Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Pryskyřice L 285 - ředění
Re: Pryskyřice L 285 - ředění
Ahoj všichni.
Nevíte, čím by šla naředit epoxidová pryskyřice L 285 ? Nikde na netu jsem to nenašel.
Díky za rady. Milan
Nevíte, čím by šla naředit epoxidová pryskyřice L 285 ? Nikde na netu jsem to nenašel.
Díky za rady. Milan
Epoxidové živice sa dajú riediť napríklad acetónom, liehom ( nesmie obsahovať veľa vody) , metylalkoholom.Milan píše:Ahoj všichni.
Díky za rady. Milan
Ak je to na polystyrénový podklad ( pozitívne kopyto), samozrejme nie acetón.
Riedením sa všeobecne zhoršia kvalitatívne vlastnosti výsledného laminátu.
Ak je to iba na napúšťanie dreva a pod. tak to až tak nevadí.
PeterP
Ešte podstatná maličkosť ...
Živicu treba najprv natužiť, nechať pár minút, aby sa naštartovala reakcia, a až potom riediť.
Riedilo pridávať po malých množstvách a postupne zamiešavať.
Neodporúčam pridať riedidla príliš veľa, lebo môžu byť problémy s vytvrdnutím živice.
Ja som dával tak max cca 10 - 15 %.
Živicu treba najprv natužiť, nechať pár minút, aby sa naštartovala reakcia, a až potom riediť.
Riedilo pridávať po malých množstvách a postupne zamiešavať.
Neodporúčam pridať riedidla príliš veľa, lebo môžu byť problémy s vytvrdnutím živice.
Ja som dával tak max cca 10 - 15 %.
PeterP
Aha, takže aceton. Já jsem si to myslel, ale nebyl jsem si tím moc jistý... Budu tím napouštět dřevo.
Ještě jednou díky za radu. Milan
Aceton a nebo já ředím toluenem. Mám ho doma trošku povíce. Jinak se většina epoxidových pryskyřic nechá změknout zahřátím. Stačí to nechat na topení a zahřát trošku a hned je řidší. Sám jsem poznal rozdíl, když jsem lepil ve sklepě v 17°C a doma při 25°C. I když na to napouštění dřeva bude asi lepší zředit to chemií.
A zkoušel jsi už to napouštění bez ředění?
Já mám zkušenost sice s Letoxitem ale ten je tak vzlínavý že nějaké ředění není nutné. L285 bude nejspíš to samé.
Já mám zkušenost sice s Letoxitem ale ten je tak vzlínavý že nějaké ředění není nutné. L285 bude nejspíš to samé.
Všetko drevo na plachetnicu mám napúšťané.Milan píše:Aha, takže aceton. Já jsem si to myslel, ale nebyl jsem si tím moc jistý... Budu tím napouštět dřevo.
Rozbehnutý Letoxit (alebo L285) 1 diel + acetón 5-10 dielov, takže žiadne % ako písal Peter.
Problém je že acetón strašne rýchlo mizne a koncentrácia živice sa zvyšuje. Ja to miešam v stričke (plastová nádoba so sklenenou zahnutou trubkou, zdravotnícke potreby) a dávkujem si len malé množstvá.
Ak by si chcel namočiť rezivo (nie natierať 10x štetcom), potrebuješ uzatvorenú nádobu.
V prípade potreby dám niekde fotografie.
Zahriatím sa pripravíš o veľkú výhodu - dlhú spracovateľnosť. Ak sa laminuje pri teplotách nad 30°C, odporúča sa predchladiť zložky. A nedržať kelímok v ruke - zbytočne sa ohrieva.MichoCZ píše:Aceton a nebo já ředím toluenem. Mám ho doma trošku povíce. Jinak se většina epoxidových pryskyřic nechá změknout zahřátím. Stačí to nechat na topení a zahřát trošku a hned je řidší. Sám jsem poznal rozdíl, když jsem lepil ve sklepě v 17°C a doma při 25°C. I když na to napouštění dřeva bude asi lepší zředit to chemií.
