Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
skelná rohož
Re: skelná rohož
Chystám se vyrobit formu na trup fregaty a potřebuju drobné rady. Po docela dlouhém hledání a telefonování, musím dát dotaz tady, sháním skelnou rohož, případně vlies , tam kde prodávají tkaninu, rohož nevedou, pokud někdo máte tip, tak budu vděčný. Dále mne zajímá použití gel coatu i při laminování samotného trupu, jednou mi poradili ho použít i na trup jinde zase jen na formu, na trup na kterém se bude lepit brousit a lakovat to prý není nutné.
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
zkoušel jsi to u Havla? http://www.havel-composites.com/shop/33 ... -list.html
má toho hodně a dá se vybrat...
má toho hodně a dá se vybrat...

NeJaToD team
tady jsou konkrétně ty rohože http://www.havel-composites.com/shop/11 ... -list.html

NeJaToD team
Ahoj
gel coat se používá i na samotný trup..
ovšem je trochu rozdíl v samotném gel coaltu...
Na formu používáš formovací gelcoat!!! Jo to tak přímo označené, je to hodně hustý materiál, dá se ředit, ale to nedoporučuji, stačí ho nanést stětcem a nechat trochu zavadnout, až bude trochu zavadlí, pak použiješ tkaninu, vidím to na 110-280 g několik vrstev..
Poté použiješ větší gramáž, kolem 390 a více, samozřejmě kepr, plátno nic moc.. špatně se sním manipuluje.
pak je to už o velikosti samotného trupu(modelu), jestli je to velké, doporučuji alespoň 40 vrstev.. pak na povrch trhací tkaninu, tu po vytvrdnutí strháš a svaříž si železný rám z jeklů, bavlnou nebo balonama ho připepíš k formě pro zesílení.
Samotná laminace trupu je pak jednoduchá, sepapace je samozřejmost! Formu pak nastříkáš gelcoaltem, já používám polyesteroví, nestojí tolik a jestli chceš kvalitu, tak T 35 GEL, ale to není nutné...má v sobě UV filtry, tedy odolný slunci, klasickej gel na slunci zežloutne.... ale to se na lodičkách asi nevyužije..
až buděš mít nastříkaný gel, pak po zavadnutí(zaschnutí) laminuješ..
Na formu používáš formovací gelcoat!!! Jo to tak přímo označené, je to hodně hustý materiál, dá se ředit, ale to nedoporučuji, stačí ho nanést stětcem a nechat trochu zavadnout, až bude trochu zavadlí, pak použiješ tkaninu, vidím to na 110-280 g několik vrstev..
Poté použiješ větší gramáž, kolem 390 a více, samozřejmě kepr, plátno nic moc.. špatně se sním manipuluje.
pak je to už o velikosti samotného trupu(modelu), jestli je to velké, doporučuji alespoň 40 vrstev.. pak na povrch trhací tkaninu, tu po vytvrdnutí strháš a svaříž si železný rám z jeklů, bavlnou nebo balonama ho připepíš k formě pro zesílení.
Samotná laminace trupu je pak jednoduchá, sepapace je samozřejmost! Formu pak nastříkáš gelcoaltem, já používám polyesteroví, nestojí tolik a jestli chceš kvalitu, tak T 35 GEL, ale to není nutné...má v sobě UV filtry, tedy odolný slunci, klasickej gel na slunci zežloutne.... ale to se na lodičkách asi nevyužije..
rohože to sice jsou, ale to co bych potřeboval nemá skladem a to co má je pohledová a pro mne na můj účel moc drahá, ale jinak díky,ivvo píše:tady jsou konkrétně ty rohože http://www.havel-composites.com/shop/11 ... -list.html
Pavel Daněk
to bych chápal, ale zajímá mne samotná funkce gel coatu a jestli je nezbytně nutnýMerrimack píše:Ahoj
Pavel Daněk
ÁÁha, no tedy, jestli že se bude jednat o formu, tak jde jen o to, zda dokážeš zbavit povrch bublin, které ti vzniknou na povrchu až vyjmeš model z formy, samozřejmě to jde!!
Musíš jednoduše řečeno bubliny vymačkat, na naseparovaný model nanes epoxid, nejlépe LG 112, pak ho prstem párkrát projeď po celé ploše, nech ho zavadnout a až bude držet tvar a nebude se lepit, tak nanes další vrstvu epoxidu a už nanášej tkaninu, hlavně co nejmenší gramáž, nejlépe 80g a to tak 2-4 vrstvy, pak pokračuj 280 keprem a pak 390g keprem, opět dost vrstev, ale to už je podle tebe, podle toho, jak často a kolik dílů z formy vyleze, jinak bych použil jen pár vrstev, tak 20 -30 víc ne...
