no neviem ale vecsinou lepim novbodur lepidlom na novodur ktore kupis vo vecsine vodarenskych obchodovpetr hájek píše:akdyž to drží zrcadlo na dlaždičce ještě neznamená , že to držet bude plast na plast(a záměrně nepíšu jaký plast na jaký plast)
protože opravdu je velmi mnoho silikonů na velmi mnoho podkladů.
ALE TEN SKLENÁŘSKÝ SILIKON OPRAVDU NA NOVODURU NEDRŽÍ JAKO LEPIDLO ALE JEN JAKO TĚSNĚNÍ VE SPÁŘE .
POKUD JE SPÁRA DOSTI PŘEVRSTVENA MÁŠ PRAVDU BUDE TO VYPADAT JAKO SLEPENÉ NICMÉNĚ NEJD O SLEPENÍ ALE O VYPLNĚNÍ MEZERY TMELEM
.
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Ponorka Tinca
Re: Ponorka Tinca
nikdy neni tak zle aby nemohlo byt ešte horsie!!!!!
Tak se po dlouhé době vracím ke stavbě, trubku jsem ještě neslepil ale včera jsem objednal tmel ejoplast tak uvidíme jestli to půjde nebo ne
Teď řeším ponořovací systém, v časopise je doporučeno čerpadlo z ostřikovače škoda 105/120 s vývody dopředu (typ apo 030) protože má mosazné ozubené kola oproti novějšímu typu s vývody do stran, které má zuby plastové a méně těsní (typ apo 040), ani v té nejzapadlejší mototechně se mi nepodařilo sehnat starší typ. A tak jsem 3 kusy vymontoval z aut všechny jsou v dost špatném stavu jednak stářím a také proto že jsou umístěny přímo pod větracími průdůchy takže na ně působí déšť, sníh, slunce,.... S těmito čerpadly mám spíš špatné zkušenosti jsou hlučná, vydávají silné rušení a pryžové těsnění hřídele je steřelé což je docela problém, když je čerpadlo v původní poloze jako v autě (na stojato vývody směrem dolů) tak to ničemu nevadí voda je jen dole v ozubených kolech a nahoru k motoru neteče, když ale čerpadlo položíme vodorovně voda teče dál kolem hřídele a odtéká malým odtokem, které na čerpadle je, když jsem tento odtok zacpal voda tekla dál až do motoru, po pár dnech zrezivěla kotva motoru a čerpadlo bylo zlikvidované.... Napadá mě utěsnění vazelínou obdobně jako u hřídele k lodní vrtuli, takže by mě zajímalo jaké mazadla používáte na utěsnění hřídele?
Tak dneska dorazil tmel ejoplast...., sakra chlapi čím mažete hřídele aby přez ně netekla voda??
Testoval jsem čerpadla a dopadlo to docela špatně, jen jedno ze tří pracovalo spolehlivě na oba směry aniž by si přisávalo vzduch, pracovalo i ve vodorovné poloze bez úniku vody. Připojil jsem jej tedy k uzavřené 1l plastové lahvi a začal napouštět, nebyl problém napustit více jak polovinu uzavřené lahve (v ponorce bude čerpadlo stejnou lahev naplňovat do poloviny) po vypnutí čerpadla jsem zjistil, že hodně propouští vodu z natlakované lahve, voda netekla jen hadičkou zpět ale také odtokovým otvorem na čerpadle, ze spoje dvou dílů čerpadla a samozdřejmě do motoru čerpadla.... Tohle je do ponorky nepoužitelné, opravdu by mě zajímalo jak to pánové z RCrevue dokázali.

Přední část trupu je připravena ke slepení, nevím jesltli tam mám nechat původní těsnění nebo to zalepit bez něj a taky by mě zajímalo jestli mám povrchy před lepením zdrsnit -otázka pro vegetak
Naposledy upravil(a) LuFi dne pát črc 31, 2009 12:33, celkem upraveno 1 x.
