Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Ponorka Tinca
Re: Ponorka Tinca
zdravím, chtěl bych si postavit ponorku tinca podle RCR 7,8,9/07
Nejdříve jsem si chtěl shromáždit všechen potřebný materiál, ale nedaří se mi sehnat 5mm desku pěnového PVC
další problém: plášť ponorky je z trubky systému HTM DN v časopise je uvedeno, že tato trubka je z PVC já jsem ale koupil trubku HTEM DN, a je na ní napsáno PP-H, v dokumentu firmy DYKA je uveden materiál PP, tak nevím.
Otázkou je, jakým lepidlem trubku lepit?? Jestli tady někdo tyto trubky už lepil, tak budu rád za každou radu, nebo dokonce jestli tady už někdo tu ponorku stavěl.
Jedinou zmínku o tom, že někdo tuto ponorku stavěl jsem našel tady: http://www.silenymodelar.ic.cz/
nevím jakou měl dotyčný trubku, ale lepil ji Chemoprénem Extrém a dopadlo to tak, že do ponorky tekla voda rychlostí 2l/15s, ale nevím jestli to bylo tím, že lepidlo vůbec nedrželo, nebo jestli ho tam bylo málo.
Nejdříve jsem si chtěl shromáždit všechen potřebný materiál, ale nedaří se mi sehnat 5mm desku pěnového PVC
další problém: plášť ponorky je z trubky systému HTM DN v časopise je uvedeno, že tato trubka je z PVC já jsem ale koupil trubku HTEM DN, a je na ní napsáno PP-H, v dokumentu firmy DYKA je uveden materiál PP, tak nevím.
Otázkou je, jakým lepidlem trubku lepit?? Jestli tady někdo tyto trubky už lepil, tak budu rád za každou radu, nebo dokonce jestli tady už někdo tu ponorku stavěl.
Jedinou zmínku o tom, že někdo tuto ponorku stavěl jsem našel tady: http://www.silenymodelar.ic.cz/
nevím jakou měl dotyčný trubku, ale lepil ji Chemoprénem Extrém a dopadlo to tak, že do ponorky tekla voda rychlostí 2l/15s, ale nevím jestli to bylo tím, že lepidlo vůbec nedrželo, nebo jestli ho tam bylo málo.
já nedávno lepil HT trubku na PVC a jelikož jsem nenašel žádné lepidlo použil jsem tmel od firmy JETOT zbylo mi
od lepení gumové průchodky na komín a těsnost je skvělá
na můj dotaz ve stavebninách mi řekli že to uspokojivě nejde lepit
Lubor
od lepení gumové průchodky na komín a těsnost je skvělá
na můj dotaz ve stavebninách mi řekli že to uspokojivě nejde lepit
Lubor
Přesně tohle jsem potřeboval, mohl bych poprosit o nějaké další info o tom tmelu? Když zadám výraz JETOT do googlu, nebo seznamu, tak to nic nenajde 
omlouvam se prepsal jsem se
je to na
http://www.ejot.cz/picture/pdf/Potrubni_manzety.pdf
strana 60/61
a jmenuje se dnes uz stejne jinak - ejoplast
Lubor
je to na
http://www.ejot.cz/picture/pdf/Potrubni_manzety.pdf
strana 60/61
a jmenuje se dnes uz stejne jinak - ejoplast
Lubor
po řadě trapných okamžiků jsem konečně získal kus cedule z komatexu, 1m2 vyjde na 500kč
zvětšil jsem výkresy v časopise a vyřezal podle nich 7 koleček, u těch výkresů pozor všechny nejsou v měřítku 1:2!!! takže jsem měřil a přepočítával celé dopoledne....
v časopise je napsáno, že stačí běžné vybavení jako ruční vrtačka, svěrák, .... tak nevím jestli je možné ruční vrtačkou provrtat všech 7 koleček tak aby to bylo rovně, nebo jestli to mam provrtavat po dvou, nebo nejak jinak? Nejjistější asi bude, když zajdu někam na stolní vrtačku...
zvětšil jsem výkresy v časopise a vyřezal podle nich 7 koleček, u těch výkresů pozor všechny nejsou v měřítku 1:2!!! takže jsem měřil a přepočítával celé dopoledne....
v časopise je napsáno, že stačí běžné vybavení jako ruční vrtačka, svěrák, .... tak nevím jestli je možné ruční vrtačkou provrtat všech 7 koleček tak aby to bylo rovně, nebo jestli to mam provrtavat po dvou, nebo nejak jinak? Nejjistější asi bude, když zajdu někam na stolní vrtačku...