Pak asi to nejduležitější, nezapomeň formu i s modelem vytemperovat, doporučuji kolem 60 stupňů 6 hodin i více.. ale je to zbytečné, správně je to 12 h, ale nepočítám že z formy vyleze tolik dílů, tedy proč do toho vrážet prachy.
Ohledně gelcoaltu na výrobku je to to samé, je to téměř stejný postup, ale musíš vymačkat bubliny, začít jemnou tkaninou a to vidím na 80 g a pak kolem 280 až 390, záleží zase na trupu a velikosti.
Gel slouží jako základ výrobku. popřípadě jako finální barva, protože se gelcoalty dají obarvit a to do různých barev.
Na výrobek ti ale postačí třeba i stříkací tmel, kterým vystříkáš formu, nebo zakladní barva... splní to stejný účel..
Musíš jednoduše řečeno bubliny vymačkat, na naseparovaný model nanes epoxid, nejlépe LG 112, pak ho prstem párkrát projeď po celé ploše, nech ho zavadnout a až bude držet tvar a nebude se lepit, tak nanes další vrstvu epoxidu a už nanášej tkaninu, hlavně co nejmenší gramáž, nejlépe 80g a to tak 2-4 vrstvy, pak pokračuj 280 keprem a pak 390g keprem, opět dost vrstev, ale to už je podle tebe, podle toho, jak často a kolik dílů z formy vyleze, jinak bych použil jen pár vrstev, tak 20 -30 víc ne...
Pak asi to nejduležitější, nezapomeň formu i s modelem vytemperovat, doporučuji kolem 60 stupňů 6 hodin i více.. ale je to zbytečné, správně je to 12 h, ale nepočítám že z formy vyleze tolik dílů, tedy proč do toho vrážet prachy.
Ohledně gelcoaltu na výrobku je to to samé, je to téměř stejný postup, ale musíš vymačkat bubliny, začít jemnou tkaninou a to vidím na 80 g a pak kolem 280 až 390, záleží zase na trupu a velikosti.
Gel slouží jako základ výrobku. popřípadě jako finální barva, protože se gelcoalty dají obarvit a to do různých barev.
Na výrobek ti ale postačí třeba i stříkací tmel, kterým vystříkáš formu, nebo zakladní barva... splní to stejný účel..
sas píše:to bych chápal, ale zajímá mne samotná funkce gel coatu a jestli je nezbytně nutnýMerrimack píše:Ahoj
díky, ale je to pokus a chci to zvládnout sám
Pavel Daněk
jo, no tak pak to není problém, jak jsem psal, není to tak těžké, hlavně to alespoň 8 x naseparuj... jinak budeš používat kladivo aby jsi to dostal ven, první separace doporučuji tekutý separátor, Havel ho nemá, ale snadno si ho vyrobíš, stačí benzín a vosk, nech to pár hodin působit a pak stačí jen štětcem nanášet...
Rozhodně to zvládneš, není to zase tak těžké..
Rozhodně to zvládneš, není to zase tak těžké..
- Karolinus I
Tady jsi trochu ulít, 40 vrstev 390 - tky a železný rám se nepoužívá ani na lodě okolo 10-ti m. Před nedávnem zde byla popsána komplet leminace i s obrazy od kolegů ze Slovenska, jen se třeba poohlédnout. A separátor havel také má (stříkací i natírací) .Merrimack píše:Ahoj
A je To . . . .!
Já se vrátím k původnímu dotazu: "Je gelcoat nutné používat?"
Podle mých (zatím teoretických) znalostí je odpověď jasná: NENÍ
Důvod? Gelcoat se používá především tam, kde už se nepočítá s další povrchovou úpravou. Výrobek se z formy vyjme, umyje od separátoru a je připravený k použití. Měl by fungovat jako velice kvalitní (to podle přípravy formy) FINÁLNÍ povrchová úprava. Pro "naše" použití, kdy se trupy brousí a natírají, je to zbytečné. Před nátěrem se trup tak jako tak přebrušuje.
Na formu bych ho ale použil.
Celý postup laminace včetně výroby formy byl perfektně popsán v laminovacím postupu Petra Mikulky zde na fóru.
Držím palce!
Zdenek
Podle mých (zatím teoretických) znalostí je odpověď jasná: NENÍ
Důvod? Gelcoat se používá především tam, kde už se nepočítá s další povrchovou úpravou. Výrobek se z formy vyjme, umyje od separátoru a je připravený k použití. Měl by fungovat jako velice kvalitní (to podle přípravy formy) FINÁLNÍ povrchová úprava. Pro "naše" použití, kdy se trupy brousí a natírají, je to zbytečné. Před nátěrem se trup tak jako tak přebrušuje.
