Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Zhotovení laminátového trupu s využitím trupu plastového /ze stavebnic
Re: Zhotovení laminátového trupu s využitím trupu plastového /ze stavebnic
No já říkám, když o tom moc nevím, jdi a zkus to vyzkoušet, tedy já když chci něco nového odzkoušet, jdu a zkusím to, jinak to člověk nezjistí, ale proti praskání tam bude ta perlinka, která to vlastně celé spevní, když se to tude dělat ve vrstvách a několim pelninek, snad to vydrží ne..? Chce to zkusit. já to taky tak chtěl dělat ovšem jsem se rozhodl že formu dělat nebudu, ale vím že to má dobře fungovat...rozhodně na jeden kus to snad postačí no...
Opět děkuji za rady a názory, i když to asi nakonec dopadne tak, že celé řešení s formou a laminováním vzdám a půjdu mojí osvědčenou cestou a tou je klasická stavba, žebra a obšívka. Vzhledem k tomu. že se jedná o šarpii, bude to jednodušší s obšívkou, kterou lze udělat z modelářské překližky. Důvodem je i to, že se nemusím držet původních rozměrů a mohu velikost modelu upravit - v mém případě zmenšit na cca 60-65 cm délky. I když jsem z příspěvků pochopil, že tvar trupu není "to pravé ořechové" hodlám jeho tvar zachovat, protože na něm chci postavit model "Bayliner" jak jsem už uváděl.
Asi to nechápu, takže z nejjednoduších vezzí si zvolíš tu nejblbější a nejsložitější? Uvědom si co ti to zabere času. Proč to dělat tak složitě?dva dny a trup máš hotov a bude stejný jako originál.
Je to tvoje rozhodnutí, ale za mě říkám, blbost! Poslední loď kterou jsem dělal ze špejlí je asi 10 lodí dozadu. Promysli to !!
Je to tvoje rozhodnutí, ale za mě říkám, blbost! Poslední loď kterou jsem dělal ze špejlí je asi 10 lodí dozadu. Promysli to !!
Kdyby se jednalo o oblý trup s obšívkou z lišt, tak bych se také rozmýšlel, tam by mne laminace (pro ochranu) stejně neminula, nehledě na pracnost lištování. Tady se ale jedná o šarpiový trup, který lze udělat z 0,8-1,0 mm modelářské překližky. A navíc mám možnost změnit rozměry, model mi připadá zbytečně velký.Merrimack píše:Asi to nechápu, takže z nejjednoduších vezzí si zvolíš tu nejblbější a nejsložitější? Uvědom si co ti to zabere času. Proč to dělat tak složitě?dva dny a trup máš hotov a bude stejný jako originál.
Aha, no hele, musíš vědět ty, nikdo ti stím lépe neporadí, je to i tak nejlepší se rozhodnout podle sebe a udělat to po svém, já dělám vše po svém, zkouším nové technologie a velice se mi to osvědčilo, dělal jsem právě trup 2,16 m dlouhý a to na nejmodejnější technologii kterou jsem zkusil, naprosto jedinečné a nejrychlejší způsob stavby...nemluvě o kvalitě a rychlosti, přesnosti.
Takže spíše se já přikláním na něčem novém, nedržím se starého.
Uvidíš sám, rozhodně přeji příjemnou stavbu a spoustu zábavy, která nás u tohoto koníčku drží.
Takže spíše se já přikláním na něčem novém, nedržím se starého.
Uvidíš sám, rozhodně přeji příjemnou stavbu a spoustu zábavy, která nás u tohoto koníčku drží.
- Pepa Darvaš
Tomáši ten trup ,co jsi před časem prodal sasovi myslím Tumler ,tak ten byl také tou novou technologií?Já jen ,jak sas psal ,že do trupu tekla voda
Jelikož se zde rozjela diskuze o laminování do výlisku, tak jsem se rozhodl pro zveřejnění sice se zpožděním, ale přeci, mého postupu.Martin B píše:Uvažuji o stavbě modelu "BAYLINER" na trupu ze stavebnice CHALENGER. Rád bych ale trup CHALENGERU použil jako kopyto pro zhotovení vlastního trupu laminátového. Pro laminování uvažuji s použitím Epoxy 1200, na který jsem zvyklý. Nevím ale zda je možné plastový trup použít jako negativní formu, pokud ano čím ji separovat. S laminováním do formy nemám žádné zkušenosti, zatím jsem laminaci používal pouze jako vnější ochranu plaňkovaných trupů.
Laminování do výlisku.
