě (jednak z důvodů razantnějšího způsobu jízdy, častých větších vln, či i dodržení jistého reálu skutečnosti středních remorkérů, kde zadní paluba je téměř v úrovni vodní hladiny a tudiž neustále zaplavovaná vodou). Osobně by mě zajímala zkušenost jak utěsnit laminátovou palubu s laminátovou nástavbou ve tvaru (základny) hranatého písmene "C" s předpokladem velmi častého jednoduchého a rychlého odnímání s výškou límce maximálně do 3 cm. Dále pak jak utěsnit zadní odminatelnou část paluby (otvor sca např. 10x10 cm i větší ) pro přístup k servům kormidla apod. za předpokladu, že zde výškový rozdíl může být max. do 5-8 mm taktéž jednoduchý způsob odnímání, nemusí být až tak rychlý.... ;)

Nákresy způsobů utěsnění vítáný ... než hodně slov obrázek řekne víc.....
(Dodatečně rovněž přiložím, nějaké své nákresy způsobů utěsnění s možností se k nim vyjádřit.....)
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
KubaS

Příspěvek od KubaS »

Cabadaj píše:Příspěvek mariana-r,(citace: Je prosím niekde návod ako robiť model lode do ktorého tečie voda? Urobil som niekoľko rôznych, ale voda do nich netiekla...) mě přivedl k založení nového tématu.
Zajisté každý máme svou zkušenost s utěsněním vyjímatelné nástavby popř. dělené zadní paluby s přístupem k servům kormidel apod. Osobně znám snad 10 způsobů, přesto si nejsem jist (neb né všechny mám osobně vyzkoušené), zda jsou všechny, či alespoň jeden téměř 100% z hlediska utěsnění. Nejen já se rád přiučím zkušenostmi druhých. Prosím jen, o držení se tématu a to utěsnění z hlediska modelů určených pro TT s předpokladem neustálé přítomnosti vody na palubě (jednak z důvodů razantnějšího způsobu jízdy, častých větších vln, či i dodržení jistého reálu skutečnosti středních remorkérů, kde zadní paluba je téměř v úrovni vodní hladiny a tudiž neustále zaplavovaná vodou). Osobně by mě zajímala zkušenost jak utěsnit laminátovou palubu s laminátovou nástavbou ve tvaru (základny) hranatého písmene "C" s předpokladem velmi častého jednoduchého a rychlého odnímání s výškou límce maximálně do 3 cm. Dále pak jak utěsnit zadní odminatelnou část paluby (otvor sca např. 10x10 cm i větší ) pro přístup k servům kormidla apod. za předpokladu, že zde výškový rozdíl může být max. do 5-8 mm taktéž jednoduchý způsob odnímání, nemusí být až tak rychlý.... ;)

Nákresy způsobů utěsnění vítáný ... než hodně slov obrázek řekne víc.....
(Dodatečně rovněž přiložím, nějaké své nákresy způsobů utěsnění s možností se k nim vyjádřit.....)
Já to dělám buď silikonem nebo plastelynou =D , ale to radši nezkoušej =D.
Udělám si krasnej tvar silikonem co potřebuju a pak normálně sundávám a nasazuju.
Popřípadě pro ještě bezpečnější způsob dotáhnu šroubkem.

Neříkám, že to je nejlepší, ale slouží.
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

pro Kuba-S: prosím tě, můžeš to schématicky nakreslit, kde dáváš ten silikon, mě napadá hned několik možností např. na palubu vedle límce, na bok límce nebo na horní hranu límce pro nástavbu nebo bez límce na palubu a na nástavbě je ploška, která dosedne na silikon... atd... Ještě tento tvůj funkční způsob používáš u lodi, která je sca z 1/2 až 3/4 své jízdy přes palubu zalévána vodou, nebo jsou nástavby relativně v suchu ???
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Obrázek
tady je naznačeno jak těsním já ,používám vysoký límec a desku přišroubovanouněkolika M4 šrouby do matic zalisovaných zevnitř límce. dosedací plochu namáznu tlustou vrstvou silikonové vazeliny .
Další vrstva nástaveb je na obrázku utěsněna okenním těsnění , alebyla později nahrazena mirelonovým prstencem,
Obrázek
To vše je schováno pod tvarovou a netěsněnoučástí nástaveb tudíž podobný systém jako u ponorek, a stejně se i chová.
Obrázek
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
petr hájek

