Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Granit - prostor pro dotazy čtenářů

Popis stavby obslužné lodě Granit.
Pouze a výhradně příspěvky týkající se stavby tohoto modelu!!!
PetrP

Re: Granit - prostor pro dotazy čtenářů

Příspěvek od PetrP »

Měl bych dotaz, jaké jsou zkušenosti s přesností sestavování bloku trupu z jednotlivých vyříznutých sekcí. Jak se zařídí, aby to bylo přesné a rovné, nijak neujíždělo. Jde to dostatečně snadno a uspokojivě srovnat vodorovně i svisle pomocí paluby na kterou se PS sekce lepí a rovné podložky na které paluba leží?

Nejsou při broušení problémy s kartonovými žebry? (ubroušení)

K problémům s kašírováním viz. téma v sekci Stavba modelu
SH

Příspěvek od SH »

Přesnost sestavení je na úrovni přesnosti výroby žeber a následného laminování. Setiny tím neuděláš, ale chyba tmelení je větší.

Při sestavování je třeba přemýšlet. U některých modelů to můžeš lepit na rovnou palubu, u jiných to může být kýl anebo do žeber vyvrtat otvory a trup nasadit na tyče a po sestavení je stáhnout šroubem. Po zaschnutí lepidla tyče vytáhneš. Dále je třeba si pomoci značkama - osy vytažené na plochu PS a pak se podíváš jestli jsou všechny v jedné rovině a pod.

Co se týče ubroušení kartónových žeber. Měl jsem z toho strach, ale jeto naprosto v pohodě. Ten kartón jak nemá pevnou oporu tak se hrana trochu roztřepí a smirek ho nebere. Potřeboval jsem trochu ubrat některá žebra co vystupovala a nešlo to. Musel jsem na to vzít smirkové kroužky v Proxxon brusce.
Bartek88PL

Příspěvek od Bartek88PL »

Hi im tu building Granit ship dis is link http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopi ... 41&start=0 sury but my English bad.
SH

Příspěvek od SH »

Bartek88PL píše:Hi im tu building Granit ship dis is link http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopi ... 41&start=0 sury but my English bad.
Niech pan spokojnie pisze po polsku. Czytelnicy tutaj temu zrozumiejum.
SH

Příspěvek od SH »

i widze, ze pak sie tez klopoci z planami ktore, najmie na rufie, nie som bardzo doskonale...
Bartek88PL

Příspěvek od Bartek88PL »

tak to prawda plany nie są idealne na szczęście mam zdjęcia
Pozdrawiam
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Zde se můžete ptát na vše, co vás zajímá v tématu Granit.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Model staví mladý klučina, jak píšeš na začátku? Nebo jsi stavbu převzal?
Jestli to staví ještě on, tak obdivuju jeho výdrž vzhledem k věku. Můj limit výdrže byl tak asi do tří měsíců v jeho věku.
SH

Příspěvek od SH »

no, staví-nestaví.... dělá na tom pořád, ale taky dělám na tom dost práce já. Na začátku Granit vypadal dost jednoduše, ale realita je jiná. Takže jsem se (a jeho) dostal do pasti a bylo by blbé to nechat jenom na něm. Třeba teď ty hřídele - to neměl šanci zvládnout sám.
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Hřídele jsi použil z nerezu a pouzdra z mosazi.
Já k těm pouzdrům dělám maznice. Rozdíl bude asi v tom, že mažu olejem a ty vazelinou. Je to tak?
Hřídele dávám v poslední době mosaz (drát Ferona). Asi to není nejlepší nápad, ale na tu hřídel ještě pájím pastorky a jiné blbiny, občas zkouším a měním. Zatím se nic nevydřelo, ale musím mazání pořád kontrolovat. Navíc jedu na nízkých otáčkách.
Slovo pouzdro pro hřídel je u mně moc silné slovo, dávám mosaznou trubičku asi 1,5 cm dlouhou, aby se to vydřelo co nejpozději.
Jako nejlepší řešení vidím pouzdro bronz a hřídel nerez.
SH

Příspěvek od SH »

mažu vazelínou na vodní čerpadla- žlutá A4.

Dělat hřídel a kluzné ložisko ze stejného materiálu je strojařská zvrhlost. Povrch se pak přidírá. A tobez ohledu namazání. Ale na druhou stranu pro to Tvoje použití jednou za rok...:)
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

jen trošku nesouhlasím,mažu li vazelinou s obsahem molybdendisulfidu je vrstvička mezi oběma materiály z materiálu jiného tudíž se nezadírá.
použít se dá hotová vazelina ,,molyka,,. osobně jsem měl práškový disulfid ,,získaný,, přímo z výroby vazeliny a mužu říci že spojkové ložisko na škodovce 120 vysypané a nacpané samotnými kuličkami z ložiska zcela neznámého a bez průkazu původu , nacpané vazelinou získanou z zcela neznámého zdroje (rumunská stodola)namixované s tímto práškem na hustou tahavou kaši vydrží plné zatížení po celou cestu z Brašova až do Kolína.....a ještě ježdění při shánění nového ložiska........ vlastnotělní zkušenost z roku 86.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
SH

Příspěvek od SH »

kluzné a valivé ložisko je tak trochu rozdíl.... Konstrukčně i způsobem mazání.