je to jako med než to ztuhne
stačí odmastit
těsnění bude třeba aby se to dalo rozebrat
moje zkušenost s tmelem je když zatuhne tak nepustí
pozor na ruce z těch to nejde hodně dlouho
já používal rukavice takové ty uklízecí ne tenké latex
drží to fakt na všem
třeba plech na beton
lubor chytil
stačí odmastit
těsnění bude třeba aby se to dalo rozebrat
moje zkušenost s tmelem je když zatuhne tak nepustí
pozor na ruce z těch to nejde hodně dlouho
já používal rukavice takové ty uklízecí ne tenké latex
drží to fakt na všem
třeba plech na beton
lubor chytil
Jak dlouho ten tmel schne?? Zalepil jsem s ním do trubky cyklistický ventilek a když jsem na ventilek šrouboval koncovku pumpičky tak tmel povolil, teď nevím jestli to bylo tím, že ještě nebyl dostatečně tuhý. Zalepil jsem přední zátku do převlečné spojky tzn. nerozebíratelný předek, celou přední část můžu zalepit až vyřeším ten ventilek, teď jsem jej zalepil epoxydem UHU uvidím jestli to bude držet.
je to tmel těsní je stále elastický ale nikdy nezatvrdne proto
těsní i novodur na ht trubce
ventilek je nutno utěsnit na ploše ale musí se z druhé strany dotáhnout matkou
oproti silikonu ná právě onu vlastnost že i po několika letech co jsem s ním utěsnil
límec gumové manžety proti plechové střěše tak těsní a drží a je stále elasticky lepivý
je to něco mezi lepidlem a silikonem
u ventilku bych volil pořadí ploška ventilku - tmel - guma -tmel a z druhé strany tmel podložku a pak matku
používají to chlapi v práci když zatěsňují hadičníky do ht zátky
lubor
těsní i novodur na ht trubce
ventilek je nutno utěsnit na ploše ale musí se z druhé strany dotáhnout matkou
oproti silikonu ná právě onu vlastnost že i po několika letech co jsem s ním utěsnil
límec gumové manžety proti plechové střěše tak těsní a drží a je stále elasticky lepivý
je to něco mezi lepidlem a silikonem
u ventilku bych volil pořadí ploška ventilku - tmel - guma -tmel a z druhé strany tmel podložku a pak matku
používají to chlapi v práci když zatěsňují hadičníky do ht zátky
lubor
cyklistický se vkládá do průchodky duše a zajišťuje převlečnou matkou.... Takže není problém to stáhnout dvěma maticema.
A pokud by to bylo velké, tak použij ventilek z galusky.
A pokud by to bylo velké, tak použij ventilek z galusky.
Dal jsem tam jen "jádro" malého ventilku, na fotkách RCR to vypadá stejně, nechce se mi tam dávat celý ventilek, doufám že už to bude držet, jakmile přilepím přední část -HT zátku s převlečnou spojkou pak už se k ventilku nedostanu.
Na stránkách RCrevue jsem narazil na zajímavý dokument http://www.rcrevue.cz/ke-stazeni/downlo ... rka-gw.zip
Je to dokument o stavbě ponorky George Washington, od strany 34 autor řeší čerpadlo ostřikovačů ze š120
vytaženo z dokumentu:
V návode priloženom k zakúpenému čerpadielku bolo uvedené, že toto musí byť inštalované len vo zvislej polohe alebo s miernym odklonom od zvislej polohy. Nedalo mi to a zavolal
som výrobcovi (v úvodnej časti je uvedený kontakt), nakoľko som chcel použiť čerpadielko vo vodorovnej polohe.
Dozvedel som sa že čerpadielko môže byť použité aj vo vodorovnej polohe – zvislá poloha je pre inštaláciu v aute ako najvhodnejšia pre prípad poruchy systému ostrekovania okien. Súčasne som sa dozvedel že táto firma vyrába aj čerpadielka s elektrickým odrušením (vývoz do Nemecka). Hneď som si v takomto vyhotovení formou dobierky niekoľko kúskov objednal.
Po ich obdŕžaní som jedno odskúša, fungovalo výborne (obojsmerne).
Nedalo mi a jedno som aj rozobral. Rozdiel bol značný - kolieska boli zo spekaného bronzu čo zaručovalo dlhú životnosť a hriadeľka mala priemer až 3 mm, bolo inštalované odrušenie, ktoré fungovalo spoľahlivo.
Napsal jsem tedy do firmy SEV Litovel mail, dozvěděl jsem se, že čerpadla s plastovými koly jsou čínské napodobeniny, všechny čerpadla ze SEV Litovel mají kovová kola a pro modeláře opravdu vyrábí speciálně odrušená čerpadla APO 040.101, takže jsem si rovnou 2ks objednal.
