Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Laminovanie - lepenie hotových dielov
Re: Laminovanie - lepenie hotových dielov
Zdravím,
tém na laminovanie trupov, výrob foriem a podobne je tu dosť a podrobne rozpísaných, ale - nemám predstavu, ako zlepiť k sebe už hotové, vytvrdnuté, z formy vylúpené diely. Ak mám napríklad dve polovice trupu lietadla - zlepím ich jednoducho k sebe tak, že na hrany roviny nanesiem napríklad epoxyd, priložím k sebe a počkám kým spoj stvrdne, alebo sa to ešte spevňuje laminovaním na mieste lepenia? Lebo samotné polovice trupu sú dostatočne pevné, nakoľko tvoria "jeden celok", avšak zdá sa mi nepomer k pevnosti spoja, ak by tie polovice boli k sebe zlepené naozaj iba spôsobom nanesenia epoxydu na spojovaciu hranu. (nemám s tým skúsenosť, takže sa len pýtam). Ide o to, či takýto spoj je dostatočne pevný aj v prípade tvrdšieho pristátia alebo inej námahy trupu (aby sa v takom prípade nerozlúpil na polovice ako orech).
tém na laminovanie trupov, výrob foriem a podobne je tu dosť a podrobne rozpísaných, ale - nemám predstavu, ako zlepiť k sebe už hotové, vytvrdnuté, z formy vylúpené diely. Ak mám napríklad dve polovice trupu lietadla - zlepím ich jednoducho k sebe tak, že na hrany roviny nanesiem napríklad epoxyd, priložím k sebe a počkám kým spoj stvrdne, alebo sa to ešte spevňuje laminovaním na mieste lepenia? Lebo samotné polovice trupu sú dostatočne pevné, nakoľko tvoria "jeden celok", avšak zdá sa mi nepomer k pevnosti spoja, ak by tie polovice boli k sebe zlepené naozaj iba spôsobom nanesenia epoxydu na spojovaciu hranu. (nemám s tým skúsenosť, takže sa len pýtam). Ide o to, či takýto spoj je dostatočne pevný aj v prípade tvrdšieho pristátia alebo inej námahy trupu (aby sa v takom prípade nerozlúpil na polovice ako orech).
Skús upresniť, akú loď to vlastne lepíš a čo tvorí tie dve polovice trupu.
Možností je viac.
Inak sa to robí u rýchlostných člnov, inak u remorkérov alebo plachetníc.
Takto je ťažko radiť.
Možností je viac.
Inak sa to robí u rýchlostných člnov, inak u remorkérov alebo plachetníc.
Takto je ťažko radiť.
PeterP
Tak zatiaľ ešte žiaden, ale o týždeň a pol začnem (po štátniciach)
Chcem postaviť vlastný model lietadla, celokompozit, s tým, že budem potrebovať negatívne formy, nakoľko už teraz viem, že neostanem iba pri jednom kuse. Ide mi o postup ako to urobiť, nakoľko - ak si zoberiem krídlo modelu, bude lepené z dvoch častí - horná a dolná polovica profilu. A ak sa lepenie týchto častí rieši iba priložením oboch polovíc k sebe, s tým, že na styčnej ploche je vrstva lepidla, tak je to OK - ale pre mňa zostáva otázka, či sa pevnosť spoja aspoň priblíži pevnosti oboch dielov - nakoľko v mieste spoja nieje tkanina, iba samotná živica. Alebo druhá možnosť, že v mieste spoja ja napríklad trup ešte z vnútra prelaminuje (čo je podľa mňa omnoho pevnejšie, ale napríklad pri takom krídle dosť ťažko realizovaľné, nakoľko si neviem predstaviť nanášať epoxy a živicu cez otvor šírky cca 4 cm pri koreni krídla na koncovú časť krídla, ktorá je vzdialená 1,5 metra z vnútornej strany).
Slepování trupu vcelku chápu, ale křídlo??
Nebylo by jednodušší vyříznout (na CNC drátovce) kopyta, ta olaminovat a vnitřek eventuelně odleptat?
Radek
Nebylo by jednodušší vyříznout (na CNC drátovce) kopyta, ta olaminovat a vnitřek eventuelně odleptat?