Bohužel tě asi s lepidlem zklamu.PP je veeeelmi obtížně lepitelný,na vlastní kůži vyzkoušeno při tvorbě mol-použil jsem lepidlo na Novodur,klasická LH20ka,ani po zdrsnění,nedrželo.Ušetři si zklamání a sežeň si klasický novodur,a to v "vodo-topo-plyn" apod,nikoliv Hyper_super-markety!!!!V daném místě ti prodají k tomu i lepidlo .
A malá poznámka nakonec:dotaz se týká ponorky-tudíž pro příště,směřuj tyto náležitosti do sekce ponorky.
Prosím admina o přeřazení celého tohoto vlákna tamtéž.
;-)
A malá poznámka nakonec:dotaz se týká ponorky-tudíž pro příště,směřuj tyto náležitosti do sekce ponorky.
;-)
- petr hájek
řazení nekomentuju ale ten materiál byl kdysi vekaplanem a td . a ten se nadmíru dobře lepil vteřinákem , a když píšu dobře myslím tím že spoj se nedal odlomit bez poškození jeho okolí
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
bohužel ale je to pravda PP, PE a další plasty z řady polypropylen a polyetylen jsou nelepitelné dají se jen svářet,Přema píše:Bohužel tě asi s lepidlem zklamu.PP je veeeelmi obtížně lepitelný,na vlastní kůži vyzkoušeno při tvorbě mol-použil jsem lepidlo na Novodur,klasická LH20ka,ani po zdrsnění,nedrželo.Ušetři si zklamání a sežeň si klasický novodur,a to v "vodo-topo-plyn" apod,nikoliv Hyper_super-markety!!!!V daném místě ti prodají k tomu i lepidlo .
;-)
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
- petr hájek
no jak myslíte , já ho lepím skoro denně
PP pro cedule je jaksi trochu jinej , je totiž pěnovej a ten fakt lepit jde , ale je na každém zda zkusí nebo ne
PP pro cedule je jaksi trochu jinej , je totiž pěnovej a ten fakt lepit jde , ale je na každém zda zkusí nebo ne
A je to opravdu PP - polypropylén? Neboli to, co se používá třeba na skluznice lyží?petr hájek píše:no jak myslíte , já ho lepím skoro denně
- petr hájek
Pěnový PP alespon podle reciklačních znaků na balíku u prodejce
prostě reklamní tabule budou bud z PSH což pozná snad každý , nebo z ABS což si zase většina rozmyslí neb cena je vysoká a nebo z PP se strukturou lisované pěny a to je to o čem tu píšu,
a o čem se psalo v RCrevue kde Tinku pitvali
prostě reklamní tabule budou bud z PSH což pozná snad každý , nebo z ABS což si zase většina rozmyslí neb cena je vysoká a nebo z PP se strukturou lisované pěny a to je to o čem tu píšu,
a o čem se psalo v RCrevue kde Tinku pitvali
- petr hájek
ps .