Tím je doufám problém s čerpadlem vyřešen, ale dalo mi to zabrat.....
Je to dokument o stavbě ponorky George Washington, od strany 34 autor řeší čerpadlo ostřikovačů ze š120
vytaženo z dokumentu:
V návode priloženom k zakúpenému čerpadielku bolo uvedené, že toto musí byť inštalované len vo zvislej polohe alebo s miernym odklonom od zvislej polohy. Nedalo mi to a zavolal
som výrobcovi (v úvodnej časti je uvedený kontakt), nakoľko som chcel použiť čerpadielko vo vodorovnej polohe.
Dozvedel som sa že čerpadielko môže byť použité aj vo vodorovnej polohe – zvislá poloha je pre inštaláciu v aute ako najvhodnejšia pre prípad poruchy systému ostrekovania okien. Súčasne som sa dozvedel že táto firma vyrába aj čerpadielka s elektrickým odrušením (vývoz do Nemecka). Hneď som si v takomto vyhotovení formou dobierky niekoľko kúskov objednal.
Po ich obdŕžaní som jedno odskúša, fungovalo výborne (obojsmerne).
Nedalo mi a jedno som aj rozobral. Rozdiel bol značný - kolieska boli zo spekaného bronzu čo zaručovalo dlhú životnosť a hriadeľka mala priemer až 3 mm, bolo inštalované odrušenie, ktoré fungovalo spoľahlivo.
Napsal jsem tedy do firmy SEV Litovel mail, dozvěděl jsem se, že čerpadla s plastovými koly jsou čínské napodobeniny, všechny čerpadla ze SEV Litovel mají kovová kola a pro modeláře opravdu vyrábí speciálně odrušená čerpadla APO 040.101, takže jsem si rovnou 2ks objednal.
Tím je doufám problém s čerpadlem vyřešen, ale dalo mi to zabrat.....
K těmto "lepším" čerpadlům jsem se ještě nedostal. Mohl by jsi mi prosím zdělit jejich cenu, případně další podrobnosti?
Děkuji lustigm
Děkuji lustigm
APO 050 24V obj. č. 10496 90 110 189,-Kč
APO 040 12V obj. č. 10494 90 110 184,-Kč
Poštovné 100,-Kč
Tohle jsou ale ceny těch "obyčených" automobilových APO 040.01, snad se to nebude moc lišit.... Samozdřejmě dám vědět až čerpadla dorazí, jsem hodně zvědavý, protože původní čerpadla s vývody dopředu APO 030 byly opravdu tragédie.
APO 040 12V obj. č. 10494 90 110 184,-Kč
Poštovné 100,-Kč
Tohle jsou ale ceny těch "obyčených" automobilových APO 040.01, snad se to nebude moc lišit.... Samozdřejmě dám vědět až čerpadla dorazí, jsem hodně zvědavý, protože původní čerpadla s vývody dopředu APO 030 byly opravdu tragédie.
Nové čerpadielko sa momentálne vyskytuje na Aukre, za dobrú cenu:
http://www.aukro.cz/item708598089_veter ... _1000.html
samozrejme v štandartnom prevedení.
http://www.aukro.cz/item708598089_veter ... _1000.html
samozrejme v štandartnom prevedení.
ventilek bych dal opačně tedy zevnitř závitem ven aby držel na osazení co je vidět na fotce
vlepit bych ho a zatěsnil zevnitř
jinak si nyslím že to bude hodně slabé místo jestli se pamatuju pumpuje se do tinky vzduch kvůli přetlaku
a ventilek může vyletět pak je to díra jak po torpédu
vlepit bych ho a zatěsnil zevnitř
jinak si nyslím že to bude hodně slabé místo jestli se pamatuju pumpuje se do tinky vzduch kvůli přetlaku
a ventilek může vyletět pak je to díra jak po torpédu
Kdybych dal ventilek zevnitř vyčnívalo by jen asi 2,5mm závitu, nevím jestli by šla přišroubovat pumpička.
Ventilek je tam z toho důvodu že v létě na slunci se trup zahřeje, pak jej uzavřu a dám do vody, trup se ochladí a uvnitř vznikne podtlak -trup nejde otevřít, takže připojím pumpičku napumpuji dovnitř mírný tlak a HT zátka by se měla vysunout snadno.
