podzim 2023
Koncem sezóny 2020 jsem se domníval, že model křižníku San Francisco mám definitivně a navždy vyřešený a v dalších letech již na něm žádné nové úpravy nebudu provádět, pouze s ním občas rutinně vypluji. Nicméně jak už to s lidskými záměry chodí, nic není předem jisté a natrvalo dané. V posledních dvou sezónách jsem tedy na modelu nečekaně musel provést dva servisní úkony.
Prvním z nich byla loni (2022) v létě výměna porouchaného serva kormidla. Což mě nepříjemně překvapilo, jelikož jsem toho s dotyčným modelem zatím moc nenajezdil. Provozní doba dotyčného serva tedy byla minimální, ani nemohlo být nějak více zatěžované. Nicméně se stalo, v záležitosti jsem se více nepitval a raději rychle sehnal servo náhradní. Abych si nekomplikoval situaci, sáhnul jsem po stejném typu (rozměry a hmotnost).
Druhou záležitostí byla na jaře 2023 výměna pohonného akumulátoru. S miniaturní lionkou (zavedenou v roce 2019) panovala spokojenost, akorát byl při jejím používání zjištěn jeden významný nedostatek. Model křižníku totiž pokaždé krátce po vyplutí citelně zpomalil a lodička nebyla schopna udržovat maximální rychlost, spíše jen takovou cestovní. Lámal jsem si nad tím hlavu, a nakonec dospěl k hypotéze, že na vině je právě použitá baterie, která je příliš měkká a pod zátěží jí výrazně klesá napětí. Proudový odběr pohonu sice není extra vysoký (cca 1C), avšak dotyčný akumulátor zřejmě není určen pro aplikace s vyššími proudovými odběry (tak jako např. renomované Sony VTC), ale spíš jen pro aplikace s nízkými proudy a pomalým vybíjením (tedy charakter podobný jako olověné gelovky). Rozhodl jsem se tedy mini lionku nadále používat pouze ve svých nejmenších a nejpomalejších lodičkách s nejnižšími proudovými odběry a v modelu křižníku ji nahradit miniaturní lipolkou, která se mezitím osvědčila v dalším podobném modelu (viz. křižník Pola
viewtopic.php?f=63&t=4785). Vzhledem ke stejné hmotnosti obou zdrojů bylo jediným problémem přebudování lože pro baterku odlišného tvaru (plochá lipolka namísto válcové lionky).
Výměna akumulátoru se ukázala jako správný krok, při testovacích jízdách model vydržel plout permanentně svižně a po celou dobu viditelně nezpomaloval. Rychlost modelu při tom působila hezky maketově (jako loď plující vyšší rychlostí, vytvářející výrazný vlnový profil). Což je názorně vidět na fotkách a videu, co se mi podařilo zdokumentovat závěrem letošní sezóny. Na videu je rovněž znát, jak se lodička při prudkých obratech znatelně naklání (jev pozorovaný i na velkých lodích), nicméně přídavný balast pod kýlem bezpečně chrání před úplným převrácením a udržuje stabilitu na dostatečné úrovni. Nyní lodička dokáže ustát i menší větrné poryvy a vyloženě jí nesvědčí akorát větší vlnky (stejně jako všem mým lodním mini modelům). Na klidné hladině však i model takto malých rozměrů umožňuje pohodové poježdění.