Tento postup používám hodně dlouho. pro jeden kus nestojí za to dělat formu. Jde tak udělat i více kusů. V loni jsem pro kroužek takto udělal 6 ks z výlisku Ex500 . Klidně použij epox 1200. Právě do výlisku se mi zdá nejvhodnější.
Zkusím popsat jak to dělám:
- formu(výlisek) jemně vymažu klasickou pastou na podlahu (bílou)
- po zaschnutí cca 30 minut vyleštím jemným hadrem (nejlépe flanel), zde lze pro sichr toto opakovat ještě jednou.
- nanesu separátor natírací PVA (poly-vinil-alkohol), nanáším jemným molitanem v tenoučké vrstvě. Zde pozor musí být souvislá a nesmí stékat.
- po zaschnutí cca 1 hod. (záleží na teplotě okolí)
- namíchám epox . já už dva roky používám místo P11 , H20 od fy Havel z Olomouce, poměr míchání je 100:25, čímž se epox trochu naředín není náchylný na přsnost, rychleji tuhne a neleptá kůži na rukou.
- jemným štětcem nanesu souvislou vrstvu pokud možno tenkou (zde se nesmí moc tlačit, aby se nesedřelo PVA), pokud je čas je vhodné počkat až vrstva trochu zatuhne (přestane stékat)
- pokládám tkaninu(100g/m), nejlépe pruhy 5-10 cm široké (mě se s tím lépe pracuje, než s celým kusem) spoje překrývám asi 1 cm, před položením místo překrytí přimáznu pryskyřicí . Při pokládání dávám pozor na vznik bublinek, hlavně pod první vrstvou, muselo by se moc tmelit. Jde to bez problémů tak zv." ťupkáním", nebo je velice výhodné použít laminovací válečky.
- takto položím 2-3 vrstvy podle velikosti trupu, druhou pokládám buď napříč nebo křížem šikmo.
- druhý den minimálně po 12-ti hodinách, ale lépe počkat déle, trup vyloupnu.
Samozřejmě, že jdou použít i jiné pryskyřice.
V modelářském dávnověku (30 a více let). To jsem ještě dělal karoserie na RC auta též do výlisku, jsem jako první vrstvu nanášel epoxidový barevný lak (EPOLEX). Po zavadnutí (jemně chytá při dotyku prstu) se začalo s laminováním.
Nejsem pisatel, tak to je tak vše.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Na to "ťupkání" používám plochý školní štětec.Nebojte se toho.Dobře lze rozpoznat,co je prosycené a co ne.Lepidlem nemusíte nijak moc šetřit,tak aby vyloženě neteklo.Jde o loď,tady nemusíte hlídat její váhu,jako např. u trupu větroně.Ještě jedna dobrá rada.Pokud tkaninu potřebujete stříhat na hranách formy nebo v dělící rovině/již prosycenou/,tak ostré nůžky.Nikdo si nebude asi na jeden trup kupovat speciální na laminování.Já to dělám chirurgickýma.Zásadně stříhat každou vrstvu samostatně,jinak máte zaděláno na vznik bublin.Pokud máte ostré zlomy,je možno si pomoci vláknem z hrubší tkaniny.To si povytahuji z předešlých zbytků,nastříhám jak potřebuji ,vyplním ostré kouty a prosytím.K těm zbytkům:Nikdy odstřižené kousky hned nevyhazuji.Nechám je do druhého dne,tvrdou tkaninu odstříhám a vyhodím.Ze zbytku použiji vlákna nebo nastříhám na malinké kousky,pak po smíchání s lepidlem mi vznikne taková kaše,kterou vyplňuji místa,kde by tkanina mohla dělat problémy(odstávat).Po překrytí tkaninou se přebytky kaše vytlačí do prostoru a splynou.Takto si počínám při laminování já.Profíci používají na tu kaši plnič-tzv.skleněný pudr.Na obrušování používám Dremelku a smirkový váleček.
Bezpečnost při práci:Při práci s lepidlem používej rukavice,pracuješ se skleněným vláknem,doporučuji respirátor
/hlavně při broušení/ vytvrzená tkanina je velice ostrá a rentgenem ji nenajdeš.
Bezpečnost při práci:Při práci s lepidlem používej rukavice,pracuješ se skleněným vláknem,doporučuji respirátor
/hlavně při broušení/ vytvrzená tkanina je velice ostrá a rentgenem ji nenajdeš.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 28 Odpovědi
- 177295 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Karolinus I
-
- 11 Odpovědi