Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Laminovanie trupov - autorské práva

Vše co se týká laminování trupů lodních modelů. Jaké tkaniny, jaké pryskyřice, jaké nástroje, postupy a pod.
Odpovědět
PeterP

Re: Laminovanie trupov - autorské práva

Příspěvek od PeterP »

Po debate sa Petrom Mikulkom sme sa dohodli, že téma autorských práv k laminátovým trupom asi netreba tak úplne zakopnúť pod koberec.

Preto prikladám kópiu mailu prezentujúceho jeho názor na túto otázku.
Pre vysvetlenie, aj keď to tak možno vyzerá, ja nie som Petrov hovorca. :)
Peťo má nejaké problémy s nalogovaním na tunajšie fórum ...

... Niečo o autorských právach.

Minimálne 80% laminátových trupov na dnešnom trhu nie je autorsky chránených . Prečo je to tak?

Drobní výrobcovia nie sú ochotní zaplatiť patentové poplatky alebo poplatky za priemyselný vzor a absolvovať administratívnu tortúru s tým spojenú .

Dôvod je jednoduchý. Ani táto ochrana nezabráni rôznym "tiež podnikateľom", aby žili z práce druhých. Stačí totiž odbrúsiť, alebo prilepiť oderovú lištu, poprípade odrezať 1cm zo zrkadla a už sa na nimi vytvorený výrobok ochrana nevzťahuje.

Druhý dôvod je, že nimi vytvorený model pôvodne skonštruoval ako skutočnú loď niekto druhý. Takže bez jeho súhlasu by to asi tiež nešlo.

Iné je to v prípade, že je patentovo chránený dizajn výrobku viď, BAT BOAT od Graupnera. Firma Gaupner si zaplatila výrobne práva, licenciu, ale keď si to niekto doma okopíruje "NA KŠEFT", bude mať čo dočinenia s graupnerovými právnikmi, aj právnikmi pôvodneho autora dizajnového návrhu. Nemusím pripomínať, že to môže byť dosť drahý špás. Zo dňa na deň sa z vysmiateho pána podnikateľa môže byť zúfalý bezdomovec.

Kopírovanie "cudzích" trupov je viacmenej na charaktere a drzosti človeka.

Preto je potrebné robiť vlastné laminátové trupy kvalitnejšie ako sú pirátske kópie a prípadne stále prichádzať s novými modelmi (trupmi) na ešte krajšie a zaujímavejšie lode. :D

Peter Mikulka

Takže asi tak ...

Podľa mňa, ten, kto dokáže skopírovať cudzi trup, určite dokáže vytvoriť aj vlastnú predlohu.
Medzier na trhu je dostatok a vhodných predlôh pre modely určite tiež. :)
PeterP
SH

Příspěvek od SH »

PeterP píše:Podľa mňa, ten, kto dokáže skopírovať cudzi trup, určite dokáže vytvoriť aj vlastnú predlohu.
Medzier na trhu je dostatok a vhodných predlôh pre modely určite tiež. :)
To asi ano, ale za dobu, kdy by vyráběl předlohu tak vyrobí jenom formu a nafláká trupy ne jedné ale několika kopií.... A je vysmátý...

Proč asi po netu se najde nekolik "výrobců" jednoho a téhož trupu modelu a ve stejném měřítku? Že by bylo tak málo kvalitních podkladů? :)

Ano, je to o drzosti a odolném žalůdku "takymodelářů", a netýká se to jen naší země... je to i v zahraničí.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj
K autorským právům, kopírování a plagiátorství toho už bylo řečeno dost. Položte si ruku na srdce a řekněte, kdo z nás si někdy něco také neokopíroval? Tak co? Jiná věc je samozřejmě dělat to na kšeft. Nemohu soudit, kdo se toho dopouští a ani mi to nepřísluší. Je to věc a vkus každého jednotlivého člověka. Co se mi ale nelíbí je probírání těchto věcí zde na DF. Již jsem to psal někdy loni zde v aréně. Prosím domluvte se a sejděte se někde třeba u vínka a věřte, že se Vám bude debatovat lépe. Ony ty internetová DF mají jednu velkou chybu. Jsou více či méně anonymní! Myslím, že minimálně polovinu věcí co zde napíšete by jste si neřekli a nebo vyjasnili trochu jinak. Vždyť přece modelaříme pro zábavu svoji a svých nejbližších. Děkuji. Milan Podrazil
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

