Preto prikladám kópiu mailu prezentujúceho jeho názor na túto otázku.
Pre vysvetlenie, aj keď to tak možno vyzerá, ja nie som Petrov hovorca.
Peťo má nejaké problémy s nalogovaním na tunajšie fórum ...
... Niečo o autorských právach.
Minimálne 80% laminátových trupov na dnešnom trhu nie je autorsky chránených . Prečo je to tak?
Drobní výrobcovia nie sú ochotní zaplatiť patentové poplatky alebo poplatky za priemyselný vzor a absolvovať administratívnu tortúru s tým spojenú .
Dôvod je jednoduchý. Ani táto ochrana nezabráni rôznym "tiež podnikateľom", aby žili z práce druhých. Stačí totiž odbrúsiť, alebo prilepiť oderovú lištu, poprípade odrezať 1cm zo zrkadla a už sa na nimi vytvorený výrobok ochrana nevzťahuje.
Druhý dôvod je, že nimi vytvorený model pôvodne skonštruoval ako skutočnú loď niekto druhý. Takže bez jeho súhlasu by to asi tiež nešlo.
Iné je to v prípade, že je patentovo chránený dizajn výrobku viď, BAT BOAT od Graupnera. Firma Gaupner si zaplatila výrobne práva, licenciu, ale keď si to niekto doma okopíruje "NA KŠEFT", bude mať čo dočinenia s graupnerovými právnikmi, aj právnikmi pôvodneho autora dizajnového návrhu. Nemusím pripomínať, že to môže byť dosť drahý špás. Zo dňa na deň sa z vysmiateho pána podnikateľa môže byť zúfalý bezdomovec.
Kopírovanie "cudzích" trupov je viacmenej na charaktere a drzosti človeka.
Preto je potrebné robiť vlastné laminátové trupy kvalitnejšie ako sú pirátske kópie a prípadne stále prichádzať s novými modelmi (trupmi) na ešte krajšie a zaujímavejšie lode.
Peter Mikulka
Takže asi tak ...
Podľa mňa, ten, kto dokáže skopírovať cudzi trup, určite dokáže vytvoriť aj vlastnú predlohu.
Medzier na trhu je dostatok a vhodných predlôh pre modely určite tiež.