Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

laminování

Nápady, postupy, dotazy jak a co udělat.
Pepa Darvaš

Re: laminování

Příspěvek od Pepa Darvaš »

určitě se nepletu
mitom

Příspěvek od mitom »

Do rohov sa používa roving. Sú to vlastne samostatné vlákna z tkaniny. Dajú sa do rohu, aby ho vyplnili a až potom ide tkanina, ktorá už tým pádom nemusí byť zalomená tak pravoúhlo.
SH

Příspěvek od SH »

Pepa Darvaš píše:určitě se nepletu
Tak vyzkoušej aerosil. Budeš vééélmi překvapen... ;)
kit

Příspěvek od kit »

Mám taký problémik, možno sa niekomu bude zdať triviálny.Laminujem trup na pozitívnu formu(Styro kopyto). Trup je dlhý 80 a široký 24 cm, asi 4 vrstvy 120-tky, hrúbka laminátu je asi 1-1,5 mm. A teraz v čom je vlastne problém. Chcel by som natiahnuť hrubšiu tkaninu ale zvnútra, lebo vonkajším laminovaním sa mi postupne menia obrysy a trup sa postupne "zaguľaťuje". To ale potom musím vydlabať celé kopyto aby som mohol laminovať to vnútro a nie som si istý, či si trup udrží správny tvar a geometriu. No a samozrejme sa mi skomplikuje uchytenie trupu na stojan(pracovný, hore dnom) keďže teraz je stojan zasunutý do kopyta. A ešte mám aj obavy či sa nebude tenký laminát moc prehýbať pre tmelení resp.brúsení.Trup má dosť rovných plôch a prípadné nerovnosti "bijú do očí". Či to mám najskôr vytmeliť a vybrúsiť a potom vydlabať kopyto? Alebo vydlabávať a následne laminovať po častiach? Dík za každý názor.
SH

Příspěvek od SH »

kit píše:Mám taký problémik, možno sa niekomu bude zdať triviálny.Laminujem trup na pozitívnu formu(Styro kopyto). Trup je dlhý 80 a široký 24 cm, asi 4 vrstvy 120-tky, hrúbka laminátu je asi 1-1,5 mm. A teraz v čom je vlastne problém. Chcel by som natiahnuť hrubšiu tkaninu ale zvnútra, lebo vonkajším laminovaním sa mi postupne menia obrysy a trup sa postupne "zaguľaťuje". To ale potom musím vydlabať celé kopyto aby som mohol laminovať to vnútro a nie som si istý, či si trup udrží správny tvar a geometriu. No a samozrejme sa mi skomplikuje uchytenie trupu na stojan(pracovný, hore dnom) keďže teraz je stojan zasunutý do kopyta. A ešte mám aj obavy či sa nebude tenký laminát moc prehýbať pre tmelení resp.brúsení.Trup má dosť rovných plôch a prípadné nerovnosti "bijú do očí". Či to mám najskôr vytmeliť a vybrúsiť a potom vydlabať kopyto? Alebo vydlabávať a následne laminovať po častiach? Dík za každý názor.
V kroužku je ve výstavbě něco podobného 90x21 cm, laminované tři nebo čtyři vrstvy, už si nepamatuji. Většinu délky má trup průřez obdélníka. Po vydlabání PS se to zdálo taky měkké, ale nalepením paluby je z toho velmi tuhá skořepina. Trochu jsem měl obavy z "pružení" dna, tak je tam zevnitř nalepený rošt z laminátových pásků nastojato a je to jak kámen.
Dědek

