Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Failsafe ponorek

Odpovědět
Přema

Re: Failsafe ponorek

Příspěvek od Přema »

Další téma k zamyšlení a užitečným radám,...tak sem s nimi :)
prosím,neodbíhat od tématu ;(
foxtrot

Příspěvek od foxtrot »

A čo konkrétne?Failsafe sa zvykne používať hlavne na servo ovládania ponoru:Čo zaistí v pripade poruchy automatické vynorenie.
Akula Draku

Příspěvek od Akula Draku »

Akula Draku píše:Používám Failsafe na nouzové vynoření.Při ztrátě signálu se vše zastaví jenom čerpadla balastních nádrží vyčerpávají vodu až se ponorka vynoří.Pří obnově signálu se čerpadla automaticky zastaví.
Bezpečné vynoření.
semo

Příspěvek od semo »

Pokračování diskuze o jednoduchém přijímači bez failsafe z přijímač HiTec 40MHz:
micer píše:OK, ale když je to pro ponorku, tak ta v sobě bezpodmíněčně potřebuje mít jednu funkci, a to je fail safe. Když ztratí signál (což je pro ponorku naprosto normální záležitost), tak aby vypnula pohon, srovnala kormidla a začala se vynořovat. Bez toho může fungovat jen ponorka do vany nebo do zahradního bazénku, případně nejjednodušší ponorka dynamická (ani kombinovaný systém ne). Fail safe musí být v řetězci ovládání jen jeden (respektive když je jich víc, tak bacha na to, pracuje to podle toho prvního v řadě, na to už dojelo dost ponorek). Většina modelářů to řeší tak, že má přijímač s fail safe (což ty syntézové Corony jsou) a všechno ostatní vybavení (regulátory,... ) už pak funguje podle toho ať má vlastní fail safe nebo ne. Druhá možnost je mít v každém jednotlivém kanálu samostatný fail safe, ať už jako součást zařízení (většinou regulátor může mít svůj) nebo jako samostatný modul. To ale vyjde několikanásobně dráž a je to spousta kabeláže a modulů navíc. Tohle je už jiné téma, zde v něm nemá smysl pokračovat.
Dobrý postřeh. Taky jsem už na to myslel, ale detaily jsem odložil na "někdy". Koukal jsem teď ale na regulátor, který tam hodlám použít. Je to DSYS MD36DCR. Podle návodu se zdá, že by měl mít sám o sobě fail safe. (signálovou ochranu) To by pro moji ponorku mohlo stačit. Bude čistě dynamická a tak by pro vynoření mělo stačit vypnout motor. Zůstanu tedy u kombinace jednoduchý přijímač + regulátor s failsafe.
Koukal jsem ještě na netu, že se prodávají ty "externí" failsafe. Co myslíte, budou postupně mizet, nebo budou ještě nějaký ten pátek k sehnání? Kdyby by mě ty ponorky nějak šly od ruky, tak pro balastní nádrž by to pak bylo nutný.
Naposledy upravil(a) semo dne úte led 23, 2018 12:57, celkem upraveno 1 x.
micer

Příspěvek od micer »

Budou postupně mizet (respektive už mizí) stejně jako nové RC soupravy v pásmu 40 MHz. Přijímače v pásmu 2,4 GHz to mívají už v sobě a pásmo 40 MHz využívají víceméně jen ponorkáři, tedy kromě některých hraček, ale to je na úplně jiné úrovni výkonu, dosahu a spolehlivosti.
semo

Příspěvek od semo »

Hmm, tak to možná ještě do zásoby někdy failsafe koupím. Nebo ten chytřejší přijímač (koukal jsem, že to dělá i firma mzkservis). Ale nebudu to hrotit, ponorka ještě ani nejezdí. Sice už je asi z nejhoršího venku, ale vím, jak to s ponorkama dopadá :-).

Ale říkal sem si, že i některý jednodušší přijímače v pásmu GHz mají failsafe špatný. Tam ty externí mají taky asi smysl. Třeba HiTec Minima 6(něco) má jen HOLD. To mi připadá špatný, třeba pro plyn u letadla.
Dejv

Příspěvek od Dejv »

Zdar, U sebe v ponorce používám právě tu Oktávu od MZK (po dohodě mě ji i dodal jen ve smršťovací fólii místo krabičky - nebylo místo). Mám v ní nastaveno vyčerpat vodu z balastních nádrže + pohon 1/2 vpřed + přední hloubková kormidla na vynoření.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Ponorky“