ještě mohou být z dutinek ve stylu koraplastu ale ty se moc nevyskytují
ještě mohou být z dutinek ve stylu koraplastu ale ty se moc nevyskytují
jej se to tady zvrtlo v hádku jestli jde lepit PP a PE nebo ne,
to Přema: HT trubky samozdřejmě nejde lepit lepidlem na novodur, to už mám odzkoušeno. :-) Slepení HT trubky by měl vyřešit tmel, který mi poradil vegetak (aspon doufam)
co se týká přesunu do sekce ponorky, nemám nic proti, nevěděl jsem jestli to mám dát do ponorek, nebo do stavby modelu, já tu řeším stavbu, proto jsem to dal sem
to petr hájek: je to deska z komatexu -lisované pěnové PP, lepit jej budu jen minimálně, ale i tak dík, teď vím že to mám lepit vteřinovým lepidlem
to Přema: HT trubky samozdřejmě nejde lepit lepidlem na novodur, to už mám odzkoušeno. :-) Slepení HT trubky by měl vyřešit tmel, který mi poradil vegetak (aspon doufam)
co se týká přesunu do sekce ponorky, nemám nic proti, nevěděl jsem jestli to mám dát do ponorek, nebo do stavby modelu, já tu řeším stavbu, proto jsem to dal sem
to petr hájek: je to deska z komatexu -lisované pěnové PP, lepit jej budu jen minimálně, ale i tak dík, teď vím že to mám lepit vteřinovým lepidlem
kde vidíš nějakou hádku? To je jen výměna názorů... 
Stejně bych Ti ale poradil na tu PP trubku zapomenout a koupit novodurovou. Přece jen to nejsou všechny peníze a zjistit v hloubce že ten tmel předse jen nelepí tak, jak sis představoval bude poněkud nepříjemné.
Stejně bych Ti ale poradil na tu PP trubku zapomenout a koupit novodurovou. Přece jen to nejsou všechny peníze a zjistit v hloubce že ten tmel předse jen nelepí tak, jak sis představoval bude poněkud nepříjemné.
k tomu tmelu
lepil jsem uvnitř baráku trubku z koupelny novodur na HT na tom beton ipa podlahovka beton dlažba - než jsem to udělal testoval jsem spoj tlakem vody a pokus o rozebrání končil destrukcí novodurové trubky - předpokládám že na to do smrti nešáhnu
těsnil jsem tím i lem komínu k plechové střeše
drží jak byk
asi to není ideální a pokud máte někdo lepší řešení také se rád poučím
Lubor Chytil
lepil jsem uvnitř baráku trubku z koupelny novodur na HT na tom beton ipa podlahovka beton dlažba - než jsem to udělal testoval jsem spoj tlakem vody a pokus o rozebrání končil destrukcí novodurové trubky - předpokládám že na to do smrti nešáhnu
těsnil jsem tím i lem komínu k plechové střeše
drží jak byk
asi to není ideální a pokud máte někdo lepší řešení také se rád poučím
Lubor Chytil
to SH: použít novodurovou trubku mě napadlo hned ze začátku, ale není to možné, protože novodurová trubka nemá v rozšířeném konci těsnění.
to vegetak:nevíš kde se ten tmel dá koupit v Brně? Dnes jsem byl v Hornbachu a Bauhausu, HT ventilační komíny jsem vždycky našel, ale Ejot průchodky a tmel nikde.
to vegetak:nevíš kde se ten tmel dá koupit v Brně? Dnes jsem byl v Hornbachu a Bauhausu, HT ventilační komíny jsem vždycky našel, ale Ejot průchodky a tmel nikde.
špatně hledáš... A v RCR to měli taky z novoduru,ne?LuFi píše:to SH: použít novodurovou trubku mě napadlo hned ze začátku, ale není to možné, protože novodurová trubka nemá v rozšířeném konci těsnění.
v RCR je napsáno: ...odpadová trubka z PVC systému HTM DN 100...což je blbost, protože HT trubky nejsou z PVC
novodurové trubky opravdu nemají v rozšířeném konci těsnění bylo by tam zbytečně, protože se trubky lepí
v RCR určitě měli HT trubku: trubka i převlečná spojka mají těsnění, materiál je tmavší než novodur a v celém článku není o novoduru zmínka
novodurové trubky opravdu nemají v rozšířeném konci těsnění bylo by tam zbytečně, protože se trubky lepí
v RCR určitě měli HT trubku: trubka i převlečná spojka mají těsnění, materiál je tmavší než novodur a v celém článku není o novoduru zmínka
pošli adresu nebo kontakt
natlačím ti toho do stříkačky na 5 ponorek pokud jsi z brna jsem tam dost často
jinak budu na stroj veletrhu vystavovat nějak se domluvíme a můžeš si to odskoušet
ahoj Lubor
natlačím ti toho do stříkačky na 5 ponorek pokud jsi z brna jsem tam dost často
jinak budu na stroj veletrhu vystavovat nějak se domluvíme a můžeš si to odskoušet
ahoj Lubor
Hmm. Zajímavá debata. Rád se připojím, protože ponorku podobnou Tince právě dokončuji. Jako základ jsem použil původní nákresy z RCR. Bohužel jsem tam objevil vážné nedostatky, a proto jsem ponorku začal stavět víc podle sebe.