Průchod ke kormidlu řeším jako nástavbový průchod a je to v podstatě labirint na krytce a ten se nasazuje na límec v palubě, přičemž drážka labirintu je opět vyplněna silikonovou vazelinou , ta působí jako těsnění i jako dostatečné držení krytu , je totiž dost hustá a netaje ani při vyšší teplotě.
Vypínání systému buď pod další krytku s labirintem nebo použiju vypínač vyráběný pro mokré prostředí tudíž s vlastním krytem na páčku nebo se silikonovým krytím.
Nabíjecí konektor a servis konektor nacpu za pomoci injekční stříkačky silikonovouvazelinou tak až vazelina prolezeskrz na druhou stranu, připojení to nijak nevadí a kontakty neoxydují.
KubaS

Příspěvek od KubaS »

Je pravda, že moje modely jsou relativně v suchu. Ale je to přece silikon a tomu je jedno jestli je v suchu nebo pod vodou, těsní úplně stejně. Jinak je to úplně stejný postup jako dělá Petr.(první obrázek)

Jinak kdo mě nezná tak tam kde nepotřebuju vodu, použiji silikon.:cool:
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

no.. nachvíli jsem zapřemýšlel, zda má smysl pokračovat a dávat si s tím další práci ... atd.,
ale pevně věřím, že to má snad i smysl nejen pro mě, ale hlavně pro začínající kolegy...

add Kuba-S : on ten volný silikon mezi nástavbou a límcem při velké četnosti sundávání je řešením na chvíli, v mém případě tak max. na jednu sezonu, oddroluje se až vytrhává z podkladu.. jiná je, když je silikon stlačen (sešroubován) mezi dvěmi plochami....

add Ufoun : opět jsi nezklamal, jak brilantně se dá přejít z hranatého tvaru otvoru ve tvar kulatý s využitím kanalizační trubky s jejim originálním těsnícím kroužkem... ;)
leč v mém případě při výměně baterií z podpalubí přece jen otvor potřebuji větší......
(přesto bych tě chtěl požádat, zda bys nenakreslil schéma utěsnění zadní paluby... co popisuješ.. dík)

a teď slíbené nákresy... pouze orientačně první obrázek je tvar mého límce
obrázek č. 1) - základní způsob límce bez těsnění, vychází se z předpokladu, že paluba je dostatečně vysoká jako i její límec... při troše pečlivé práce může samo o sobě slušně těsnit (osobní zkušenost s nástabou s depronu dosedá přesně a jako-by se polystyren přisál na límec , těsnost téměř vynikající, ale u jiných materiálů laminát, překlížka už tak spokojen nejsem...
obrázek č. 2) - těsnění na spodní hraně nástavby, svou hmotností dosedá na palubu (používal jsem odstřižený jeden pás samolepící gumy na těsnění oken, výsledek uspokojivý..)
obrázek č. 3) - zátka, (často se mi stávalo, že ač utěsněná nástavba vic předchozí bod, voda při velké vlně svým tlakem pronika do vnitřních prostor nástavby, kde ji již nic nestálo v cestě volně stéci do trupu lodi) pro materiál zátky jsem opět zvolil extrudovaný polystyrén (depron, pron atd..) .. výsledkem opět výrazné zlepšení a snížení vnikání vody do lodi... ale nic není 100%
obrázky č. 4 a 5) další způsoby umístění těsnění

doufám, že se o své zkušenosti, rady či nápady podělí i jiní kolegové.... (např. vodní žlabek do kterého dosedá nástavba.. zkušenosti s ním .. adt..)

Obrázek
Obrázek
Keba

Příspěvek od Keba »

Cabadaj píše:no.. nachvíli jsem zapřemýšlel, zda má smysl pokračovat a dávat si s tím další práci ... atd.,
ale pevně věřím, že to má snad i smysl nejen pro mě, ale hlavně pro začínající kolegy...
Ahoj!

Kritickým místem pro utěsnění a kudy nejsnáze vniká voda jsou rohy.

Možná pro utěsnění nástavby tvého typu nebude špatné řešení, které je znázorněno na obrázku:
portal/img/gallery/2_1257320082.gif

Napadalo mě taky několik opravdu šíleností, jako těsnění nástavby pomocí podtlaku či přetlaku v podpalubí, nafukovací těsnění a podobně, ale nakonec se mi zdá nejlepší namalovaná varianta. :-) v kombinaci se zátkou z extrudovaného polystyrenu je to fajné těsnění :-) To už se dřív zapotí motor něž že tam zateče. Podmínkou je, hladký povrch límce, aby těsnění dobře přilnulo. Navíc zůstane zachována snadná a rychlá manipulace s nástavbami.