Na formu bych ho ale použil.
Celý postup laminace včetně výroby formy byl perfektně popsán v laminovacím postupu Petra Mikulky zde na fóru.
Držím palce!
Zdenek
- petr hájek
Použití gelu není nutné ale i pro naše broušené trupy je výhodné, zvláště v začátku kariery laminátníka , protože zajistí povrch bez mikrobublinek které se právě při broušení krásně vyrýsují .
Pokud bude forma na trup kvalitní a bez nevybroušených nerovností pak není důvod gel nepoužít.
V případě detailů ve formě jko jsou lišty, nýty ,prolisy či znázorněné plátování které spousta kopírovaných trupů ze stavebnic mají, bych řek že gel je nutností.
Pokud bude forma na trup kvalitní a bez nevybroušených nerovností pak není důvod gel nepoužít.
V případě detailů ve formě jko jsou lišty, nýty ,prolisy či znázorněné plátování které spousta kopírovaných trupů ze stavebnic mají, bych řek že gel je nutností.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
tak už mám první polovinu formy hotovou a čeká mne vyztužení rohoží a dřevěnou lištou a pak se pustím do druhé
Pavel Daněk
forma je hotová, je tam jen 5 vrstev rohože a tkaniny co jsem kde posháněl, vrch je vyztužen kevlarem a dřevěnou latí
Pavel Daněk
Chcel by som sa opýtať na gelcoat.A to aký je vhodný na vyrobu trupu(aká značka).Ide mi o to,že chcem spraviť formu a násldene trup tak,aby som už nemusel na ňom robiť ziadne dalšie úpravy ako brúsenie,tmelenie atď.Ťiež chcem mať naznačené otvory,zvary a i. A neviem čo je lepšie či gelcoat alebo niečo iné.A ešte jednú otázku by som mal ako je vhodne urobit zvary na trupe normálne som ich robil niťou alebo tenkym nedeným drôtom,ale neviem či pri vyrobe formy sa mi nestrhnú z kopyta,keď ho budem oddeľovať ak mi viete poradiť budem vďační.
Gel coat použíj nejlépe T-35 Polyesterový. Je hodně kvalitní a koupíš ho u Havla.
Ohledně svárů použíj to co tu píšeš, ovšem to že se ti to odlepí s tím počítej, může se to stát, ovšem to snad ničemu nevadí, potřebuješ formu, ne kopito. Pak formu začistíš a další postup asi už znáš.
Ohledně svárů použíj to co tu píšeš, ovšem to že se ti to odlepí s tím počítej, může se to stát, ovšem to snad ničemu nevadí, potřebuješ formu, ne kopito. Pak formu začistíš a další postup asi už znáš.
Ďakujem za radu.To kopyto ma až tak netrápy len mám obavy či nepoškodím formu,keď to budem z nej ťahať.
vše je závislé na separaci, když to naseparuješ a to poctivě, tak alespoň 8 x tak to vyndáš byz problému, ale i separace je celkem věda a kdo o otm moc neví, může dojít k problému., vosk musí být opravdu dobře nanesen a nikdy nesmí zůstat zbytek vosku před zaschnutím, tedy tím myslím vrstvu která je viditelná třeba v hranách atd. nevím jak to dobře a pochopitelně napsat. Rozhodně první vrsty vosku nechat pořádně zaschnout, alespoń několik hodin... půl dne, sice to jde špatně rozleštit ale to už se nedá nic dělat, čím více se práce pečlivě odvede, tak pak bude výsledek lepší. Při sejmututí formy z kopita pak nedojde k odštípnutí hran nebo citlivích míst.
Samotná separace formy pro odformování trupu je třeba vždy pře laminací separovat, některé separátory v návodu píší že stačí na 5 a třeba i více odformování, ovšem je to jen u forem, kde nejsou dělící roviny. Jinak vždy separovat, jinak se hranu budou špípat a forma bude ztrácet životnost.
Samotná separace formy pro odformování trupu je třeba vždy pře laminací separovat, některé separátory v návodu píší že stačí na 5 a třeba i více odformování, ovšem je to jen u forem, kde nejsou dělící roviny. Jinak vždy separovat, jinak se hranu budou špípat a forma bude ztrácet životnost.
Pochopil som čo tým bolo myslené skrátka treba to dôkladne spraviť bez nejakých chýb a ďakujem za ochotu mi to vysvetliť.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 4332 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od USSAlaska
-
- 1 Odpovědi