Ventilek je tam z toho důvodu že v létě na slunci se trup zahřeje, pak jej uzavřu a dám do vody, trup se ochladí a uvnitř vznikne podtlak -trup nejde otevřít, takže připojím pumpičku napumpuji dovnitř mírný tlak a HT zátka by se měla vysunout snadno.
ahoj použij ventil který je na bezdušové pláště a těch je v dnešní době většina poptej se v nějakém pneuservisu pokud ti ho nedarují tak určitě prodají portal/img/gallery/567_1250096083.jpgLuFi píše:Kdybych dal ventilek zevnitř vyčnívalo by jen asi 2,5mm závitu, nevím jestli by šla přišroubovat pumpička.
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Dnes dorazila čerpadla, 2ks 560Kč i s pošotvným (100kč), čerpadlo funguje skvěle, bez problémů naplní uzavřenou 1L láhev do poloviny a nikde nic neteče, když jsem načerpal do lahve asi 3/4 začala voda protékat kolem závitu lahve -už byla opravdu hodně natlakovaná, nevím jak zabránit této situaci v ponorce... musím potvrdit, že čerpadlo dost propouští, ale to je dáno tím, že je to zubové čerpadlo na prázdno má odběr 0,6A, druhý kus měl na prázdno odběr 3A a podle zvuku šlo "ztuha" budu ho muset rozdělat a podívat se co je špatně, jinak nevím jak otestovat odrušení to asi až prakticky v ponorce

Druhé čerpadlo už taky běží jak má, ani jsem ho nemusel rozdělávat, stačilo ho jen "zaběhnout"
Tak dva semestry výšky jsou za mnou a já se zas můžu pustit do stavby. Potřeboval bych vylaminovat přední část trupu, v RCR vylaminovali gumový míček, já jsem si koupil polystyrenovou kouli o průměru 12cm, nějakou skelnou tkaninu mám, lepidlo ChS epoxy 1200 taky mám, ale nevím jak na to, navíc koule je asi ten nejhorší trvar tak vás prosím o odkazy na nějaké články.
Jinak všechny fotografie z mojí stavby jsou zde: http://cid-c838bbca47b6d01b.photos.live ... kt%20Tinca
Je vidět že ponorka vzniká doslova na koleně
Jinak všechny fotografie z mojí stavby jsou zde: http://cid-c838bbca47b6d01b.photos.live ... kt%20Tinca
Je vidět že ponorka vzniká doslova na koleně
Dnes jsem ve stavebninách koupil hrdlo přímo do trubky
mají i skvělé redukce pro stavitele ponorek
stránky výrobce:
http://airfit.info nebo www.airfit.eu
vcr např. www.pechasan.cz/novinky/novinky/airfit-specialni-ht-tvarovky.html
v cr jsem to viděl poprvé možná se to bude hodit
lubor
mají i skvělé redukce pro stavitele ponorek
stránky výrobce:
http://airfit.info nebo www.airfit.eu
vcr např. www.pechasan.cz/novinky/novinky/airfit-specialni-ht-tvarovky.html
v cr jsem to viděl poprvé možná se to bude hodit
lubor
Ch těl bych také přispět na téma ponorka Tinca,postavil jsem v pořadí již druhou ponorku a tentokrát je větší,měři 1400mm a váží 12kg,věděl jsem že tlak vzduchu vytlačí vodu přes čerpadlo a ponorka se začne vynořovat a tak jsem mezi čerpadlo a nádrž vsadil kulový vetil který ovládám servem.po napuštění vody ventil uzavřu a ponorka zůstává ve stejné hloubce,pak stačí otevřít ventil a ponorka se po chvilce sama vynoří.šroubení na balastní nádrži jsem zalepil lepidlem,čerpadlo není ze Š120 ale na nákladní vůz Avia a zatím nepropouští.na těsnění v zadní části u kormidel jsem použil gumový O kroužek.i přední část jem předělal,když bude mít někdo zájem může klidně napsat a já se rád podělím o své poznatky a budu rád za poznatky druhých.
mikos
mikos
Zajímalo by mě uchycení vlnovců od robbe a jestli je potřeba je mazat, případně čím. Dále čím namazat pohonný hřídel a jak utěsnit čtyřy hlavní závitové tyče, které procházejí zátkou u kormidel.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 2492 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Přema
-
- 1 Odpovědi