Radek
Poloviny se spojují ještě za mokra, na jedné straně necháš trčet tkaninu přes hranu formy, sesadíš a pomocí nástrojů (dlouhé tyčky s kuličkou na konci) tu tkaninu přimáčkneš.
Lepení vytvrzených polovin a) bez přelaminování je pevnostně slabší než zbytek, při přelaminování řešíš stejný problém jako při spojení mokrých částí, b) je velká šance že to slepíš zkroucené.
Lepení vytvrzených polovin a) bez přelaminování je pevnostně slabší než zbytek, při přelaminování řešíš stejný problém jako při spojení mokrých částí, b) je velká šance že to slepíš zkroucené.
Aha, takže keď som správne pochopil, tak je asi najlepšie je laminovať obe polovice naraz, s tým ze pri laminovaní jednej polovice nechávam tkaninu po deliacu rovinu a pri laminovaní druhej nechávam presah tkaniny smerom dovnútra, s tým, že ak mám nanesený potrebný počet vrstiev, tak tie polovice priložím k sebe a cez otvor (napríklad v oblasti kabíny) potom zvnútra nejakou pomôckou ten presah pritlačiť k druhej časti, a tak nechať vytvrdnúť?
Pokiaľ riešiš lietadlá, odporúčam obratiť sa so žiadosťou o radu na:
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom1.php?idforum=25
Tu sú skôr lodičkári.
Problematika celolaminátových kridel leteckých modelov asi patrí k úplnej špičke v oblasti modelárskeho laminovania.
Učiť sa elementárne základy laminovania práve krídlach lietadla , kde každá chyba môže mať fatálne dôsledky pre model aj svoje okolie ( autá, ľudia ) nepovažujem za šťastný nápad.

( PS. Automaticky akosi predpokladám, že sa jedná o funkčný RC model).
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom1.php?idforum=25
Tu sú skôr lodičkári.
Problematika celolaminátových kridel leteckých modelov asi patrí k úplnej špičke v oblasti modelárskeho laminovania.
Učiť sa elementárne základy laminovania práve krídlach lietadla , kde každá chyba môže mať fatálne dôsledky pre model aj svoje okolie ( autá, ľudia ) nepovažujem za šťastný nápad.
( PS. Automaticky akosi predpokladám, že sa jedná o funkčný RC model).
PeterP
ano, přesně tak.kenco píše:Aha, takže keď som správne pochopil, tak je asi najlepšie je laminovať obe polovice naraz, s tým ze pri laminovaní jednej polovice nechávam tkaninu po deliacu rovinu a pri laminovaní druhej nechávam presah tkaniny smerom dovnútra, s tým, že ak mám nanesený potrebný počet vrstiev, tak tie polovice priložím k sebe a cez otvor (napríklad v oblasti kabíny) potom zvnútra nejakou pomôckou ten presah pritlačiť k druhej časti, a tak nechať vytvrdnúť?
Aha, sorry, nevedel som o "zameraní" tohto fóra. Ale ďakujem aj tak za objasnenie problematiky. Inak, k tej mojej doterajšej neskúsenosti - skúsenosti nemám, ale najskôr sa naučím skúšaním :-)
Mišo
Mišo
Skúšať laminovať môžeš na trupe nejakej "pomalej" lode. Keď sa Ti to nepodarí, bude ti tiecť do trupu, maximálne utopíš loď.kenco píše:Aha, sorry, nevedel som o "zameraní" tohto fóra. Ale ďakujem aj tak za objasnenie problematiky. Inak, k tej mojej doterajšej neskúsenosti - skúsenosti nemám, ale najskôr sa naučím skúšaním :-)
Mišo
Ale keď si vyskúšaš bez patričných teoretických a technologických znalostí urobiť celolaminátové krídlo, a model sa ti rozpadne vo vzduchu, lebo budeš "len skúšať" či Tebou urobený "spoj" vydrží alebo nie, môže to laminátové lietadlo niekoho na zemi zabiť ...
Ak chceš niečo také robiť, určite nájdeš nejaké odborné rady a informácie. Najlepšie spojiť sa s niekym , kto Ti to ukáže a vysvetlí "naživo". Modelári sú pomerne ochotní ľudia...