Namočil som balzový hranol 15x30x120 zvislo asi 2 cm do vyššie popísanej zriedenej živice a na HORMOM reze sa objavili kvapky navzlínané cez kapiláry. S neriedenou živicou je to neporovnateľné.SH píše:A zkoušel jsi už to napouštění bez ředění?
- petr hájek
L285 se dá ředit stejně jako ostatní epoxy a to: acetonem , toluenem , lihem-bezvodým, C6000, S6300, ale vždy to má negativní dopad na konečné mechanické vlastnosti laminátového produktu-přičemž u lodičkářů v měřítku jiném než 1:1 to roli nehraje.
Pokud chci napouštět dřevo jiné než porovitou balsu , používám zahřátý epox i zahřáté dřevo ve vakuu tedy dřevo v epoxu ,uzavřené v zavařovací či jiné láhvi s víčkem umožnujícím připojit pomocí silikonové hadičky vývěvu.
DŮLEŽITÉ je že napuštění dřeva musí být provedeno na první pokus v celém průřezu neb první napuštění uzavře pory povchu a to i na řezech tudíž jakákoli snaha dostat dovnitř další dávku epoxu je odsouzen mezi SCI-FI.
Vytvrzení nechávám na pokojové teplotě , ale pokud chci trošku zlepšit vlastnosti L285 aby dosáhly pevnosti pro které má i certifikát pro leteckou výrobu, čekám na její ÚPLNÉ vytvrzení a to je pro nezředěnou pryskyřici po 48hodinách , pak následuje temperace na 90°C a to bud v troubě , nebo mikrovlnce - tu však lze použít pokud jsme si jisti že bublinky v pryskyřici prostě nejsou a výrobek se nám do ní vejde,POZOR mikrovlnka soustředuje paprsky do středu rotujícíhotalíře tudíž výrobek dávám na jeho kraj už se mi stalo že výrobek položený pře střed se na něm propálil aniž by se jeho kraje vůbec ohřály.
Mikrovlnku lze s úspěchem používat i na samotné temperování pryskyřice před jejím zpracováním, pokud umíme být dostatečně rychlí.
.
Pokud chci napouštět dřevo jiné než porovitou balsu , používám zahřátý epox i zahřáté dřevo ve vakuu tedy dřevo v epoxu ,uzavřené v zavařovací či jiné láhvi s víčkem umožnujícím připojit pomocí silikonové hadičky vývěvu.
DŮLEŽITÉ je že napuštění dřeva musí být provedeno na první pokus v celém průřezu neb první napuštění uzavře pory povchu a to i na řezech tudíž jakákoli snaha dostat dovnitř další dávku epoxu je odsouzen mezi SCI-FI.
Vytvrzení nechávám na pokojové teplotě , ale pokud chci trošku zlepšit vlastnosti L285 aby dosáhly pevnosti pro které má i certifikát pro leteckou výrobu, čekám na její ÚPLNÉ vytvrzení a to je pro nezředěnou pryskyřici po 48hodinách , pak následuje temperace na 90°C a to bud v troubě , nebo mikrovlnce - tu však lze použít pokud jsme si jisti že bublinky v pryskyřici prostě nejsou a výrobek se nám do ní vejde,POZOR mikrovlnka soustředuje paprsky do středu rotujícíhotalíře tudíž výrobek dávám na jeho kraj už se mi stalo že výrobek položený pře střed se na něm propálil aniž by se jeho kraje vůbec ohřály.
Mikrovlnku lze s úspěchem používat i na samotné temperování pryskyřice před jejím zpracováním, pokud umíme být dostatečně rychlí.
.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
PLS načo je dobré to znižovanie tlaku vznešene nazvané vákuovanie? Podľa mňa to iba zvyšuje rýchlosť odparovanie riedidla z povrchu...
- petr hájek
a též rychlejší a podstatně kvalitnější záměnu vzduchu ve dřevěných pórech za zředěný epox.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 51 Odpovědi
- 95330 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Pavel Riedl