Žádné lepení potřeba není. Stačí, když se použije celá převlečná spojka a nastrčí se rovnou na trubku(trup). Ubude řezání a starostí s lepením. Těsnění bohatě stačí, a když jsem zkoušel vodotěsnost trupu (bez vybavení), tak jsem uvnitř nenašel ani kapku vody. Jinak držím palce. Není to zas tak jednoduchý projekt, jak by se mohlo zdát.
Žádné lepení potřeba není. Stačí, když se použije celá převlečná spojka a nastrčí se rovnou na trubku(trup). Ubude řezání a starostí s lepením. Těsnění bohatě stačí, a když jsem zkoušel vodotěsnost trupu (bez vybavení), tak jsem uvnitř nenašel ani kapku vody. Jinak držím palce. Není to zas tak jednoduchý projekt, jak by se mohlo zdát.
Mohl bys prosím uvést konkrétně ty nedostatky??
Vrtal jsem ty přepážky (všech 7 najednou) na stolní vrtačce, která už něco zažila.... a tak jsem to navrtal ne zrovna přesně taky to bylo moje první vrtání na stolní vrtačce.... ,takže teď musím zachovat pořadí a polohu přepážek tak, jak jsem je vrtal doufám že to nebude ničemu vadit.
Taky jsem koupil Speed 500E a hřídel "Compact" jak mi tu někdo radil na SPEED 500 opravdu pasuje hřídel compact pro "600". Ten můj je od MP JET No. 52173, má 22cm doufám, že je to on. Byla to docela pálka hřídel + motor 550,-
Na ponorku teď nemám vůbec čas, nástup do školy byl tvrdý (ze všech stran jen maturita, maturita.....), navíc ten blbej intr a ke všemu ještě autoškola.......
Vrtal jsem ty přepážky (všech 7 najednou) na stolní vrtačce, která už něco zažila.... a tak jsem to navrtal ne zrovna přesně taky to bylo moje první vrtání na stolní vrtačce.... ,takže teď musím zachovat pořadí a polohu přepážek tak, jak jsem je vrtal doufám že to nebude ničemu vadit.
Taky jsem koupil Speed 500E a hřídel "Compact" jak mi tu někdo radil na SPEED 500 opravdu pasuje hřídel compact pro "600". Ten můj je od MP JET No. 52173, má 22cm doufám, že je to on. Byla to docela pálka hřídel + motor 550,-
Na ponorku teď nemám vůbec čas, nástup do školy byl tvrdý (ze všech stran jen maturita, maturita.....), navíc ten blbej intr a ke všemu ještě autoškola.......
Tak například už uváděné zbytečné lepení. Myslím, že pro lajka by mohlo být více věcí lépe vysvětleno (serva na 12V-???, regulátory, propojení hadiček s čerpadlem, apod.). Rozhodně nechci nikho kritizovat, zvlášť zkušené modeláře. Jen pomoc začátečníkům.
Lepení HT trubek je tak trochu problém, ale jinak je to jasné na zdroj PB 12V se připojí dva regulátory DSYS MD10DCR nastavené na vstup 12V PB, a serva se připojí k regulátoru -obvody BEC zajistí správné napětí pro serva. Propojení čerpadla je úplně jednoduché jednocestné voda se načerpává i vyčerpává jednou cestou.
Dobře, takže na jeden regulátor připadají dvě serva a na druhý regulátor pohonná jednotka? Čerpadlo je bez regulátoru?
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 2492 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Přema
-
- 1 Odpovědi