Dobrá je i tebou namalovaná varianta č.3 s těsněním na spodní hraně nástavby. Já bych ale těsnění (silikon) dal na palubu a ne na nástavbu, aby se nedrolil a byl ušetřen manipulace. Je ovšem potřeba zajistit, aby nástavba do těsnění zapadla. Jinak napsáno - byla vmáčknuta. Vlastní hmotnost zdaleka nestačí. Je potřeba instalovat západky s dotažením, což ale znesnadňuje manipulaci. Je taky potřeba zajistit dokonalé slícování paluby a nástavby a opět hladké dosedací plochy nástavby.

Napadla mě ještě jedna, zcela prozaická varianta. Po lehké úpravě límce by k dokonalému utěsnění stačil jeden prezervativ a nebo chirurgická rukavice (dle vlastní libosti) :-)

Keba
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
SH

Příspěvek od SH »

Pokud mám model, kde chci mít sucho nebo se jedná o komplikovaný tvar límce, používám dvě metody:
1) postavím nástavbu a zevnitř ji naseparuji. Vyrobím palubu a vyříznu do ní otvor přesně podle nástavby. Nástavbu položím "vzhůru nohama", položím na ni palubu a zafixuji ji. A límec normálně vylaminuji kolem přechodu paluba-nástavba. Po zatuhnutí se sundá nástavba, límec se zabrousí na rozumnou výšku a paluba pak přilepí na trup. Je třaba ale zabezpečit, aby vnitřek nástavby byl mírně kónický nebo maximálně kolmý k palubě aby nástavba šla sundat. Na takto udělaném límci sedí nástavba naprosto přesně a pevně, a voda taky neprojde.

2) nástavbu mám přilepenou na palubu napevno a sundává se střecha. 100% řešení ale ne u všech modelů jde použít.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Pro utěsnění zadního deklu na palubě Přeříze, který umožní přístup ke kormidlům, navijáku, jsem použil silikon-dekl je zároveň s palubou, na spodní část paluby je límec na plocho, deklík je na to jen položen, a přilepen vrstvičkou silikonu- drží to už od dubna, vodou je to zaplavováno stále.....rozebiratelné to je , ale ztuha, musí se to znovu zasilikonovat-udělal jsem to po sezoně preventivně, a nutno podotknouti že rozebrat to šlo-ztuha ale šlo, starý silikon jsem oškráb a znovu zalepil(po kontrole že se ve vnitř nic mimořádného nestalo)- pak jsem potopil záď do bazénu......neteče a už to rozdělávat nebudu.Jiná věc je, že deklík způsobil nemaketovou čáru(obdélník) na palubě- ale při trochu dobré vůle by se to dalo zamaskovat jako svár...Nástavba je klasicky límcem cca 3 cm a na tom nasazená nástavba a přitažena gumou(háček v oku,guma,háček zaháknutý v nástavbě,guma letecká)- aby ji při TT nesundalo třeba lano....neteče tam, nebo jen velmi, velmi málo-a to spíš průchodem pro naviják(tedy jeho lano) který je na zadní,ponorné palubě-fotky v mé galerii
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
petr hájek

no mě právě přestalo bavit furt obnovovat tuhnoucí silikon a dávat nový po každém třetím rozebrání a proto používám NÉ SILIKON, ALE SILIKONOVOU VAZELINU ta netuhne a neteče ani při tepelných výkyvech a pokud se něcoumastí stačí trošku otřít papírovou utěrkou
petr hájek

jinak ten zadní dekl nafotím zítra a pošlu jen omlouvám .....ta paluba je už na vraku tudíž nic moc hezkého
petr hájek

Obrázek
tak takhle vypadá průlez na Nemesis1 nad pákou kormidla v reeálu a uzavřený.
Obrázek
totéž po sejmutí krytu, je vidět přilaminovaný límec k palubě i zbytky vazeliny na jeho povrchu.
Obrázek
kryt zespodu je vidět rážku kterou vyplnuji vazelinou. Po nasazení na límec se vazelina z drážky vytlačílemem a vtvoří těsnění které bez problémů udrží vodu venku a kryt na svém místě aniž by docházelo k opotřebení těsnění jako když by byl použit klasický stále pružný silikon.
Obrázek
A tady je totéž schematicky.Mezeru mezi lemem průlezu a lemem paluby mám cca 0,5mm
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“