Metóda pokus - omyl nie je v oblasti clolaminátových leteckých modelov to pravé orechové.
Ináč laminátové krídla sa dostupnejšou metódou robia na nosníkmi vystužené polystyrénové jadro, potiahnuté dýhou alebo tenkou balzou a následne olaminované tenkou tkaninou v negatívnej polystyrénovej forme (pomocou separačnej fólie).
Opakujem , že duté celolaminátové krídla je absolutný technologický Top Class
PeterP
Dobre, beriem, je to tak - je pravdou, do krídla by som sa ihneď nepúšťal, ale minimálne trup by som zmáknuť chcel. Už z princípu, že krídlo je "rovnaké" po celej dĺžke, takže nieje problém ho spraviť ho konštrukčne, ale trup, zvlášť ak má byť pekný "3D" - tak kompozitový je ideálny.PeterP píše:Skúšať laminovať môžeš na trupe nejakej "pomalej" lode. Keď sa Ti to nepodarí, bude ti tiecť do trupu, maximálne utopíš loď.kenco píše:Aha, sorry, nevedel som o "zameraní" tohto fóra. Ale ďakujem aj tak za objasnenie problematiky. Inak, k tej mojej doterajšej neskúsenosti - skúsenosti nemám, ale najskôr sa naučím skúšaním :-)
Mišo
Ale keď si vyskúšaš bez patričných teoretických a technologických znalostí urobiť celolaminátové krídlo, a model sa ti rozpadne vo vzduchu, lebo budeš "len skúšať" či Tebou urobený "spoj" vydrží alebo nie, môže to laminátové lietadlo niekoho na zemi zabiť ...
Ak chceš niečo také robiť, určite nájdeš nejaké odborné rady a informácie. Najlepšie spojiť sa s niekym , kto Ti to ukáže a vysvetlí "naživo". Modelári sú pomerne ochotní ľudia...
Metóda pokus - omyl nie je v oblasti clolaminátových leteckých modelov to pravé orechové.
Ináč laminátové krídla sa dostupnejšou metódou robia na nosníkmi vystužené polystyrénové jadro, potiahnuté dýhou alebo tenkou balzou a následne olaminované tenkou tkaninou v negatívnej polystyrénovej forme (pomocou separačnej fólie).
Opakujem , že duté celolaminátové krídla je absolutný technologický Top Class
Mišo
Tu je naznačená jedna z možností, ako na trup bez negatívnej laminátovej formy ...
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... tec=290508
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... tec=290508
PeterP
Ešte raz vďaka za podnety a pomoc, inak, peknú "fotodokumentáciu" stavby a postupu som našiel tu - nejde síce o model ale o skutočné "éro", ale stojí za to si to prezrieť 
http://picasaweb.google.com/Pylon500/BuildingTheLR2#
http://picasaweb.google.com/Pylon500/BuildingTheLR2#
Laminovat trup na letadlo není jednoduchá záležitost.Budu se držet pouze tvého dotazu.Laminuje se do dvoudílné formy,která se ve finále sešroubuje.V jedné polovině necháš přesah prosycené tkaniny cca 7mm nahoře,u druhé zas dole.Jinak tkaninu odstřihneš s hranou formy.Na přesahy přidej injekční stříkačkou více lepidla.Formu složíš,stáhneš šrouby a přesahy převálečkuješ.Dělá se to takovým přípravkem z železné kulatiny průměru 4mm zakončené válečkem(ložiskem) uloženým do vidličky.(Představ si táhlo k servu).Tu kulatinu si vytvaruješ dle potřeby.Druhá varianta je obdobná.Odsřihneš tkaninu s hranou formy a na přesah použiješ sklolaminátovou pásku,ta má uprostřed barevnou nit.Tím bude přesah na každou polovinu stejný.Složíš,vyválečkuješ.Na tom válečkování dost záleží,jinak potom v dělící rovině vznikají bubliny.Tkaninu stříhej každou vrstvu samostatně,moc to neprosycuj -u trupu letadla záleží na váze!Další dotazy směřuj na mne.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10 Odpovědi
- 11212 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od SH
-
- 3 Odpovědi