Příspěvek od Dědek »

kit píše:Mám taký problémik, možno sa niekomu bude zdať triviálny.Laminujem trup na pozitívnu formu(Styro kopyto). Trup je dlhý 80 a široký 24 cm, asi 4 vrstvy 120-tky, hrúbka laminátu je asi 1-1,5 mm. A teraz v čom je vlastne problém. Chcel by som natiahnuť hrubšiu tkaninu ale zvnútra, lebo vonkajším laminovaním sa mi postupne menia obrysy a trup sa postupne "zaguľaťuje". To ale potom musím vydlabať celé kopyto aby som mohol laminovať to vnútro a nie som si istý, či si trup udrží správny tvar a geometriu. No a samozrejme sa mi skomplikuje uchytenie trupu na stojan(pracovný, hore dnom) keďže teraz je stojan zasunutý do kopyta. A ešte mám aj obavy či sa nebude tenký laminát moc prehýbať pre tmelení resp.brúsení.Trup má dosť rovných plôch a prípadné nerovnosti "bijú do očí". Či to mám najskôr vytmeliť a vybrúsiť a potom vydlabať kopyto? Alebo vydlabávať a následne laminovať po častiach? Dík za každý názor.
Nevím, ale 4 vrstvy by měli zaručit dostatečnou tuhost .Jak jsem nedávno psal a doložil fotem mám trup 154 x 34 cm ze dvou vrstev 140-ky,zesílený proužky příčně na 3-ti vrstvu bez žeber a drží tvar bez problémů. Nerovnosti povrchu při laminování na pozitiv jsou vcelku běžné, ale jejich velikost je dána postupem laminování. (např. překládání jednotlivých spojů přes sebe, nevytlačení nadbytečné pryskyřice a pod.). Na vyplnění vetších nerovností se mi osvědčil dvousložkový polyesterový tmel "VLÁKNO". Pozor na probrošení laminátu před tmelením. Vnitřek bych vydlabal až po vytmelení a vybroušení do přijatelného stavu povrchu. Celý trup potom zpevní vnitřní zástava (držáky motorů, serv, baterií apod.) a hlavně jak bylo řečeno paluba.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
ZIPP

Příspěvek od ZIPP »

Tak když to shrnem: dostal jsem model lodi Scheweningen 3 asi 30 let starý v hrozném stavu. Dávám ho dohromady i když nejsem lodní modelář tak zde pochytávám nějaké rozumy.Plaňkový trup na tomto modelu jsem se rozhodl po delší úvaze olaminovat, protože je strašně seschlí a mezi plaňkami jsou mezery. Zde jsem se dočetl, že je dobré použít laminovací takaninu 80, ale jaké lepidlo, když zde někdo psal že Epoxid 1200 není na to vhodný??? Jo a v jakém obchodě se dají tkaniny sehnat?? Díky...;)
Nemusíš vše znát, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
SH

Příspěvek od SH »

Nejlepší výběr je u firem zabývajících se laminováním. Např. v Praze Skolil a jiní, to Ti poradí místní Pražáci. Pokud je pro Tebe problém dostat se do Prahy tak zkus modelářské prodejny, základní výběr v tkaninách a pryskyřici obvykle mají i v malém balení.
Pepa Darvaš

Když přijedeš do Mostu na TT 23.2 tak tam budu a vezmu sebou i nějaké zbytky tkaniny ,můžeš si pak vybrat.Jinak ,když klikneš na www.skolil.cz a nebo www.havel-composites.com prodají Ti na dobírku jakékoliv množství látky a nebo i pryskyřice.Tobě na ten model bude stačit 100g.
ZIPP

Příspěvek od ZIPP »

Při laminování plaňkového trupu se pásy laminovací tkaniny dávají těsně k sobě, nebo se okrajem překrývají přes sebe a o kolik mm?? Dále dotaz: plaňkový trup se tkaninou může v pásech potáhnout poděl délky trupu ( od zadu do předu), nebo se musí nanášet pod nějakýn úhlem vůči plaňkám?? A jak se zakončuje tkanina na přídi???
Pepa Darvaš