taky bych spíše uvítal renomovaný názor od někoho s právním vzděláním týkající se toho co je možné považovat za kopírování a co už je výroba upraveného na původní bázi.
Pokud se jako základ vezme třeba trup od známého výrobce a upraví se nastrojením detailů či přípravou pro otvory ,nebo se opraví nepřesnosti původního a teprve potom se zaformuje , pak to už kopírování asi není , ale to bych právě rád věděl.
Předpokládám že to funguje obdobně jako při úpravě hudby.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Keba

Příspěvek od Keba »

Prosím případné další "zájemce" aby svoje vzájemné profesionální či osobní spory řešili pomocí elektronické pošty a nikoliv prostřednictvím tohoto DF jako Pepa Darvaš a DDG 51. Jejich příspěvky a další, bezprostředně navazující, jsem smazal.

Keba
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Keba píše:Prosím případné další "zájemce" aby svoje vzájemné profesionální či osobní spory řešili pomocí elektronické pošty a nikoliv prostřednictvím tohoto DF jako Pepa Darvaš a DDG 51. Jejich příspěvky a další, bezprostředně navazující, jsem smazal.

Keba
Dík, bylo to trapné.
A je To . . . .!
SH

Příspěvek od SH »

Nalim píše:.... Co se mi ale nelíbí je probírání těchto věcí zde na DF. Již jsem to psal někdy loni zde v aréně. Prosím domluvte se a sejděte se někde třeba u vínka a věřte, že se Vám bude debatovat lépe. Ony ty internetová DF mají jednu velkou chybu. Jsou více či méně anonymní! Myslím, že minimálně polovinu věcí co zde napíšete by jste si neřekli a nebo vyjasnili trochu jinak. Vždyť přece modelaříme pro zábavu svoji a svých nejbližších. Děkuji. Milan Podrazil
vidíš a můj názor je přesně opačný - jakou jinou možnost boje skopírováním (takový hezký jemný název pro krádež...) máme než takové případy veřejně pranýřovat. Pokud se tobude probírat někde skrytě u vínka tak se nic nevyřeší....

A proč to pranýřovat? Protože kopírování poškozuje nás všechny, nejen autora. Když se bude tolerovat folklór, že někdo koupí plánek a pak ho vesele kopíruje a prodává, kolik si myslíte, že vznikne nových plánů k prodeji? Jeden, max. dva než se autor naštve a plán si nechá pro svou potřebu, nanejvýš ho poskytne nejbližším přátelům. Totéž platí o trupech, nástavbách, elektronice,.... takže nakonec utřeme všichni. Anebo se vám líbí když se někde sejde deset lodí ale všechny stejné???

Tak to vidím já. A proto si myslím, že tu ty příspěvky zůstat měly, vypovídaly o autorech víc, než si sami myslí. A nově příchozí na DF alespoň pak ví "kdo je kdo"...
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj
Možná jsem se nešikovně vyjádřil, ale týkalo se to způsobu, jakým se zde k tématu začali vyjadřovat Peter a Pepa vůči sobě navzájem. (Keba to již smazal). Pokud se věci nevyříkají z očí do očí tak vzniká pouze více a více nenávisti a plají vášně. Kdo kopíruje a který trup je vlastní opravdu nedovedu říct. O kvalitě jsem se vyjadřoval již loni a každý má možnost koupit co sám uzná za vhodné. To je vše co jsem chtěl. Milan
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

koukám že to opět spěje k přestřelce , na konkrétní dotaz ohledně hranic mezi kopírováním a použitím původního díla pro vlastní dotvoření se asi nic kloudného nedozvím.
myslím ,že toto téma je tedy O NIČEM......
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Laminování trupů lodních modelů“