Každý ať si dá ložiska jaká chce. Já pouze nestavím model na jednu sezónu a měnit pouzdra v hotové maketě je poněkud nepříjemné.
petr hájek

ten mazivovej film tam je každopádně
a upřímě pokud to má klidně 0,05mm spáru tak se fakt vůbec nic nestane
T.Vilcsek

Příspěvek od T.Vilcsek »

Ten molybdensulfid sice neznám, ale v práci jsme používali MD spray (je v tom molybden). Po čase začal tvrdnout a dělal spíš problémy. Právě ta malá vrstvička a když se to přehnalo vrstva právě škodila. Navíc dobře na sebe chytal prach a nečistoty. To jenom k mazání MD sprejem, to uvedené neznám.

Od SH:" Ale na druhou stranu pro to Tvoje použití jednou za rok..." - ano, přesně tak.
SH

Příspěvek od SH »

MD spray je právě s molybdénsulfitem....
petr hájek

MD spray zase neznám já,
používám jen WD spray
pak silikonový olej , teflonový olej ve sprayi a lithiovou vazelinu ve sprayi.
Přema

Příspěvek od Přema »

Molybden je lepší kluzný materiál,než grafit.Většinou v těch sprayích bývá se silikonovým olejem.Teflonový olej je kvalitní.Vodní vazelína do čerpadel SH4 je dobrá,ne ideální.
Při poměrně malé vůli mezi hřídelí a pouzdrem(u mikro stačí spray)dojde časem k efektu vibračního- šnekového čerpadla.Volil bych vysoce přilnavou,vodní,plastickou vazelínu na lodní motory.Něco,co se udrží u ložisek.Sice se lehce zvětší odpor,ale jen na chvíli.Ale i silikonová vazelína postačí.Hlavně je třeba myslet na ten "čerpadlový efekt"
Joe

Příspěvek od Joe »

Náhodou jsem narazil na fotky této lodi, tak se to možná bude někomu hodit

http://www.schiffe-boote-modellbau.de/f ... rie040.htm
SH

Příspěvek od SH »

Díky.
LRT

Příspěvek od LRT »

Když jsem si to prohlížel fotky a zběžně četl text, narazil jsem na otázku. Jak odstraním papírová žebra z trupu? Když jsem ještě jezdil žákovské kategorie, tak jsem trupy stavěl klasicky- překližková nebo balsová žebra a potah trupu smrkovými nosníky nebo balsovými kousky (podle složitosti trupu). Teď vidím, že použitím PS, papíru a sklolaminátu se stavba značně urychlila. Takže se na otázku odstranění žeber ptám jako lajk.
Jurka
SH

Příspěvek od SH »

hrubou silou....
první oddíl PS někde uprostřed vydlabeš šroubovákem a pak už to jde poměrně dobře po plátech, žebra vytrhneš kleštěma. Velmi oblíbená činnost děcek, jediná destruktivní za celou dobu stavby :)

Po vyčištění podle tuhosti skořepiny a potřeby tvaru zalepím pár laminátových žeber. Pokud tedy už nejsou součástí trupu při lepení PS.
Někteří nechávají PS rozpustit acetonem. Ale při tom vznikne v trupu poměrně nechutná břečka, takže já mechanicky dlabu.
petr hájek

hezké,
není ten PP zbytečně velkého průměru? Ze zkušenosti vím , že na manévrování s remošem stačí vrtule z desky o průměru 20mm a šířce 15mm a to dost svižně tohle mi přijde jako kryt o průměru kolem 50mm.... Tím se dá ušetřit hodně starostí s umístěním v úzkém trupu.
petr hájek

p.s.
jako vyústění se velmi dobře osvěčily trubky-chráničky z PSH průměru 16mm je snimi dobrá práce-stačí ulamovák a smirek a výborně se dají usadit a přilaminovat k trupu i vlepit do tělesa PP.
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:hezké,
není ten PP zbytečně velkého průměru? Ze zkušenosti vím , že na manévrování s remošem stačí vrtule z desky o průměru 20mm a šířce 15mm a to dost svižně tohle mi přijde jako kryt o průměru kolem 50mm.... Tím se dá ušetřit hodně starostí s umístěním v úzkém trupu.
1) nemá to 50mm ale tak něco mezi 30-40, stěna je tlustá takže vnitřní prostor je ještě menší... foto klame
2) vycházel jsem z duralového polotovaru který jsem měl, takže s rozměrem nešlo moc hýbat
3) je jednodušší na reglu snížit otáčky v případě moc velkého výkonu než dumat co s tím, když výkon bude slabý. Měl jsem PP od Graupnera, ten je ještě větší a že by to byl nějak přehnaný výkon bych ani neřekl...
4) průměr kanálu je dán plánem... a taky průměr PP je zase dán průměrem kanálu... takže taky si nejde moc vyskakovat.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Granit - polská obslužná loď vrtných plošin“