Myslím ,že to je jedno jak ty pásky dáváš ,můžeš je dát i křížem ,jednu vrstvu vodorovně a druhou svisle.Zakončit to můžeš vždy s přesahem a když to ztvrdne tak to uřízni.Pásky můžeš dávat přes sebe třeba 1 -2 cm je to jedno ,protože záleží na tom jak to potom vybrousíš.Na přídi to sestřihni podél kýlu a nech to zatvrdnout, potom to obrus.
SH

Příspěvek od SH »

Až tak úplně jedno to není. Je dobré pokládat tkaninu tak, aby přes ostré ohyby šly vlákna pod úhlem 45°, pak se to líp ohne a tkanina se neodchlipuje. A taky časem poznáš, že v některých směrech lze tkaninu natahovat (45°na vlákna) a v některých ne (ve směru vláken) což jde využít při tvarování tkaniny na složitějších tvarech. Ale to Ti ukáže praxe.
Snaž se o co největší souvislé kusy tkaniny (ale ne zase za každou cenu celou loď z jednoho, i když i to se dá..) a ty kusy vždy překládej přes sebe.
ZIPP

Příspěvek od ZIPP »

Tak jsem si koupil laminovací tkaninu - skelnou tkaninu 80 g/m2 od výrobce JINO (www.jino.cz) Tak teď jenom nějakou dobrou pryskyřici kterou to vše natřu a nalepím na plaňkový trup. Tady jsem se dočetl, že si můžu vybrat z:
* epoxidovou pryskyřici PR102M
* ChS 109
* Lamit 109
Jsem zvědav, kterou z těchto prykyřic na laminování seženu ve zdejší drogerii - barvy-laky ;)
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

ZIPP píše:Tak jsem si koupil laminovací tkaninu - skelnou tkaninu 80 g/m2 od výrobce JINO (www.jino.cz) Tak teď jenom nějakou dobrou pryskyřici kterou to vše natřu a nalepím na plaňkový trup. Tady jsem se dočetl, že si můžu vybrat z:
* epoxidovou pryskyřici PR102M
* ChS 109
* Lamit 109
Jsem zvědav, kterou z těchto prykyřic na laminování seženu ve zdejší drogerii - barvy-laky ;)
urcite sezenes Lamit 109, ale to neni epoxidova pryskyrice ale polyesterova pryskyrice... (ted si nejsem jisty jestli ChS109 neni stejne, jen jiny vyrobce - prosim nekamenovat)

rozdil mexi polyesterovou a epoxidovou je v tom ze epoxidova "nesmrdi", polyesterova ano. A dávej pozor jaky budes pouzivat tmel, vetsonou je lepsi, kdyz pouzijes tmel stejneho slozeni jak pryskyrici (polyester x polyester, epoxid x epoxid...) - lepe to drzi nez polyester x epoxid, coz plati i pro lepidlo.

jinak epoxidovou pryskyrici shanim v obchodech uz nejakou dobu a neuspesne, asi si napisu na internetu...
Obrázek
NeJaToD team
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

projdi odkazy a diskuse o laminování zde-třeba na polyesteru(109) epox moc nedrží-není dobré to kombinovat.
Jinak mám stejný trabl jako Ivvo, normálně nikde nemaj laminovací epox a někam ho shánět nemám čas....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
ZIPP

Příspěvek od ZIPP »

Tak polyesterovou pryskyřicí Lamit 109 můžu plaňkový trup v pohodě olaminovat a potom vytmelit polyestrovým tmelem.:D Má kromě toho, že polyesterova pryskyřice smrdí ještě nějaké nevýhody, nebo výhody oproti epoxidové laminovací pryskyřici??? :rolleyes:
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

