Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Sovremenny 1:200 - přestavba na RC
Re: Sovremenny 1:200 - přestavba na RC
Zajímalo by mne zda je reálné postavit model Sovremenny v měř.1:200 z plastikové stavebnice jako plovoucí RC. Hlavně se mi jedná o možnost přístupu do trupu. Z prohlídky fotek skutečné lodi z toho mám obavy, hlavně proto, že na několika místech přechází trup přímo do nástaveb. Znáte někdo tuto stavebnici a je reálné ji provozovat jako RC?
V Modelarstvu okrentowem jsem ho párkrát viděl na fotkách s popisem že je plovoucí. Možná tam byla popsána i přestavba, nepamatuji se už. Ale jak je přestavba náročná a jaké jsou plavební vlastnosti, to nevím.
ono přestavět na RC plastovou stavebnici nějaké lodi se složitějšími nástavbami není snadné... já jsem si v euforii dovezl kdysi k témuž účelu z ciziny stavebnici Titanicu v měřítku 1:350, od Revela, kde mi vyhovovalo, že trup je vylisován v jednom kuse a nemusí se slepovat z dílců jako u korvety Strawberry 1:72.. jenže ta nástavba je tak složitá, že jsem to konstrukčně nezvládl a ze stavby jsem rezignoval... takže Titanic trčí na skříni, a asi tam ještě vydrží... abych ho postavil jako statický model, na to mám malý byt.
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Čest jeho památce.
Mně se naopak samotná stavba kitu nijak složitá nezdá, jde o prosté slepování hotových dílů. Zrada se skrývá v barvení, to už není taková pohoda a lze při tom leccos zkazit. V případě RC modelu je třeba dávat pozor na hmotnost, příliš masivní a vysoká nástavba může významně zhoršovat stabilitu. Další problém je přístup dovnitř trupu. Já to u své 1:350 Musashi od Tamiye řešil jednoduše tak, že celá paluba je ponechána jako odnímací a nasazuje se na trup. Nevýhoda, že spárou mezi palubou a trupem může pronikat voda. Lze to samozřejmě vyřešit lépe, ale pak je to zas náročnější na realizaci.
Petře, právě ten přístup do trupu jsem měl na mysli.. Tenhle model není konstruován jako motorizovaný, pouze jako statický kit. Nástavba je poměrně vysoká, a velmi členitá, rozhodně nejde udělat jako částečně snímací, a jako celá snímací jen za cenu vybudování nějaké falešné paluby, k níž by ta nástavba byla připevňována... U tvojí Musashi, která byla k účelu přestavby na RC konstruována, jsi to měl jednoduché, protože na to snímání a nasazování pamatovali už z fabriky...
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Čest jeho památce.
Takže z dosavadních příspěvků vyplývá, že se do přestavby na RC raději nepouštět. Je pravda, že i hmotnost modelu a jeho stabilita může být problém, předpokládaný výtlak činí cca 850 gramů. Na tento problém jsem narazil u modelu "Andrea Doria" stavěný klasicky v měřítku 1:200, kde byl výtlak obdobný. Do hmotnosti včetně motorů a RC jsem se dostal, ale stabilita žádná, model se po položení na vodu okamžitě převracel. Troch pomohlo přidání zátěže z olova na dno, ale za cenu mírného zvýšení ponoru. I tak se ale model na vodě ošklivě kolíbe i když jeho převrácení už snad nehrozí.
U modelu Sovremenny mi šlo hlavně o řešení přístupu do trupu, Nevím zda řešení snímání celé paluby včetně nástaveb je reálné, navíc jak z obrázků vyplývá na některých místech trup rovnou přechází do nástaveb a jak potom zamaskovat tyto spáry. Přidání další pomocné paluby zajišťující těsnost by dál jěště mohla zhoršit stabilitu modelu, přídáním další váhy v úrovní nad čarou ponoru. Takže tudy asi cesta nepovede.
U modelu Sovremenny mi šlo hlavně o řešení přístupu do trupu, Nevím zda řešení snímání celé paluby včetně nástaveb je reálné, navíc jak z obrázků vyplývá na některých místech trup rovnou přechází do nástaveb a jak potom zamaskovat tyto spáry. Přidání další pomocné paluby zajišťující těsnost by dál jěště mohla zhoršit stabilitu modelu, přídáním další váhy v úrovní nad čarou ponoru. Takže tudy asi cesta nepovede.
MartinB:
Toť otázka. Tady je nějaká recenze toho kitu s fotkama: http://smmlonline.com/reviews/models/So ... menny.html . Podle toho co se tam píše a je vidět, tak se s jeho přestavbou na plovoucí počítá.
Toť otázka. Tady je nějaká recenze toho kitu s fotkama: http://smmlonline.com/reviews/models/So ... menny.html . Podle toho co se tam píše a je vidět, tak se s jeho přestavbou na plovoucí počítá.
Za tento příspěvek dík. Vypadá to že by přestavba mohla bát realizovatelná a vrací mne to k tomu, zase o tom uvažovat. Já jsem totiž našel zalíbení ve válečných lodích 1:200 a tady nabídka není nic moc.PetrP píše:MartinB:
- petr hájek
u svých mikro potvor řeším problém stability přídavným kýlem který má v sobě místo zátěže akumulátor .Tím , že ho před jízdou zasunu do trubiček v trupu zároveň propojím ak. se systémy v lodi .Jen nesmím jezdit ve slané vodě jinak spojení nijak netěsním ,občas jen stříknu WD spray do trubiček.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Bohužel, takových kitů existuje jen pár, jsou to spíš výjimky. Bohatší nabídka je v měřítku 1:350, ale to už je poměrně malé, zato výhodou příznivější cena než u 1:200. Jinak nezbývá než si postavit sám.Martin B píše:....Já jsem totiž našel zalíbení ve válečných lodích 1:200 a tady nabídka není nic moc.
Tento model je bez problémov upraviteľný na RC.Martin B píše:Za tento příspěvek dík. Vypadá to že by přestavba mohla bát realizovatelná a vrací mne to k tomu, zase o tom uvažovat. Já jsem totiž našel zalíbení ve válečných lodích 1:200 a tady nabídka není nic moc.PetrP píše:MartinB:
Výtlak má dostatočný na "lahkú" RC výbavu (nemusí byť mikro). Ten čo poznám ja jazdí na Lipol + miniservo. Motory tuším nejaké 280. Jazdí to veľmi dobre.
Na MS a ME makiet sútažilo po minulé roky viacero Sovremennych.
Nástavby sú chlpaté, takže treba dávať pozor na olámanie detailov vlastnými rukami.
http://www.yoda.sk/LODE/FOTO/AKCIE_2005 ... evidza.jpg
http://www.yoda.sk/LODE/FOTO/AKCIE_2005 ... evidza.jpg
PeterP
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 2332 Zobrazení
-