Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Kde jsem udělal chybu ?
Re: Kde jsem udělal chybu ?
Udělal jsem trup klasickou cestou, tj. plaňkováním. Oplaňkovaný trup jsem vybrousil a olaminoval. Následně jsem brousil a tmelil, brousil a tmelil .... až se mi zdál trup dobrý. Potom jsem přestříkal trup plničem se základní barvou. Nyní začínám pozorovat na některých místech průběh planěk. Kde jsem udělal chybu ? Chtěl bych se tomu u další lodě vyvarovat.
Domnívám se že dřevo na lišty nebylo dostatečně suché.Nyní plaňky sesychají a laminát je kopíruje. Příště nejdříve trup vybruš a vytmel a teprve potom laminuj. Jakým tmel jsi použil?
- Pepa Darvaš
Laminovat zevnitř.Lišta je impregnovaná jen zvenčí, ale zevnitř stále pracuje.Musíš to vylaminovat i zevnitř.Když to je zvenčí olaminovaný více vrstvami, tak se to nemůže hnout.Kolik jsi dal vrstev? A jakou tkaninou?
Dal jsem jednu vrstvu 110 g/m2, tmeleno dvousložkovým autotmelem. Foto nemohu dát, nebylo by to asi vidět, ale na tom trupu jsou vidět prohlubně podél lišt nebo vystupující lišty. Není to katastrofické, ale pod určitým úhlem to je vidět.
čím jsi laminoval? polyesterem?
Ono je problém, že struktůra může vystoupnout, tedy vystoupla plaňka, s tím nic nenaděláš při jedné vrstvě 110g, jelikož to je málo, to jsi měl dát tak 3 vrstvy.. pak by se to nestalo, rozhodně bych to olaminoval i zevnitř, jak píše Pepa, jelikož pak z toho vznikne sendvič a je to pevné, tedy dřevo už moc pracovat nemůže...Když se dělá pohledovka třeba z uhlíku nebo i ze skla, tak po pár dnech vyleze struktůra vlákna, to je ale normální, ovšem toto je kuli tomu dřevu, dal jsi málo vrstev si myslím. Můj názor.
Jestli si ještě dobře pamatuji, tak jsem laminoval Lamit 109.
Jestli se tedy nepletu ta kto je polyester, jak sjem ale psal, důležité je, kolik vrstev na tom je, 1 je málo...jestliže jsi to dal přímo na špejle, tak to muselo vylést ven.
- Pepa Darvaš
Jedna vrstva je málo a je jedno jestli to je polyester nebo epoxid.110 g/ chce aspoň tři, či čtyři vrstvy.Takže to brusným papírem 100 na dřevo obrus. nemusíš to sundávat až na dřevo ,jen aby to bylo zdrsněný.Vem to dvěma vrstvami 110 znovu a pak to vytmel.Nakonec dej ještě jednu vrstvu tý 110 .Dále běžný postup.Tmelení ,broušení, plnič, finálovka.
Díky za rady. U příští lodě se jich budu držet, teď už jsem tak daleko, že to nechám být. Zkusím ta místa ještě přestříkat stříkacím tmelem tmelem a vybrousit.
- Pepa Darvaš
No ono Ti to na chvíli zmizí, ale při nebližším styku se sluncem Ti to zase vyleze.
Přesně tak, slunce ti stím zapracuje, a více než si myslíš, udělal bych to hned, jelikož tohle jinak opravdu pěkné nebude. Není to tolik snad práce.
jestli jsi to dělal polyesterem, tak to nech "odstát"... polyester docela dost stárnutím mění objem a pokud jsi byl pilný a hned po olaminování tmelil a brousil, tak teď to leze ven. Nech to nějaký čas stát a pak to přebruš znovu.
Časem možna vylezou lišty znovu, zvlášť když to dáš na vodu, ale s tím moc nenaděláš. A pokud tam máš dát 3-4 vrstvy 110ky tkaniny, tak to udělej rovnou z laminátu na kopytě a lišty vynech úplně. Ale pořadavek stárnutí tam zůstane. Pokud budeš zas rychlý, vyleze Ti ven struktura tkaniny...
Časem možna vylezou lišty znovu, zvlášť když to dáš na vodu, ale s tím moc nenaděláš. A pokud tam máš dát 3-4 vrstvy 110ky tkaniny, tak to udělej rovnou z laminátu na kopytě a lišty vynech úplně. Ale pořadavek stárnutí tam zůstane. Pokud budeš zas rychlý, vyleze Ti ven struktura tkaniny...
Jak jsem již psal, jsem v takovém stadiu stavby, že bych musel některé věci zničit a dělat znovu. Tady je foto. Nástavby jsou zatím umístěny provizorně.

Takže odpověď na Tvou úvodní otázku - chyba je v použité technologii. Takový trup bych vysochal z polystyrénu a pak olaminoval. Anebo ještě lépe - kopyto, vybrousit, vyleštit, udělat negativní formu a do ní teprve výsledný trup. A udělat jich víc a prodat, aby se zaplatily náklady na formu. O takového krasavce by byl určitě zájem.
A řešení Tvého současného stavu? - Trup bych zevnitř taky vylaminoval jednou vrstvou anebo aspoň dokonale naimpregnoval a pak bych trupu dal tak 2-3 měsíce pokoj a věnoval se nástavbě a detailům. Pak znovu přebrousit. Současný problém tak vyřešíš, ale co to udělá pak na vodě, to opravdu netuším...
A řešení Tvého současného stavu? - Trup bych zevnitř taky vylaminoval jednou vrstvou anebo aspoň dokonale naimpregnoval a pak bych trupu dal tak 2-3 měsíce pokoj a věnoval se nástavbě a detailům. Pak znovu přebrousit. Současný problém tak vyřešíš, ale co to udělá pak na vodě, to opravdu netuším...
- Pepa Darvaš
No,když to hodně ošidíš a budeš chtít dělat formu, tak bys musel vytáhnout aspoň 5000,-.To asi není jeho cílem,nebo se mýlím?Ještě nám napiš ,co je to za hezkou loď?
Jedná se o dánskou rybářskou loď STOKKE SENIOR (z řady SC 90). Výkres dělala firma SEACON, získal jsem jej přímo od autora ve formátu pdf. První loď byla spuštěna na vodu v loňském roce. Tady jsou stránky, kde je možno se podívat na spoustu fotek této lodi (ze stavby i po spuštění na vodu).
http://www.seacon.no/content/view/41/
Hodně jsem také čerpal z této stránky, kde je fórum k této lodi. Bohužel je to v norském jazyku a ten neumím.
http://www.skipsfarts-forum.net/read.php?TID=2548
http://www.seacon.no/content/view/41/
Hodně jsem také čerpal z této stránky, kde je fórum k této lodi. Bohužel je to v norském jazyku a ten neumím.
http://www.skipsfarts-forum.net/read.php?TID=2548
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 20049 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Cabadaj
-