ZIPP píše:Tak polyesterovou pryskyřicí Lamit 109 můžu plaňkový trup v pohodě olaminovat a potom vytmelit polyestrovým tmelem.:D Má kromě toho, že polyesterova pryskyřice smrdí ještě nějaké nevýhody, nebo výhody oproti epoxidové laminovací pryskyřici??? :rolleyes:
kazda ma jine vlastnosti, opravdu si procti ta vlakna... v zasade je ale jedno kterou pouzijes.
Ale dej bacha na lepidlo, vetsina dvouslozkovych lepidel je prave epoxidovych, ktery na polyesteru spatne drzi, proto treba ja shanim epoxid. pryskyrici... ;)
Obrázek
NeJaToD team
SH

Příspěvek od SH »

ZIPP píše:Tak polyesterovou pryskyřicí Lamit 109 můžu plaňkový trup v pohodě olaminovat a potom vytmelit polyestrovým tmelem.:D Má kromě toho, že polyesterova pryskyřice smrdí ještě nějaké nevýhody, nebo výhody oproti epoxidové laminovací pryskyřici??? :rolleyes:
Lamit 109 a ChS 109 je jednoa totéž - polyester.

Jeho nevýhody jsou:
- smrdí
- uvolňuje při práci styren což je karcinogen
- špatně na něj chytá epoxyd. Pokud to máš jen na olaminování a nebudou tam lepené konstrukční spoje tak to nemusí až tak vadit
- míchá se 100:málo což seblbě odhaduje. Epoxy podle typu 100:44 až 100:50 což je jednodušší
- zpracovatelnost cca 15-20min. Což se zdá dost, ale pokud nemáš praxi tak je to sakra málo. Epoxydy mají psané kolem 1 hod.

Nejvážnější je asi ten poslední bod.
romank52

Příspěvek od romank52 »

Takze k tomu povodnemu dotazu na repas stareho Schveningena. Pekny popis podrobneho postupu je na http://www.yoda.sk/index.html#LODE/postupy.html v Povrchova uprava Artura
ZIPP

Příspěvek od ZIPP »

romank52 píše:Takze k tomu povodnemu dotazu na repas stareho Schveningena. Pekny popis podrobneho postupu je na http://www.yoda.sk/index.html#LODE/postupy.html v Povrchova uprava Artura
Díky moc.....zase jsem se něco důležitého dozvěděl a udělal si nějakou představu jak to budu tvořit..;)
romank52

Příspěvek od romank52 »

ZIPP píše:
romank52 píše:Takze k tomu povodnemu dotazu na repas stareho Schveningena. Pekny popis podrobneho postupu je na http://www.yoda.sk/index.html#LODE/postupy.html v Povrchova uprava Artura
Díky moc.....zase jsem se něco důležitého dozvěděl a udělal si nějakou představu jak to budu tvořit..;)
Mna totizto caka to iste, rozsuseny Scheveningen na skrini, teoria nastudovana, laminovacia zivica kupena, tkanina je tiez niekde v supliku, len mi je luto obrusit ten relativne dobre nastriekany trup (fotky su v galerii), tak zatial funguje ako obyvackova dekoracia a na vodu a RC vybavu este caka ...
ZIPP

Příspěvek od ZIPP »

No to já právě teď dělám...akorát celou nástavbu včetně paluby včetně přídě dělám úplně novou, protože originál nebyl k použití jak to bylo katastrofálně udělané- -vše jsem strhal a rozlepil.....originál zůstanou akorát žebra s kýlem ( doufám, že do trupu nebude nikdo koukat, protože žebra jsou křivě vyřezaná a některé dokonce namají vnitřek vyříznutý tak jsou tam vcelku, protože ten borec co to dělal byl líný a asi pěkný lempl) a plaňkování trupu, které je zcela rozeschlé - asi by bylo nejlepší celou loď postavit znova, protože by to bylo jednoduší a lepší, než dělat z torza lodi loď novou.... jo a na trup jsem musel použít odstraňovač nátěru, protože na trupu bylo nakydáno asi 5 mm syntetické barvy ve 3 vrstvách jak to pokaždé jinak pomocí štětky přebarvoval...
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Stavba modelu“